www.snlp.ro Web analytics

50% out? Rezultate intermediare la testarea psihologica

Test psihoAnterior startului dat concursurilor aflate in prezent in derulare, ANP a investit cam jumatate de miliard intr-un upgrade dedicat domeniului testari psihologice. La momentul respectiv nu s-a facut multa tevatura, demersul suna bine, toti ne doream testari reale si manageri intr-adevar de top. S-au achizitionat baterii de teste care s-au calibrat pe domenii si atributii specifice sistemului nostru, fiind apoi ajustate usor sub nivelul de top din multinationale dar urmand linia general valabila pentru populatia Romaniei.

Totul a parut in regula pana la testarile propriu-zise ale caror rezultate ne-au cam speriat pe toti. Promovabilitate: 50%! Ne-am spus ca ceva este in neregula si am intrat intr-un dialog prelungit cu centrul de testari. Dupa convorbiri telefonice, am convenit cu sefa centrului sa formalizam in oarecare masura dialogul, pentru a oferi clarificari de interes general. Nu voi continua acum cu exces de detalii intrucat sunt convins ca vom avea prilejul cu ocazia comentariilor. Astfel incat voi relua in cele ce urmeaza corespondenta cu sefa centrului de tastari ANP, Loredana Corduneanu:

 

Buna ziua 

Avand in vedere discutia telefonica purtata pe baza sesizarilor din teritoriu, ulterior testarii finalizate pe sectoarele siguranta si economic, am rugamintea sa ne puneti la dispozitie niste explicatii/informatii privind modul de selectare a testelor si de compunere a bateriilor pe domenii, privind nivelul testarilor comparativ cu alte domenii de activitate si eventual cu testarile anterioare. 

Totodata, intereseaza relevanta situatiei constatate la final de testare din punct de vedere al selectiei reale a personalului (categorii, functie, vechime, etc), precum si al interesului institutiei. Este adevarat ca renumele etapei testarii psihologice in sistemul penitenciar orienta catre formalism si neimportanta, insa tregerea brusca la un nivel de top poate genera efecte care vor trebui gestionate cum ar fi constatari de genul ca intr-un numar de unitati, toti candidatii au un grad ridicat de agresivitate si au picat testarea in grup. 

Un alt aspect important post-testare ar fi cel legat de confidentialitatea rezultatelor si de modul in care se pot limita efectele negative ale unor situatii cum ar fi cea susmentionata cu „picari in grup”, in planul moralului personalului cu risc de descurajare si lipsa de candidati la probe viitoare. In mod cert trebuie consolidat un obiectiv concret pentru intregul sistem si trebuie conferita consecventa procedurii, cu alte cuvinte trebuie sa ne decidem daca vrem doar sa ocupam posturile fara sa ne blocam intr-o testare care poate e mai putin relevanta decat abilitatile constatate de comisia de concurs, fie vrem sa conferim greutate acestei etape care poate asigura o triere mai dura decat ne-am asteptat.  

Daca decidem ca testarile trebuie sa se ralieze la nivelul general valabil in Romania atunci ideea consecventei procedurii este importanta. Oamenii trebuie sa stie la ce sa se astepta cand vin la testare si ar fi bine sa estimeze cat mai corect cam care le este nivelul, pentru ca inteleg ca avem o problema si la acest aspect, cu situatii in care cel testat se autoevalueaza ca fiind de nota 9 si el este de nota 2, diferenta fiind prea mare.

Propun sa deschidem o corespondenta pe acest subiect si sa transparentizam informatia cat timp nu contine detalii confidentiale.

Multumesc

Stefan Teoroc

Presedinte SNLP


Raspunsul dnei Corduneanu, sefa Centrului de testari ANP


Buna ziua,

În primul rând mulțumesc pentru interesul real manifestat față de problematica evaluării psihologice în sistemul penitenciar și, ținând cont și cu limitările impuse de faptul că testarea psihologică  nu s-a finalizat, o să încerc să răspund cât mai punctual la aspectele semnalate.

Rezultate generale pentru domeniul siguranța deținerii și regim penitenciar:

Candidați prezenți – 98/ din care: cu aviz psihologic admis – 49 / respins – 45/ Absenti – 4

Celelalte date statistice, referitoare la vechime în sistem, categorie, funcție (deopotrivă pentru cei admiși și respuinși) deocamdată nu au fost centralizate, dar vor fi analizate și discutate, la finalul etapei testării psihologice.

Semnificația datelor: peste 50% din cei care s-au prezentat la examenul psihologic îndeplinesc, la momentul evaluării, majoritatea criteriilor psihologice solicitate pentru ocuparea unor posturi de top management în unitățile penitenciare.

Cei respinsi, pot fi oameni buni si valorosi dar care nu au (la acest moment – în unele cazuri), abilitățile cerute pentru ocuparea funcții de top intr-o unitate penitenciară. Nu înseamnă că sunt incompetenți sau nebuni. Nu înseamnă nici că nu își pot îndeplini atribuțiile sau ca sunt inapți pentru efectuarea serviciului.

Referitor la selectarea testelor si constituirea bateriilor de instrumente

Testele psihologice utilizate sunt recunoscute de Colegiul Psihologilor din Romania, au fost achizitionate cu licente si etalonate pe populatia romaneasca.

A fost adus în discuție subiectul etalonării instrumentelor psihologice pentru personalul din sistemul penitenciar. A presupune ca lucratorii de penitenciar au un nivel al abilitatilor cognitive situat sub media populatiei generale din România, ca premisa de la care sa pornim in selectie, apreciez a fi jignitor pentru angajatii acestui sistem și neadevărat. Da, a fost inițiat un studiu comparativ (introducere date) referitor  la eventualele diferențele înregistrate între personalul din sistemul penitenciar și populația generală, utilizată în etalonarea instrumentelor, dar la acest moment nu ne putem permite să utilizăm o astfel de premisă și personal, consider că în urma concluziilor se va demonstra că lucrătorii din  sistem sunt cel puțin la fel de eficienți din punct de vedere intelectual ca și restul populației.

În acest context, nivelul abilităților cognitive vizat pentru ocuparea posturilor de nivel top-management în sistemul penitenciar a fost raportată la standardele prevăzute pentru populația generală. De asemenea, au mai existat reproșuri  referitoare la faptul că la evaluări anterioare persoane care acum au primit avizul admis, au luat note mici la probele scrise; faptul că cineva are un potențial intelectual mediu sau ridicat, nu garantează ca va și învăța bibliografia de concurs, ci doar ca poate să o facă.

Particularizări și ajustări ale profilului managerului au fost însă efectuate și au vizat, de regulă, aspecte legate de personalitate/comportamentelemente care sunt, în mod evident, modificate de contextul în care își desfășoară activitatea funcționarii din sistemul penitenciar, comparativ cu al managerilor din sistemul privat sau public, civil (ex. nivelul de flexibilitate care, ca medie în sistem, se situează sub media înregistrată la populația generală, și sub standardul dezirabil pentru manageri)

În alegerea instrumentelor s-au parcurs etapele clasice: analiza fișelor posturilor (cerințele și atribuțiile postului) corelarea datelor cu cerințele psihologice generale identificate pentru funcțiile de conducere (cercetare realizată în cadrul unui proiect cu participarea experților germani și români – inclusiv de la nivelul sistemului penitenciar), identificarea aptitudinilor implicate în realizarea sarcinilor și, ulterior, stabilirea testelor psihologice care evaluează aceste aptitudini. În acest context s-au stabilit 4 baterii de teste, particularizate și adaptate corespunzător celor 4 domenii vizate (economico-administrativ, siguranță și regim, medical, reintegrare socială).

S-au utilizat instrumente și baterii psihologice care nu au mai fost folosite în sistemul penitenciar deși sunt folosite de toate marile firme/sisteme care fac selecție de personal. Această abordare a început cu examenul pentru directori direcție/director general adjunct (ANP).

Principiile utilizate actualmente în evaluarea psihologică au în vedere creșterea gradului de dificultate a probelor pe măsură ce postul vizat presupune abilități mai complexe. Astfel, faptul că la testări anterioare un candidat a primit avizul psihologic admis, nu reprezintă o garanție pentru rezultatul obținut la o nouă testare.

Referitor la situațiile în care de la o unitate penitenciară toți candidații au primit avizul psihologic Respins, dincolo de posibilele speculații care se pot face pe marginea acestui fapt, cred ca acesta este, sau poate deveni, subiectul unei analize mai complexe. La acest moment nu a fost făcută o astfel de analiză, astfel încât nu putem oferi informații despre acest subiect iar eventualele interpretări pe care le-am putea oferi nu sunt deocamdată fundamentate de științific.

Ca principiu, selecția psihologică nu este și nu ar trebui sa fie o simpla vizita la Serviciul Psihologia Personalului, prin care se bifeaza o etapă obligatorieîn cadrul concursului.

Strict pentru o intelegere mai corecta a situației voi folosi o analogie prin care sper sa nu se simtă nimeni jignit: una este vizita la medic pentru a obține avizul clinic sanatos pentru a urma un curs (de ex) și alta e când se parcurg toți pașii unei evaluări medicale, de la analizele de sânge până la testarea oftalmologică. Astfel, chiar dacă în ambele cazuri subiectul se poate încadra într-o medie a normalității și sănătății, are vulnerabilități care îl pot face incompatibil/nerecomandat pentru un anumit post.

Celelalte întrebări și probleme aduse în discuție, referitoare la consecvența procedurii și obiectivele sistemului (dacă pe viitor se va avea în vedere doar ocuparea posturilor sau se dorește ocuparea posturilor cu oameni care au abilitățile, competențele și cunoștințele cerute de postul respectiv) deși extrem de pertinente și ofertante, cred ca ar necesita o discuție cu mai mulți participanți și mai ales, cu implicarea decidenților.

Loredana Corduneanu

14 COMMENTS

  1. Spune-ne si noua ,nu ne mai fierbe!Ce e aia cariera? Ce nu ne permite Statutul? Sa avansam fara concurs intr-o functie superioara?Sa fim amestecati,in acelasi compartiment, ag paza cu supraveghetorii si cu ag escorta?Ag paza sa stea pe sectie si ag supraveghetor in post? Sa fie imputerniciti unii pe functii superioare cite 4 ani?Sa fie imputerniciti pe functii de conducere cei care nu au 3 ani de munca in sistem?Cite procese au fot deschise pe cazurile astea? De ce se fac ore suplimentare fara consimtamintul expres al angajatului?Ce rol au gradele profesionale,in cele 2 corpuri? Daca nu au ,de ce nu se scot?In Universul OPSNA, stii la ce se folosesc gradele profesionale,experinta si vechimea,inclusiv la pompieri?Stii la ce e bun interviul dupa testarea psihologica si cea scrisa?

  2. De acord cu ghidul carierei cu o mentiune / nu poti include in ghid lucruri care suntbin plus fata de statut / conceptul de cariera este destul de vag / bineinteles ca exista niscai modele / sa nu va surprinda daca acel ghid mult dorit va include mai degraba restrictii decat altceva

  3. A fost un ghid al carierei,dar l-a anulat cineva.Intr-adevar mediul penitenciar e singurul din univers care a distrus totul.Priviti legile elaborate in timpul domniei lui Bula!S-a scos mandatul.. Unde mai intilnim?Nicaieri!Un sef cu functie de conducere ajunge in acea functie direct din alt corp inferior ,fara a trece printr-una de executie,Unde mai intilnim?Nicaieri!Oare s-au incercat procese legate de imputerniciri pesre 1 an?

  4. Propunerea si elaborarea unui ghid al carierei fpps, cu implicarea sindicatului si a unor specialisti in RU ,in management, in psihologie organizationala, ar fi eliminat aceste situatii neplacute si am fi avut garantia unui sistem sanatos. Asa ca astazi stam sub influnta mai marilor politici, daca am fi avut un ghid al carierei, le limitam putin influenta in numirea sefilor, nu ar mai fi imputernicit/admis,pe criterii de moment pana la cel mai mic nivel cel de…. sef de echipa principal I.

  5. Am si eu o rugaminte vreau sa dau la urmatoarul concurs si astept de la cine a sustinut testarea psihologica o detaliere a bateriilor de teste psihologice daca se poate si cateva exemple semnificative din domeniul siguranta si regim

  6. Pentru „inainte de termen”:

    Nu ai inteles nimic prietene ! Nu sunt nici nepotul vreunuia si nici vreun individ acoperit si tinut in brate de altii. daca am expus situatia asta, am facut-o pe un temei extrem de pertinent si real. Daca am spus ca sunt oameni care au fugit toata viata de sectie iar acum vor coeficieti de supraveghetori, stiu ce am spus. Mai mult de atat, ca sa fii multumit, acelor oameni chiar li s-au dat acei coeficienti. Si mai stii ceva ? Acei oameni, la momentul asta se folosesc de tot felul de tertipuri (chiar si medicale) ca nu pot presta pe sectia de detinere. Ai vorbit si apelat la un proces de intentie fara ca macar sa-ti dai seama ce vorbesti si mai mult de atat, fara sa cunosti realitatea lucrurilor exprimate de mine.

    Rman la parerea ca acest OMJ trebuie modificat si facut sa corespunda unuia care naste un sistem de valori real si nu unul absurd. Daca ne-am raporta la particularitatile din fiecare penitenciar veti observa ca acest OMJ a creat un dezechilibru major in ierarhizarea valorilor si profesionalismului oamenilor.

  7. am dat si eu testarea si, desi inca nu stiu rezultatul, am impresia ca dificultatea ei este mult exagerata. intr-adevar da ceva batai de cap dar nu este nici pe departe atat de greu pe cat se spune.

  8. O problema este din punctul meu de vedere ca rezultatele acestor testari nu sunt discutate cu cei evaluati?!Consider corect,deontologic si moral ca ecast rezultat de admis/respins sa fie discutat cu cel evaluat,aceasta discutie il va ajuta cu siguranta pe cel evaluat sa-si depaseasca propriile limite,sa-si imbunatateasca particularitatile care il fac puternic fiind astfel mai eficient si sa-si corecteze partile care necesita corectie.Am citi deasemenea proiectul pentru infiintarea serviciului de asistenta psihologica a cadrelor si mi se pare ca se pune intr-un mod excesiv accentul pe testare si se vorbeste extrem de putin despre profilaxie si doar in sensul programelor menite sa-i asigure individului capacitatea de a facefata mediului biopsihosocial,cred ca profilaxia inseamna mult mai mult…Despre capitolul recuperatorie „vizeaza modalitati de remisiune prin tehnici de debriefing,consiliere psihologica sau psihoterapie,a unor manifestari DEZADAPTATIVE sau TULBURARI/AFECTIUNI psihice si/sau solutionarea unor probleme de natura psihosociala.”Manifestari dezadaptative sau tulburari/afectiuni psihice ale cui?Ale noastre ale personalului?!Nici un cuvant despre consilierea unui cadru dupa ce acesta a fost agresat la serviciu sau in afara orelor de serviciu dar in legatura cu serviciul sau?De parca in România nu s-au vazut cadre agresate de catre detinuti,amenintate,luate ostatici…

  9. Tipul cu trezitul la realitate !
    Stabileste tu ce inseamna om capabil in sistem ! Ce criterii ai urmari pentru a stabili cine este sau nu capabil din punct de vedere psihologic? Faza cu acest psihologic este de-a dreptul oribila pentru cei care au analizat aceste teste. Astia de se cred de prin nu stiu ce colegiu al psihologilor ar trebui sa inteleaga ca sistemul penitenciar dezvolta o anumita categorie de oameni cu particularitati absorbite din acest sistem. Ei se asteapta ca profilul unui individ din „exterior” sa corespunda profilului unuia care s-a „erodat” prin puscarii ?

    Din punctul meu de vedere, desi raspunsul acelei doamne este unul stufos si plin de evlavie, consider ca se exagereaza cu acest gen de interpretare a testarii psihologice a candidatilor.
    Si as putea argumenta cu doar un mic exemplu pe care consider ca nu l-a luat nimeni in considerare: profilul unui director siguranta al unui penitenciar de minori si tineri sau femei ar trebui sa corespunda profilului unui director siguranta al unui penitenciar de maxima siguranta, doamna interpreta psiho ? Raspunde te rog….

  10. Pentru colegul Krantz
    De cand iti dai tu cu parerea tinere cine sa treaca de la paza la operativ? Daca eu lucrez in paza de 5 ani pe perimetru (am facut sectie de multe ori dar nu m-au facut titular) si ma cer sa ma dea pe sectie, si sefii de tura nu vor pentru ca vin nepotii din scoala si nu am loc de eii, eu ce pot sa fac, sa ies la pensie din perimetru???? Macar sa ma bag la concurs si sa iau banii cuveniti, daca profesional nu sunt bagat in seama. Esti cu capul daca crezi ca vrea ca cineva sa stea in foisor, mai ales ca nu te schimba. Nu poti sa intelegi ca in foisoare stau doar cei orfani, care nu au pe nimeni, si nu este in nici un caz ca nu esti compentent sau ca ai gresit , sau ca nu-ti faci treaba. Nu mai vorbi prostii macar respectane ca doar stii ca doar asta e situatia. Sau poate esti si tu vreun nepot care a terminat de 2 ani scoala si ai facut plata la unchiu sau la nasu, te-a dat pe sectie, acum te crezi invincibil, si totusi nu poti sa realizezi ca iti ia locul la functie altul. N-ai stat la rand cand te-a promovat direct, te-ai dus repede so ti-ai facut cartile, ti-ai gasit un loc caldut, acu vrei toata puterea????

  11. [quote name=”Santos”]Exagereaza dna cu testarile,e prea indragostita de functie[/quote]
    Nici vorba de exagerare!!! Eu cred ca acesta este nivelul candidatilor. Prea mult timp am tinut coada raioasa ridicata… Trebuie sa ne trezim la realitate. Majoritatea angajatilor nu suntem nici magnifici, nici exceptionali, nici macar potriviti pentru functiile pe care le ocupam.
    Solutia nu este sa ne imbatam cu apa rece, ci sa incercam sa promovam oameni cu adevarat capabili. Si cand spun capabili nu ma refer la sustinerea politica…

  12. Deci sa inteleg ca esti pentru o revenire la vechile teste, sau pentru a ajustare a nivelului?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)