www.snlp.ro Web analytics

2014. Un final de an sufocant

descarcareAvem un final de an incendiar. Campanii electorale, promisiuni, politicieni arestati pe banda, negocieri, proiecte, schimbari legislative. Cursul rapid al evenimentelor aproape ca nu ne mai lasa timp sa ne ocupam cum se cuvine de partea de informare. In realitate nimic nu poate scuza sincopele in comunicare. Apar uneori si ni le asumam. Nu avem echipe si nici departamente. Suntem doar cativa care facem de toate.

In ultimele 3 luni, in sistemul penitenciar, aproape zilnic se organizeaza in medie una sau doua intalniri cu sindicatele. Privind modificarea unor acte normative, pentru elaborarea unor norme, negocierea unor acorduri, grupuri de lucru, consilii de conducere si asa mai departe. Ne-am dorit dialog si transparenta, acum trebuie sa tinem ritmul.

Indiferent de domeniul discutiei noi suntem mereu aceeasi. Suntem, dupa caz, juristi, contabili, pazisti, medici, psihologi, adaptandu-ne la problematica in discutie si facand fata dialogului social in care ministerul si administratia isi joaca rolul cu o armata de experti in domenii specifice. Poate unul dintre cele mai deranjante aspecte este mandatul limitat pe care il au acesti experti in a spune da sau nu. In problemele acute, trebuie cerut voie de la linia superioara, asta in timp ce sindicatele isi asuma in permanenta opinii ferme. Dar totusi, avem dialog.

Putin mai trist este faptul ca apetitul salariatilor pentru elaborarea unor norme noi este foarte scazut iar reactiile primite ca urmare a unor consultari realizate cel mai des prin posta electronica sunt foarte slabe. Multi par mai atrasi de miscari radicale decat de schimbari legislative. Trebuie retinut insa ca primele se organizeaza pentru a le obtine pe cele din urma, fara nicio garantie in acest sens. De aceea ar fi deosebit de important un aport mai mare al oamenilor pentru partea legislativa (cunoastere, utilizare, invocare, modificare).

In plus fata de agenda normala SNLP s-a angajat acum aproape 2 ani, intr-un proiect finantat de Norvegia prin care s-a aruncat cu fortele reunite, ale tuturor partenerilor, intr-o mare de activitati dedicate dialogului social, activitati pentru care nu s-au facut alte anagajari. Conform graficului initial, Conferinta finala a proiectului Itinerariul Dialog ID (aplicant SNLP) a fost organizata pe 28 octombrie 2014 la Hotel Intercontinental din Bucuresti. Noi spunem ca este un proiect implementat cu succes iar rezultatele vor fi evidentiate in scurt timp. 

La fel spun si finantatorii care au decis sa acorde o extindere in valoare de 60% din suma initiala extindere in baza careia, in ultimele 2 luni, presedintele SNLP si managerul de proiect Adrian Neagoe (vicepresedinte SNLP) au derulat 8 intalniri regionale, respectiv 24 de zile de sedinta cu salariatii din unitati si cu aproape toti liderii celor 44 de filiale SNLP. Un tur de forta care ne-a epuizat, tinand cont de faptul ca ritmul normal al activitatilor conform agendei nu a fost incetinit, dimpotriva. Proiectul (respectiv extinderea) se vor termina cu o Conferinta la care SNLP va invita toti managerii sistemului, toti liderii de sindicat si un numar mare de personalitati care au legatura cu domeniul nostru, cu intentia de a conveni asupra unor prioritati ale acestui sistem si in scopul lansarii unei strategii pe care SNLP o va propune MJ/ANP. Un eveniment mare care se va organiza intr-o locatie pe masura si cu un fast corespunzator.

In articolele urmatoare vom face referiri la normele aflate in prezent in schimbare.

12 COMMENTS

  1. Cat mai continua teroarea la care suntem supusi, zi de zi, de oameni incompetenti si dusmanosi ? Aveti de gand sa va uitati si la noi ? Alesii locali (sindicali) nu cred ca pot mai face mai mult decat au facut deja. In plus au devenit chiar ei tinte, când mai au timp sa ne protejeze si pe noi când ei sunt in comisia de disciplina ?

  2. [quote name=”Stefan Teoroc”]Anonim: pot fi mai explicit – cand spun „reactii slabe la consultari” ma refer la faptul ca dupa trimiterea unui email referitor la un proiect de act normativ in curs de elaborare, dublat de postare pe site, nu adunam in medie mai mult de 20 de persoane care se pronunta, cu propuneri sau observatii ori chiar critici. Nu uitam ca suntem 12.400 in sistem, nu?[/quote]
    Aici ai dreptate si consider chiar ca fiind de rau augur ce se intampla, cu referire stricta la lipsa de implicare.Ar fi bine sa nu uitam ca sindicatele au forta, au putere, doar cand sunt sustinute de mari mase de oameni.Daca ne imchipuim ca sindicatele sunt compuse doar din lideri, ne inselam amarnic si vom constata ca acea reprezentare, acea forta de a negocia in prima faza si eventual de a organiza ulterior actiuni de protest, scade vertiginos.Sa nu-si inchipuie cineva ca structurile sindicale nu sunt atent observate, mai ales in cadrul structurilor de aparare nationala si la nivelul ministerelor nu se cunosc anumite aspecte.Asa incat, cu tot respectul cuvenit, cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa ne implicam mai mult in emiterea unor idei pe baza acestor proiecte atat de importante.

  3. Cand spui „taraganati” iti inchipui 3 adormiti, motaind pe 2 foi si asteptand sa treaca timpul ca sa pacaleasca lumea, asa-i? Ce bune ar fi niste filmari… Acum nu mai departe de o saptamana, era sa fac accident vascular. Am strigat aprox 4 ore si jumatate in comisia de elaborare de la nivel MJ. Fiecare prevedere care in viziunea sindicatelor este in favoarea salariatilor face subiectul unor lupte.

    Si nu este vorba despre incapatanarea sau reaua intentie a unor colegi din MJ/ANP ci de reigiditatile extraordinare ale legislatiei de dupa 2009. Si cand am sentimentul ca reusim sa miscam lucrurile si ca stresul din sedintele astea nu e inutil, un coleg simte nevoia sa-mi transmita opinia lui care pe scurt sugereaza ca impingem vantul si ne plimbam de placere prin MJ. Probabil ca este omeneste. Incerc sa te inteleg si pe tine si pe cei care gandesc ca tine. Dar uneori ma intreb pentru ce ma agit…

    Tu vrei sa vezi repede ceva publicat, ceva in buzunar, o denumire noua si gata, peste noapte prostul renume este spalat si noi suntem brusc politisti. Realitatea este cu totul alta. O simpla denumire nu poate conferi onoare unei [i]arme[/i], doar oamenii pot. Iar procesul de „rebranduire” este unul delicat si totpdata complicat care va trebui dublat si cu un comportament pe masura onoarei la care visam si a respectului profesional pe care il invocam.

  4. la nivel de unitate sunt multi colegi interesati de cursul unor proiecte initiate, cu toate ca nu scriu pe site, insa din pacate faptul ca se taraganeaza foarte mult si nu duceti la bun sfarsit un lucru profitand chiar si de politic in momentele putine cand au nevoie de noi, pe cei multi ii demotivati ca,,oricum va ramane doar un proiect,,. Se lanseaza lucruri-proiecte importante, ne tine ocupati o vreme apoi se sting iar noi credem pe buna dreptate ca nu se va schimba nimic si devenim…indiferenti, cu stima

  5. Anonim: pot fi mai explicit – cand spun „reactii slabe la consultari” ma refer la faptul ca dupa trimiterea unui email referitor la un proiect de act normativ in curs de elaborare, dublat de postare pe site, nu adunam in medie mai mult de 20 de persoane care se pronunta, cu propuneri sau observatii ori chiar critici. Nu uitam ca suntem 12.400 in sistem, nu?

  6. Si …intr-adevar pot mai mult…dar eu pe langa faptul ca aduc critici cand trebuie, la fel de mult apreciez acest sindicat pentru ce a facut pana acum!

  7. suntem interesati de schimbarea unor acte normative, de ce spuneti ca nu, suntem interesati cum ar fi spre exemplu schimbarea denumirii de fpss, gardian, paznic… in politie penitenciara, cand se va intampla acest lucru, cand?

  8. As zice ca poti mai mult Ionele. Reprezentarea este una, preluarea opiniilor si a pozitiei majoritare este alta. Acestea din urma nu pot fi banuite, ele trebuie manifestate. Si nici nu ar fi sanatos ca 7000 de capete sa se bazeze pe un singur creier, nu crezi? Daca acel creier se strica, ce ramane?

  9. Da, eu sunt mai radical pentru ca nu traiesc bine si sunt mintit si aburit cu multe la servici. Miscarea sindicala trebuie sa lucreze la nivel de minister si mai sus pt rezultate…altfel inseamna ca e „frate cu dracu”…pt ca toti din anp stau drepti in fata cerintrelor ministerului

  10. „Putin mai trist este faptul ca apetitul salariatilor pentru elaborarea unor norme noi este foarte scazut iar reactiile primite ca urmare a unor consultari realizate cel mai des prin posta electronica sunt foarte slabe”…asta trebuia sa lipseasca din acest articol…deoarece sindicatul nu este avocatul nostru, ca sa-i cerem exact ce sa apere, ci este reprezentantul nostru si implicit stie toate problemele noastre si le duce spre rezolvare ca atare…

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)