www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Ministrul Robert Cazanciuc se intalneste cu sindicatele din penitenciare

Robert-CazanciucNr.56/SNLP/24.04.2013


Catre

Ministrul Justitiei
Domnul Robert-Marius CAZANCIUC 
 
Stimate domnule ministru
 
Luand in considerare intentia de organizare a unei intalniri cu liderii sindicatelor din sistemul penitenciar, in perioada imediat urmatoare, va punem la dispozitie propunerea Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare (organizatie care reprezinta 60% dintre salariati) privind  stabilirea unor repere orientative pentru organizarea eficienta si productiva a intalnirii. 
 
Plecand de la premisa ca timpul scurt de la investire precum si situatia de interimat la conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor nu sunt criterii de natura a favoriza o asimilare vasta a problematicii actuale, specifice penitenciarelor, mizam totusi pe faptul ca domeniul nostru va este in mare masura familiar avand in vedere activitatea dumneavoastra anterioara care a implicat exercitarea unor atributii de coordonare in cadrul echipei de top management a ANP. 
 
Constienti totodata de timpul scurt pe care il vom avea la dispozitie pentru aceasta prima intalnire, sintetizam din multitudinea de probleme cu care ne confruntam in ultima perioada, urmatoarele aspecte asupra carora va propunem sa avem un dialog concis si eficient: 

 

Conducerea ANP

Nu putem impune stabilizarea managementului la nivel de varf al ANP, care este mult prea corelat cu fluctuatiile de pe scena politica, insa va solicitam ca ocuparea unor posturi la acest nivel sa se realizeze pe criterii de profesionalism si competenta, in conditiile in care speram sa fiti de acord cu faptul ca un nivel corespunzator de profesionalism util serviciului penitenciar, din toate punctele de vedere, nu se poate dobandi decat in sistemul nostru.

 

Bugetul ANP

In contextul in care numarul persoanelor private de libertate creste progresiv (aprox. 300/luna), nicio unitate noua nu a fost construita in ultimul deceniu, iar conditiile de munca se degradeaza de la an la an, bugetul ANP pe 2013 s-a epuizat in luna aprilie cu mentiunea ca drepturile persoanelor custodiate nu au fost suspendate, ca masura de austeritate. In situatia descrisa, sistemul trebuie sa se descurce cumva si sa acorde aceste drepturi storcand bani de la drepturile personalului, pentru plata unor facturi, fortand salariatii sa procure prin metode proprii hartie pentru a se putea acorda dreptul la petitionare ori recurgand la alte metode empirice de mentinere a functionarii unui sistem cu prea putin peste limita de plutire. Suntem interesati de solutiile identificate de MJ pentru corectarea situatiei si ne dorim ca aceste solutii sa nu genereze noi prejudicii personalului.

 
Drepturile personalului

Drepturile salariatilor se restrictioneaza in raport direct proportional cu diminuarea bugetului, cu mentiunea ca acest raport este ajustat negativ prin indicele rezultat din cresterea numarului de detinuti ale caror drepturi nu pot fi afectate prin diminuare. Desi se munceste in conditii din ce in ce mai grele, salariatii au pierdut aproape toate drepturile speciale, conferite de riscul activitatii. Tot ceea ce a functionat bine timp de 20 de ani se dovedeste acum ilegal sau deficient. Popotele din unitati au fost inchise fara a se asigura conditii pentru servirea mesei de catre salariati, decontarea unor drepturi (asistenta medicala, cheltuieli transport, etc) este blocata de anumite divergente in interpretare, iar excesul de controale, auditari si inspectii pare sa ramana singura solutie la indemna. Structurile de inspectie tind sa se extinda insa rezultatele vizibile ale unui management care controleaza doar prin coercitie si sanctiune constau in numarul din ce in ce mai mare de infractiuni in care sunt implicati salariatii.

 
Reorganizare

Dupa comprimarea schemei de functionare a aparatului central al administratiei penitenciare stim ca va urma rescrierea statelor in unitatile subordonate, sens in care va solicitam sa transmiteti echipei de coordonare a ANP necesitatea de a se proceda intr-un mod transparent si comunicativ, privind derularea procesului de reorganizare a unitatilor, pentru evitarea tensiunilor. Organizatiile sindicale sunt receptive la toate solicitarile de dialog si isi exprima disponibilitatea de a colabora pentru identificarea unor solutii optime. In egala masura, incercarile de ascundere a unor situatii sau de impunere neargumentata a unor masuri sau decizii, vor genera reactii proportionale. 

 
Posturi

SNLP isi exprima dezaprobarea privind modalitatea in care MJ a decis sa modifice organigrama ANP taind 30 de posturi, fara o consultare sau o dezbatere pe acest subiect. Proiectul de act normativ a fost postat pe pagina web a MJ fara a se respecta prevederile Acordului privind transparenta decizionala, semnat de ministrul justitiei. Apreciem ca ordonatorul principal trebuie sa aiba in vedere situatia in ansambul sau si ca nu poate ignora situatia sistemului penitenciar, adoptand decizii de diminuare a posturilor fara a argumenta si dezbate intentia. Va solicitam temporizarea procedurii de aprobare a proiectului in vederea unei dezbateri cu sindicatele. 

 
Statut special

In prezent, se afla in forma finala un proiect de modificare a Legii nr 293/2004 republicata, asupra caruia s-a negociat in formula tripartita convenindu-se asupra unor aspecte esentiale dintre care amintim cel putin castigarea unei identitati pentru personal prin schimbarea denumirii din functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare (denumire care nu poate defini o ocupatie), in politist de penitenciare. Ne exprimam interesul privind stadiul acestui proiect precum si intentiile MJ privind promovarea acestuia.

 

Cu deosebita consideratie
 
Stefan Teoroc
Presedinte SNLP
Presedinte FSAP PUBLISIND

Acest articol a fost arhivat. Din acest motiv, nu puteți posta comentarii noi.

Comentarii

0 #12 DASAEV 28-04-2013 22:31
DE acord!
0 #11 APOCALIPSA 28-04-2013 13:50
Bun sfat domnule Hilohe......... problema este ca demisie si-o dau numai oamenii care au caracter si moralitate..... ..in situatia lui Cristian aceste trasaturi lipsesc cu desavarsire,ace st om nu va putea fi demis decat de noi palmasii......a sa ca haide-ti sa-i facem o surpriza de Paste si sa-l tinem putin pe la poarta pnt-ului .........
0 #10 RADU HILOHE 27-04-2013 12:06
Il rugam pe domnul ministru al justitiei=ROBER T CAZANCIUC= ca prin reprezentantul secretarului de stat din minister,care raspunde de sistemul penitenciar,sa analizeze cu mare atentie activitatea directorului penitenciarului Galati=CRISTIAN ALEXANDRU.
A reusit ca intr-un an sa puna unitatea pe butuci,activita tea in unitate se desfasoara din inertie.
In cursul zilei de ieri dupa terminarea programului,mi- a spus sa am grija ce fel de luminare voi pune la manastirea unde merg la sfirsit de saptamina de mai multi ani.
Avea un ris pe chip care nu era al dinsului,era un ris cumparat de la firma PIETRICICA.
Il informez pe domnul director ca am mers la manastire,am aprins o luminare ptr. sanatatea...... . sa.
BOALA LUNGA-MOARTE SIGURA.
VA SFATUIM SA VA DATI DEMISIA PINA NU ESTE PREA TIRZIU.
Va hraniti cu promisiuni si multa minciuna,eu va spun acest lucru fara sa ma ascund dupa tot felul de pseudomine.
0 #9 florin 26-04-2013 08:47
care este acea forma finala a proiectului de modificare a legii 293?
0 #8 gaby 25-04-2013 22:54
poate acum putem vedea, in sfarsit , acel proiect...se anunta a fi interesanta intalnirea
0 #7 reddog 25-04-2013 21:30
Sunt de acord cu afirmatia domnului Teoroc.
Teoretic asa este dar de la vorbe la fapte este drum lung.
Link-ul postat de STRESATU il postasem si eu dincolo la concurenta. :)
0 #6 STRESATU 25-04-2013 20:27
sa speram...Doamne ajuta!
0 #5 generația anonimă 25-04-2013 18:11
Iar o luăm de la capăt.
0 #4 finul Alecu 25-04-2013 13:45
Ca s a evite sanctiunile la CEDO...Acolo nu se condamna si ptr conditii inumane si degradante de munca!!!! :D
0 #3 stefand 25-04-2013 11:01
Sporul pentru studii superioare?
0 #2 Ștefan Teoroc 25-04-2013 10:59
Conditii mai bune de detentie, inseamna conditii mai bune de munca, asta este clar.
0 #1 STRESATU 25-04-2013 09:25

Google Translate

Cauta in site

 • Ștefan Teoroc 15.12.2017 17:54
  apreciem interesul pentru informarile noastre, chiar daca nu sunteti ...

  Read more...

   
 • Mariana 15.12.2017 11:02
  Lucrez intr-o institutie de cercetare, pana in febr.2017 am avut salariul ...

  Read more...

   
 • Legislatorul 15.12.2017 01:28
  Stai linistit ca in urma noilor dispozitii ale legii de 3xecutare si a ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 14.12.2017 23:28
  ministrul e absent pana marti / il capturam cand revine / noi zicem ca ...

  Read more...

   
 • eu 14.12.2017 22:59
  ok,e in regula cuposturile,dar cu plata orelor suplimentare pana la ...

  Read more...

Google AdS