www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Schimbari privind echipamentul

REU-RUSSIA 0013In articolul anterior au fost postate o serie de acte normative publicate recent in Monitorul Oficial al Romaniei. Cel mai proaspat dintre acestea este cel care reglementeaza dreptul la echipament - OMJ 2908/2013. Practic, vechiul ordin 94/2009 prin care SNLP a reusit la capatul unor demersuri care au durat un an, sa creasca norma de echipare cu 1/3, a fost modificat integral prin actul mentionat.

Din 23 octombrie 2013 avem un nou ordin care stabileste regulile privind echipamentul introducand termeni clari si avand o structurare mult mai buna. Normele de echipare sau articolele nu sufera modificari mari cu atat mai mult cu cat este stiut ca orice act normativ care evidentiaza un impact bugetar cat de mic, nu este avizat de Ministerul Finantelor Publice.

Evidentiem ca este destul de importanta modificarea privind plata restantelor in bani, la momentul elaborarii proiectului, aceasta prevedere suscitand dezbateri ample si aprinse intre sindicate si administratie. Stim ca prevederea valabila anterior OMJ 2908/2013 stabilea ca restantele in natura se transforma in restante in bani incepand cu data de 30 iunie a anului urmator. Cu foarte mari dificultati reuseam sa acordam o prima transa din bani anterior acestei date. Vedeti mai jos cum s-a modificat articolul in discutie:

OMJ 94/2009

6. Restanţe, anticipaţii
ART. 25
(1) Prin drepturi de echipament restante se înţelege articolele de echipament nedistribuite în anul pentru care au fost solicitate prin cererea de echipament şi a căror valoare a fost reţinută din cota-parte anuală, precum şi sumele de bani neprimite în cadrul drepturilor cuvenite.
(2) Restanţele în echipament se asigură, cu prioritate, până la data de 30 iunie a anului următor.
(3) Restanţele în bani se pot acorda până la sfârşitul anului următor, dacă nu a fost posibilă acordarea echipamentului la termenul legal. Acordarea restanţelor sub formă bănească se face la solicitarea funcţionarilor publici, pe bază de cerere aprobată de directorul unităţii, ca urmare a deciziei directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(4) Valoarea restanţelor se calculează în funcţie de preţurile folosite la calculul cotei-părţi anuale a drepturilor de echipament, la data acordării.

OMJ 2908/2013

6. Restanţe, anticipaţii
ART. 25
(1) Prin drepturi de echipament restante se înţelege articolele de echipament nedistribuite în anul pentru care au fost solicitate prin cererea de echipament şi a căror valoare a fost reţinută din cota-parte anuală, precum şi sumele de bani neprimite în cadrul drepturilor cuvenite.
(2) Restanţele în echipament sau bani se asigură, cu prioritate,până la data de 30 iunie a anului următor, dacă nu a fost posibilă acordarea echipamentului la termenul legal.
(3) Acordarea restanţelor sub formă bănească se face la solicitarea funcţionarilor publici, pe bază de cerere aprobată de directorul unităţii, ca urmare a deciziei directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(4) Valoarea restanţelor se calculează în funcţie de preţurile folosite la calculul cotei-părţi anuale a drepturilor de echipament, la data acordării.
(5) Nu se consideră restanţe şi nu se mai acordă articolele de echipament sau sumele de bani neridicate pe o perioadă de cel puţin 3 ani consecutivi, calculată de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care avea dreptul, dacă nu se poate dovedi că au fost solicitate în scris în acest interval de timp.

Prin urmare, daca anterior OMJ 2908/2013, trebuia sa asteptam data de 30 iunie a anului urmator pentru a putea incepe demersurile de acordare a restantelor in bani, in prezent nu mai avem acest impediment. La sedintele de elaborare sindicatele au incercat sa impuna data limita de la care trebuie achitati banii, data de 1 ianuarie a anului urmator, insa contraargumentele au vizat limitele bugetare in sensul ca bugetul nu se aproba cu data de 1 ianuarie, in trecutul apropiat avand situatii in care bugetul s-a aprobat si cu intarziere de 3 luni, astel incat un termen rigid ar face prevederea inaplicabila. 

Retinem inca un aspect important dezbatut si in cadrul Comsiei mixte din MJ in cursul zilei de ieri, respectiv intentia ANP de a realiza o echipare completa in 2014 cel putin a personalului din sectorul operativ sau a marii majoritati a acestuia, in functie de bugetul care se va aproba. SNLP a cerut precizari privind sumele incluse in proiectul de buget pentru 2014, cu aceasta destinatie, solicitand asigurari privind plata sigura a restantelor pentru anul 2013 in paralel cu echiparea pe 2014.

DEA ANP a explicat ieri la MJ, in detaliu, modul in care sumele au fost prevazute in proiect precum si demersurile care urmeaza a fi facute in functie de modul in care acesta se va aproba. Un lucru este cert si anume acela ca nu se pot acorda si haine si bani pentru aceeasi perioada. Cele declarate de ANP nu sunt de natura a genera ingrijorari, prin urmare ne dorim ca anul 2014 sa fie un inceput bun pentru un nou sistem de echipare inlcusiv de plata a restantelor.

Acest articol a fost arhivat. Din acest motiv, nu puteți posta comentarii noi.

Comentarii

0 #23 Drill 28-11-2013 13:39
Pentru Jean Cotet:
Mi-ar scapa ceva printre dinti dar ma abtin. Spune-mi de la ce penitenciar esti pentru ca, in momentul in care vei inra in posesia banilor sa mergem impreuna cu acesti bani sa-ti cumperi NUMAI HAINE. cA SA NU MAI UMBLI IN ZDRENTE, BINEINTELES !

Bai fratilor, inteleg nevoia de bani insa nu trebuie exagerat. Recunosc ca si eu folosesc acei bani si in alte scopuri decat a-mi cumpara haine, pentru ca si eu am nevoi ca si voi insa nu pic in derizoriu cu totul ! Daca observ ca un element al echipamentului devine zdreanta chiar dau fuga sa-l inlocuiesc.

Cum prea bine spuen Stefan, observati care sunt diferentele totusi intre noi si celelalte structuri de aparare ?

Stii ce este mai deranant penru unii, in special pentru FSANP ? Ca noi chiar spunem lucrurilor pe nume fara sa MINTIM oamenii. Am auzit pe unii ca fsanp sunt mai receptivi la grijile oamenilor. Da, intr-adeevar, sunt mai receptivi pentru a specula nevoile voastre si a va atragfe ca membri de sindicat fara a mai conta ceva. Si care-i rezultatul final ? Pai il cunoasteti prea bine. Unii se indreaptya catre aceasta structura si mai tarziu isi dau seama ca, de fapt nevoile acestora au fost folosite intr-o maniera manipulatoare in a-si atinge ei scopul...anume de a va atrage ca memebri. Si brusc va intoarceti tot catre cei care spun lucrurilor pe nume fara sa va minta, catre SNLP.

Nu fac afirmatiie astea pentru a dadaci pe cineva insa chiar asta e realitatea. Pe cine ati dori in viata oastra ? Un prieten care sa va minta pentru a va tine aproape sau unul care sa va spuna verde-n fata despre cum stau lucrurile in realitate ? Initial este de preferat primul insa, dupa ceva timp il veti aprecia pe al doilea.
0 #22 Ștefan Teoroc 28-11-2013 09:37
Echipamentul pe 2013 se poate acorda in bani dupa 1 ianuarie 2014. Nu mai comparati MAI cu ANP. Este ca si cum ati pune intr-o urna 12.000 de voturi langa alta urna cu 70.000 voturi. dupa care invitati un politician sa aleaga urna celor fata de care va fi mai atent :-)

Sau, daca tot comparati elefantul cu ariciul, vedeti si cum acorda MAI sporurile de fidelitate si confidentialitate.

Si mai vedeti daca au auzit prin MAI de compensare dubla pentru zile de sarbatoare.

Singura mare "depasire" care ni se tot reproseaza este ca MAI reuseste sa dea banii de haine mai devreme.

Dar daca ANP nu ar reusi sa-i mai dea deloc? Aminititi-va momentul 2010 cand s-au primit doar 5% din banii de haine (snlp.ro/.../...) si a trebuit sa declansam greva ca sa luam restul.

Tocmai am reusit prin hotarare de guvern sa tragem plata restantelor mai devreme cu minim 6 luni. Este in vigoare de putin timp.

Da, Jeane, se pare ca nimeni nu va baga in seama...
0 #21 bgs 28-11-2013 08:46
Ar trebui sa se inteleaga toate eforturile depuse de snlp,niciodata nu au venit cu cioace aruncate de a avea priza!Toti ne dorim ca de sarbatori sa punem copiilor sub un bradut ceva de care sa se bucure,numai ca posibilitatea legala de acordare a drepturilor banesti pe echipament o cunoastem destul de bine, asa ca singura alinare poate veni din teritoriu,funct ie de abilitatile fiecarui lider de sindicat!Dar cine stie ce surprize ni se poate rezerva!
0 #20 Jean Cotet 27-11-2013 18:20
:sigh: E saracie mare fratilor! Nici macar echipamentul asta jerpelit nu mai face fata acestor vremuri!
NU NE BAGA NIMENI IN SEAMA !
0 #19 Drill 27-11-2013 14:26
Nu-ti inteleg deloc comentariul Alecule !
Despre ce componente vorbesti ? Chiar crezi ca vreun fpss vinde prin talcioc componente de tinuta pentru a pune ceva paine pe masa ? Sa nu picam in derizoriu... Sau, mai degraba, sa nu jignim intr-un asemenea hal luicratorul de penitenciare.

Am spus ca inteleg nevoia de bani insa nu inteleg de ce lucrurile nu sunt intelese pe deplin cand se dau niste explicatii....
0 #18 finul Alecu 27-11-2013 10:06
Lumea e saraca ,nu are bani si nu stie cum sa mai iasa din impas.Probabil de-asta intreaba mereu de bani.Nu poate intreba de sanatate ..ca asta nu se transmite.Bine, daca s-ar da bani de echipament ,nevoiasul nu cumpara uniforma,ci,de- ale gurii.Daca are uniforma..mai vinde ceva componente..tot din nevoie!Sper ca n-am pacatuit cu ceva...
0 #17 Drill 26-11-2013 14:54
Pentru a nu stiu cata oara explic de ce nu ar trebui sa ne comparam cu Mi sau Mapn vis-a-vis de plata echipamentului.
Stimati colegi, cadrul legislativ actual permite anp ca plata echipamentului sa se realizeze in anul urmator. Observ ca nimeni nu poate intelege acest asspect. Sunt convins ca plata macar a unei cote parti pana de sarbatori ar prinde bine pentru oata lumea insa, intreb: Cum ar trebui sa reactioneze sindicatul in fata unei posibilitati din partea angatorului sa acorde legal un drept in anul urmator ? Dcaa s-ar fi incalcat legea am inteles ca pozitia noastra ar fi trebuit sa fie extrem de decisa insa cand sunt respectate actele normative in vigoare, ce este de facut ? Sa facem presiuni pe lucruri ce se dovedesc a fi legale dpdv al angajatorului ?

Pe de alta parte, nu s-a primit aici niciun feedback cu privire la fapul ca SNLP a reusit sa modifice un act normativ care are ca impact plata echipamentului cu 6 LUNI mai devreme decat se realiza anterior.... Oare este corect ? 6 LUNI oare nu inseamna nimic ? Nu putem pune in sarcna SNLP o situatie fata de care si-au adus aportul prin munca lor unii lideri SNLP ?
0 #16 Jean Cotet 26-11-2013 12:14
Se aude ceva legat de acordarea banilor pentru echipament aferent anului 2013? Posturile radio-tv au anuntat ca la MI se acorda pana la sarbatorile de Craciun o transa de 50% din banii de echipament aferent anului 2013!
La MJ exista vreo intentie de acest gen?

Cu respect,
J.C.
0 #15 radu 13-11-2013 18:16
multumesc Columbo pt completare! Inseamna ca nu doar la mine la puscarie se intampla asa ceva... Rusine! Uita.ti.va la jandarmi, cat de frumosi sunt imbracati... toti la fel si in functie de sezon. Dar la noi nu se poate!!! Sau nu se vrea!!!
Si noul echipament...cu m naiba arata...? Ce se schimba? Nimeni nu stie nimik... Atunci ce comandam?
0 #14 Ștefan Teoroc 10-11-2013 16:32
ra-fpps: citeste mai atent!

Citez pe Stefan Teoroc:
...
Asa cum s-a facut pentru grupele de intereventie se va face si pentru operativ....
0 #13 Florinel cu capul chel 10-11-2013 14:50
Cel mai bine ar fi sa ne echipeze in salopete cu bretele exact ca in constructii ! Si evenyual peste salopeta o vesta reflectorizanta ! Astfel impactul bugetar ar fi minim!
0 #12 ra-fpss 10-11-2013 10:00
Trebuiau selectate cadre pentru dezbaterea privind tipul tinutei de pe schimburi,nu de la ''mascati''!Nu vad de ce aceasta discriminare,de unde pana unde acestia din urma isi dau cu parerea???Nu s-a procedat corect!Uitati cum ati bagat raca intre mascati si restul lumii!
0 #11 anonim 09-11-2013 17:03
Sa inteleg ca dispare modularul de serviciu sau numai dungile galbene de pe el?
0 #10 Ștefan Teoroc 07-11-2013 16:48
Inca nu avem modele pentru noua tinuta ci doar articolele stabilite prin ordin.
Asa cum s-a facut pentru grupele de intereventie se va face si pentru operativ.
Din grupele de interventie au fost selectati mai multi salariati din diferite uinitati care au discutat cu reprezentantii ANP despre echipament apoi au probat mostrele si au facut observatii.
Si in unitati s-au transmis detalii privind echipamentul. Mai ramane ca acestea sa si ajunga la toti salariatii interesati.
Au fost observatii de genul care au dus la introducerea pantofului fara a se impune numai bocanci avand in vedere caldurile din lunile de vara.
0 #9 ra-fpss 07-11-2013 16:35
D-le Teoroc,aratati- ne mult trambitata tinuta;nici n-am fost consultati,cine a stabilit-o,magi stratii sau judecatorii delegati?!?!Ope rativul trebuia consultat,dar ca de obicei,altele sunt interesele!...R usine ANP-ului care ne neglijeaza! :eek:
0 #8 Ștefan Teoroc 07-11-2013 12:28
Observatia este pertinenta. Pacat de finalul comentariului. La intalnirea de la MJ am cerut explicatii. La echipament se regasesc sumele reprezentand restante pe 2013 iar banii pentru echipament se vor vira ulterior aprobarii bugetului de la un alt capitol, in functie de sumele aprobate. Explicatia detaliata a fost oferita de seful DeA ANP. Prefer sa ma opresc aici cu amanuntele. Nu este in avantajul nostru sa fim ca o carte deschisa pt toata lumea. Site-urile noastre nu sunt citite doar de persoane din sistem.
0 #7 alex 07-11-2013 09:53
ceva nu suna bine! daca se pot acorda restantele in bani pana la 30 iunie, pentru anul ce a trecut, atunci este posibil sa mi le acorde chiar incepand cu data de 1 ianuarie! pt ca nu inteleg un lucru: in bugetul anului 2014 de ex. nu se regasesc sumele pentru echipamentul aferent anului 2014? si pentru cel din 2013 in bugetul asta de il carpesc astia acum de il ia naiba? bani se aloca in bugetul anului in curs pentru echipamentul ce trebuia sa il iau de acum un an? mai, sa fie!! si salariul meu din oricare luna din anul asta se va regasi in bugetul anului viitor? mai frate, ce le mai dati cotite!!!!!!!
0 #6 reddog 06-11-2013 22:55
Buna seara!
In mare nu sunt mari schimbari fata de vechea tinuta, ar fi pantalonii ( gen jandarmi) si petlitele.
Ar fi bine sa fie schimbati actualii bocanci, sunt grei si incomozi cu unii gen www.vipershop.ro/bocanci
Personal speram sa avem o uniforma cu totul noua, sa fim consultati, mai ales operativul, pentru ca noi o purtam.
Ok, vor spune unii, nu putem schimba lucrurile peste noapte samd...
Nu contest ca au fost si schimbari in sistem dar ne miscam extrem de greu, sa nu uitam ca ne-am demilitarizat de zece ani, de sapte ani suntem membri UE...
0 #5 Gladiator 06-11-2013 19:36
Domnule Teoroc, Stiti cum va fi noul echipament? Se modifica si cel de oras sau doar cel de serviciu... Cu respect.
0 #4 fpss 06-11-2013 13:11
si nu se cunosc detalii despre noua uniforma?
0 #3 Columbo 04-11-2013 22:26
Apropo,Radu,sa. i vezi la iarna cu fesuri verzi...,rosii in cap,cu ADIDDAS,PUMA si cu veste de fas din bazar...,malete pe gat...,toate culorile...! :D :)))
0 #2 Ștefan Teoroc 04-11-2013 22:18
Se modifica
0 #1 radu 04-11-2013 12:41
buna. o intrebare....se modifica actualul echipament sau se va mentine si se va da articole din actualul echipament? majoritatea suntem desculti si neregulamentar imbracati....sa nu mai zicem ca in alte penitenciare fiecare vine cum vrea imbracat....de ce nu se da un ordin ca toata lumea sa vina imbracat regulamentar si in tinuta completa la seviciu, indiferent in ce departament lucreaza. mi-e si rusine cand ii vad pe unii cu bluza gri sau neagra....trico u albastru dar alta firma...pantofi maro s.a.m.d. o zi buna tuturor.

Google Translate

Cauta in site

 • Ștefan Teoroc 15.12.2017 17:54
  apreciem interesul pentru informarile noastre, chiar daca nu sunteti ...

  Read more...

   
 • Mariana 15.12.2017 11:02
  Lucrez intr-o institutie de cercetare, pana in febr.2017 am avut salariul ...

  Read more...

   
 • Legislatorul 15.12.2017 01:28
  Stai linistit ca in urma noilor dispozitii ale legii de 3xecutare si a ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 14.12.2017 23:28
  ministrul e absent pana marti / il capturam cand revine / noi zicem ca ...

  Read more...

   
 • eu 14.12.2017 22:59
  ok,e in regula cuposturile,dar cu plata orelor suplimentare pana la ...

  Read more...

Google AdS