www.snlp.ro Web analytics

Din ceata formarii, in iluzia perfectionarii

42-16934430

Stim ca intrand in ceata pregatirii personalului din sistemul penitenciar, riscam sa ratacim pe un traseu sinuos, fara tinta, dar va propunem totusi o dezbatere publica a acestui subiect intrucat incepe sa acapareze din ce in ce mai multa atentie inclusiv pe plan international. Asa cum statutul nostru special nu reuseste sa contureze o evolutie clara a raportului de serviciu ca si raport juridic intre functionarul public si stat, incluzand nasterea, exercitarea si suspendarea sau incetarea acestuia, cu toate modificarile care pot aparea pe parcurs, luand in calcul si aspectele care vizeaza perioada de stagiu sau debut, promovarea sau promovarea rapida, precum si reorganizarea institutiei, la fel prevederile aplicabile domeniului dezbatut in articolul de fata nu ofera algoritmul necesar unei imbunatatiri continue a pregatirii profesionale prin activitati de formare si perfectionare cursive si coerente, menite sa genereze plusvaloare din punct de vedere al calitatii resursei umane din sistem si al serviciului penitenciar in general.

Confuzia intre termeni este rezultatul unui cadru normativ deficitar. Suntem convinsi ca avem salariati pozitionati bine din punct de vedere ierarhic, care nu pot identifica diferenta intre pregatire profesionala, formare sau perfectionare si nu sunt de condamnat. Ceilalti angajati sunt si mai in ceata. Putini isi cunosc drepturile, cu atat mai mult cu cat acestea nu sunt clar specificate. In mod normal, totul pleaca de la stabilirea termenilor si definirea lor, apoi se introduc activitati, etape, trepte, periodicitati. Nu este chiar complicat.

Legea nr. 188/1999 republicata permite (art. 5) ca anumite categorii de functionari publici sa beneficieze de statute speciale, acestea fiind responsabile si de prevederile care vizeaza cariera si formarea. Conceptul de formare insa nici nu apare in Legea nr 293/2004, fiind inlocuit cu cel de „pregatire”, desi se mentine termenul de „perfectionare” care este in general definit ca formarea salariatilor pentru exercitarea unor atributii determinate. Termenii de baza in activitatea de fomare si perfectionare nu ar trebui nici omisi si nici redefinti. Nu inventam noi chiar totul in sistemul penitenciar. Daca vrem sa aruncam o privire in marea curte a functionarilor publici fara statut special, normele privind formarea profesionala sunt aprobate printr-o hotarare de guvern (HG 1066/2008) care include definitii pentru toti termenii necesari. Noi nu avem un astfel de act normativ dar avem un ordin ministerial a carui peticeala tine ritmul carpelilor statutului special.

Nu negam faptul ca activitatile de pregatire profesionala (sa le spunem asa) s-au intensificat in cursul anului care a trecut, dar este clar ca acolo unde sunt mai multi bani si este mai mult de treaba, trebuie sa existe si o organizare corespunzatoare, precum si transparenta, altfel suspiciunile vor fi greu de combatut, iar acestea incep sa se orienteze catre favorizarea unor unitati sau categorii de salariati, cu atat mai mult cu cat, la solicitarea SNLP privind situatia cursurilor organizate si a numarului corect de salariati implicati, inca nu reusim sa primim un raspuns. Prin urmare suntem liberi sa apreciem ca a face formare doar de dragul de a raporta un numar mare de cursanti sau participanti la convocari, nu echivaleaza cu a urmari un scop precis prin aplicarea unui plan care sa confere continuitate. Sindicatele au negociat fondurile pentru formare profesionala in procent de minim 10% din veniturile proprii. Cat si cum se aloca este o alta poveste pe care incercam inca sa o elucidam.

In Bilantul ANP pe anul 2011 se raporteaza un numar de 4659 de cursanti care au participat la cursuri de perfectionare profesionala (1867 pe fonduri din proiecte, 147 cursuri externe, 697 cursuri interne si… 1948 convocari – aici nu stim daca ar trebui sa folosim termenul convocat in loc de cursant). Insa stim sigur ca numarul total de salariati care au participat la astfel de activitati este, in realitate, mult mai mic. Multi salariati au participat si la 5 cursuri/convocari sau chiar mai multe intr-un an, in timp ce altii inca nu au dat piept cu perfectionarea si se bazeaza, in exercitarea atributiilor profesionale, pe bruma de pregatire pe care si-o mai amintesc din scoli ori pe ceea ce prind din jur dar nu intotdeauna acestea sunt deprinderi sanatoase si utile.

Codul muncii impune ca cel putin jumatate din salariati sa participe la programe de formare profesionala, iar in lipsa unor prevederi specifice, Legea nr. 293/2004 trimite exact la aceste norme (art. 89: „Dispoziţiile prezentei legi se completează, după caz, cu prevederile cuprinse în legislaţia muncii.”)

Codul muncii republicat, art. 194

    (1) Angajatorii au obligaţia de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toţi salariaţii, după cum urmează:

    a) cel puţin o dată la 2 ani, dacă au cel puţin 21 de salariaţi;

    b) cel puţin o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariaţi.

    (2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională, asigurată în condiţiile alin. (1), se suportă de către angajatori.


SNLP a cerut, ca demers minimal al angajatorului (obligatie de diligenta), ca prevederile Codului muncii sa se reflecte in proiectul de buget si in solicitarile de fonduri. Ca nu se vor aproba este una, dar ca nici macar nu se incarca respectarea legii, este alta. Ne dorim sa participati cu comentarii la acest articol, cu propuneri care pot fi folosite la schimbarea cadrului normativ si la eliminarea ambiguitatilor care nasc pe buna dreptate suspiciuni si neincredere. Bineinteles ca putem largi subiectul atingand si alte aspecte cum ar fi drepturile personalului pe timpul activitatilor de pregatire (cursuri versus convocari), modul in care norma de hrana sau grupa de munca sunt afectate de participarea la pregatire, am putea intra si in problema standardelor ocupationale si a clasificarii ocupartiilor, sau a recunoasterii pregatirii profesionale practicate in sistem, dar pentru moment de oprim aici si va invitam sa postati.

 

14 COMMENTS

  1. Pt. Formare din link-ul unde faci tu trimitere citez:
    „3) … daca lipsesti nemotivat un numar mic de zile (2-3), iar angajatorul decide sa te concedieze disciplinar, el trebuie sa faca dovada ca prezenta ta la serviciu era necesara exact in acele zile?

    4) …daca angajatorul te cheama la serviciu intr-o sambata pentru 1 ora, trebuie ca ulterior sa iti dea liber, in compensatie, o zi intreaga?

    5) …poti negocia o clauza privitoare la obligatia angajatorului de a te promova in viitor daca obtii anumite rezultate, intr-un anumit interval de timp?

    6) …daca angajatorul hotaraste sa urmezi un curs de formare profesionala, ai dreptul sa refuzi fara ca acest refuz sa fie considerat abatere disciplinara?

    Nu stiu ce cod al Muncii este dar al romanieie nu este ,iar sa ma judec la CEDO pt. fiecare problema,insemna,bani,timp si cunostinte ceea ce eu nu le am.Daca primesti un Ordin de serviciu sa te prezinti la curs in nu stiu ce localitate,refuzi pt. ca nu este legal?ca nu ti s-a dat avans la decont?Ar fi bine sa ai dreptate,dar cezici de art 3,4,5 cred ca sunt in contradictie cu 293/2004. 😆 Ar fi bine sa ai dreptate,dar in Romania nu cred.

  2. Pentru Ion,
    Tocmai ce vorbeam de cunoasterea drepturilor. Atunci cand nu-ti cunosti drepturile, acel director de care vorbesti poate face orice din tine, trimitandu-te in comisia de disciplina pentru refuzul formarii profesionale din anumite considerente. Eu iti argumentez in felul urmator:

    „Daca angajatorul hotaraste sa urmezi un curs de formare profesionala, ai dreptul sa refuzi fara ca acest refuz sa fie considerat abatere disciplinara….”

    Ce am scris mai sus regasesti aici : http://www.drepturisalariati.legislatiamuncii.ro/

    Pe de alta parte, conform HG 1398 privind drepturile de transport ale fpss, se deduce in clar faptul ca avansul spre decontare se acorda in termeni clari fpss-ului. Faptul ca tu nu poti suporta aceste cheltuieli in prealabil si nu poti efectua aceste cursuri din acest motiv nu constituie abatere disciplinara iar membrul in comisia de disciplina numit din partea sindicatului ar trebui sa cunoasca acest aspect. Motivele pe care directorul le invoca nu implica obligativitatea fpss de a suporta din banii proprii transportul.

    Stimati colegi ! Cand va confruntati cu probeleme de acest gen e bine sa va informati chiar si aici cerand un punct de vedere. De aceea suntem un sindicat ! Sa va putem ajuta ! Dar, in prealabil, ar trebui sa va ajutati singuri depasind bariele impuse de un tert.

  3. @ Formare..
    Ai dreptate in ceea ce priveste necunoasterea drepturilor de catre unii dintre colegi,dar vorba ceea ” Dumnezeu iti da,dar nu-ti baga in traista”!
    Ce voiam sa spun este ca in momentul cand „cineva” rosteste initialele magice-A.N.P.!!- multi colegi,probail din instinct de conservare dus la extrem(ca sa nu zic lasitate!!),uita si de drepturi si de toate si se transforma in….cursanti.
    Din pacate nu-mi vin momentan in minte nici legea sau H.G.-ul referitoare la speta,dar stiu totusi ca ar fi timp suficient sa faci toate demersurilepentru a primi bani in avans,cu conditia bineinteles sa intocmesti raportul ala nenorocit…..
    Oare ce s-a mai intamplat cu colegul de la Vaslui- daca nu ma insel-care a trecut printr-o „experienta” de genul asta anul trecut – n-a vrut sa fie „cules” de pe traseu de alt coleg de la Botosani sau Iasi,astfel ca neprezentandu-se la curs,a fost sesizata comisia de disciplina in cazul lui ?

  4. [quote name=”Formare”]Xmann
    De obicei oamenii asteapta ca cineva sa se sesizeze in privinta avansului spre decontare pentru ei fara ca acestia sa intocmeasca macar un raport catre director in acest sens.
    Lucrurile s-ar rezolva dupa cum spui tu daca acesti lucratori ar fi constienti de drepturile pe care le au. Rezolutia unei cereri cu privire l acest avans spre decontare nu poate fi alta decat pozitiva pentru cel care o intocmeste. …..

    Nu stiu daca acele norme prevad si anuntarea din timp a cursurilor (cu cel putin o luna dupa cum am propus eu), a tematicii cursului si a modului in care se va desfasura cursul in general. Avem surpriza sa constatam ca, odata ajunsi la curs, suntem cazati in „camere de detinere” in interiorul penitenciarului in care ne desfasuram cursurile. Conditii execrabile…Si totul pentru ca lectorii sunt de acolo.
    Deci, pui pe drumuri 15-25 oameni, unii provenind din fundul tarii, pentru ca doi-trei lectori nu se pot deplasa. Oare a organizat cineva aceste cursuri tinand cont si de eficienta costurilor ? Totul este la cheremul unora si altora care nu se sinchisesc sa puna pe hartie inainte eventuale scheme pentru a eficientiza costurile….[/quote]
    Aici te contrazic,directorul poate pune o rezolutie nefavorabila pe solicitarea de avans de decont cu mentiunea ca nu sunt prevederi bugetare,bani etc si tot asa,s-a intamplat cu regularitate acest aspect,sa nu-ti inchipui ca oamenii chiar nu au solicitat scris acest lucru. 😐
    Uneori nu s-a raspuns la solicitare,ignorand-o efectiv ,ce sa faca omul pana revenea la solicitare cu o alta trebuia sa plece la curs.
    Diurna?la cursuri?Refuz=comisie de disciplina….

  5. Xmann
    De obicei oamenii asteapta ca cineva sa se sesizeze in privinta avansului spre decontare pentru ei fara ca acestia sa intocmeasca macar un raport catre director in acest sens.
    Lucrurile s-ar rezolva dupa cum spui tu daca acesti lucratori ar fi constienti de drepturile pe care le au. Rezolutia unei cereri cu privire l acest avans spre decontare nu poate fi alta decat pozitiva pentru cel care o intocmeste. Altfel, lucratorul respectiv ar avea toate motivele sa refuze deplasarea pe motiv ca nu poate sustine financiar transportul si cheltuielile aferente (diurna).

    In fapt, multe dintre problemele respective s-ar putea rezolva daca individul si-ar cunoaste drepturile si obligatiile la locul de munca. Multi s-au invatat sa vina cineva sa le puna in brate totul fara ca acestia sa faca vreun gest. Din pacate asta este realitatea.

    Nu stiu daca acele norme prevad si anuntarea din timp a cursurilor (cu cel putin o luna dupa cum am propus eu), a tematicii cursului si a modului in care se va desfasura cursul in general. Avem surpriza sa constatam ca, odata ajunsi la curs, suntem cazati in „camere de detinere” in interiorul penitenciarului in care ne desfasuram cursurile. Conditii execrabile…Si totul pentru ca lectorii sunt de acolo.
    Deci, pui pe drumuri 15-25 oameni, unii provenind din fundul tarii, pentru ca doi-trei lectori nu se pot deplasa. Oare a organizat cineva aceste cursuri tinand cont si de eficienta costurilor ? Totul este la cheremul unora si altora care nu se sinchisesc sa puna pe hartie inainte eventuale scheme pentru a eficientiza costurile….

  6. @Formare
    Exista reglementari,ordine si dispozitii clare in ceea ce priveste acordarea sumelor de bani in avans pentru cheltuieli de transport, cazare si masa pentru cei care participa la diferite asa zise cursuri de formare profesionala,dar cata vreme cei responsabili cu „finantele” nu vor sa le respecte si nimeni nu le face nimic… o sa mai fie multe discutii pe tema asta.

  7. Stimate d-le Presedinte,
    Ce-ti facu finu’ ca i se reproseaza ca numele sau initial contine…litere interzise?.Te suparasi si matale?

  8. Stimate d-le Nicusor ,
    Spuse finu Alecu, ca n-are rost sa-ti strici buna dispozitie cu fiinta aia”urzica”,care musca orice si de oriunde.Finu’i-a scris un comentariu ,ludicul urzicii lude.Ba mai mult ,la ea ( un substantiv ce nu accepta genul masculin) se foloseste si litera „N”.Nu-mi da voie „eminentul „,”geniul’.. sa postez acolo.

  9. Ia incearca sa ajungi la serviciu mai tarziu cu 15 minute! S-ar putea sa aflii ca stie. 🙂

  10. Am 10 ani in sistem si nu am fost solicitat -trimis la nici o convocare ,reciclare,pregatire sau cum doriti sa denumiti aceste permanente pregatiri a lucratorului de penitenciar.Oare stie „sistemul” ca eu sunt angajat la el?

  11. La nivelul unitatilor, functia de ofiter cu formarea profesionala desfiintata !
    Pana la E-learning aveam parte periodic de o zi in care scriam „uzul de arma” cu sau fara somatie si gata cu formarea.
    Platforma E-learning poate fi o solutie dar numai pentru cei care au acces zilnic sau periodic. Pentru ceilalti, vor trebui implementate metode alternatie de formare.

    Cati dintre dumneavoastra ati avut parte de vizita ofiterului cu formarea profesionla la locul unde va desfasurati activitatea zilnica, pentru a va pune la dispozitie elemenete ce va pot imbunatati calitatea profesionala? Si nu ma refer la a va pune la dispozitie teorie ci pur si simplu aspecte smulse din realitatea cu care va confruntati la locul de munca…

  12. Se cunoaste faptul ca omul trebuie motivat a-si performa calitatile.

    Pentru organizarea unui curs trebuie tinut cont de niste aspecte:

    1. Financiar:
    – avansul spre econtare sa devina regula de baza. Pentru majoritatea lucratorilor, a se deplasa initial pe banii proprii reprezinta un efort financiar riscant pentru propria familie;
    – pe perioada efectuarii cursurilor sa se asigure o diurna menita sa acopere 3 mese zilnice decente. Nu de putine ori colegii s-au confruntat cu o mizerie de masa la astfel de cursuri. 13 RON/zi (daca nu ma insel) este o suma care nu acopera nici bunul simt pentru aceasta sintagma de diurna.
    – diurna trebuie acordata inainte de plecare, in acelasi regim de avans spre decontare ca si pentru transport.

    2. Organizatoric:
    – perioada cursului anuntata cu cel putin o luna inainte;
    – tematica, defalcata pe zile si intervale orare, pusa la dispozitie, de asemeni, cu cel putin o luna inainte;
    – in perioada acestei luni, persoanele vizate pot face propuneri asupra tematicii prin intermediul unor canale de comunicare cu formatorii sau persoanele care deservesc ca traineri;
    – cursul sa se desfasoare pe o perioada de cel mult 5 zile, de regula lucratoare;
    – cursul sa reprezinte o aplicatie practica raportata la resursele existente, la infrastructura actuala a sistemului.

  13. Formarea profesionala a personalului poate fi un banc bun cu aroma de ipocrizie. Din pacate, ipocrizia la nivel ANP din acest punct de vedere este fara limite.

    Dar sa mergem pe exemple:
    Nu cu mult timp in urma a fost inaintata o decizie ANP privind lucrul cu o anumita categorie e ppl de pe urma careia au decurs si decurg in continuare niste cursuri, seminarii cu scopul formarii personalului.

    Intr-unul din aceste cursuri oamenii au inaintat o serie de probleme cu care se confrunta. Initial s-a pus problema abordarii p.p.l. in asa fel incat lucratorul sa nu fie afectat iar abordarea lui sa fie una de luat in seama de p.p.l..
    Dupa cateva expuneri ale colegilor, doamna Georgescu (nu stiu in ce calitate invitata) a replicat intr-un mod sec: „Daca nu va convine, mai sunt multi care asteapta la poarta puscariei”. „Inteligent” rationament… Daca o astfel de abordare a cursurilor de formare continua atunci trebuie stopat jaful banului public…

    Am punctat un exemplu pentru a identifica superficialitatea, ipocrizia, flasitatea cu care este tratata in unele cazuri aceasta formare.

    Propun ca aceasta formare sa se realizeze cu oameni capabili sa inteleaga fenomenul de constructie, de remediere, de corectare, de indrumare, de invatare intr-un final. In sistem sunt oameni calificati ca formatori ce pot expune intr-un mod eficient tematica unui curs.
    In cadrul cursurilor trebuiesc implementate metode alternative de invatare. Expunerea seaca a unei teorii legislative indobitoceste si frustreaza cursantul.

  14. S-au facut cateva cursuri anul trecut,s-au mai miscat lucrurileinsa problema deconturilor transportului si a celorlalte cheltuieli a fost greoaie si chiar uneori incompleta,aici consider ca trebuie luata atitudine si intr-un mod unitar financiarul unitatilor sa acorde avans de decont o suma care sa acopere cheltuielile aferente deplasarii atunci cand cursurile sunt iun alta localitate,astfel evitam sa fortam lucratorii la eforturi financiare iar deplasarea sa devina o corvoada pt bugetele familiilor lucratorilor.Este legal iar apoi dupa intorcerea din misiunea respectiva sa regleze situatia privin decontul.Poate cei cu functii de conducere nu cred,dar de multe ori am auzit prin penitneciarele tarii colegi care s-au imprumutata de bani ca sa poata sa faca deplasarea,situatia financiara a multora dintre noi nu e roza cum este la cei cu functii de conducere mai importante,asa ca e bine sa ne gandim si sa solutionam si aceasta problema. 😮 😮

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)