www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

SNLP: Despre profesie, in penitenciare. Cariera, statut, identitate

success ladderElaborarea proiectului de modificare a Statutului special a fost suspendata pentru a se finaliza Ghidul carierei. In cadrul grupului de lucru sindicate/ANP s-a convenit asupra acestui aspect in scopul armonizarii celor doua acte. Partea de cariera din statutul special, respectiv evolutia raportului de serviciu de la nastere pana la incetarea acestuia, nu s-a mai discutat, stabilindu-se necesitatea scrierii urgente a mult asteptatului Ghid. Astfel, aceasta parte din statut a fost dezbatuta distinct intr-un grup restrans de lucru, pe parcursul mai multor sedinte la finalul carora putem afirma ca Ghidul carierei politistului de penitenciare (anticipam modificarea denumirii) a prins contur.

Prin urmare, incepand de maine ar trebui sa se reia procesul de elaborare a proiectului de modificare a statutului special, insa SNLP a  cerut ferm ca inainte de a parcurge pasi inutili, partile implicate sa convina asupra celor mai sensibile aspecte respectiv schimbarea denumirii categoriei profesionale in “politist de penitenciare” si mentinerea accesului agentilor pe functii de conducere. In prima varianta de proeict al Ghidului al carierei se propunea un text in care, prin conditiile stabilite pentru ocuparea unor posturi, nu se permitea accesul agentilor de penitenciare nici macar pe cea mai mica functie de conducere din sistem.

Privitor la acest aspect SNLP a realizat o consultare fulger in cadrul Biroului executiv extins al organizatiei si si-a stabilit pozitia ferma pe care a inaintat-o de indata ANP. Luand in considerare pozitia exprimata oficial de SNLP, in urmatoarea sedinta a grupului de lucru au fost gandite conditii diferite pentru accesul pe functiile de sef birou/sectie/tura, din forma finala a proiectului de Ghid al carierei eliminandu-se pragul mentionat. SNLP a cerut ca agentii sa poata accede pe functia minima de conducere din sistem chiar daca se realizeaza o asprire a conditiilor de vechime. In cadrul grupului de lucru s-a decis ca atat pentru ofiteri cat si pentru agenti vechimea pentru a accede sa fie de 4 ani in specialitatea structurii respective.

Maine la ora 10 are loc intalnire pe statut la care faceam referire mai sus si la care speram ca ANP sa fie reprezentat de catre directorul general.In cazul in care argumentele sindicale pot genera un consens cu ANP, pachetul Statut/Ghid compus dintr-o lege si respectiv un ordin va fi gata de dezbaterea finala care ar trebui sa stabileasca ce proiect va sustine MJ ca initiator. Apoi noul statut special isi va incepe parcursul legislativ pana la adoptarea prin lege, urmand ca imediat dupa aceasta sa se aprobe si Ghidul carierei.

Pozitie SNLP - mentinere acces agenti pe functii de conducere

Nr.182/SNLP/08.10.2013
 
Catre 
Directorul General al Administratiei Nationale a Penitenciarelor
Domnul comisar sef de penitenciare Catalin Claudiu BEJAN
 
Stimate domnule director general
 
 
Va transmitem in cele ce urmeaza:
Pozitia SNLP referitoare la limitarea prin statutul special si ghidul carieiri a posibilitatii ocuparii unor functii de conducere de catre agentii de politie penitenciara
 
Luand in considerare faptul ca maine are loc ultima sedinta de elaborare a Ghidului carierei politistului de penitenciare, SNLP a convocat in cursul zilei de 8 oct 2013 o sedinta a Biroului executiv extins (cu invitati - presedinti de filiale) avand pe ordinea de zi inclusiv stabilirea unei pozitii clare a organizatiei privind aspectul cel mai sensibil din cariera politistului de penitenciare si respectiv din statutul special care urmeaza a se modifica corespunzator, respectivposibilitatea ocuparii unor functii de conducere de catre agentii de politie penitenciara.
 
Precizam ca atat la intalnirile privind modificarea statutului special cat si la cele referitoare la elaborarea Ghidului carierei, SNLP a avertizat cu privire la necesitatea consultarii membrilor de sindicat in vederea stabilirii unei pozitii clare a SNLP si respectiv a mandatului acordat reprezentantilor, pe tema susmentionata. Prin urmare, BEx SNLP a analizat cadrul legislativ in vigoare, intentiile de modificare a acestuia, precum si impactul la nivelul sistemului si al organizatiei si a constatat faptul ca eliminarea dreptului agentilor de politie penitenciara de a ocupa prin concurs functii de conducere in sistemul administratiei penitenciare, reprezinta o initiativa care genereaza o disproportie inacceptabila in ceeea ce priveste drepturile si cariera corpului agentilor, fata de situatia existenta in prezent. 
 
Desi SNLP intelege perfect, accepta si sustine intentia de conturare a unei cariere clare care urmeaza anumite trepte, de la accesul agentilor pe orice functie din sistem, pana la interdictia de ocupare a unei functii de conducere de nivel minim este o distanta mult prea mare astfel incat SNLP vine in intampinare si propune o solutie alternativa care nu poate fi definita ca un by-pass la cariera normala ci se incadreaza motivat intr-un context. Propunerea SNLP:
 
 
    ART. 13
    Condiţiile obligatorii cumulative pentru participarea ofiterilor si agentilor la examenul/concursul organizat în vederea ocupării functiilor de conducere din sistemul administraţiei penitenciare, altele decat cele prevazute la art. 10-12, :
    a) să îndeplinească cerinţele specifice din fişa postului;
    b) să aibă 4 ani vechime efectiva în specialitatea structurii pentru care se organizează examen/concurs;
    c) să aibă 2 ani vechime efectiva în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei; ELIMINARE
    d) să nu fie sub efectul unei sancţiuni disciplinare şi să nu fie puşi la dispoziţie, cu excepţia celor rămaşi neîncadraţi în funcţii din cauze neimputabile;
    f) să fi obţinut în ultimii 2 ani calificativul de cel puţin "Foarte bun" la evaluarea anuală a performanţelor activităţii profesionale.
Ne referim la funcţiile de şef sectie,  şef birou sau similare, adjunct şef secţie, cele specifice unit de invatamant şi sanitare
________________
 
Opinie unanima a SNLP: 
Agentii sa aiba acces pe functiile de conducere minime 
Motive:
 • pierderea unui drept existent
 • in prezent acces nelimitat / disproportie enorma
 • nr infim de functii de ofiter de executie vacante comparativ cu nr agentilor
 • nr majoritar de agenti - 90% din personal
 • coordonarea de catre agenti a unor structuri (birouri, ture) pe durate lungi / „responsabili de birou” - de verificat daca exista o situatie la nivel ANP / acestia nu vor putea participa la concurs pe fct de conducere
 
Se poate conditiona cu vechime mai mare in specialitatea structurii 
________________
 
 
 
Motivele enumerate succint in cuprinsul Proiectului (format tabelar) vizeaza exact contextul la care faceam referire mai sus. Dincolo de ideea pierderii unui drept consacrat in ultimii 6 ani si a disproportiei prevederii fata de dispozitiile in vigoare, se retine faptul ca, prin aprobarea unei astfel de masuri, ideea de cariera poate deveni un simplu mit pentru marea majoritate a salariatilor din sistemul penitenciar. Mai precis, un agent are posibilitatea de a evolua in cariera, in corpul agentilor in limita coeficientului maxim prevazut de legea unitara de salarizare pentru seful de formatiune (max 2,62). Mai departe de acest punct, un agent asteapta oportunitatea incerta de a trece in corpul ofiterilor, strict pe functii de excutie. Ultima astfel de oportunitate s-a produs in anul 2006 si a devenit deja istorie. 
 
Chiar daca s-ar declansa un concurs de trecere a agentilor in corpul ofiterilor (de executie!), ca exemplu, intr-un penitenciar mare din sistemul penitenciar, numarul de astfel de functii vacante la acest moment este de doar doua la un numar de cateva sute de agenti! Prin urmare materializarea practica a ideii de evolutie in cariera ramane doar un deziderat pentru marea masa. In schimb, in acelasi penitenciar exista un numar destul de mare de functii de conducere, unele "gestionate" (si in prezent) de agenti! Este nedrept ca un agent sa raspunda pentru coordonarea unui birou pe parcursul mai multor ani, dar sa nu poata concura pentru ocuparea functiei de sef al acelui birou sau mai rau, ca acea functie sa fie ocupata chiar prin trasnfer din alte institutii (a existat si aceasta intentie pe parcursul negocierilor).
 
Statistic, in prezent, intreaga cariera a unui procent de 90% dintre agentii de penitenciare se incadreaza in limita dintre  coeficientul de ierarhizare 2,50 (incadrati direct) respectiv 2,70 (SNPAP)  si maximul de 2,90 care nu este accesibil chiar tuturor. Cu alte cuvinte, in 30 de ani de activitate un agent din sistemul penitenciar poate avansa cu un coeficient de 0,20 ceea ce nu cred ca putem afirma ca este tocmai o cariera! Relevanta unei cariere care produce efecte practice asupra unui procent de 10% din personal este discutabila plasandu-se in derizoriu chiar scopul poiectului.
 
Prin urmare SNLP solicita eliminarea conditiei care limiteaza accesul agentilor pe functii de conducere respectiv impunerea vechimii efective de 2 ani in specialitatea studiilor. In schimb, pentru echilibrarea situatiei, propunem includerea unei vechimi mai mari in specialitatea structurii pentru care se organizeaza concursul. 
 
Precizam ca prezentul material reprezinta pozitia ferma a SNLP, pe care organizatia o va sustine prin reprezentantii sai, uzand de toate mijloacele legale.
 
Cu stima
 
Stefan Teoroc
Presedinte SNLP

 

Documente atasate:

Acest articol a fost arhivat. Din acest motiv, nu puteți posta comentarii noi.

Comentarii

0 #67 Ștefan Teoroc 03-11-2013 01:30
"Subiect initial inert" ? Alecule, iar incepi...
0 #66 finul Alecu 02-11-2013 16:18
Va salut stimati domni(Gica,O speta ,Drill)!
Constat ca subiectul supus discutiei va incita la discutii ,un subiect initial inert.Eu v-am prezentat modul de accedere general valabil,domniil e voastre evidentiati niste defecte, pe care multi le au ,ca fiind criteriile de selectie sau accedere.Cineva nu e pe faza sau nu m-am exprimat suficient de clar.Deci nu asta e subiectul-defec tele agentului sau ofiterului,ci,a ccederea in acest corp si pe functiile manageriale. Revin si mai spun inca o data,Universul penitenciar nu are doua lumi paralele-agenti si ofiteri ci,alte doua lumi -oameni si alti oameni.Nu intru in can can.Respect punctul dvs de vedere,dar nu-l accept.Nu prezint pe nimeni,nici pe sefi,ca pe niste "domni ,tirani,misei"( vorba slovelor unui poet)Nu intru azi in filozofie sau in adincul realitatii ,va mai las pe dvs.
Cu stima,acelasi finu' Alecu "fata" cu controversa
0 #65 Ștefan Teoroc 02-11-2013 14:26
Ideea unui astfel de institut este mai veche / ultima incercare de infiintare a fost facuta de dl Bala.

Privitor la desfiintarea Academiei, ne temem sa nu se produca de la sine daca este sa facem cateva mici calcule luand in considerare:

1. Numarul mic de functii de conducere vacante - care se vor completa in scurt timp
2. Numarul mic de functii de executie vacante - de asemenea in curs de completare rapida
3. Numarul mare de absolventi din Academie (45 anual)

8)
0 #64 Drill 02-11-2013 14:15
Ce as mai desfinta eu Academia si implicit SNPAP-ul ! As adopta varanta unei singure scoli in care sa fie pregatiti oameni pentru munca de penitenciar. Si a smai implementa niste masuri cu privire la modalitatea in care pot evolua in sistem.... Sa nu mai existe aceasta diferenta intre opinia unui ofiter si a unui agent.
Ce spuneti ? Daca am pleca pe picior de egalitate ca simpli angajati ai sistemului si trierea s-ar face in urma unor concursuri exclusiv pe meseria pe care o practicam, nu credeti ca ar fi mai bine ? Din pacate, nu putem evolua cat timp mare parte dintre angajatii acestui sistem ne impart intre ofiter si agent. Ar trebui sa plecam cu totii de pe picior de egalitate si atunci am putea face diferente intre oameni competenti si mai putin competeneti si nu cum se face acum, intre ofiter si agent.
0 #63 O speta 02-11-2013 13:03
O speta ipotetica-inspi rata din realitate,e o mica contradictie:Lu na trecuta a venit un ofiter din acdemie,baiat istet,linistit acum la inceput,respect uos,etc dupa ce sta pe langa un sef de serviciu care din pacate a venit din randul agentilor dar este dezamagirea unitatii,este slab la planificari,imp ulsiv fata de subordonati,mer ge pe principiul ca el are voie orice (chiar si greseli) dar ceilalti subordonati sa nu miste in front si il "instruieste" pe acest baiat bun,dupa doua saptamani nu stie mai nimic,nu are curajul sa semneze sau sa-si asume nimic chiar si cand tartorul sef este plecat,chiar imprumuta un pic din caracterul sefului (minte ca sa iese bine sau cum vor altii),urmatoar ele doua saptamani este trimis la celalalt sef de serviciu din operativ acesta cu academie,unde imprumuta si de la el din pacate perversitatea,i ndiferenta,nepo tismul fata de reteaua de colaboratori cadre si ppl etc,cu toate ca nu arata aceste defecte si nu uzeaza exagerat de ele fiind la inceput,insa in anumite momente aplica ce a vazut la ceilalti sefi.Ambii sefi vor sa ajunga directori adjuncti sau plini si nu ascund acest lucru,declarati v in nebunia lor spun ca nu dar in realitate cand un subordonat il gadila ca va ajunge director se umfla in pene ca si curcanul,fac diferite reclamatii pe la MJ si guvern,ANP-ul este scos din carti etc.Dupa catva timp ofiterul din academie ajunge pe tura tine locul unuia mai vechi care s-a imbolnavit,astf el el Sef de tura nu stie nimic il invat eu meserie,si el poate participa la concurs pt sef eu nu.Din multi sefi de tura putini sunt care stiu sa faca nota de efective,am observat asta in 4 unitati din regiuni diferite ,de asta ce mai spuneti??!! este discriminare sau nu ?? :oops: :oops:
0 #62 Gica 02-11-2013 12:41
Citez pe finul Alecu:
D-le Drill,va salut!
Dincolo de interpretarea mea rigida,ati vazut ofiteri sa aspire la statutul de agenti?Intre noi fie vorba,cine n-ar vrea sa fie ofiter si mai ales ofiter sef? Nu prea refuza lumea,atita ca mai sint putini care-si cunosc limitele!De

Mari limite dle Alecu=stie tot,toti ofiterii din sistem au terminat Sorbona si Oxfordul,exager ezi prietene si sa stii ca cei care isi doresc mai mult inseamna ca au ambitie care dupa cate stiu eu este o calitate,ei considera ca pot mai mult,stii oare ca arma penitenciare este cea mai slab cotata la Academie,stii ca majoritatea din societatea civila care nu au avut sau au tangente cu sistemul nici nu stiu ca avem ofiteri,daca ar stii cei din alte arme ca un sef serviciu incaseaza 4500 lei si "coordoneaza" 4 maini de oameni,iar planificarile nu prea sunt nici-odata in regula,ce sa mai vorbim ca regulamentul este calcat in picioare de marele ofiter sef si nu intocmeste planificarea cu 24 de ore inainte etc,cred ca ofiterii ca matale ar trebui sa-si vada limitele si s-o lase mai moale.Dar daca avem specialisti inca ca dl Movila din ANP,dl M este unic si bun de toate si bune si rele,ce sa mai zic de regulamente si sefi,pestele de la cap se impute intodeauna. :lol: :lol: :lol: :lol: :oops:
0 #61 Anonim 02-11-2013 11:06
La Galati este vorba de familia Chicioroaga.
0 #60 Drill 02-11-2013 09:40
Pentru Alecu'
Faza cu "ce ofiter isi doreste sa devina agent" este cu mult prea excentrica :)

Pentru sindicalist :
Stimate domn, in afara de a fi suparat pe cei care prin prisma unor conjuncturi ajung sa fie si neamuri prin sistem, ca sindicalist, care sunt realizarile dumneavoastra ? Ca sindicalist, bineinteles.
Pe langa faptul ca ati putea fi mai transant ca mare sindicalist, spunand lucrurilor pe nume (folosind detaliile cerute dealtfel si de Stefan), ati putea sa preluati toata aceasta munca prin simpla candidatura pe care v=o puteti depune la urmatoarele alegeri. Considerati ca e foarte greu ? Este una din masurile pe care le puteti lua impotriva acelora care si-au permis sa devina neamuri in sistem. Ca doar facem munca intr-un sistem "deschis", nu ?

Am puea avea un dialog pe tema asta, a neamurilor din sistem dar nu doresc a trece in alta extrema fata de subiectul principal...
0 #59 BORDURA 14 01-11-2013 19:44
Dezastru fara precedent in penitenciarul galatean,unde paza a fost data pe mina unor oameni fara experienta.
Recomandam celor de la anp care vor veni in control incepind de luni un control la singe la toate compartimentele .
Aveti sprijinul cadrelor care va vor indruma pasii acolo unde trebuie.
Nimeni nu va scoate penitenciarul din mocirla in care ne aflam.
Singura solutie este o echipa noua cu experienta,care nu a avut tangenta cu penitenciarul hulit de toata lumea.
Daca se vor roti intre ei,problemele se vor agrava si mai mult.
Comisia de disciplina trebuie schimbata toata ptr. ca este dirijata de comandant.
Veniti si faceti ordine domnilor de la anp ptr. ca directorul nu se subordoneaza anp-ului ci altor structuri.
0 #58 Ștefan Teoroc 01-11-2013 16:45
Sigur ca voi posta comentariul. Astept si detaliile.
0 #57 un sindicalist 01-11-2013 09:12
Domnule Teoroc,
E o regula ca liderii de sindicat din penitenciare sa fie nasi, fini, cumetri, veri, frati surori si alte grade de rudenie? E o regula ca alegerile sa se desfasoare fara a respecta regula? Pana si la acest nivel, unde turma cotizeaza, trebuie sa avem in frunte neamuri, agramati si persoane care sa-si urmareasca propriile interese sau interesele celor apropiati? Dezamagire totala! Riscati sa ramaneti in sindicat doar cu neamurile! Poate, totusi, veti posta acest mesaj si veti face o analiza a celor afirmate de mine.
0 #56 finul Alecu 31-10-2013 21:31
D-le Drill,va salut!
Dincolo de interpretarea mea rigida,ati vazut ofiteri sa aspire la statutul de agenti?Intre noi fie vorba,cine n-ar vrea sa fie ofiter si mai ales ofiter sef? Nu prea refuza lumea,atita ca mai sint putini care-si cunosc limitele!De
0 #55 Drill 31-10-2013 12:34
Finu' lu' Alecu !
Pui problema intr-un mod abuziv din punct de vedere al unei interpretari rigide.
Aici nimeni nu a pus problema ca toti agentii isi doresc a deveni ofteri cu fuctie de conducere. Intr-o democratie normala, intr-un sistem de bun simt, libertatea de a participa la un concurs unde sa-si poata demonstra aptitudinile orice individ, fie el agent sau ofiter, trebuie sa fie acceptata ca atare.
Este adevarat ca exista o Academie insa este la fel de adevarat ca nu toti care termina o Academie sunt asa cum ni-i dorim. Cum dealtfel nici agentii nu sunt toti asa cum ni-i dorim. Tocmai de aceea, avand libertatea de a participa la unele concursuri pentru ocuparea unor functii, se triaza astfel de specimene.

Sa-ti spun eu cum este cu limba romana, istoria si o limba straina prin Aacademie ? 10 la limba rusa (ca asta-i este etnia) si in rest pot fi si note de patru ca trecem clasa si ne trezim ofiteri in sistem.
Alecule, cunosti ca exista o altfel de modalitate de a evalua oamenii in Academie decat cea clasica ? Spune-mi o metoda alternativa de pe urma careia se pot alege oameni competenti si mai discutam.

U exemplu cel mai elocvent este cel al Norvegiei. Acolo nu exista ofiter sau agent, acolo exista niste functionari de justitie care, in urma demonstratiei abilitatilor pe timpul prestarii muncii de penitenciar, ocupa functie dupa functie. Numai la oi sunt pastrate aceste elemente rigide tipice unui sistem la fl de rigid in care exista doua entitati: ofiter si agent. Si ce e mai grav, e ca pentru unii, a fi ofiter inseamna a fi un mic Dumnezeu la care toti agentii ar trebui sa se inchine. Grotesc ! Mizerabila atitudine, insa, din pacate trebuie sa o suportam cu toti, fie ca suntem ofiteri, fie ca suntem agenti.
0 #54 HILOHE RADU 31-10-2013 07:27
Revin si corectez la comentariul meu ca este vorba de anul 2013 si anul 2014.
Scuze ptr. eroare.
0 #53 HILOHE RADU 30-10-2013 05:37
Propunem din timp anp-ului ca ptr zilele de 27.12 2012. si ptr 03.01.2012,zile care vor cadea vinerea,sa lucram suplimentar cite o ora pe zi sau mai multe.
Procedind asa am avea continuitate in zilele de craciun si anul nou.
Este doar o propunere,urmin d ca anp-ul sa decida in acest sens facind demersurile necesare.
0 #52 bine ai venit 29-10-2013 22:58
Citez pe binevoitoru:
Asteptam constrolul ANP-ului la GALATI ......asteptam cu drag caderea lui Alexandru CRISTIAN .......sa te vedem atunci ...........juristule......... !!!

Au fost atatea cutremure la Galati si nu s-a intamplat nimic si tu vrei sa cada Directorul ,mai asteapta cativa ani!
0 #51 generatia anonima 29-10-2013 17:43
Citez pe Stefan Teoroc:
Nu legalitatea este o problema. Se intampla la 3-4 ani. Nu se poate bloca activitatea in unitati ca sa facem testarea din timpul programului. Stim toti cum stam cu resursele. Nu cred ca este cazul sa cadem in extreme.

Dar dacă nu legalitatea este problema ,atunci care este problema?vedeți ca facem testul în fiecare an,vă ror să vă informați.
0 #50 finul Alecu 29-10-2013 14:38
Stimati domni
Imi reprosa cineva ca nu sint succint...Pai.. cum sa fii succint cind omul nostru amesteca carierele(cea de ofiter cu cea de agent),experien tele(de ofiter si agent),pregatir ile(cea de ofiter si cea de agent) si mai grav accederea.Adica ?Una e sa vii cu dosarelul(modes t la note si la 'inaltimea" liceului) te inscrii si termini ceva.Omul cu Academie mai sustine un concurs la romana,istroaca ,o limba straina,mai si pica,mai si revine la anul la concurs...etc.I n final face omul o scoala care-l pregateste pentru munca lui. Si noi ce ne dorim ? Sa ajungem toti ofiteri sefi ...dar prin Tg Ocna nu prin Bucuresti!
0 #49 finul Alecu 29-10-2013 13:49
Stimati domni
Agentul X are acel mic coeficient sau Y de la logistica, cu unul ceva mai mare la inceput pentru ca si-au ales statutul de agenti..Ei nu si-au dorit cu toata fiinta lor sa fie ofiteri din "prima....ca mergeau la Academie.Faptul ca n-au oportunitati... .e curat ghinion.Cind se va ivi sansa,ei vor participa la concurs ptr accederea in maretul si iubitul corp al ofiterilor cu functii de executie.Ei(Xsi Y) au experienta mare de agenti....nu de ofiteri.Ca ar putea face si ei ceea ce face un ofiter ,e altceva.Si eu,care sint un tolomac,daca stau vreo doi ani la o scoala,ajung sa pilotez supersonice,dar nu inseamna ca sint pilot! Nu scrie nicaieri ca este obligatoriu pentru orice agent,ca daca intri la puscarie agent ,trebuie sa te pensionezi chestor sau manager de top.E clar pina aici?
Si ca sa raspund cuiva,din politete,ca are dreptate cind spune ca ne pierdem timpul,e clar ca cele doua corpuri sint putin diferite si ca ele avind aceleasi termene de accedere ,se creeaza premisele discriminarii ptr unii.Ar fi culmea sa te culci agent si sa te trezesti director,numai ca asa vrea agentul! V-am dat suficiente date,din toate familiie,din legile evolutiei firesti,va mai dau si din fotbal(la care ne pricepem toti) ,din literatura si tot nu va conving?Pai despre unii s-a stiut ca sint"genii" tirziu....tare, dupa studii si truda multa in "meseria si specialitatea respectiva"....
Toate cele bune si nu fiti rai!
0 #48 Ștefan Teoroc 29-10-2013 12:53
Bun, sa va proiectez o imagine care poate vi se va parea cunoscuta:

Agentul X porneste de jos, mai precis este incadrat pe coeficient 2,70 si incepe sa urce. Dar nu prea mult ca la 2,90 se opreste. Pe legea noua se va opri la 2,62. Daca va ramane agent pana la pensie, coeficientul lui tot acolo se va opri.

Apoi, conform unor pareri, aci exprimate, ar trebui sa parcurga toate treptele, care or fi astea, ca s-au cam terminat. Dar sa vedem...

Agentul X are coeficient 2,90 si lucreaza de 20 de ani la achizitii. Pe cale naturala se uita dupa treapta urmatoare, adica o functie de ofiter. Pe care insa nu o gaseste pentru ca fie e ocupata fie e blocata de guvern.

Si iata ca se scoate de concurs functia de sef birou achizitii, birou unde Agentul X lucreaza de 20 de ani, insa nu poate participa la concurs nefiind treapta corespunzatoare.

La concurs va merge Ofiterul Y care lucreaza in acel birou de 3 ani iar agentul ramane sa astepte in continuare pensia.

Nu continui proiectia, va las pe voi sa adaugati detalii, insa as vrea sa ma ajutati sa pot vorbi celor care s-ar putea orienta catre sistemul nostru, despre atractivitatea carierei de agent de penitenciare.
0 #47 jake 29-10-2013 07:13
Citez pe finul Alecu:
Va salut d-le Drill!
Profit de invitatia dvs prin care incurajati exprimarea punctelor de vedere si o mai fac si eu inca o data. Am sa fiu direct, sincer si voi aborda subiectul nevoalat. 1) Referitor la accederea agentilor prin concurs,direct pe functii de conducere nu este cea mai buna solutie.Oricit ar fi agentul de capabil,l-ar ajuta putin si experienta de ofiter pe functie de executie.In orice domeniu sau profesie,experienta este o calitate peste care nu se poate trece.Nu trebuie sa uitam ca de la baza la virf sint niste trepte sau etape.Daca le sari,oare ce se intimpla?2)Selectia(naturala si nu artificiala) trebuie sa fie de cea mai buna calitate.3)Trebuie promovata concurenta,reala,pura si perfecta,deocamdata un deziderat;4) sa nu uitam si de princiul meritocratic,daca mai avem o scara de valori reale
In alta ordine de idei,daca agentul capabil,foarte scolit nu-si gaseste imediat locul,asa cum isi doreste,ar trebui sa renunte si sa mearga acolo unde valoarea este recunoscuta instantaneu,numai din priviri.Daca agentul,om deosebit de capabil isi doreste sa ajunga macar sef,de ce o ia pe "ocolite" si nu merge la Academie,sta putin pe functie de ofiter de executie si la prima oportunitae merge la concurs si accede acolo unde-si doreste?
Iar mai schimb ordinea ideilor si intreb-care sint legile evolutiei?Poate vom discuta cindva si despre management performant
Acum ,mai intreb la ce ajuta gradele profesionale,cred ca au rol decorativ sau or avea o simbolistica ,prea ermetica ptr mine?
Cu stima

Va felicit pentru punctul de vedere extrem de pertinent pe care l-ati exprimat ! Intr-adevar, orice cariera trebuie sa aiba o anumita evolutie, omul sa porneasca de jos, sa parcurga toate treptele si sa demonstreze ca este capabil.
0 #46 Un agent 29-10-2013 00:10
Pentru finu ALECU
Finule, referitor la comentarilul tau privind discriminarea intre agenti si ofiterii veniti de pe bancile academiei, as vrea sa te inntreb cate ceva.
1)Compari dumneata experienta profesionala a unui agent cu zece ani vechime cu cea a unui ofiter ucenic?Asta ca si omenie.
2)Nu te supara, dar statutul, in forma sa actuala, prevede o perioada de timp, atat pentru agenti, cat si pentru ofiteri, in care acestia nu pot participa ca concursuri pentru ocuparea unor functii de conducere(art.1 5 din legea 293/2004).Asta ca sa o transam si cu discriminarea.
Nu stiu daca esti agent sau ofiter, dar daca esti ofiter si te simti discriminat ca trebuie sa astepti tot trei ani, ca sa poti participa la un concurs pentru o functie de conducere, la fel ca un agent, te rog sa te mai gandesti.Toate cele bune.P.S.:Fii mai succint cand ne scrii. ;-)
Totusi cred ca ne concentram pre amult atentia asupra acestor aspecte, in conditiile in care se realizeaza mii de ore suplimentare, fara sa avem cu adevarat de spus un cuvant.Trimiter ea catre Codul Muncii, propusa de sindicate este mai mult decat decenta.
0 #45 finul Alecu 28-10-2013 21:10
D-le Drill,va salut!
Revin cu explicatii suplimentare ,poate nu am fost suficient de coerent.un agent capabil poate ocupa o functie de conducere dupa ce sta intii pe o functie de executie,(sa vada macar cu ce se maninca) sa acumuleze cunostinte ptr noul nivel si de acolo sa sara mai sus.Asa se intimpla si cu ofiterii cu Academie.Astea sint legile naturii ,ale evolutie in Univers si ale managementului. Ceicapabili progreseaza.Exp erienta inseamna acumularea de cunostinte,de stiinta,progres .Ma credeti?
0 #44 Ioan 28-10-2013 20:43
Domnule Rotaru C-tin, ati lucrat la penitenciarul Vaslui pana pe data de 1 Decembrie 2012, cand te-ai transferat, la cerere, la Iasi. Este adevarat, am dat in judecata M.J, ANP, P. Vaslui pentru al Xlll-lea salariu pe 2010, dar, odata ce te-ai transferat la Iasi, trebuia sa te inscrii intr-un sindicat, trebuia sa platesti o cotizatie, si acel sindicat te va reprezenta. Dupa cum stii (daca stii) ca sa poti reprezenta un membru de sindicat intr-un proces iti trebuie din partea acestuia o imputernicire, imputernicire pe care nu ai completat-o nici in procesul in care ti-a fost imputata suma de 2800 lei, reprezentand transportul Vaslui - Barlad (o aberatie).Citez pe danyp:
am lcrat la vaslui in perioada 2009 acum m-am mutat la mine acasa,vasluiul a dat in judecata pentru prima de vacanta pe anul 2010 dar ei spun ca nu am si eu dreptul totusi am cotizat pana am plecat 2011
0 #43 binevoitoru 28-10-2013 18:34
Asteptam constrolul ANP-ului la GALATI ......asteptam cu drag caderea lui Alexandru CRISTIAN .......sa te vedem atunci ...........juri stule......... !!!

Google Translate

Cauta in site

 • E4 12.12.2017 08:25
  La noi o sa fie contre ca anp-ul lucreaza la privat si au bonus pentru ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 12.12.2017 07:19
  In opionia mea, si am mai spus-o, este o norma care se poate acorda ...

  Read more...

   
 • Agent 12.12.2017 06:39
  La un program atitpic, de luni pana vineri,o zi 8 ore,urmatoarea zi ...

  Read more...

   
 • nick 12.12.2017 06:03
  Cu vreo18 ani in urma aceasta norma de hrana era specifica doar ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 11.12.2017 23:22
  modifica L153/2017 dar nu include ceva relevant in ceea ce ne priveste

  Read more...

Google AdS