www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Integritate sau incompatibilitate

16217560-integrity-red-word-indicated-by-compass-conceptual-image-on-white-backgroundÎn cursul lunii Noiembrie 2012, la nivelul ANP a fost constituit un grup de lucru în vederea evaluării cadrului legal care reglementează posibilitatea desfăşurării de activităţi în paralel cu atribuţiile specifice de funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare. Sarcina grupului de lucru nu a fost uşoară, având în vedere ambiguitatea formulării art. 51 din L293/2004, formulare preluată din Legea cadru de salarizare 284/2010. Pentru finalizarea demersului de analiză, în 15.02.2013 a avut loc ultima întâlnire a grupului de lucru. SNLP a fost reprezentat de subsemnatul.

În încercările de a găsi o explicaţie sintagmei “legătură direct sau indirect cu atribuţiile fişei postului pentru funcţia publică” ANP s-a adresat Ministerului Muncii şi Agenţiei Naţionale de Integritate. Din nefericire, răspunsurile nu sunt atât de clare pe cât ne-am fi dorit, singurele concluzii fiind următoarele:

 1. Noţiunea de “legătură directă” cu atribuţiile funcţiei publice potrivit fişei postului, poate fi interpretată ca o suprapunere a activităţilor desfăşurate în sectorul privat cu cele exercitate în funcţia publică, astfel personalul angajat în instituţia publică fiind plătit de două ori pentru aceeaşi obligaţie prevăzută în fişa postului. 
 2. Noţiunea de “legătură indirectă” cu atribuţiile funcţiei publice nu este explicată de legislaţia în vigoare şi nu există o interpretare unitară a autorităţilor competente. Astfel, stabilirea legături indirecte cu atribuţiile funcţiei publice se face de la caz la caz, pe baza interpretării autorităţilor competente să se pronunţe cu privire la situaţiile de incompatibilitate, singura instituţie în măsură să constate situaţiile de incompatibilitate sau conflict de interese fiind Agenţia Naţională de Integritate.
 3. Orice persoană fizică sau juridică, în situaţia în care constată o posibilă situaţie de incompatibilitate sau conflict de interese, poate sesiza Agenţia Naţională de Integritate.

Aşadar, singura instituţie abilitată să constate o situaţie de incompatibilitate este Agenţia Naţională de Integritate, la sesizarea făcută de o persoană fizică sau juridică sau din oficiu iar decizia este luată analizând fiecare caz în parte. Edificator în acest sens poate fi Codul de conduită privind evitarea situaţiilor de incompatibilitate elaborate de Ministerul Afacerilor Europene (http://www.poat.ro/upload/docs/Cod-de-conduita.pdf) încă din Decembrie 2011. Pentru informare, ataşam o copie a răspunsurilor primite de ANP din partea celor două instituţii şi Procesul Verbal al şedinţei din 15.02.2013.

Adrian Neagoe, Vicepresedinte S.N.L.P.

Documente atasate:

 

 

 

Acest articol a fost arhivat. Din acest motiv, nu puteți posta comentarii noi.

Google Translate

Cauta in site

 • Cristian Tudorache 18.12.2017 08:24
  #9 Aaa - este posibil avand in vedere nr. de ore cu 75%: - diferenta ...

  Read more...

   
 • Ion 18.12.2017 06:49
  Domnuke Teoroc un agent cu 20 de ani vechime,la 15 zile de C.O.,pierde ...

  Read more...

   
 • Dincă 18.12.2017 00:12
  Toată stima și prețuirea ! De mai mult timp le urmăresc acțiunile și ...

  Read more...

   
 • Dumitrel M. 17.12.2017 22:35
  Multumiri Cristian Tudorache pentru articolul deosebit (sunt onorat) ...

  Read more...

   
 • Aaa 17.12.2017 22:11
  Este posibila o "scădere" a salariului cu 800-950 lei față de luna ...

  Read more...

Google AdS