www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Bacilul Koch a fost infrant?

koch-killsAstazi a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei ordinul Ministrului Justitiei prin care se rescrie modul de acordare a sporului pentru TBC-HIV/SIDA. Vom posta si ordinul la momentul intrarii in posesie. Pe scurt, vor fi afectati in primul rand salariatii penitenciarelor-spital Jilava si Targu Ocna. In temeiul prevederilor legale in vigoare pana astazi, aceste unitati acordau salariatilor spor de 100% pentru salariatii care lucreaza in sectiile de pneumoftiziologie, spor de 75% pentru cei care intra temporar in contact direct cu persoanele infectate cu ocazia unor misiuni si spor de 50% pentru restul personalului din perimetrul unitatii in care se afla o sectie de pneumoftiziologie.

Prin noul ordin mult dezbatut si foarte controversat, care nu a primit acceptul sindicatelor, ministerul justitiei aluneca pe panta masurilor hazardate luate din lipsa de fonduri si taie sporul care se acorda personalului din unitatile susmentionate, care nu lucreaza in sectiile cu bolnavi sau care nu au contact direct cu acestia, respectiv sporul de 50%, spor care se acorda in aceasta forma de 10 ani, in conformitate cu OMJ 399/C/2007 si cu buletinele de determinare efectuate anual.

Putem intelege preocuparea ministerului justitiei pentru o proportionare corecta a drepturilor de natura salariala cu riscurile intr-un context economic labil, insa nu putem accepta fortarea unor decizii exclusiv pe criteriul austeritatii. SNLP a explicat MJ/ANP atat in scris cat si in cadrul dezbaterilor purtate in cadrul unor sedinte sau intalniri, ca legislatia salariala tranzitorie stabileste un moment clar pentru activarea obligatiei angajatorului de a emite norme care implica conditii de lucru si sporuri, respectiv 1 ianuarie 2013 (art. 21 din Legea nr 283/2011), fara sa stim daca legea care se va aproba pentru salarizarea pe anul 2013 nu va include o prevedere similara privind prorogarea datei de la care se pot emite norme pentru conditii de munca.

In sensul respectarii prevederii susmentionate, precum si in contextul unei incadrari tranzitorii a domeniului salarial, la nivelul unitatilor a fost aplicat OMJ 399/C/2007 (pe principiul ultraactivitatii legii), ordin in temeiul caruia au fost realizate buletinele de determinare care sunt inca valabile pana la finele anului curent.

Prin urmare, dincolo de demersurile sindicale care se vor decide in continuare, angajatorul trebuie sa gestioneze o situatie interesanta. Emiterea ordinului obliga la o ajustare a modului de acordare a sporului dar strict in temeiul determinarilor. Vor fi reluate determinarile existente, cu o luna si jumatate inainte de a expira? Vor fi acestea in conformitate cu asteptarile ministerului si administratiei astfel incat la data salariului din luna decembrie (pentru noiembrie este cam tarziu) sa fie posibila diminuarea de drepturi? Ramane de vazut si o hotarare a instantei intr-o actiune care se va depune pentru aceasta speta, in viitorul foarte apropiat.

Document atasat

Acest articol a fost arhivat. Din acest motiv, nu puteți posta comentarii noi.

Comentarii

0 #59 kolonelu 21-11-2012 17:12
ics-menule...da ca nu ai inteles ce am vrut sa subliniez ti-as putea desena...o sa-ti povestesc totusi pentru ca printre multele scoli absolvite de tine sunt sigur ca nu se afla si cea de arte. asa ca ti-ar fi foarte greu sa intelegi "pictura" mea. am vrut sa spun ca bacilul asta umbla nestingherit indiferent de compartimentele unei unitati. el nu tine cont ca a ajuns la usa unui birou si face cale intoarsa. nu poate fi "detinut" intr-o camera, deci..., intr-un loc in care exista n bolnavi exista n sanse ca oricine sa-l contacteze. sper ca am fost destul de explicit... flit :P
0 #58 Koch 13-11-2012 15:22
Pentru desavarsitul Xman:

Mai bun-simtitule, observ ca te erijezi intr-un inteligent ce nu a vazut sistemul penitenciar. Iti inteleg apetitul pentru controverse, pentru un dialog lipsit de maniere, caracter, s.a.m.d., insa trebuie sa o faci prin alte parti.
Inteleg si atitudinea ta date fiind conditiile precare in care te dezvolti insa optiunea de a bori din tine toate dejectiile o poti manifesta pe blogurile de profil. Aici este un site in care se discuta, sau cel putin se incearca, intr-un cadru de bun simt si mai putin ironic. Daca crezi ca dai savoare prin interventiile tale, te inseli, nu emani decat un miros greu de suportat.

Uite, eu am o optiune pentru tine: flit ! Acum te poti desfasura in voie. Da din tine tot ce poti !
0 #57 Xmann 13-11-2012 12:49
Alooo domnu` Koch,imi cer scuze ca te-am bagat in seama(pentru tine asta este o realizare extraordinara - singura dealtfel - si poti sa te lauzi cunoscutilor tai sau chiar s-o treci in C.V.-ul personal )!!
Mai straduieste-te! Te astept si cu o replica mai desteapta sau deja iti cer prea mult??
0 #56 Koch 13-11-2012 09:38
Xmann,
In afara de faptul ca ai luat toti userii la rand, altceva ? As dori sa-ti tuf si eu fericirea in stil propriu dar nu cred ca meriti efortul.
Eu te-as ruga sa lasi fsanp-ismele si sa fii un om rational. De caterinca suntem toti in stare dar nu e locul...
0 #55 Ștefan Teoroc 12-11-2012 23:27
Xman
Pe ordinul cu sporul TBC avem mai multe planuri de actiune. Este aproappe finalizata actiunea de anulare in instanta a ordinului (postam dupa depunere) si incercam organizare rapida sedinta la MJ (postez solicitarea in scurt timp). Nu facem corespondenta scrisa, vrem pt inceput intalnire directa. Nu in ultimul timp, ne instruim liderii intensiv privind pozitia care trebuie adoptata in comisiile care incep sa activeze conf noului act cu carcater normativ.
0 #54 Xmann 12-11-2012 22:07
Pentru final o dedicatie speciala pentru Finu` A.:
Daca viata-i trista si scurta ,atunci macar s-o facem lata!!!! :D Sus paharu`!!!!
0 #53 Xmann 12-11-2012 22:05
Domnule Stefan inca nu mi-ati raspuns la intrebarea legata de contactul/activ itatile directe cu ppl bolnavi....
Daca ati cerut un raspuns oficial de la ANP/MJ...atunci va inteleg si ma inarmez cu....rabdare!
0 #52 Xmann 12-11-2012 22:01
Domnu` Koch (intre noi fie vorba urat nick ti-ai ales si ca sa citez aproximativ:-ai grija ce-ti doresti ca poate ti se indeplineste... .).Cred ca inca esti fericit ca "m-ai prins" :P
Hai sa-ti....tuf putin fericirea!!!! :lol: :lol:
Dupa stiinta lu` matale,cu cat timp inainte de a fi confirmati (bacteriologic finule :lol: !!),bolnavii de tbc sunt contagiosi,si daca ar trebui acordat spor si anterior confirmarii ca bolnav de tbc ( a unui detinut in cazul nostru)
Astept pareri...???
0 #51 Xmann 12-11-2012 21:53
Finule nu ma flata ca mi se urca....la cap...Multumesc oricum...Sa sti ca si Goagal-ul meu functioneaza,da ` nu-i cazul sa comparam al cui este mai "destept"...
0 #50 Xmann 12-11-2012 21:49
Domu`kolonel ce legatura vedeti dvs. intre distanta (50m) intre popota si sectia tbc,si boala hotului,hai ca m-ai facut curios!!!Poate fara sa vrei/sti ai descoperit ceva demn de acordarea unui ...premiu,poate chiar Nobel(i) :lol: pentru medicina!!
0 #49 Xmann 12-11-2012 21:44
Am ramas dator domnului Cobra 09.11/19:41 & 10.11/16:04- cu niste precizari&intre bari (cred ;-) )
1-Hepatita NU se transmite ca si tbc-ul ( NU este mai periculoasa decat HIV/SIDA, insa-i este"sora buna" intr-adevar.... in ceea ce priveste modul de transmitere)...
2- de ce chiria nu se acorda in suma fixa (aceeasi pentru agenti si ofiteri) ci procentual? Asta este o alta discutie care "ne doare" :lol:
3.-ce sti d-ta de preventie exceptand mastile de protectie,hai ca mai vrem.....amanun te!! Se pare ca ai cunostinte muuuuuulte despre alte sisteme penitenciare,or esti si d-ta un soi de..... Pavel????
$-dincate cunosc bolile despre care se face vorbire aici,intra in categoria bolilor profesionale,sa u ma insel??
0 #48 finul Alecu 12-11-2012 13:49
Diferenta dintre operativ si adm,este cea dintre minerii din subteran si personalul TESA.Deosebirea este ca personalul TESA nu ramine in "adincuri" si nici nu ia sporurile ortacilor!
0 #47 Koch 12-11-2012 13:41
Pentru Xmann:
- raspunsul ti l-ai dat singur. :) Pai tocmai pentru perioada in care bolnavii sunt confirmati, adica pot transmite boala, adica sunt contagiosi...ie i spor.
Pentru perioada in care acestia nu pot transmite boala pentru ca s-au folosit de un tratament, pentru ce sa iei spor ?
0 #46 finul Alecu 12-11-2012 13:24
Diferentele dintre bacterii si viusuri,sint multe-In afara de configuratii,pr imele au tratament specific,celela lte ,nu;apoi virusurile isi modifica configuratia-vi rusuri mutagene-si au o agresivitate mai mare ,pe linga transmiterea mult mai usoara-in special aerogena.Ele produc efecte rapid pe un organism tarat-betivii,b oschetarii, cei cu boli cronice ,cei epuizati.etc Mai departe va las pe dvs..
0 #45 finul Alecu 12-11-2012 13:18
Stimate Xmann
Recunosc ca esti tare! Felicitari!.Cu repect imi permit sa-ti raspund la o chestiune:Bolna vii tbc chiar daca iau tratament,este posibil sa nu se negativeze,adic a microbul nu a fost omorit si ei sint purtatori sanatosi.Se stie de rezistenta din ce in ce mai crescuta(sint situatii cind tubercolostatic ele nu au efect)iar tratamentul dureaza mai mult de 9 luni.Negativare a',se evidentiaza prin examenul bK al sputei si radiografii. Sigur..putem vorbi si de tbc osos,intestinal ..etc Dupa aceasta urmeaza tratamentul de consolidare.Mai exact,astea sint normele MS si OMS
0 #44 Koch 12-11-2012 11:48
Pentru Cobra:
Prietene, nu e cazul sa-ti refulezi tata frustrarea aici doar pentru simplul motiv ca ai pierdut niste alegeri pe la Sinana. :) Doar presupun persoana...se poate sa am dretate !
Asa, ca pentru un mare "conducator" cu multi subalterni cum te-ai prezentat odata, iti transmit urmatoarele:
- munca de sindicat nu consta in decizia doar a 1-2 persoane asa cum insinuezi. In munca asta de sindicat, daca te implicai fara a tine cont numai de interesul propriu pentru a recurge la ea, realizai ca argumentele de acum sunt total dezaxate;

- sistemul asta de PREVENTIE de care amintesti tine exclusiv de educatia salariatului de a se conforma unor reglui asa cum afirma si Stefan dealtfel. Si daca tot iti pasa de [reventie, vin-o cu un proiect in care se regasesc metode eficiente de investitie intr-un astfel de demers. Fii tu creatorul unui proiect pe fonduri europene spre exemplu.

- cand afirmi ca sporul trebuie sa fie unic a si suma pentru toti salariatii....w aw....aproape ca nu am cuvinte de a cataloga o astfel de idee. Suntem egali indrepturi mai Cobra (presupun ca veninul iti este folosit strict ca materie prima in farmacie, nu si in alte imprejurari, nu ? :) ) insa cu ierarhia ce ar trebui sa facem ? Stefan ti-a sugerat niste argumente sanatoase dar te ambitionezi sa ramai un perfid rastalmacitor al unui cadru rational.
0 #43 Xmann 12-11-2012 00:08
Nu ca m-as pricepe dar.....
-Pentru domnul Koch:906.11/15:28)
-bolnavi confirmati sunt si cei care urmeaza tratament si care dupa o perioada de tratament nu mai sunt contagiosi ...ma intreb atunci de ce se mai acorda spor pe toata perioada cat astia iau tratament?
-Pentru domnul Alexandru(06.11 /20:36)
-Nu ai fost foarte atent la convocare,altfe l ai fi inteles ce spune doamna Mihailescu,ai fi inteles diferenta intre bacterie si virus(este cam ca aceea intre operativ si administrativ :lol: ),ai fi inteles modul de transmitere al tbc-ului si care sunt persoanele mai expuse(cu siguranta NU cei de la birouri!!!!!)
-Pentru domnul Stefan (08.11/11:30)
-ce inseamna totusi "activitati directe"?Hai ca ash fi curios sa aflu...ce definitie dau cei care au scos din ...."putul gandirii" acest ordin...Oare nu era corect sa consulte si persoane cu pregatire de specialitate (pe doamna Mihailescu de exemplu!!!)inai nte sa se pronunte??
Pentru domnul Cobra(09.11/19:41)
-cati bolnavi de SIDA care sau vindecat cunosti,dar cu hepatita fie ea B sau C..?
0 #42 Ștefan Teoroc 11-11-2012 21:42
Nu, draga cobra, dar se pare ca nu deduci finetzurile desi speram sa avem o aparitie noua, incitanta si stimulatoare de dialog, in persoana ta / doar ai spus despre mine ca ti-am "raspuns in sictir" / genul asta de formulari nu sunt incurajate, deci comentariul n-a fost autorizat / chestie de ajustare a nivelului de politete / mi-am racit gura degeaba / chiar m-am straduit sa ating fiecare problema pe care ai ridicat-o / desi probabil te asteptai sa dau citate si sa-mi dau vreo dizertatie pe intrebarile tale profunde.
0 #41 cobra 11-11-2012 19:35
I-am spus ceva grav vicelui de nu aţi aprobat comentariul? Dacă pentru un comentariu banal vă pretaţi la aşa ceva e grav.
0 #40 sarpele cu ochelari 11-11-2012 19:26
Chestia cu wc-ul o spui din experienta, doar cine face asa ceva poate sti cum e,esti tare de tot, imi e mila de tine ca faci asemenea lucruri si mai esti si fpss.
Stiu sigur cine esti, un nimeni barat care are o functie de conducere luata prin slugarnicie si isi da cu parerea fara sa aiba habar de munca de sindicat si de ce poate face sindicatul.
Acesta e un drept la replica si e necesar sa fie reprodus la fel ca al DOMNULUI COBRA.
0 #39 cobra 11-11-2012 13:45
@ Şarpele cu ochelari tu ai nişte probleme pe care nu eu ţi le pot rezolva. Prima dată mă iei cu "Domnul Cobra", iar a doua oară cu "mă". Cred că faci parte din aceeaşi categorie cu un "cadru de nădejde" care, după ce a ieşit de la WC, a pus doar 3 degete sub chiuvetă pentru că "doar alea au fost afectate". Chestie de educaţie, mai pe înţelesul tău.
Stimabile, n-am promovat acest ordin care, din punctul meu de vedere, rezolvă parţial şi rudimentar problema. În loc să-ţi consumi energia aflând cine sunt, unde lucrez şamd, mai bine ai veni cu propuneri concrete de îmbunătăţire a situaţiei. Dacă eşti membru de sindicat (şi nu numai) ar trebui să înţelegi că puterea unei organizaţii nu stă numai în 1-2 oameni din conducerea acesteia, ci în capacitatea TUTUROR membrilor de a-i ajuta pe cei din fruntea organizaţiei. Dacă în acest sindicat muncesc doar cei 1-2 de care am amintit înseamnă că voi, ceilalţi sunteţi zero barat. Dovediţi prin FAPTE, nu prin VORBE că greşesc şi atunci veţi avea cu toţii de câştigat. Gargaragii ca tine sunt pe toate drumurile.
0 #38 cobra 11-11-2012 11:01
@ kolonelu Cred că propunerea mea răspunde corect la speţa menţionată de tine. Banii să fie alocaţi pentru prevenţie şi pentru cazurile concrete care apar (ca să mă exprim foarte succint).
0 #37 Sarpele cu ochelari 10-11-2012 21:07
Domnul Cobra tu pana acum unde Dumnezeu ai fost de ai descoperit abia acum apa calda?>
Ma tu esti unul din cei care au promovat si sustinut actualul ordin?
Crezi ca ar trebui sa-ti dezvalui identitatea sa le explici COLEGILOR TAI din spitale si nu numai cum e sa incalci legea si cum e sa pierzi un drept dar sa fi expus unor asemenea riscuri de imbolnavire?
Te gandesti oare ca noi ducem acel microb familiilor noastre acasa?
Tu sigur nu, ca lucrezi la birou.
0 #36 vicele 10-11-2012 19:03
Toti suntem experti in a pune intrebari si a le face cat mai incuietoare.Can d e vorba de solutii....sa le gaseasca liderii, ca de-aia sunt lideri.Noi ne-am facut datoria, ,,am ridicat" problemele si chiar avem dreptul sa fim nesimtiti daca nu ni se raspunde asa cum vrem.
Felicitari, Stefan, pentru tact!
In ce priveste OMJ-ul in discutie,probab il va fi impus asa cum au fost impuse si celelalte masuri de austeritate.Ast a nu inseamna ca trebuie sa renuntam la lupta.
D.Rotariu,Orade a.
0 #35 kolonelu 10-11-2012 17:26
vad k nu doriti sa comentati aspectele prezentate de mine. Va mai propun o speta totusi: cu numai doua luni in urma, un ppl ce lucra in popota unei unitati penitenciare din tara noastra scumpa si draga s-a imbolnavit de tbc in conditiile in care popota se afla la 50 de metri de o sectie tbc. La fel de bine se mai pot da exemple ori se mai pot imbolnavi alte persoane indiferent de statutul lor. Deci? Cum facem cu bacilul asta sa-l tinem doar in sectia unde se ia sporul? Astept un raspuns!

Google Translate

Cauta in site

 • ppa 17.12.2017 12:07
  Dragi colegi chiriași va rugam sa ne lăsați cu atâtea plângeri luați ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc - Mobil 17.12.2017 09:34
  Taz - așa este. Tocmai aceasta plafonare se preîntâmpina prin actul ...

  Read more...

   
 • Raul 17.12.2017 09:20
  Respect!

  Read more...

   
 • Aaa 17.12.2017 08:35
  Corect ar fi suma fixa pentru chirie, atunci nu mai exista discuții.500 ...

  Read more...

   
 • Taz 17.12.2017 00:00
  Hg 90 limitează unele drepturi cum e norma de hrana, la nivelul ...

  Read more...

Google AdS