www.snlp.ro Web analytics

SNLP despre „Sipiti” (CPT)

image gallerySistemul penitenciar din Romania este supus la acest moment celui mai dur test, respectiv vizita Comitetului European pentru Prevenirea Torturii si Tratamentului sau Pedepselor Inumane sau Degradante, avand acronimul CPT pronuntat romaneste ca in titlul articolului. Similar inspectiei tehnice periodice care se efectueaza la autovehicule, abia dupa verificari aflam daca suntem in parametri si eventual ce piese trebuie sa inlocuim. In anii anteriori, dupa fiecare astfel de vizita, piesele inlocuite au fost la nivel de directori de unitati, insa multi alti salariati au fost cercetati disciplinar, atunci cand au fost constatate incalcari ale regulilor aplicabile in domeniu.

„Sipitiul” nu este interesat de conditiile degradante in care muncesc salariatii sau de tratamentele inumane aplicate ierarhic de la sef la subordonat. Atributiile Comitetului european care sperie cel mai mult penitenciarele vizeaza strict situatia persoanelor private de libertate, avand acces nelimitat si nerestrictionat in orice spatii. Delegatii CPT intervievează in mod confidenţial persoanele private de libertate şi comunică liber cu oricine le poate furniza informaţii. Vizita actuala a fost anuntata de Comitet inca din luna decembrie 2013 si a inceput efectiv pe 5 iunie 2014. Au fost anuntate doua tinte clare insa delegatia CPT isi rezerva dreptul de a vizita orice alt spatiu decat cele anuntate. Avand in vedere perioada destul de lunga rezervata pentru verificarea Romaniei, ne putem astepta la orice fel de surprize. Se acorda o atentie deosebita minorilor, femeilor si bolnavilor.

CPT nu este un organ de control, ci furnizează un instrument preventiv nejudiciar pentru protejarea persoanelor private de libertate împotriva torturii sau a altor forme de rele tratamente. El completează astfel activitatea juridică a Curţii Europene pentru Drepturile Omului. Comitetul a fost înfiinţat de “Convenţia europeană pentru prevenirea torturii şi a tratamentelor sau pedepselor inumane ori degradante”, care a intrat în vigoare în 1989. Membrii CPT sunt experţi independenţi şi imparţiali, cu experienţă în diferite domenii, incluzând avocaţi, medici şi specialişti în domeniul penitenciarelor sau  al poliţie. Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei alege un membru pentru fiecare ţară. Acesta acţionează în nume propriu (adică nu reprezintă statul pentru care a fost ales). Romania este reprezentata in Comitet de medicul Dan Dermengiu directorul Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici”.

Pentru garantarea într-o şi mai mare măsură a independenţei, membrii nu vizitează statele pentru care au fost aleşi. Secretariatul CPT face parte din “Directoratul General pentru Drepturile Omului şi Afaceri Juridice” al Consiliului Europei.  CPT a elaborat standarde cu privire la tratamentul persoanelor private de libertate. Un rezumat al acestor standarde a fost publicat în broşura “Normele CPT” [CPT/Inf/E (2002) 1 – Rev. 2010]. Pe scurt, celebrul „Sipiti” poate fi definit ca cea mai inalta structura cu competente in domeniul nostru de activitate, raporturile emise de Comitet fiind de natura a genera schimbari radicale atat la nivel de legislatie sau proceduri cat si in planul personalului in special functiile de top-management.

4 COMMENTS

  1. la noi in unitate a fost convocat liderul de sindicat cu privire la starea de spirit a agajatilor si la relatiile conducerii cu subordonatii. raspunsul lui a fost „pozitiva” la amandoua intrebarile. deci, degeaba ne intreaba sipiti-ul cum suntem, ca cineva, care ar trebui sa fie obiectiv ne saboteaza dinauntru.

  2. Sunt de acord cu d-nul ASP. Hilohe in ceea ce priveste interesul manifestat de multiple organizatii fata de persoanele private de libertate. Sigur ca si ei sunt oameni, dar noi, cadrele, ce suntem? Legislatia actuala nu ne permite sa tinem detinutii in frau, mereu trebuie sa-i tinem ,,din vorbe,, deoarece, daca te apuci de imobilizari, scrii de-ti vine rau si mai bine te lipsesti. Nu e normal sa scrii atat pt. ca-i pui catusele unui detinut. S-au facut niste proceduri de te doare mintea, mai bine prostesti hotul 2-3 ore decat sa-l legi. Vai de capul nostru, am ajuns de rasul curcilor ! Legile bune nu le copiem de la americani, acolo ai autoritate conferita de lege, la noi, esti un rahat in fata hotului ! Voi, aia de la ANP, pe ce planeta traiti, de nu dati puteri sporite militianului ?

  3. CPT-UL se intereseaza si acorda o mare atentie modului cum sunt tratati in penitenciare detinutii.
    Nu avem nimic impotriva acestui aspect,ba dimpotriva vom pune la dispozitie organizatiei toate documentele pe care le cer.
    Dar niciodata nu am vazut,cel putin o comisie din U.E care sa se intereseze de modul cum sunt hartuiti de catre sefi lucratorii din sistem,nu mai punem la socoteala tupeul nemasurat pe care l-au capatat detinutii in relatiile cu fpss.
    Ce-i putem face unui detinut care are 20 de rapoarte de incident,ne scuipa,ne ameninta pe noi si familiile noastre?
    Facem un alt raport de incident,care ptr. detinut este egal cu zero,lucru pe care,practic il si mentioneaza in discutiile purtate cu ei.
    Poate ne spune si noua o minte luminata/ DE NOI CINE ARE GRIJA?
    Raspunsul il dam tot noi–ABSOLUT NIMENI.
    Vine o echipa din MARIA GHICULEASA,trece la vinatoare,in loc sa indrume si sa instruiasca lucratorii,pleaca dupa care vin constatarile,care se concretizeaza in trimiteri la comisia de disciplina.
    Ne mai miram de ce un numar de lucratori tineri,pleaca unde vad cu ochii in lumea larga.
    Acest lucru ar trebui sa dea de gindit celor care ne pastoresc.
    Sistemul penitenciar romanesc nu formeaza caractere ci le distrug.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)