www.snlp.ro Web analytics

Pe fundul sacului

alarm iconPenitenciarele-spital gasesc cu greu bani pentru a-si asigura functionarea iar pe acest final de an, sistemul penitenciar se pare ca mai scutura ceva fonduri doar pentru salariile personalului. Restul este la cota de avarie. Din aceste motive dar nu numai, SNLP solicita o intalnire de urgenta intre sindicate si angajatori in cadrul Comisiei mixte.

Nr. 191/SNLP/18.11.2012
Catre
Secretarul general al Ministerului Justitiei 
Doamne Alexandra SINC
Stimata doamna secretar general


Va multumim pentru urgentarea demersului de emitere a OMJ nr 3772/C/2012 privind compunerea si atributiile Comisiei mixte de dialog privind sistemul penitenciar. Totodata, in conformitate cu aspectele convenite anterior, va solicitam sa dispuneti intrunirea Comisiei mixte cat de curand posibil.

Va propunem ca in cadrul acestei prime sedinte sa fie agreata o lista a prioritatilor precum si o agenda a intalnirilor. Avand in vedere urgenta clarificarii unor aspecte de maxim interes pentru personal, SNLP apreciaza ca este necesar a fi dezbatute, cu ocazia primei intalniri, cel putin doua probleme deosebite:

 
1. Finantarea penitenciarelor-spital / anularea OMJ 3772/C/2012 (atasat – argumentele SNLP pentru anulare) 

SNLP solicita:

  • Anularea de catre emitent a OMJ 3772/C/2012, pentru evitarea unui proces in instanta / in caz contrar, este obligatorie impunerea aplicarii unitare a normelor, precum si definirea sintagmei „activitati directe”.
  • Organizarea urgenta a unei intalniri cu factorii de raspundere pe linie medicala/economica din ANP si din toate penitenciarele-spital, cu participarea sindicatelor / stabilirea masurilor posibile si efectelor acestora / transparentizarea situatiei generale si a problemelor specifice.
  • Organizarea unor intalniri cu personalul din penitenciarele-spital, in cursul carora reprezentanti din conducerea ANP sa informeze corect personalul, oferind explicatii si preluand propuneri in mod direct.
  • Constituirea unei comisii care sa evalueze problemele penitenciarelor-spital in special din perspectiva raportului dintre dinamica resurselor umane si necesarul de servicii, luand in considerare pierderile masive de personal medical din sistem precum si cresterea alarmanta a numarului de detinuti.
2. Finantarea sistemului penitenciar

SNLP solicita: 

  • Transparentizarea situatiei reale a sistemului si a perspectivelor pe termen scurt si mediu, din punct de vedere bugetar 
  • Solutii pentru asigurarea functionarii unitatilor / riscuri in planul acordarii drepturilor de natura salariala
  • Analiza oportunitatii expunerii situatiei sistemului penitenciar la nivel de guvern si identificarea unor solutii de urgenta pentru a se asigura functionalitatea institutiei dar si pentru construirea de noi unitati capabile sa preia efectivele de detinuti in crestere.
  • Imbunatatirea conditiilor de munca pentru personal, achizitionare de echipament, dotari.
Cu deosebita consideratie
 

Stefan Teoroc

Presedinte SNLP

20 COMMENTS

  1. Draga Asklepios,am senzatia unui deja-vu,mi se pare cunoscut stilul si cred ca undeva in ultimii 9 ani si ceva ne-am si intilnit la vreuna din misiunile de cacamaca organizate de imparatie.Am fost infinit de credul sperand iar si iar,cu fiecare an trecut si lucrind in sistem ca va fi loc si de mai bine.Rezultatul il poti vedea si singur… Prin urmare, am hotarit sa plec si mi-am dat demisia.Ceea ce regret este ca nu am facut-o mult mai devreme.Crezi ca in ochii stapinilor din anp si nu numai ,valorezi ceva?Poate ma insel si bine ar fi.Crezi ca ceea ce pe buna dreptate aduceti in discutie iar si iar,pe forum,in discutii telefonice,tet a tet la intilniri diverse reprezinta ceva pentru cei care in prezent dar si unii dintre ei in trecut va conduc?Poate ma insel din nou.Spui si din nou pe buna dreptate ca personalul medical este un instrument cizelat si de mare finete,pe care orice manager ar fi incintat sa sa il foloseasca ?Te inseli!Pe nici unul dintre cei care am plecat scirbiti de atita incompetenta si nedreptati ,de vesnice lipsuri si absurde pretentii nu ne-a intrebat nimeni de ce o facem,ce ne doare,ce ar putea face ca lucrurile sa fie mai bune si astfel sa raminem.Tot ce ar trebui sa faca ar fi doar sa respecte legile in sensul lor,sa cunoasca in profunzime mecanismele de aplicare a regulilor ce guverneaza activitatile specifice,nu numai medicale,sa le corecteze pe cele care de atitea ori au vazut ca dau rateuri,dar in primul rand sa respecte profund cea mai scumpa resursa -omul,cu nemultumirile,neajunsurile,frustrarile,dar si cu bucuriile ambitiile si micile victorii ale momentului.
    Nutresc un profund respect pentru toti cei care inca mai sperati in mai bine,pentru cei care nu se lasa intimidati de vesnicul „la poarta astepta altii 10 sa va ia locul”, adica pentru toti fostii mei colegi pe care am avut onoarea sa va cunosc sau nu .Cu respect,Dan Banu,fost medic depenitenciar.

  2. Pentru Asclepios,
    ca medic care lucrez de ceva ani in sistem pot sa-ti spun ca daca vrei sa te plafonezi te plafonezi in general, chiar si in afara sistemului. Dar cand ai invatat 6 ani in facultate apoi 5 pentru specialitate , ajungi si medic primar si vezi in jurul tau pile , o groaza de „specialisti” dar cu pretentii ca , de, sunt sustinuti si mai ‘ AU SI TUPEU”, fac specializari „de necesitate” si au functii, sporuri , salarii mai mari ca cei care lucreaza direct cu ppl te cam ia cu greata si cauti un medic sa te trateze – daca se poate din afara sistemului- ca acolo e altfel medicina .

  3. Ce simplu este cand ne ia bani greu sa rezolva sa ne dea inpoi dreptul nostru!!! Mult succes!

  4. Facem tot posibilul desi nu este tocmai simplu, avand in vedere OMJ 3544/2012 publicat deja in Monitorul Oficial. Am explicat in postarea anterioara. La asta lucram chiar acum.

  5. Intalnirea a fost in regula / continuam demersul / voi face o informare / propunem catre MJ solutia / sunt 4 variante de solutionare urgenta: anularea ordinului de catre emitent (nu se practica), amanarea aplicarii pana dupa data de 1 ian 2012 (presupne un al ordin prin care se proroga – mai complicat), rectificarea ordinului existent prin introducerea datei de la care devine aplicabil (complicat pentru ca un act normativ devine aplicabil imediat dupa publicare) sau adresa de interpretare corelat cu prevederile L 283/2011 (art 12) / ultima solutie este cea mai simpla

  6. domnule Stefan Teoroc mult succes azi la intalnirea cu doamna ministru poate rezolvati porblema!!!! Asteptam vesti!!!!

  7. [quote name=”radu hilohe”]
    Chiar daca voi fi criticat de multi as vrea sa multumesc domnului Stancovici,ptr. sprijinul acordat la infiintarea grupei operative.
    .[/quote]

    Era obkigatia lui sa asigure modalitati de interventie din moment ce au facut varza unitatile cu reprofilarea. Dar nu strica o lauda de genul asta, se pare ca le apreciaza. Da-i inainte.

  8. Pentru R Hilohe

    „Sunt solicitari de scoatere la munca pe care nu le putem onora din lipsa de personal,tinind cont de faptul ca suntem penitenciar de maxima siguranta.”
    Cu ce va incalzeste pe voi faptul ca scoti detinuti la munca ? Ti-ai pus vreodata intrebarea daca nu-i mai importanta viata colegului, securitatea penitenciarului, decat scosul la munca ? Asa ca o constatare, te-ai gandit vreodata unde se duc banii din munca detinutilor ? In ultimul „cincinal” ai primit ca drept echipament macar o soseta ?, ai vazut o masina noua ?, s-au dat premii ? A ajutat ANP-ul vreun cadru, macar cu un banut ? Atunci pentru ce atata zbucium pentru a scoate detinutii la munca? Ca sa dea bine pentru director ?

  9. Chiar daca nu are legatura cu subiectul postat de catre tine,solicit ca la intilnirea pe care o aveti in cursul zilei de luni,sa precizati situatia dezastruoasa din cadrul penitenciarului galatean privind raportul cadre-ppl.
    Sunt solicitari de scoatere la munca pe care nu le putem onora din lipsa de personal,tinind cont de faptul ca suntem penitenciar de maxima siguranta.
    Facem precizarea ca deservim instante de judecata din doua judete : GALATI SI BRAILA.
    Nu ascund faptul ca anp-ul cunoaste aceasta situatie,dar pina in prezent nu a luat nici o masura.
    Cu siguranta ca in situatia noastra sunt multe unitati din tara.
    Suntem expusi la riscuri enorme in ceea ce priveste escortarea ppl-ilor la instantele de judecata cit si supravegherea pe sectiile de detinere.
    Lucrul pozitiv pe care il apreciem,este faptul ca s-a reusit infiintarea grupei de interventie specializata,care ajuta enorm in cazul producerii de evenimente negative,
    Chiar daca voi fi criticat de multi as vrea sa multumesc domnului Stancovici,ptr. sprijinul acordat la infiintarea grupei operative.
    As dori sa ne dea posibilitatea sa-i mai multumim odata daca ne va sprijini si in a achizitiona o masina ptr.grupa de interventie.
    Aro pe care il avem in dotare miauna ca o pisica,cind situatia impune sa se intervina la 80 de km. de unitate.

  10. Acum vor pleca si din punitul personal medical pe care al are spitalele penitenciare. Si chiar din paza sunt foarte multi car vor pleca!!!!!!!!

  11. Mulțumesc pentru sugestii Sakalului.
    Din motivele expuse de tine Sakalule specialitățile chirurgicale,de exemplu rămân adeseori fără medic.A ține un chirurg departe de masa de operații înseamnă al desființa profesional așa că decât pe tușă se acceptă și un spital penitenciar până găsește dl. dr. ceva mai bun.treaba asta o înțeleg.
    Greu de acceptat pentru mine sunt cei la care adaptarea la sistem este echivalentă cu delăsarea, plafonarea, neglijarea atribuțiilor profesionale…

  12. Asclepios, o rugaminte daca se poate !
    Ceea ce scrii este interesant si prezinta puncte de vedere corect argumentate iar folosirea unor paragrafe te-ar ajuta si mai mult. Imi place ca scrii mult incercand sa-ti sustii ideile insa comentariile lungi fara folosirea acestor alineate par ca o gramada de propozitii greu de urmarit. Este doar o sugestie…Multumesc !

    Legat de subiect, am senzatia ca meseria de medic practicata in sistemul penitenciar nu prezinta o optiune prea buna pentru cei care termina o facultate de profil. Cel putin pentru cei care-si doresc o cariera de succes in domeniu. Pentru orice individ dealtfel, care-si doreste sa fie recunoscut in meseria care o practica, de obicei fuge de sisteme care i-ar putea ingradi succesul. Iar sistemul penitenciar este un circuit inchis unde, cel putin ca medic, ajungi la o saturatie. Iar pe cei care ajung sa se complaca in starea asta nu cred ca-i mai intereseaza anumite principii dezvoltate pe bancile facultatii de profil. Subiectul este delicat oricum… Iar parerea mea poate fi eronata. Inwteresant ar fi un punct de vedere obiectiv din partea acestor medici…

  13. Tu stii ce vrei sa spui :sigh:
    Da, eu scriu articolele. daca postez ceva scris de o alta persoana, indic acest lucru. Dar se intampla extrem de rar spre deloc.

  14. Domnule Presedinte
    Am o nedumerire..toate articolele sint scrise de dvs? De obicei ele sint semnate ..inteligibil!

  15. La capitolul spitale penitenciare este foarte mult de discutat.Raportat la numărul deținușilor/nr.spitalelor ar trebui mai multe spitale.Dar…privind eficiența acestor spitale discuția este f.f.f.lungă.Logic creșterea numărului de spitale penitenciar ar trebui să reducă spre zero internările în unitățile rețelei MS, doar urgențele.Practic nu se întâmplă așa atâta timp cât noi trimitem spre reevaluare un deținut care ia tratament cu antisecretorii gastrice de ani de zile (tratament care este indicat 4-6 săptămâni),deținutul refuză internarea și se întoarce doar cu o plimbare?!În 90% din recomandările de externare NU se precizeză durata pentru care deținutul trebuie să primească tratamentul cu:antisecretorii gastrice sau hepatotrofice…iar el întors la unitate pretinde să i se dea tratamentul recomandat de spital toată pedeapsa…Trimitem mai apoi cazuri care necesită investigații complexe pentru definitivarea diagnosticului și se întorc cu recomandări de genul:-efectuați pe plan local…;sau dg.Lues rezistent la tratament și după 10 ZILE îl internăm în spital civil cu neoplasm pulmonar cu metastaze cerebrale și tulburări neurologice?!În aceste situații unde este eficiența existenței acestor spitale?!Personal toate aceste situații mă revoltă foarte tare,medicina este cea mai grea facultate, 6 ani doar la zi,specializarea mai cere câțiva ani ,între 3 și 7 ani și apoi să-ți compromiți propiul efort depus pentru formarea ta profesională prin atâta neglijență este de neînțeles pentru mine?!Cred că nici cadrul legislativ nu este bine pus la punct, dar se și profită de breșele acestui cadru de reglementări. Colaborarea cu unitățile care trimitem deținuții spitalelor este și ea foarte deficitară, nu suntem întrebați de ce l-am trimis pe X sau ce dorim să rezolvăm și în cele mai multe situații ne este trimis înapoi tot așa cum l-am trimis ,poate doar cu 5 medicamente în tratament în loc de 3 și de cele mai multe ori exact cele pe care le cere explicit deținutul ?!

  16. Pentru agent

    Daca asta se ikntampla inainte de alegeri, ma intreb, sper ca nu retoric, ce se va intampla dupa 9 decembrie?
    Facem un pariu ca in anul 2013 vor fi mult mai multe proteste sindicale decat in 2010 ?Deaja am intrat in recesiune…

  17. Pentru Un agent:

    Daca ste uiti in urma, vei observa ca la fiecare sfarsit de an au existat mici probleme cu fondurile. Si totul are o explicatie. Asa dupa cum probabil stii, pentru fiecare institutie de stat cum suntem si noi se acorda niste credite bugetare pentru un exerictiu fiscal, un buget ce se estimeaza initial. Nu poate fi luat in considerare un buget fix, o estimare fixa pentru ca asa ceva este imposibil.

    Problema nu se pune daca suntem inainte sau dupa alegeri. Desi politicul influenteaza in mare parte economicul, totusi pana la momentul de fata s-a estimat un buget cu cheltuieli de personal. Important e ca acest buget prinde cel putin acortdarea salariilor. Nu zic „sarut mana” pentru treaba asta insa, daca as intra pe problemele de fond in ce priveste finantarea anumitor „mamuti” prin sistem atunci cred ca am deschide o cutie a pandorei care ar da idei unora care conduc fraiele sistemului.

    De fapt, cred ca ar trebui sa fiu putin mai transant privind aceste spitale penitenciar, plecand de la numarul acestora, rolul esential in tratarea detinutilor si modalitatea de finantare a acestora. Pentru inceput, raportat la numarul detinutilor, considerati ca spitalele penitenciar sunt suficiente ? Punand cap la cap finantarea acestora si cheltuielile anexe cu operatiile multora dintre detinuti prin spitalele civile, unde considerati ca situam din punct de vedere al eficientei ?

    Si, dupa cum spunea un coleg legat de preventie, cred ca ar trebui tratata problema din perspectiva investitiei in infrastructura, conditii de munca, etc, in fapt, tot ce ar conduce la un risc scazut al imbolnavirilor si a altor probleme care ar genera interventii medicale supra detinutilor.

  18. Bine ca A.N.P. abia gaseste bani de salarii.Daca asta se ikntampla inainte de alegeri, ma intreb, sper ca nu retoric, ce se va intampla dupa 9 decembrie?Si tot A.N.P ar trebui sa stie ca bani mai sunt necesari si pentru angajare de personal, si daca nu suntem indiscreti chiar si pentru ceva conditii de munca.La politie s-a dat o parte, mica ce-i drept din contravaloarea echipamentului pe anul in curs, la noi vad ca A.N.P se face ca ploua.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)