www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Repaus saptamanal pentru ture. Consultare nationala!

altDintre cele trei capitole principale care reglementeaza timpul de munca peste durata normala, respectiv munca suplimentara, munca in zile de sarbatoare si munca in zile de repaus saptamanal, in sistemul penitenciar am avut prevederi pentru munca suplimentara si suntem pe cale sa obtinem si pentru zile de sarbatoare. Problema repausului saptamanal este practic cea mai simpla ca reglementare dar nu se poate rezolva decat intr-un singur fel si vom vorbi imediat despre acest lucru.

Revenind putin la munca suplimentara voi preciza ca normele de aplicare a legislatiei, interpretarea neunitara a acestora, precum si tendinta de a restrange numarul orelor in plus mai degraba prin limitari de pontaj decat prin incadrari de posturi, au generat abuzuri in sistem, cum ar fi pontarea limitata la maximum 12 ore/tura, acordarea recuperarilor fara sporuri sau ignorarea fractiunilor de zile. Salariatii din operativ au fost furati (nu este un termen fortat) de sume consistente de bani, luna de luna, prin diferite artificii. Proteste sindicale, negocieri, modificari legislative si alte actiuni au generat incet, incet, o intrare relativa in legalitate.

Statutul special nu ne-a ajutat deloc avand in vedere prevederile echivoce care ansambleaza intr-un pachet unic, dubios, cele trei institutii de dreptul muncii susmentionate, reglementandu-le intr-un singur articol si sugerand ca nu se poate beneficia de compensare pentru zi de sarbatoare decat daca acel timp de munca se constituie ca munca suplimentara, ceea ce este gresit din punctul nostru de vedere, cel putin daca este sa luam in considerare modalitatile diferite de compensare pentru fiecare dintre aceste cazuri, asa cum sunt ele prevazute de Codul muncii.

Problema compensarii pentru munca in repaus saptamanal este simpla. In primul rand trebuie definit repausul si apoi, daca salariatul este planificat la munca intr-o zi de repaus, beneficiaza de compensatii duble (sporuri) fata de cele stabilite pentru munca suplimentara. Munca in repaus saptamanal nu poate fi compensata cu timp liber. In definirea repausului saptamanal, Codul muncii stabileste regula, exceptiile de la aceasta urmand sa fie prevazute in ROI sau contract/acord colectiv. Pentru schimburile operative care lucreaza in sistemul 12/24-12/48, stabilirea a 2 zile consecutive de repaus saptamanal (chiar fiind altele decat samabata-duminica), este imposibila. Cele 2 zile de odihna care revin dupa tura de noapte nu pot fi considerate repaus saptamanal, avand in vedere ca prima dintre  acestea reprezinta timpul minim de odihna dupa 12 ore de munca (art 115, al. 2 din Codul muncii, republicat 2011).

Singura posibilitate de a stabili repausul saptamanal este prin modificarea programului pe care il au majoritatea turelor in prezent. Acesta este si motivul pentru care sindicatele nu au presat spre reglementarea situatiei cu orice pret. IN SISTEMUL PENITENCIAR NU A FOST INCA STABILIT REPAUSUL SAPTAMANAL PENTRU SCHIMBURILE OPERATIVE. Prin urmare nu se acorda nici compensatii pentru munca in perioada de repaus. Daca ne dorim reglementarea acestei situatii, trebuie sa ne decidem daca vom plati pretul. In acest sens, SNLP initiaza o consultare la nivel national. Daca rezultatul acesteia va fi pozitiv, problema se va solutiona pe loc, garantam acest lucru!

Asa cum veti observa (in urmatorul articol) din situatia inaintata de ANP ca raspuns la petitia SNLP privind sectorul operativ, 8 unitati penitenciare au organizat programul schimburilor operative pe un alt sistem decat cel majoritar si anume 4 ture consecutive in program 12/24, a patra tura fiind urmata de 3 zile de odihna (72 ore). Doua dintre aceste trei zile de odihna pot fi definite ca repaus saptamanal si astfel, munca planificata in aceste doua zile, va fi compensata potrivit legii. Este adevarat ca ciclul total al acestei planificari se epuizeaza in 8 zile si nu in 7, dar pentru acest amanunt se pot gasi solutii.

In discutiile cu MJ si ANP purtate pe acest subiect, SNLP a explicat lucrurile de mai sus si s-a tras concluzia ca, in cazul in care personalul ar accepta o planificare unitara in serviciul operativ pe schema cu 3 zile de odihna dupa 4 ture in ritm 12/24, atunci, aceasta decizie poate fi luata si ultima dintre problemele din sistem, generate de armonizarea legislatiei muncii cu prevederile speciale, va fi solutionata. Dezbaterile si aplicatiile facute impreuna cu DSDRP ANP arata ca acest tip de program nu genereaza modificari in planul numarului de ore suplimentare.

Mai ramane de luat decizia! In acest sens, SNLP intreaba: salariatii care lucreaza in prezent in sistem 12/24-12/48, sunt dispusi sa treaca la programul 12/24 (4 ture)-72 liber? Un ultim argument in spiritul unui raspuns pozitiv ar fi acela ca, reglementand problema repausului, in cazul in care sporurile vor fi deblocate, acestea vor putea fi acordate in procent dublu fata cel pentru munca suplimentara. Neavand repausul reglementat, nu vom putea finaliza nici problema acordarii sporurilor. In niciun caz nu trebuie sa va ganditi ca SNLP va pleda pentru un program care nu este agreat de marea majoritate. Daca raspunsul este nefavorabil, va rugam totodata sa ne spuneti ce alte solutii identificati!

Acest articol a fost arhivat. Din acest motiv, nu puteți posta comentarii noi.

Comentarii

0 #74 Ștefan Teoroc 15-03-2012 20:09
Voi posta in scurt timp un nou articol. A fost un simplu sondaj pe care noi l-am initiat si am transmis deja rezultatul. Toti vor sa-si pastreze programul pe care il au in prezent. Am anuntat ca inca centralizam la datele primite de la DSADRP pe care vrem sa le si verificam putin. Sunt peste 40 de unitati si dureaza putin, avand in vedere ca nu avem personal care sa faca doar acest lucru.
0 #73 de la finu Alecu 15-03-2012 18:16
A ramas ... :sigh: :sigh: :lol: 8) in tren...ha,ha si iar ha
0 #72 Maryo 15-03-2012 08:49
Cum a ramas pana la urma cu programul de munca?
+3 #71 shopirlache 03-03-2012 13:50
Pt. Teoroc- Articolul se refera la "CE SE INTIMPLA D U P A DEPISTAREA UNEI BOLI PROFESIONALE?", receala nu e boala profesionala, dar ulcerul, diabetul(aparut pe fond de stres??), sistemul nervos afectat de stres, coloana vertebrala afectata de ore indelungate de alergatura pe sectie sau in alte posturi, astea pot fi boli profesionale??? SI C I N E E IN MASURA SA DECIDA CA SUN BOLI PROFESIONALE??? ? Asta incerc sa aflu de citiva ani! si nu dupa ce ma imbolnavesc, ce si cine trebuie sa completeze niste formulare. Care sunt bolile profesionale specifice in sistemul nostru?, cum constata medicul ca m-am imbolnavit de ulcer din cauza programului de lucru si nu din alte cauze, dar de diabet (tip II, facut pe sistem nervos, din cauza stresului) si pentru alte afectiuni(la coloana vertebrala, de ex.), asta doresc sa stiu; daca i-mi curge apa prin tavan, nu dau cu lavabil, mai intii vad pe unde curge, repar defectiunea, iau masuri sa nu se mai produca asa ceva si apoi dau cu lavabil. Cite cercetari s-au facut si ce boli au fost categorisite ca sunt boli profesionale in sistemul penitenciar??, stiti de asa ceva?, citi medici de unitate au semnalat ca cineva ar suferi de pe urma unei boli si aceasta se datoreaza profesiei sau locului de munca, mai bine zis?
+4 #70 Ștefan Teoroc 03-03-2012 12:13
Am incercat si noi interpretarea extrema. Daca prin ROI sau contract nu s-a stabilit altceva decat regula, se aplica regula sambata/duminic a. Pe motivul asta SNLP a pus pe rol un proces care nu se mai termina. Am cerut sporul pentru „turistii” cum le spui tu, in zilele de sambata/duminic a si sarbatori legale. Avem termen in iunie. Au trecut 3 ani. SUnt actionate 45 de entitati in acest proces. CAB ne-a trimis la TB, vedem ce spune TB. Incercam acum sa cautam metode de a regla situatia fara procese interminabile. MM si MJ au opinii care nu sustin plata sporului pentru simplu fapt ca „asa i-a picat tura”.
0 #69 de la finu Alecu 03-03-2012 12:09
Dom'Presedinte si dom' Anonim,spusa finu Alecu ca asta cu bolile profesionale e cea mai tare.Cica daca s-ar d voie la literatura de specialitate ,"turistii" ar trebui pensionati la 40-45 ani.Da' cel mai tare s-ar supara birourile ca s-ar schimba grupele de munca ,sporurile si calitatea de fpss. Pai daca la "suturi" noaptea e zi si ziua e tot zi,s-ar minia bunul D-zeu ca el facu noaptea sa doarma omul.Pai unul care iasa din sut la ora 8,doarme el ziua 6 ore ca ala de la biroaie ce sta in patucul lui noaptea cu fomeia linga el?Si de aici apare o lipsa mare de somn care in vreo 15-20 ani il baga pe "turist" in mormint.Ba mai mult ,cica a descoperit stiinta ca la cei din "sut" creste riscul aparitei cancerului cu 50 la suta.Acu' o sa zica lumea ca se ia spor de noapte.Vrajeala ,prostitutie pe 2 bani..Cica finu mai ia o pauza si o mai vedea el.Cu mare respect in inima,eu ,Nasul lui Alecu
0 #68 de la finu Alecu 03-03-2012 11:57
Dom' Presedinte,spus a finu Alecu,ca de-ar fi sa se aplice art137 al 4 exceptia ar deveni regula ptr "turisti",basca mai trebuie si niste aprobari.Deci,e greu programul cu de pina la 14 zile de munca fara repaus.Pai si finu spusa ca acel spor nu se plateste.Asta se putea pina la legea Bocului.Acu'bin e ca traim!De aia va spusa finu ca Decizia asta nu e tocmai o decizie,ci,o indecizie!Solut ia ar fi ca sindicatele sa ceara legislativului( HG sau OUG) sa dea inapoi banii la oameni si s nu mai amestece Grupele de munca sau Conditiile de munca. Daca nu,s-o lasam asa cum cazu. Cu respect,eu, Nasul lui Alecu
0 #67 de la finu Alecu 03-03-2012 11:43
Dom'Presedinte, care este punctul dvs de vedere vis-a -vis de repausul saptaminal,ptr cei din ture de 12 ore?E si ghinionul lor ca lucreaza in ture..Sa suporte cu tarie privatiunile serviciului de fpss.(inainte era serviciul militar).Cu respect,eu,nasu l lui Alecu
+2 #66 Ștefan Teoroc 03-03-2012 11:41
Pentru Soparlache: bolile profesionale au legatura cu medicina muncii. Uite ceva detalii:
ghidulocatarului.ro/.../...
0 #65 Ștefan Teoroc 03-03-2012 11:39
Pt Anonim: orele se fac, 8 unitati din sistem lucreaza in acest program. S-au efectuat si calcule. Nu asta este problema.
+1 #64 Ștefan Teoroc 03-03-2012 11:37
Coane Alecule, am botezat in articol programul 12/24(4 ture)-12/72, ca fiind un ciclu tocmai pentru nu pot spune ca este o saptamana. Practic sunt 4 ture de 12 cu 4 libere de 24. Total 6 zile, la care se mai adauga 2 de repaus.

Ia vezi art 137 cu al 4) si mai vezi si ce am scris in art cu privire la ciclu. E nevoie de ceva mai mult de 2 zile ca repus. Nu este o problema ca se lucreaza 6 in loc de 5 zile, se poate pana la 14. Problema principala este ca in cazul in care se acorda repaus altfel decat saptamanal... se plateste un spor, si ma asteptam sa observi asta, cu fina ironie. :-)

Dar vorbim numai de dragul conversatiei, pentru ca majoritatea s-a cam exprimat. Nimeni dintre cei care au program 12/24-12/48 nu isi doreste schimbare. La fel si invers. Fiecare isi agreeaza propriul program.

Va trebui sa incercam identificarea altor solutii desi este foarte dificil.
+1 #63 Anonim 03-03-2012 11:27
Pt anonimus,
12/24,12/72 nu se poate pentru ca nu ti-ai face numarul minim de ore lucratoare din acea luna, respectiv 160 sau 168 de ore in functie de cate zile lucratoare sunt, iar potrivit ultimilor modificari legislative in domeniul muncii am pierde la vechimea in munca atunci cand la sfarsit de an se trage line si se calculeaza vechime lucrata in aceste conditii speciale.
+1 #62 Ștefan Teoroc 03-03-2012 11:27
Codul muncii republicat 2011
SECŢIUNEA a 2-a
Repausul săptămânal
ART. 137
(1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
(4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilo r salariaţilor.
(5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
ART. 138
(1) În cazul unor lucrări urgente, a căror executare imediată este necesară pentru organizarea unor măsuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru înlăturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalaţiilor sau clădirilor unităţii, repausul săptămânal poate fi suspendat pentru personalul necesar în vederea executării acestor lucrări.
(2) Salariaţii al căror repaus săptămânal a fost suspendat în condiţiile alin. (1) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
+1 #61 shopirlache 03-03-2012 11:14
Pt.Ding-Dong- Nu am facut referire la faptul ca bolile prof. au legatura cu orele suplimentare, e o noua tema (daca vrei) pe care o supun atentiei, deoarece o boala profesionala apare in timp, chiar daca lucrezi fara ore suplimentare in fiecare luna a anului(anilor), tinind cont de specificul activitatilor din sistem; eu ma apropii de pensie, dar cei ce au putini ani lucrati in sistem... si au in fata ani multi de munca???, colegii nostri tineri, la ei ma refer! Atunci cind lucrezi in stres, presat de timp sa respecti activitatile din programul de lucru si drepturile p.p.l.-ilor, in timp, te poti pricopsi cu ulcere,gastrite ,diabet (facut pe sistem nervos), etc. P.p.l.-ul are dreptul la pauza de masa, dar supraveghetorul (citi au timp sa stea linistiti la masa, fara sa-i deranjeze nimeni)??; am avut zile cind m-am intors acasa cu mincarea ne atinsa si colegii de pe sectie, la fel.Nu ai timp sa stai la masa in camera(biroul) suprav., dar sa mai ajungi la popota (la Rahova). In final vad ca ai inteles la ce ma refeream! Bafta
+2 #60 de la finu Alecu 03-03-2012 07:51
Ma fratilor,spusa finu Alecu ca va mai explica el o data cum stau lucrurile!1.Rep ausul saptaminal este numai in zilele de simbata si duminica,deci el nu trebuie identificat.El a fost identificat din timpuri imemoriabile de Dumnezeu.Daca cititi o tira Biblia veti vedea ca a 7-a zi,adica duminica ,a fost lasata ptr odihna. Ziua de duminica are o dubla semnificatie: de sarbatoare sfinta si de zi de repaus(la ortodoxi)De-ast a se numesc si sarbatori legale ,ele au fost preluate de la cler.De asemenea la alte culturi religioase,larg raspindite,ziua de sambata este o zi de repaus sau de sarbatoare.In tarile civilizate cele doua zile sint de repaus(ptr cine vrea) Faptul ca cei de la schimburile de 12 ore nu pot avea liber in aceste zile reprezinta o privare.De altfel si subconstientul omului normal "intelege' si resimte oboseala si doreste sa se odihneasca in acele zile.Totusi "turistii" au cele 2 zile de repaus saptaminal in alte zile care nu sint consecutive.Ptr privarile de care spunea finu,oropsitii" ar trebui sa primeasca niste banuti.Dar,alti oameni,leguitor i de ocazie, au blocat aceasta,conside rind ca se vor face economii substantiale. 2 Saptamina (de lucru) a avut de cind e lumea 7 zile.Ori treaba aia cu 4ture de 12 ore apoi 3 zile libere are loc in 8 zile.Pai de cind crescu frate sapamina de la 7 la 8 zile?Daca nu crescu ,inseamna ca repausul saptaminal se acorda in decursul a 2 saptamini!Adica e un fel de om cu trei picioare.Cica sa-l scuzati pe finu ca mai ia o pauza.Cu respect ptr semenii mei,eu,nasul lui Alecu
-2 #59 ANONIMUS 03-03-2012 00:23
De ce n-ar fi mai bine 12/24, 12/72, 72 de ore liber?
-1 #58 Ding-Dong 02-03-2012 21:37
Pentru Asclepios:

Asclepios, problema orelor suplimentare, festive sau de alta natura care depasesc programul normal de lucru NU SE POT PLATI. Totul se compenseaza cu timp liber datorita ordonantei lui Boc care prevede acest lucru. Este politic totul si daca se doreste schimbare din acest punct de vedere, suportul membrilor ar trebui sa se identifice in strada si nu la tastatura. Scuza-ma, nu vreau sa fiu rautacios dar datorita noua, a celor care am acceptat o astfel de situatie mai mult tacit, s-a ajuns in asemenea situatie. Si criza economica este un impediment serios dar totusi politici publice elaborate in comun cu structurile sindicale se puteau adopta in vederea imbunatatirii economiei nationale. Din pacate, din nou, un Guvern obtuz si surd a impiedicat sa se intample ceva bun in vremuri de criza. Singura solutie la acel moment era ca oricare dintre noi sa stim ca numai prin iesire in srada si staruinta in asta chiar si pe cont propriu s-ar mai fi putut schimba ceva.

Aceste ore lucrate in zilele de sarbatoare legale pentru care s-a obtinut decizia recuperarii lor cu timp liber este O VICTORIE a SNLP si se pare ca ar fi inceputul unei normalitati pe aceasta linie. Dar, in final, tot de noi va depinde, de cat de bine vom sti sa ne facem datoria de membri de sindicat !
0 #57 Ding-Dong 02-03-2012 21:35
Pentru Shoparlache:

Shoparlache, daca ai intrebat medici de specialitate privind aceste ore de munca si implicit orele de recuperare si niciunul dintre acestia nu ti-au dat un raspuns clar, de unde sa stie Stefan ?
Stefan are datoria de a identifica un repaus saptamanal pentru a putea merge in negocierea pentru compensarea muncii in acest repaus saptamanal. Daca nu-l ai definit, cine sa constate ca muncesti intr-un repaus saptamanal ?

Intr-adevar, poate ca un ciclu fortat de 12 cu 24 este rau pentru organismul uman si ar putea avea repercusiuni in timp dar, dupa cum ai afirmat si tu, ar trebui sa se pronunte cineva specializat in acest domeniu, din pct de veder medical.
0 #56 ASCLEPIOS 02-03-2012 16:10
Personal cred ca formularea :repausul saptamanal este un repaus de doua zile consecutive DE REGULA SAMBATA SI DUMINECA este o reminiscenta din timpurile comuniste cand pentru o mai riguroasa programare a consumului electric se decalase dumineca in intreprinderi in orice zi si astfel o familie avea viata de familie prin biletele lasate pe masa din bucatarie ca mama la confectii avea asa zisa dumineca joi si tata la uzina... avea liber marti iar copii de la scoala si gradinita aveau liber dumineca?!Ne-am intors la aceeasi grija fata de om si de familie ca in comunism DOAR pe hartie,ca da bine,nu intereseaza pe nimeni nici ratadivorturilo r din sistem,nici a depresiilor,nic i a bolilor profesionale?!
0 #55 ASCLEPIOS 02-03-2012 15:50
Sub denumirea de ORE FESTIVE in sanatate ca si la CFR se platesc cu un spor de 100% orele executate in zilele de sambata si dumineca precum si cele din zilele de sarbatoare in care legal nu se lucreaza:1 si 2 ian;prima si a 2-a zi de Pasti;1 Mai;prima si a 2-a zi de Rusalii (asa este formulat in codul muncii desi prima zi de Pasti si de Rusalii este intotdeauna intr-o dumineca);15 august;1 Dec. si 25 si 26 dec.Orele efectuate in aceste zile se plateau de 2 ori o data in OEL=ore efectiv lucrate si a 2-a oara ca OF=ore festive deci cu un spor de 100% cum zice si L293/2004 cu modificarile ulterioare si codul muncii?!Nu esti de acord shopirlache cu denumirea uzitata in sanatate de ORE FESTIVE ,inventeaza alta denumire care sa-ti fie pe plac,mie personal nu ma intereseaza cum le boteaza ci sa ni le plateasca?!
0 #54 shopirlache 02-03-2012 01:33
Isi mai aminteste cineva de "tura pana" ce este? la ce serveste in desfasurarea activitatilor unei institutii cu "foc continuu"?, asta in legatura cu cele postate de mine anterior.Oricum o"dam" problema tine de nr. de oameni, o problema acuta in zilele noastre si afirm ca cel mai bun program de lucru e 12/24-12/48-cu oameni suficienti (tura pana), se poate lucra fara stres sau alte probleme in sectorul operativ; e greu si pentru"patronat " sa indeplineasca aceasta cerinta(normala ), avind in vedere ce se face la nivel de politica dusa in aceste in aceste zile "negre" - si cu salarii ciuntite si fara oameni!-e greu pentru toti, pina nu se schimba "modernizarea Tarii"! Bafta tuturor!
-2 #53 shopirlache 02-03-2012 01:11
Stimate Asclepios, eu inteleg prin ZI FESTIVA o zi deosebita in sensul ca aceasta poate fi, la nivel personal, ziua onomastica sau ziua aniversara(de nastere), dar la nivel de stat e 1 Decembrie, sau la niv. sindical 1 Mai, etc., acestea sunt festive, sfirsitul de saptamina nu are zi festiva, decit atunci cind 1 Mai e simb.sau duminica(de ex.)n in consecinta simbata si duminica SUNT ZILE DE REPAOS SAPTAMINAL (vezi tema in discutie). Incerc sa explic-dupa mintea mea- ca:-DURATA NORMALA DE LUCRU inseamna 8ore/zi inmultit cu nr.de zile LUCRATOARE DIN LUNA(fara weekend sau sarbatori LEGALE), orele lucrate "peste" sunt ore suplimentare; acestea REIES DIN PONTAJ, iar luna urmatoare, se pot acorda "liber(e)" pentru orele suplim. DACA SUNT EFECTIVE DE LUCRATORI SUFICIENTE PENTRU A ASIGURA DESFASURAREA SERVICIULUI IN SIGURANTA (LA NOI IN SISTEM) SI IN BUNE CONDITII. In orele suplimentare POT FI CUPRINSE SI ORELE LUCRATE SIMBATA SI /SAU DUMINICA, dar acestea se vad IN PONTAJUL LUNAR. si cu pontajul in fata (in baza lui) se calculeaza strict ORELE LUCRATE IN REPAUSUL SAPTAMINAL! Dupa parerea mea, consider ca actualul Cod al Muncii,e facut in detrimentul maselor largi de lucratori-indif erent de domeniu- il consider un pic alambicat, mai ales pentru "bugetari", de aceea e greu uneori sa ne primim corect drepturile cuvenite.Daca lucrezi 8 ore suplim., la plata (conf.Legii) ti se platesc 7,5(primele 2 din 8 - cu 75%); la recuperare, fractiile se pierd- la 11 ore suplim., nu se da o tura de 12 liber(corect??? ). Unii cred ca lozinca "Nici munca fara piine, nici piine fara munca!" e comunista, dar nu stui sau au uitat ca Ford-fabicantul de auto- AMERICAN A FOST PRIMUL CARE A INTRODUS ORGANIZAREA MUNCII in procesul de productie(cu lucratori suficienti pe posturi)-de aceea erau ieftine Ford-urile lui; dar ca MISCARILE SINDICALE MARI AU PORNIT DIN AMERICA SI ANGLIA si la nivel mondial se sarbatorste 1 Mai ca Ziua celor ce muncesc, citi mai stiu? Va doresc sanatate !
+1 #52 ASCLEPIOS 01-03-2012 19:55
Atunci când lucram în sănătate aveam trecute pe fluturaș:OEL=or e efectiv lucate,OF=ore festive (socotite de vineri ora 24 până dumineca ora 24);OS=ore suplimentare;în spitalul în care am lucrat eu nu ni se plătean orele suplimentare și ni se dădeau recuperări pentru orele suplimentare dar orele festive ni se plăteu ceas,vineri spre sâmbătă noaptea aveam 7 ore festive iar duminecă spre luni 5 ore festive?!Să zicem că trecem la acest program de 12/24 ciclu de 4 ture și apoi 72 de ore când se defini acest repaus săptămânal în cele 72 de ore în care sunt liber?Și în această situație ce are să mi se plătească?Nu reușesc să înțeleg nimic din această filozofie nici dacă mă împușc?
0 #51 shopirlache 01-03-2012 12:19
D-le Teoroc - Aveti in vedere si bolile profesionale cu care ne putem "pricopsi" dupa un nr. de ani lucrati in sistem??? deoarece am intrebat mai multe persoane din sistem,chiar si medici, dar nu am primit nici un raspuns concret. E posibil ca sa apara probleme de acest fel si din cauza programului de lucru (mai ales) cu oameni putini si "libere" ioc??? Din tarile Europei ne aliniem la preturi (nu la salarii) si alte "alea" dar nu putem sa adaptam in functie de situatie si DIMENSIONAREA EFECTIVELOR DE LUCRATORI din sistem?? Este o conditie de baza in desfasurarea activitatilor in orice domeniu, mai ales la noi unde pe linga efortul fizic din timpul programului, care se "poate" reface un om in timpul liber, efortul psihic in cit timp se reface, in ce conditii- ne pot explica psihologii nostrii de la Rahova??? A facut cineva un studiu in acest sens? si daca DA, care sunt rezultatele, cite zile de c.m. s-au acumulat- zile cind au insemnat eforturi pentru cei aflati in serviciu, care de multe ori nu au putut sa-si ia c.o.(chiar pe un an de zile, sau zile ramase pentru anul urmator) nu mai punem la socoteala "recuperarile"- ore suplimentare. Pentru p.p.l-ei exista "Organizarea muncii", dar pentru cadre cine o face si cum?? Acolo unde nu e organizare e haos "organizat"- parerea mea!! In baza volumului de munca-activitat i din sistem- TREBUIE sa se faca si dimensionarea nr. de personal, DAR sa se tina cont si de C.O.,C.M., ore suplim., evenimente in fam.(deces de ex.), maternitate, etc.- se pare ca e un ideal indepartat asa ceva pentru noi, mai ales in zilele noastre in Romania Europeana, NU????
0 #50 shopirlache 01-03-2012 11:39
Acolo unde programul de lucru este "cu foc continuu"- se lucreaza in ture, astfel: 8 lucrate cu 16 liber; 12 lucrate cu 24 liber sau mai recent in 4 ture de 12 lucrate cu 24 liber dupa tura de zi si 12 lucrate cu 48 liber dupa tura de noapte. In mod normal un lucrator cu program saptaminal de 8ore/zi nu prea are ce cauta la serviciu de revelion-de exemplu- dar ar fi posibil sa fie solicitat in ziua de 1 MAI, pe cind cei de la tura-indiferent ca e 8 cu 16 sau 12cu 24- trebuie sa asigure continuitatea serviciului (ce s-ar intimpla in spitale???). Pot spune ca am lucrat in decursul a peste 30 de ani de munca in programe de lucru de mai sus si din experienta mea consider ca un program de lucru in ture de 12/24,12/48 este CEL MAI BUN - cu o mare conditie: SA EXISTE PERSONAL SUFICIENT, NU SE POATE FACE TREABA CU 4 OAMENI PE UN POST FARA SA SA LE ASIGURI 1-2 OAMENI CARE SA-I INLOCUIASCA ( ce se intimpla cind unul este bolnav,altul e in c.o. sau are un deces in familie???), deci conditia de baza este DIMENSIONAREA EFECTIVELOR IN FUNCTIE DE ACESTE CAZURI -chiar si la program zilnic de 8 ore- cei ce intra in c.o.sau c.b., etc.cine la preia atributiile?? Lucrez in ture de cind sint in sistem, la logistica si operativ- "pe gard", pe sectii,excorta, insotire,etc.,d eci sint in cunostinta de cauza si stiu cum e sa intri in post(de ex.) la 07 si sa iesi la19 sau de la 19 la 07, pe sectie unde NORMAL ar trebui sa fie 4 oameni pe schimb sunt uneori doar 2 si volumul de munca nu-l stiu decit "cei de jos".

Google Translate

Cauta in site

 • vechi la penitenciar 14.12.2017 09:08
  auzim mereu de acest ghid al carierei funcationarului public, iata ...

  Read more...

   
 • finul Alecu vrea sa fie contrazis 13.12.2017 16:47
  Nu e greu de imaginat ce strategii postliberare au "ei".Vor veni cu ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 13.12.2017 08:03
  este o balbaiala intre a se faca ca dau ceva si a nu prea avea din ce / ...

  Read more...

   
 • simona 13.12.2017 05:36
  Pâine și circ. Pentru a veni în întâmpinarea interesului opiniei publice ...

  Read more...

   
 • Anton 13.12.2017 00:22
  nimic specific, ma gandeam doar ca totul e o ciorba bine facuta pentru ...

  Read more...

Google AdS