www.snlp.ro Web analytics

Repaus saptamanal pentru ture. Consultare nationala!

altDintre cele trei capitole principale care reglementeaza timpul de munca peste durata normala, respectiv munca suplimentara, munca in zile de sarbatoare si munca in zile de repaus saptamanal, in sistemul penitenciar am avut prevederi pentru munca suplimentara si suntem pe cale sa obtinem si pentru zile de sarbatoare. Problema repausului saptamanal este practic cea mai simpla ca reglementare dar nu se poate rezolva decat intr-un singur fel si vom vorbi imediat despre acest lucru.

Revenind putin la munca suplimentara voi preciza ca normele de aplicare a legislatiei, interpretarea neunitara a acestora, precum si tendinta de a restrange numarul orelor in plus mai degraba prin limitari de pontaj decat prin incadrari de posturi, au generat abuzuri in sistem, cum ar fi pontarea limitata la maximum 12 ore/tura, acordarea recuperarilor fara sporuri sau ignorarea fractiunilor de zile. Salariatii din operativ au fost furati (nu este un termen fortat) de sume consistente de bani, luna de luna, prin diferite artificii. Proteste sindicale, negocieri, modificari legislative si alte actiuni au generat incet, incet, o intrare relativa in legalitate.

Statutul special nu ne-a ajutat deloc avand in vedere prevederile echivoce care ansambleaza intr-un pachet unic, dubios, cele trei institutii de dreptul muncii susmentionate, reglementandu-le intr-un singur articol si sugerand ca nu se poate beneficia de compensare pentru zi de sarbatoare decat daca acel timp de munca se constituie ca munca suplimentara, ceea ce este gresit din punctul nostru de vedere, cel putin daca este sa luam in considerare modalitatile diferite de compensare pentru fiecare dintre aceste cazuri, asa cum sunt ele prevazute de Codul muncii.

Problema compensarii pentru munca in repaus saptamanal este simpla. In primul rand trebuie definit repausul si apoi, daca salariatul este planificat la munca intr-o zi de repaus, beneficiaza de compensatii duble (sporuri) fata de cele stabilite pentru munca suplimentara. Munca in repaus saptamanal nu poate fi compensata cu timp liber. In definirea repausului saptamanal, Codul muncii stabileste regula, exceptiile de la aceasta urmand sa fie prevazute in ROI sau contract/acord colectiv. Pentru schimburile operative care lucreaza in sistemul 12/24-12/48, stabilirea a 2 zile consecutive de repaus saptamanal (chiar fiind altele decat samabata-duminica), este imposibila. Cele 2 zile de odihna care revin dupa tura de noapte nu pot fi considerate repaus saptamanal, avand in vedere ca prima dintre  acestea reprezinta timpul minim de odihna dupa 12 ore de munca (art 115, al. 2 din Codul muncii, republicat 2011).

Singura posibilitate de a stabili repausul saptamanal este prin modificarea programului pe care il au majoritatea turelor in prezent. Acesta este si motivul pentru care sindicatele nu au presat spre reglementarea situatiei cu orice pret. IN SISTEMUL PENITENCIAR NU A FOST INCA STABILIT REPAUSUL SAPTAMANAL PENTRU SCHIMBURILE OPERATIVE. Prin urmare nu se acorda nici compensatii pentru munca in perioada de repaus. Daca ne dorim reglementarea acestei situatii, trebuie sa ne decidem daca vom plati pretul. In acest sens, SNLP initiaza o consultare la nivel national. Daca rezultatul acesteia va fi pozitiv, problema se va solutiona pe loc, garantam acest lucru!

Asa cum veti observa (in urmatorul articol) din situatia inaintata de ANP ca raspuns la petitia SNLP privind sectorul operativ, 8 unitati penitenciare au organizat programul schimburilor operative pe un alt sistem decat cel majoritar si anume 4 ture consecutive in program 12/24, a patra tura fiind urmata de 3 zile de odihna (72 ore). Doua dintre aceste trei zile de odihna pot fi definite ca repaus saptamanal si astfel, munca planificata in aceste doua zile, va fi compensata potrivit legii. Este adevarat ca ciclul total al acestei planificari se epuizeaza in 8 zile si nu in 7, dar pentru acest amanunt se pot gasi solutii.

In discutiile cu MJ si ANP purtate pe acest subiect, SNLP a explicat lucrurile de mai sus si s-a tras concluzia ca, in cazul in care personalul ar accepta o planificare unitara in serviciul operativ pe schema cu 3 zile de odihna dupa 4 ture in ritm 12/24, atunci, aceasta decizie poate fi luata si ultima dintre problemele din sistem, generate de armonizarea legislatiei muncii cu prevederile speciale, va fi solutionata. Dezbaterile si aplicatiile facute impreuna cu DSDRP ANP arata ca acest tip de program nu genereaza modificari in planul numarului de ore suplimentare.

Mai ramane de luat decizia! In acest sens, SNLP intreaba: salariatii care lucreaza in prezent in sistem 12/24-12/48, sunt dispusi sa treaca la programul 12/24 (4 ture)-72 liber? Un ultim argument in spiritul unui raspuns pozitiv ar fi acela ca, reglementand problema repausului, in cazul in care sporurile vor fi deblocate, acestea vor putea fi acordate in procent dublu fata cel pentru munca suplimentara. Neavand repausul reglementat, nu vom putea finaliza nici problema acordarii sporurilor. In niciun caz nu trebuie sa va ganditi ca SNLP va pleda pentru un program care nu este agreat de marea majoritate. Daca raspunsul este nefavorabil, va rugam totodata sa ne spuneti ce alte solutii identificati!

74 COMMENTS

  1. Voi posta in scurt timp un nou articol. A fost un simplu sondaj pe care noi l-am initiat si am transmis deja rezultatul. Toti vor sa-si pastreze programul pe care il au in prezent. Am anuntat ca inca centralizam la datele primite de la DSADRP pe care vrem sa le si verificam putin. Sunt peste 40 de unitati si dureaza putin, avand in vedere ca nu avem personal care sa faca doar acest lucru.

  2. Pt. Teoroc- Articolul se refera la „CE SE INTIMPLA D U P A DEPISTAREA UNEI BOLI PROFESIONALE?”, receala nu e boala profesionala, dar ulcerul, diabetul(aparut pe fond de stres??), sistemul nervos afectat de stres, coloana vertebrala afectata de ore indelungate de alergatura pe sectie sau in alte posturi, astea pot fi boli profesionale??? SI C I N E E IN MASURA SA DECIDA CA SUN BOLI PROFESIONALE???? Asta incerc sa aflu de citiva ani! si nu dupa ce ma imbolnavesc, ce si cine trebuie sa completeze niste formulare. Care sunt bolile profesionale specifice in sistemul nostru?, cum constata medicul ca m-am imbolnavit de ulcer din cauza programului de lucru si nu din alte cauze, dar de diabet (tip II, facut pe sistem nervos, din cauza stresului) si pentru alte afectiuni(la coloana vertebrala, de ex.), asta doresc sa stiu; daca i-mi curge apa prin tavan, nu dau cu lavabil, mai intii vad pe unde curge, repar defectiunea, iau masuri sa nu se mai produca asa ceva si apoi dau cu lavabil. Cite cercetari s-au facut si ce boli au fost categorisite ca sunt boli profesionale in sistemul penitenciar??, stiti de asa ceva?, citi medici de unitate au semnalat ca cineva ar suferi de pe urma unei boli si aceasta se datoreaza profesiei sau locului de munca, mai bine zis?

  3. Am incercat si noi interpretarea extrema. Daca prin ROI sau contract nu s-a stabilit altceva decat regula, se aplica regula sambata/duminica. Pe motivul asta SNLP a pus pe rol un proces care nu se mai termina. Am cerut sporul pentru „turistii” cum le spui tu, in zilele de sambata/duminica si sarbatori legale. Avem termen in iunie. Au trecut 3 ani. SUnt actionate 45 de entitati in acest proces. CAB ne-a trimis la TB, vedem ce spune TB. Incercam acum sa cautam metode de a regla situatia fara procese interminabile. MM si MJ au opinii care nu sustin plata sporului pentru simplu fapt ca „asa i-a picat tura”.

  4. Dom’Presedinte si dom’ Anonim,spusa finu Alecu ca asta cu bolile profesionale e cea mai tare.Cica daca s-ar d voie la literatura de specialitate ,”turistii” ar trebui pensionati la 40-45 ani.Da’ cel mai tare s-ar supara birourile ca s-ar schimba grupele de munca ,sporurile si calitatea de fpss. Pai daca la „suturi” noaptea e zi si ziua e tot zi,s-ar minia bunul D-zeu ca el facu noaptea sa doarma omul.Pai unul care iasa din sut la ora 8,doarme el ziua 6 ore ca ala de la biroaie ce sta in patucul lui noaptea cu fomeia linga el?Si de aici apare o lipsa mare de somn care in vreo 15-20 ani il baga pe „turist” in mormint.Ba mai mult ,cica a descoperit stiinta ca la cei din „sut” creste riscul aparitei cancerului cu 50 la suta.Acu’ o sa zica lumea ca se ia spor de noapte.Vrajeala,prostitutie pe 2 bani..Cica finu mai ia o pauza si o mai vedea el.Cu mare respect in inima,eu ,Nasul lui Alecu

  5. Dom’ Presedinte,spusa finu Alecu,ca de-ar fi sa se aplice art137 al 4 exceptia ar deveni regula ptr „turisti”,basca mai trebuie si niste aprobari.Deci,e greu programul cu de pina la 14 zile de munca fara repaus.Pai si finu spusa ca acel spor nu se plateste.Asta se putea pina la legea Bocului.Acu’bine ca traim!De aia va spusa finu ca Decizia asta nu e tocmai o decizie,ci,o indecizie!Solutia ar fi ca sindicatele sa ceara legislativului(HG sau OUG) sa dea inapoi banii la oameni si s nu mai amestece Grupele de munca sau Conditiile de munca. Daca nu,s-o lasam asa cum cazu. Cu respect,eu, Nasul lui Alecu

  6. Dom’Presedinte,care este punctul dvs de vedere vis-a -vis de repausul saptaminal,ptr cei din ture de 12 ore?E si ghinionul lor ca lucreaza in ture..Sa suporte cu tarie privatiunile serviciului de fpss.(inainte era serviciul militar).Cu respect,eu,nasul lui Alecu

  7. Pt Anonim: orele se fac, 8 unitati din sistem lucreaza in acest program. S-au efectuat si calcule. Nu asta este problema.

  8. Coane Alecule, am botezat in articol programul 12/24(4 ture)-12/72, ca fiind un [b]ciclu[/b] tocmai pentru nu pot spune ca este o saptamana. Practic sunt 4 ture de 12 cu 4 libere de 24. Total 6 zile, la care se mai adauga 2 de repaus.

    Ia vezi art 137 cu al 4) si mai vezi si ce am scris in art cu privire la ciclu. E nevoie de ceva mai mult de 2 zile ca repus. Nu este o problema ca se lucreaza 6 in loc de 5 zile, se poate pana la 14. Problema principala este ca in cazul in care se acorda repaus altfel decat saptamanal… se plateste un spor, si ma asteptam sa observi asta, cu fina ironie. 🙂

    Dar vorbim numai de dragul conversatiei, pentru ca majoritatea s-a cam exprimat. Nimeni dintre cei care au program 12/24-12/48 nu isi doreste schimbare. La fel si invers. Fiecare isi agreeaza propriul program.

    Va trebui sa incercam identificarea altor solutii desi este foarte dificil.

  9. Pt anonimus,
    12/24,12/72 nu se poate pentru ca nu ti-ai face numarul minim de ore lucratoare din acea luna, respectiv 160 sau 168 de ore in functie de cate zile lucratoare sunt, iar potrivit ultimilor modificari legislative in domeniul muncii am pierde la vechimea in munca atunci cand la sfarsit de an se trage line si se calculeaza vechime lucrata in aceste conditii speciale.

  10. [b]Codul muncii republicat 2011
    [/b]SECŢIUNEA a 2-a
    Repausul săptămânal
    ART. 137
    (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
    (2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
    (3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
    (4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
    (5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
    ART. 138
    (1) În cazul unor lucrări urgente, a căror executare imediată este necesară pentru organizarea unor măsuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru înlăturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalaţiilor sau clădirilor unităţii, repausul săptămânal poate fi suspendat pentru personalul necesar în vederea executării acestor lucrări.
    (2) Salariaţii al căror repaus săptămânal a fost suspendat în condiţiile alin. (1) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

  11. Pt.Ding-Dong- Nu am facut referire la faptul ca bolile prof. au legatura cu orele suplimentare, e o noua tema (daca vrei) pe care o supun atentiei, deoarece o boala profesionala apare in timp, chiar daca lucrezi fara ore suplimentare in fiecare luna a anului(anilor), tinind cont de specificul activitatilor din sistem; eu ma apropii de pensie, dar cei ce au putini ani lucrati in sistem… si au in fata ani multi de munca???, colegii nostri tineri, la ei ma refer! Atunci cind lucrezi in stres, presat de timp sa respecti activitatile din programul de lucru si drepturile p.p.l.-ilor, in timp, te poti pricopsi cu ulcere,gastrite,diabet (facut pe sistem nervos), etc. P.p.l.-ul are dreptul la pauza de masa, dar supraveghetorul (citi au timp sa stea linistiti la masa, fara sa-i deranjeze nimeni)??; am avut zile cind m-am intors acasa cu mincarea ne atinsa si colegii de pe sectie, la fel.Nu ai timp sa stai la masa in camera(biroul) suprav., dar sa mai ajungi la popota (la Rahova). In final vad ca ai inteles la ce ma refeream! Bafta

  12. Ma fratilor,spusa finu Alecu ca va mai explica el o data cum stau lucrurile!1.Repausul saptaminal este numai in zilele de simbata si duminica,deci el nu trebuie identificat.El a fost identificat din timpuri imemoriabile de Dumnezeu.Daca cititi o tira Biblia veti vedea ca a 7-a zi,adica duminica ,a fost lasata ptr odihna. Ziua de duminica are o dubla semnificatie: de sarbatoare sfinta si de zi de repaus(la ortodoxi)De-asta se numesc si sarbatori legale ,ele au fost preluate de la cler.De asemenea la alte culturi religioase,larg raspindite,ziua de sambata este o zi de repaus sau de sarbatoare.In tarile civilizate cele doua zile sint de repaus(ptr cine vrea) Faptul ca cei de la schimburile de 12 ore nu pot avea liber in aceste zile reprezinta o privare.De altfel si subconstientul omului normal „intelege’ si resimte oboseala si doreste sa se odihneasca in acele zile.Totusi „turistii” au cele 2 zile de repaus saptaminal in alte zile care nu sint consecutive.Ptr privarile de care spunea finu,oropsitii” ar trebui sa primeasca niste banuti.Dar,alti oameni,leguitori de ocazie, au blocat aceasta,considerind ca se vor face economii substantiale. 2 Saptamina (de lucru) a avut de cind e lumea 7 zile.Ori treaba aia cu 4ture de 12 ore apoi 3 zile libere are loc in 8 zile.Pai de cind crescu frate sapamina de la 7 la 8 zile?Daca nu crescu ,inseamna ca repausul saptaminal se acorda in decursul a 2 saptamini!Adica e un fel de om cu trei picioare.Cica sa-l scuzati pe finu ca mai ia o pauza.Cu respect ptr semenii mei,eu,nasul lui Alecu

  13. Pentru Asclepios:

    Asclepios, problema orelor suplimentare, festive sau de alta natura care depasesc programul normal de lucru NU SE POT PLATI. Totul se compenseaza cu timp liber datorita ordonantei lui Boc care prevede acest lucru. Este politic totul si daca se doreste schimbare din acest punct de vedere, suportul membrilor ar trebui sa se identifice in strada si nu la tastatura. Scuza-ma, nu vreau sa fiu rautacios dar datorita noua, a celor care am acceptat o astfel de situatie mai mult tacit, s-a ajuns in asemenea situatie. Si criza economica este un impediment serios dar totusi politici publice elaborate in comun cu structurile sindicale se puteau adopta in vederea imbunatatirii economiei nationale. Din pacate, din nou, un Guvern obtuz si surd a impiedicat sa se intample ceva bun in vremuri de criza. Singura solutie la acel moment era ca oricare dintre noi sa stim ca numai prin iesire in srada si staruinta in asta chiar si pe cont propriu s-ar mai fi putut schimba ceva.

    Aceste ore lucrate in zilele de sarbatoare legale pentru care s-a obtinut decizia recuperarii lor cu timp liber este O VICTORIE a SNLP si se pare ca ar fi inceputul unei normalitati pe aceasta linie. Dar, in final, tot de noi va depinde, de cat de bine vom sti sa ne facem datoria de membri de sindicat !

  14. Pentru Shoparlache:

    Shoparlache, daca ai intrebat medici de specialitate privind aceste ore de munca si implicit orele de recuperare si niciunul dintre acestia nu ti-au dat un raspuns clar, de unde sa stie Stefan ?
    Stefan are datoria de a identifica un repaus saptamanal pentru a putea merge in negocierea pentru compensarea muncii in acest repaus saptamanal. Daca nu-l ai definit, cine sa constate ca muncesti intr-un repaus saptamanal ?

    Intr-adevar, poate ca un ciclu fortat de 12 cu 24 este rau pentru organismul uman si ar putea avea repercusiuni in timp dar, dupa cum ai afirmat si tu, ar trebui sa se pronunte cineva specializat in acest domeniu, din pct de veder medical.

  15. Personal cred ca formularea :repausul saptamanal este un repaus de doua zile consecutive DE REGULA SAMBATA SI DUMINECA este o reminiscenta din timpurile comuniste cand pentru o mai riguroasa programare a consumului electric se decalase dumineca in intreprinderi in orice zi si astfel o familie avea viata de familie prin biletele lasate pe masa din bucatarie ca mama la confectii avea asa zisa dumineca joi si tata la uzina… avea liber marti iar copii de la scoala si gradinita aveau liber dumineca?!Ne-am intors la aceeasi grija fata de om si de familie ca in comunism DOAR pe hartie,ca da bine,nu intereseaza pe nimeni nici ratadivorturilor din sistem,nici a depresiilor,nici a bolilor profesionale?!

  16. Sub denumirea de ORE FESTIVE in sanatate ca si la CFR se platesc cu un spor de 100% orele executate in zilele de sambata si dumineca precum si cele din zilele de sarbatoare in care legal nu se lucreaza:1 si 2 ian;prima si a 2-a zi de Pasti;1 Mai;prima si a 2-a zi de Rusalii (asa este formulat in codul muncii desi prima zi de Pasti si de Rusalii este intotdeauna intr-o dumineca);15 august;1 Dec. si 25 si 26 dec.Orele efectuate in aceste zile se plateau de 2 ori o data in OEL=ore efectiv lucrate si a 2-a oara ca OF=ore festive deci cu un spor de 100% cum zice si L293/2004 cu modificarile ulterioare si codul muncii?!Nu esti de acord shopirlache cu denumirea uzitata in sanatate de ORE FESTIVE ,inventeaza alta denumire care sa-ti fie pe plac,mie personal nu ma intereseaza cum le boteaza ci sa ni le plateasca?!

  17. Isi mai aminteste cineva de „tura pana” ce este? la ce serveste in desfasurarea activitatilor unei institutii cu „foc continuu”?, asta in legatura cu cele postate de mine anterior.Oricum o”dam” problema tine de nr. de oameni, o problema acuta in zilele noastre si afirm ca cel mai bun program de lucru e 12/24-12/48-cu oameni suficienti (tura pana), se poate lucra fara stres sau alte probleme in sectorul operativ; e greu si pentru”patronat” sa indeplineasca aceasta cerinta(normala), avind in vedere ce se face la nivel de politica dusa in aceste in aceste zile „negre” – si cu salarii ciuntite si fara oameni!-e greu pentru toti, pina nu se schimba „modernizarea Tarii”! Bafta tuturor!

  18. Stimate Asclepios, eu inteleg prin ZI FESTIVA o zi deosebita in sensul ca aceasta poate fi, la nivel personal, ziua onomastica sau ziua aniversara(de nastere), dar la nivel de stat e 1 Decembrie, sau la niv. sindical 1 Mai, etc., acestea sunt festive, sfirsitul de saptamina nu are zi festiva, decit atunci cind 1 Mai e simb.sau duminica(de ex.)n in consecinta simbata si duminica SUNT ZILE DE REPAOS SAPTAMINAL (vezi tema in discutie). Incerc sa explic-dupa mintea mea- ca:-DURATA NORMALA DE LUCRU inseamna 8ore/zi inmultit cu nr.de zile LUCRATOARE DIN LUNA(fara weekend sau sarbatori LEGALE), orele lucrate „peste” sunt ore suplimentare; acestea REIES DIN PONTAJ, iar luna urmatoare, se pot acorda „liber(e)” pentru orele suplim. DACA SUNT EFECTIVE DE LUCRATORI SUFICIENTE PENTRU A ASIGURA DESFASURAREA SERVICIULUI IN SIGURANTA (LA NOI IN SISTEM) SI IN BUNE CONDITII. In orele suplimentare POT FI CUPRINSE SI ORELE LUCRATE SIMBATA SI /SAU DUMINICA, dar acestea se vad IN PONTAJUL LUNAR. si cu pontajul in fata (in baza lui) se calculeaza strict ORELE LUCRATE IN REPAUSUL SAPTAMINAL! Dupa parerea mea, consider ca actualul Cod al Muncii,e facut in detrimentul maselor largi de lucratori-indiferent de domeniu- il consider un pic alambicat, mai ales pentru „bugetari”, de aceea e greu uneori sa ne primim corect drepturile cuvenite.Daca lucrezi 8 ore suplim., la plata (conf.Legii) ti se platesc 7,5(primele 2 din 8 – cu 75%); la recuperare, fractiile se pierd- la 11 ore suplim., nu se da o tura de 12 liber(corect???). Unii cred ca lozinca „Nici munca fara piine, nici piine fara munca!” e comunista, dar nu stui sau au uitat ca Ford-fabicantul de auto- AMERICAN A FOST PRIMUL CARE A INTRODUS ORGANIZAREA MUNCII in procesul de productie(cu lucratori suficienti pe posturi)-de aceea erau ieftine Ford-urile lui; dar ca MISCARILE SINDICALE MARI AU PORNIT DIN AMERICA SI ANGLIA si la nivel mondial se sarbatorste 1 Mai ca Ziua celor ce muncesc, citi mai stiu? Va doresc sanatate !

  19. Atunci când lucram în sănătate aveam trecute pe fluturaș:OEL=ore efectiv lucate,OF=ore festive (socotite de vineri ora 24 până dumineca ora 24);OS=ore suplimentare;în spitalul în care am lucrat eu nu ni se plătean orele suplimentare și ni se dădeau recuperări pentru orele suplimentare dar orele festive ni se plăteu ceas,vineri spre sâmbătă noaptea aveam 7 ore festive iar duminecă spre luni 5 ore festive?!Să zicem că trecem la acest program de 12/24 ciclu de 4 ture și apoi 72 de ore când se defini acest repaus săptămânal în cele 72 de ore în care sunt liber?Și în această situație ce are să mi se plătească?Nu reușesc să înțeleg nimic din această filozofie nici dacă mă împușc?

  20. D-le Teoroc – Aveti in vedere si bolile profesionale cu care ne putem „pricopsi” dupa un nr. de ani lucrati in sistem??? deoarece am intrebat mai multe persoane din sistem,chiar si medici, dar nu am primit nici un raspuns concret. E posibil ca sa apara probleme de acest fel si din cauza programului de lucru (mai ales) cu oameni putini si „libere” ioc??? Din tarile Europei ne aliniem la preturi (nu la salarii) si alte „alea” dar nu putem sa adaptam in functie de situatie si DIMENSIONAREA EFECTIVELOR DE LUCRATORI din sistem?? Este o conditie de baza in desfasurarea activitatilor in orice domeniu, mai ales la noi unde pe linga efortul fizic din timpul programului, care se „poate” reface un om in timpul liber, efortul psihic in cit timp se reface, in ce conditii- ne pot explica psihologii nostrii de la Rahova??? A facut cineva un studiu in acest sens? si daca DA, care sunt rezultatele, cite zile de c.m. s-au acumulat- zile cind au insemnat eforturi pentru cei aflati in serviciu, care de multe ori nu au putut sa-si ia c.o.(chiar pe un an de zile, sau zile ramase pentru anul urmator) nu mai punem la socoteala „recuperarile”-ore suplimentare. Pentru p.p.l-ei exista „Organizarea muncii”, dar pentru cadre cine o face si cum?? Acolo unde nu e organizare e haos „organizat”- parerea mea!! In baza volumului de munca-activitati din sistem- TREBUIE sa se faca si dimensionarea nr. de personal, DAR sa se tina cont si de C.O.,C.M., ore suplim., evenimente in fam.(deces de ex.), maternitate, etc.- se pare ca e un ideal indepartat asa ceva pentru noi, mai ales in zilele noastre in Romania Europeana, NU????

  21. Acolo unde programul de lucru este „cu foc continuu”- se lucreaza in ture, astfel: 8 lucrate cu 16 liber; 12 lucrate cu 24 liber sau mai recent in 4 ture de 12 lucrate cu 24 liber dupa tura de zi si 12 lucrate cu 48 liber dupa tura de noapte. In mod normal un lucrator cu program saptaminal de 8ore/zi nu prea are ce cauta la serviciu de revelion-de exemplu- dar ar fi posibil sa fie solicitat in ziua de 1 MAI, pe cind cei de la tura-indiferent ca e 8 cu 16 sau 12cu 24- trebuie sa asigure continuitatea serviciului (ce s-ar intimpla in spitale???). Pot spune ca am lucrat in decursul a peste 30 de ani de munca in programe de lucru de mai sus si din experienta mea consider ca un program de lucru in ture de 12/24,12/48 este CEL MAI BUN – cu o mare conditie: SA EXISTE PERSONAL SUFICIENT, NU SE POATE FACE TREABA CU 4 OAMENI PE UN POST FARA SA SA LE ASIGURI 1-2 OAMENI CARE SA-I INLOCUIASCA ( ce se intimpla cind unul este bolnav,altul e in c.o. sau are un deces in familie???), deci conditia de baza este DIMENSIONAREA EFECTIVELOR IN FUNCTIE DE ACESTE CAZURI -chiar si la program zilnic de 8 ore- cei ce intra in c.o.sau c.b., etc.cine la preia atributiile?? Lucrez in ture de cind sint in sistem, la logistica si operativ- „pe gard”, pe sectii,excorta,insotire,etc.,deci sint in cunostinta de cauza si stiu cum e sa intri in post(de ex.) la 07 si sa iesi la19 sau de la 19 la 07, pe sectie unde NORMAL ar trebui sa fie 4 oameni pe schimb sunt uneori doar 2 si volumul de munca nu-l stiu decit „cei de jos”.

  22. Mai Finu Alecu,
    De vrei sa afli de „normalitate” cere tu punct de vedere MM si MJ ! Iar iti fu greu sa intelegi substratul desi pamfletezi cu talc…..

  23. Buna ziua don’VICE!Bre!Spusa finu Alecu ca nu vru sa te minie si te roaga sa-l ierti!Finutu vorbi strict de cazul asta mai complicat cu ture de 12 ore si nu facu un „studiu”bengos asupra lucrului la 8 ore.Cica nici nu-l intereseaza treaba la 8 ore.Nu-i ‘haleste”deloc pe boierii de la 8 ore.Cica nu vrea sa intre asa profund in problema ,doar daca vrea cineva musai.Cu mare respect in inima ptr don'”vice”,finu Alecu spusa ca mai intii s-o vada si pe asta a lu’ matale care e „doi la mina”.Cica bani n-o sa vedem ca nu a vrut nenea Boc iar copmpensare numai daca se depaseste norma de ore pe luna respectiva ,adica FTI(sa nu se supere cei de la 8ore).Adica noi fpss,ei fpss,noi cu uniforma ei -fara -noi cu trageri mai multe,ei-cu mai putine .si tocmai aici sa intervina discriminarea? la FTI?Chiar matale spui ” ar trebui acordata” Da’ eu spui sa dea Domnul sa se adevereasca spusele lu’ matale si sa ramina Finu.. Fraier.Acu’ ce-o fi om vedea.Finu Alecu transmite salutari si urari de bine si lu’nea Fane,si lu matale si la toata lumea.Pace armonie si iubire.Cu respect ptr semenii mei,eu nasul lui Alecu.Finu Alecu si cu nasul lui nu poarta dusmanie ..decit la dusmani

  24. Buna ziua dom’vezica! Te saluta si Alecu si nasul sau.Zau ca nu ma prinsei! Sa inteleg ca exista o corelatie strinsa intre programul de 8 ore si programul in ture si ambele sint normale? Prima intrebare era ce semnificatie au ultimele 24 de ore din cele 48 dupa tura de noapte.A doua fu din ce punct de vedere programul de 8 ore(sau de lucru in ture) este normal.Mai exact ce defineste „normalitatea” asta?Asta cu programul sa fie le fel in toate unitatile mi se pare o eroare.Adica ce ti se potriveste lu’ matale automat e bun si pentru mine..hai ca nu cred.Pace ,armonie si iubire! Curespect ptr semenii mei,eu nasul lui Alecu

  25. Pentru Finu Alecu:
    De ce programul de 8 ore este numit program normal ? Din aceleasi motive pentru care exista si programul normal de lucru in ture….Te-ai prins acum ? N-ai prins deloc substratul celor afirmate de Stefan cu privire la normlitatea asta interpretata de exemplu de catre MM/MJ…Chiar m-ar arde vezica sa le aflu punctul real de vedere !

    Eu totusi raman cu o problema. Daca nu se va ajunge la nicio concluzie, se vor mentine programe de lucru in ture diferite intre unitati ? Normal ar fi ca toate unitatile sa beneficieze de un singur tip de program. Daca e bine la 12/24 sa fie asa, daca nu sa fie invers, dar pentru toata lumea la fel.

  26. Pentru nasu` lu` finu` Alecu,
    Bre nasule,spune-i lu Alecu sa nu mai fie asa increzut ca nu le stie nici el chiar pe toate.De-on exemplu,orele suplimentare nu ,,vin” doar din neacordarea repausului saptamanal:si cine lucreaza in program de 8 ore si sta acasa la sfarsit de saptamana poate acumula ore suplimentare daca in zilele lucratoare a fost nevoit sa lucreze mai mult de 8 ore.
    Doi la mana:si daca nu ai ore suplimentare,se poate compensa ceva.Legiuitorul s-a gandit sa le dea ceva in compensare celor care lucreaza,spre exemplu de revelion,atunci cand toata lumea se distreaza.Aceasta compensare – bani, timp sau ambele – ar trebui acordata chiar daca cel in cauza nu acumuleaza in luna respectiva ore suplimentare iar SNLP ,Stefan ,noi toti asta am obtinut prin Decizia 407 desi el,Alecu ,intelege mai greu.
    Saluta-l si spune-i sa nu se supere.
    D.Rotariu,Oradea

  27. Domnule Presedinte,am o dilema si poate-mi puteti oferi un raspuns.Dupa tura de noapte unii avem 48 ore liber .Daca 24 din cele 48 ore reprezinta timpul minim obligatoriu de repaus,celelalte 24 de ore pina incep tura de zi ce reprezinta si unde este consacrat?Finu Alecu doreste sa cunoasca si o alta parere si nu stie daca a lui e buna..Cica ar fi prea multe de discutat pe tema „duratei timpului de munca si sa nu ne grabim.Tot el ma intreaba ca de ce programul de 8 ore se numeste durata normala a timpului de lucru?Adica din ce punc de vedere este normala?Au stabilit doctorii, psihologii si cei de la medicina muncii sau este o cutuma?Cu respect ptr semenii mei,acelasi to(n)tul ,nasul lui Alecu.Pace,armonie si iubire!Doamne ajuta!

  28. Ceferistule, esti in necunostinta de cauza! Anonimul pe care-l contrazici are perfecta dreptate! La SNCF-CFR SA sunt considerate ore festive, munca prestata in intervalul: vineri ora 24 pm – duminica ora 24 pm. Aceste ore sunt platite cu un spor de 100% si recompensate cu timp liber corespunzator!

  29. Nu inteleg unde este avantajul acestui program.Poate daca vom fi chemati din timpul liber ,adica din cele 3 zile ceea ce ar fi criminal.Programul va fi mult mai obositor cred ca ne va pune pe butuci,in unitatile unde se lucreaza in acest ritm unii spun ca deja se simt epuizati altii spun ca le convine. Frecventa turelor va fi mult schimbata ritmul va fi mai alert cu toate ca orele libere vor fi aceleasi dar altfel distribuite.Deci repausul saptamanal probabil va fi mai mult pe hartie asa cum se face de obicei.

  30. Lucrez de 8 ani cu programul cu 72 ore liber-te termina-foarte multi colegi au plecat din schimburi din cauza lui-din cele 72 prima tura esti rupt de oboseala iar ultima zi trebuie sa te pregatesti pentru tura de noapte.Si acum dupa atata timp dupa fiecare tura de noapte dorm pana la cel putin ora 16 si tot sunt ametit toata ziua-prea mare ciclul pana la libere.Adeptii acestui program sunt colegii care atipesc noaptea la servici sau care au pamant de muncit pe la tara.Miniconcediu spunea cineva pe aici-pai eu am ramas restanta cu 30 de zile pe anul trecut si majoritatea colegilor la fel ca mine-deci unde este avantajul?Merita oare sa-ti bati joc de organismul tau pentru un asa zis miniconcediu?Voi decideti!

  31. Cele 8 unitati care functioneaza deja pe programul 12/14 timp de patru ture, ele sunt iesite din acest con de umbra amintit de tine Stefan ?
    Se spunea ca ar trebui sa vedem ce avantaje se pot obtine pentru aceste 8 unitati din acest punct de vedere, privind repausul saptamanal, si poate asa se vor convinge si altii…. Ori toti ori nicinul la acest program !

  32. Pt anonimul de la 19,45,
    Intamplator cunosc contractul colectiv de la CFR, nu ai dreptate, zilele de sambata si duminica nu se numesc „zile festive”, zilele festive sunt denumite sarbatorile legale, pune mana pe carte, te implor, induci lumea in oroare, scz eroare.

    Sa avem pardon cum spune conu Alecu

  33. [quote name=”Stefan Teoroc”]Anonim, la CFR inca exista contracte colective cu negocieri bune in domeniu. Noi avem statut special si nu se puteau negocia drepturi al caror cuantum era deja stabilit sau drepturi salariale in general (L 130/1996 si codul muncii). Mai nou, bugetarii nu mai pot negocia aproape nimic, cu exceptia sporurilor al caror procent este prevazut expres ca se poate negocia (L 62/2011).[/quote]
    Cam nefericită comparație, CFR se cam desființează încet, încet, iar reducerile de personal sunt la ordines zilei. Nu cred că ne avantajează o asemenea paralelă.

  34. Dom’ Presedinte, eu il cred si pe Catavencu,dar nu-l crede finu Alecu.Adica.. ce nu se poate acorda ptr saptamina in curs din repausul saptaminal reprezinta ore suplimentare la sfirsit de luna.Pai,altfel de unde „vin „orele suplimentare?Mai spune finu Alecu ca unde-i lege nu-i tocmeala,adica daca nu sint ore suplimentare ,ce sa compensezi?Doar FTI-ul e la fel ptr toti ca lucreaza 8 sau 12ore pe zi.Dom’Presedinte, sa moara finu meu Alecu(de ris)daca eu si el mai intelegem ce reglementeaza decizia asta.Sa nu fie o”capcana”ca stau rau cu imina”.Cel mai tare se va imbolnavi dom Presedinte SD,care a spus ca aceasta decizie „reprezinta un moment istoric”Daca sint unii care nu stiu de ce avem 48 de ore liber dupa tura de noapte, ce sa le mai ceri?Cu respect pentru semenii mei,eu to(n)tul nasul lui Alecu.Pace,armonie si iubire!

  35. Personal sunt de acord cu aproape orice program care ar putea duce la plara orelor festive deși nu reușesc să înțeleg nimic din această filozofie a legilor cu definirea repuausului săptămânal,nu înțeleg de ce mai este nevoie să definim ceva ce este definit de mult și de ce acest lucru este necesar doar la noi când în sănătate și în CFR se plătesc aceste ore festive din 1990 și ei lucrează tot 12 cu 24 și 12 cu 48 ?!

  36. Anonim, la CFR inca exista contracte colective cu negocieri bune in domeniu. Noi avem statut special si nu se puteau negocia drepturi al caror cuantum era deja stabilit sau drepturi salariale in general (L 130/1996 si codul muncii). Mai nou, bugetarii nu mai pot negocia aproape nimic, cu exceptia sporurilor al caror procent este prevazut expres ca se poate negocia (L 62/2011).

  37. Stai linistit Alecule, nu se va face nicio trecere daca oamenii nu-si doresc. Insa crede-l pe cuvant si pe Catavencu ca repausul saptamanal nu se poate da fragmentat, o zi acum, o zi saptamana viitoare. Daca se ramane la programul 12/24-12/48, nu stiu zau cum reusim sa iesim din conul de umbra.

    Mai, mai ca as fi tentat sa public raspunsurile MM/MJ pe subiect, dar cred ca cei mai slabi de inima vor fi afectati. Pe scurt, se considera ca serviciul in ture este schimb normal de lucru (L 284/2010. art 18) si nu se pot acorda compensari pentru lucrul in zile de sarbatoare sau repaus decat daca rezulta ore suplimentare. Sa ne fereasca Dumnezeu…

    Mai cititi putin si pe aici. E interesant.
    http://blog.procese-avocat.ro/?p=598

  38. vedeti cum lucreaza angajatii c.f.r. in ture cu sporuri si salarii duble penrtu zilele de sfarsit de saptamana care la ei se numesc „zile festive”

  39. Dom’ Presedinte ,finu Alecu imi spusa sa avem mare grija cu proiectul asta de 12/24 ca e mai obositor.Cica de gresim acu’ ,cine stie de s-o mai putea indrepta vreodata.Sa ne vedem de treaba ca mai avem nevoie si de alea 7 zile co suplimentar neacordat.

  40. Ba fratilor ,spusa finu Alecu ca nu vrea sa intre in amanunte si sa vorbeasca despre „durata normala” a timpului de lucru,de „durata maxima zilnica legala „si care este diferenta dintre ele.Acu’ voi ce puteti spune despre ele? Cica numai el sa „vorbeasca”?Oare deosebirea asta e mare?Ne intinereste sau ne omoara mai repede? Hai ,fiti si voi activi si nu mai stati la cotitura!

  41. As vrea sa cadem de acord asupra unor concepte Ptr asta hai s-o luam gradual .De ce legiuitorul a stabilit ca regula ca repausul saptaminal sa fie simbata si duminica si nu luni si marti sau marti si miercuri,etc?Astept comentarii..Inca o data repet ca regula are si exceptii.Deci normele care reglementeaza repausul saptaminal nu sint imperative,deci repausul saptaminal se poate acorda si-n alte zile stabilite prin contractul colectiv sau regulamentul intern.Art 137 al 2 spune „alte zile” dar nu consacra faptul ca ele sa fie consecutive. Ca isi doresc unii sa fie consecutive e partea a2-a sau a4-a a discutiei Iar astept opinii constructive chiar daca sint contrare.’V-am dovedit stiintific ca orele suplimentare sint rezultatul neacordarii totale a celor 48 de ore sataminale de repaus,la care se adaugaorele lucrate la sarbatori legale.Deci consacrarea ca regula a repausului saptaminal este simbata si duminica (si nu simbata sau duminica)iar exceptia este in alte zile care pot fi consecutive sau neconsecutive.Oricum,legea este facuta ptr peogram normal de 8 ore.Programul de 12 ore nu sepoate plia dupa cel de 8,deoarece 12 nu este multiplu de 8 (si da cu zecimale),deci „liberele „trebuie gindite ca un caz particular.FTI-ul trebuie sa fie acelasi indiferent ca lucrezi 12 sau 8 ore iar timpul lucrat se masoara in ore de munca si nu zile sau alte unitati neomologate
    D-le Teoroc si D-le Dorutu, turele libere pe care le luam (unii cind avem nevoie)sint acele ore din repausul saptaminal neacordat in fiecare saptamina.Daca repausul saptaminal s-ar da obligatoriu dupa 2 saptamini ,cumulat, cum prevede legea ar trebui sa mai existe al 5-lea schimb care sa-l inlocuiasca pe cel aflat in repaus.Si cum nu exista ne luam turele sau orele cind avem treaba acasa(ca o compensatie ptr absenta sporului)Ramine ca o lege lata acordarea sporului ptr zilele lucrate la sarbatori si duminica +acordarea celor 7 zile co suplimentar.Deci am cistigat un drept golit de substanta

  42. Compensarea zilelor de sarbatori legale nici nu se pune problema sa nu fie un castig pentru noi. Demersul SNLP a fost de exceptie in aceasta situatie si asteptam si decizia finala de punere in aplicare.

    Laudabila este si initiativa cu privire la aplicarea unui drept ce vizeaza zilele de repaus saptamanal. Ideea e ca aici sunt ceva probleme cu obisnuinta unora de a munci intr-un ritm si, pe de alta parte, cu realele probleme ce pot aparea pe termen mediu si lung din punct de vedere medical pentru salariati. Cel putin, acesta este punctul meu de vedere.
    In contra-partida, intervine posibilitatea platii unui spor care pana acum a fost ignorat. Si daca criza se mentine dupa cum afirma si Stefan ? Atunci…”ramane in pronuntare” ! 🙂

    Clar, personal consider ca toate unitatile penitenciare ar trebui sa se ralieze unui tip de program comun pentru a nu se crea disensiuni in timp, mai ales ca tot veni vorba de schimbarea sau anularea vreunui program de lucru.

    Parerile sunt impartite dar totusi ar trebui sa se mearga uniform. Ori 12/24 timp de 4 ture ori 12/24-12/48 !

  43. Anonimule de la jilava daca nu ai mai sta la „2 chiloti” la bautura ai ajunge devreme acasa nu la 11 noaptea.
    Ce, tu mergi pe jos pana acasa?

    Putin respect.
    Dar in toate sambetele si dumincile cand stai doar cate 15 minute peste ora 7 de ce esti pontat tot 13 ore?
    Aud?

    Daca cumva faci naveta si ajungi la 11 noaptea mai pardon sindicatul te-a ajutat sa-ti decontezi naveta si chiar o faci? Hai sa fim seriosi!

    Eu am vazut pe pontajul meu din luna ianuarie ca am fost pontat si 14 ore cand am intarziat, verifica te rog.
    Avem atatea lucruri importante de facut si baba se scarpina!

  44. Inca o data pentru Alecu: este trist ca spui despre decizie ca este un fiasco. Clar ca ai notiuni bune de dreptul muncii si ma astept sa observi ca este prima data in ultimii 8 ani cand se recunoaste efectiv dreptul, distinct de orele suplimentare si exact acesta a fost sensul dmersului.

    Daca maine se revine la spor si nu se acorda compensarea cu timp liber pentru lucrul de sarbatoare, avem alta situatie, iar sporul nu este deloc mic. Pe de alta parte, chiar daca nu faci ore suplimentare dar lucrezi sa spunem de 1 mai, ai dreptul la o zi libera platita.

  45. Doru si Alecu

    [quote]Codul muncii
    ART. 137
    (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
    (2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
    (3) [b]În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor[/b] la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
    (4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
    (5) [b]Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor [/b]cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).[/quote]

    Atingeti o coarda sensibila.
    Abaterea de la regula flexibila de repaus saptamanal sambata-duminica impune plata unui spor. Nici cum zici tu Doru nu este rau si se mentine ca solutie dar atrage spor dublu si deja impactul financiar ar fi un impediment.

    Pe de alta parte sporul nu se acorda si habar nu avem cand va reveni plata sporurilor, caci semne de sfarsit de criza nu prea se arata.

  46. Catre Alecu:
    [quote]ART. 137 (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.[/quote]

    [b]Doua zile consecutive[/b] este norma imperativa.
    Dupa aceasta sintagma avem o virgula si apare elementul flexibil si anume de regula sambata-duminica sau alte 2 zile consecutive conform ROI/contract/acord.

  47. multumim pt raspuns in legatura cu jilava acum asteptam daca se va vace ceva va salut cu respect

  48. Ba fratilor,poate ma repet,dar ce-mi spusa finu Alecu?Ba nasicule,un fiasco decizia asta;e inutila ca nu reglementeaza altceva decit alelalte 2 de pina acum.Codul muncii la art 137 al 1 spune ca repausul saptaminal se acorda de regula in 2 zile consecutive,simbata si duminica.Normele astea nu sint imperative asa ca repausul saptaminal se poate acorda si in alte zile care pot sa nu fie consecutive. Ce e atita patima cu repaul asta sa fie facut din 2 zile consecutive,ca nu aici e baiul?Faptul ca dupa tura de noapte avem 48 de ore liber se explica prin aia ca 24 ore sint libere dupa 12 lucrate iar 24 reprezinta repausul saptaminal din cele fix 48.La voi(adica la noi-la scimburile de 12 ore) se aplica exceptia si nu regula.In acele saptamini in care nu se pot acorda decit partial ore repaus saptaminal ,restul neacordat devine ore suplimentare.La fel se intimpla cu orele lucrate la sarbatori legale.Acu’daca s-ar fi putut acorda si un spor de peste 75 la 100 ca o compensatie baneasca ptr aceste privari( de a sarbatori in rindul lumii Pastele,Craciunul Anul Nou,etc) era si mai bine.Dar finu Alecu spusa ca nu e vina lui ptr asta ci a legii 248 care e facuta cu dosul..Mai spune finu Alecu ca ramine ca pe viitor sindicatela sa rezolve si problema asta ..un fel de lege lata..Cica sa lasati asa programul asta 12/24 si 12/48 ca mai sint sectoare unde muncesc asa si e de bine.Aia cu 12/24 pina la epuizare si pe urma vreo 4 zile libere ne grabeste”veacu”.Cica daca mai vreti sfaturi el e dispus.Sa vedem si ce-o spune si lumea buna…

  49. Daca ne uitam atent la legislatie si consideram repausul saptamanal, acordat nu mai tarziu de 2 saptamani, prin neplanificarea in serviciu (deoarece in fiecare luna se depaseste timpul de lucru) nu este ok?
    Deci daca la 2 saptamini exista o tura libera legata de cele 48 ore nu este in regula?

  50. domnule teo dar cu perchezitiile zilnice de la jilava si dimineata si seara cind intram in servici de ajungem pe la ora 22, 23 acasa seara sintem deacord sa se faca dar sa se ponteze si ore la tura de zi ca depasim seara programu cu mult se ponteaza noaptea 13 ore dar ziua de ce nu se ponteaza 13 va rugam sa va sesizati ca doar platim si noi cotizatie la sindicat

  51. hm,adevarul ca piardem o gramada de zile libere,care pe mine personal ca lucrator la tura ma impiedica de f multe ori sa ies cu prietenii de familie,(dupa tura de noapte..iti mai ramane o zi si jumatatea in care sunt chiaun dupa somn),dar nici programul de 12/24 4 ture…nu ma incanta pt 3 zile libere dupa.V-a rog sa luati in considerare,ca alternativa,inversarea turelor de zi cu cele de noapte,astfel dupa o tura de zi,ai seara disponibila,2 ture in care esti 100% disponibil si inca 1/2 de zi inainte de tura de noapte,cred ca este o modalitate mai eficienta de a imparti timpul
    Toate cele bune.

  52. Iti multumesc pentru efortul de a-mi raspunde in concret despre cum stau lucrurile cu normal sau atipic. intr-adevar pe chestiunea asta se pot scrie volume 🙂

    Ramane totusi din punctul meu de vedere un lucru esential in aplicarea acestui tip de program, si anume factorul ce ar putea denatura starea de santate a salariatilor. Cele patru ture executate in forta poate fi un factor serios de stres chiar daca repausul saptamanal este identificat intr-un mod mai clar pe aceasta schema de program.

    Si totusi, am inteles ca sunt 8 unitati in tara care functioneaza pe schema de program propusa de catre ANP. In mod firesc, la un program identic pentru toate unitatile ar trebui sa se apeleze pentru a exista o uniformitate in acest sens. Unii se pot considera discriminati daca li se aplica acest gen de program. Daca toti ar lucra la fel nu ar mai fi probleme.

    Si daca in aceste 8 unitati se identifica repausul saptamanal, de ce nu sunt facute demersuri pentru obtinerea sporului aminitit ? In felul asta, ar accede mult mai usor la acest tip de program si celelalte unitati observand ca s-ar obtine avantaje materiale.

  53. Random, o sa-ti dau un extras din legea cadru privind salarizarea (L 284/2010):

    [quote]ART. 18 (1) Pentru munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, [b]în cadrul schimbului normal de lucru[/b], se aplică prevederile Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare.[/quote]

    Ce spui de expresia subliniata de mine?
    Este ceva relativ nou 🙂

    Privitor la program normal/tipic si atipic, as vrea sa ma credeti ca dezbatem pe tema asta de vreo 6 ani, la toate nivelurile.

    Daca am fi publicat punctele de vedere primite la MM si MJ pe subiect, starneam panica. Decizia privind compensarea zilelor de sarbatoare a fost emisa cu ignorarea acestor puncte de vedere si acest lucru nu ar fi fost posibil in contextul in care coordonarea ANP de la nivel MJ era alta. Multe lucruri nu pot fi detaliate pe un site public.

    Daca tot vorbim de program atipic, ce spui Random despre programul mai mic de 8 ore? Este acela program normal? Ia uite ce spune Codul muncii:
    [quote]ART. 103 Salariatul cu fracţiune de normă este salariatul al cărui număr de ore [b]normale[/b] de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă comparabil.[/quote]
    Definirea ca normal sau atipic este empirica.
    Exista[b] normal [/b]si [b]in plus fata de normal[/b].
    Normalul se calculeaza in ore pe zi sau pe saptamana.
    Programul in ture poate fi cum zici tu atipic pe zi dar normal pe saptamana.
    [quote]Art 17 alin 3), lit. l) durata normală a muncii, exprimată în ore/zi şi ore/săptămână;[/quote]
    Dar se pot scrie tratate pe subiect.

  54. Nu trebuiesc cei din administrativ sa ia spor pentru lucrul in zielele de miercuri si joi tocmai pentru faptul ca ei sunt incadrati intr-un program NORMAL de lucru pe cand cei care lucreaza in ture sunt nevoiri a lucra intr-un program ATIPIC de lucru. Nu exista deci elemente care sa puna in aceeasi oala aceste doua programe de lucru.
    In ideea in care se doreste conturarea repausului saptamanal pentru cei care lucreaza in ture pentru a se putea identifica munca efectuata in aceasta perioada si pentru care se doreste plata unui spor, se poate milita simplu pentru adaugarea unui „spor de lucru atipic” ori „spor de tura” cum o vrea sa se numeasca. Acest spor poate fi platit chiar daca nu se contureaza repausul saptamanal. Pur si simplu, se plateste spor de tura sau spor pentru lucru atipic.

  55. S-a mai incercat 4X12/24. Ar putea functiona acolo unde media de varsta a lucratorilor este mica.Programul te solicita din punct de vedere fizic si consecintele nu vor intarzia sa apara-oboseala cronica.Daca din aceste trei zile, in una esti chemat la instanta, ca sa folosesc termenul uzitat, cu ce te mai alegi?
    Trebuie sa ne gandim, ca nu vom lucra in sistem cativa ani ci cativa zeci de ani. Cei trecuti de 45-50 de ani vor rezista? Si cu ce consecinte?
    Sanatatea este cel mai important lucru.

  56. Sigur ca legea diferentiaza intre tipuri de munca. Urmareste atent argumentatia. Am facut referire.

    [quote]Sporul trebuie platit pentru munca in program atipic, motivul fiind ca muncesti sambata si duminica cand ceilalti stau acasa.[/quote]

    Dar si ceilalti vin la serviciu cand esti tu in ture libere. Daca de exemplu tu stai acasa miercuri si joi dupa program de noapte, nu inseamna ca administrativul trebuie sa ia spor pentru ca munceste miercuri si joi, nu?

    Argumentatia si ratiunea compensarii sunt de alta natura si am explicat detaliat. Legea vorbeste de repaus si acesta trebuie sa existe clar in program. Daca nu este stabilit, cum pot sa spun ca am lucrat in perioada de repaus saptamanal?

  57. Sporul trebuie platit pentru munca in program atipic, motivul fiind ca muncesti sambata si duminica cand ceilalti stau acasa.Daca pentru munca in zi de sarbatoare legala ni se va acorda practic,,liber dublu” sau sporul atunci cand se va putea plati, de ce nu se procedeaza identic si pentru zilele in care in mod normal nu se lucreaza(sambata si duminica)?Exista vreun articol de lege care sa le diferentieze?Eu spun ca nu si ca A.N.P. doar trage de timp deoarece daca ar acorda liberele si pt. sambete si duminici ar bloca activitatea.Lasati-o naibii de lege si de drepturi, treaba sa mearga!!
    Despre programul 12/24 patru ture la rand nu este istovitor, TE TERMINA DE-A DREPTUL mai ales ca A.N.P.-ul nu este in stare sa acorde concediile la timp.Nu va amagiti cu acel mini-concediu, pt. ca o sa va scuipati ficatii.

  58. Programul propus este solicitant pentru organismul uman,daca mai adaugam si lipsa de personal ,deci automat si munca in plus este posibil ca in loc sa ajutam sa facem mai mult rau prin acest program.

  59. Intradevar cele 3 zile libere sunt bune iar daca mai adaugam 1 recuperare, este un miniconcediu! Dar, nu cumva efortul organismului este prea mare?
    Solutia cea mai buna ar fi trecerea celor care lucreaza la program de 8 ore la tura timp de 1-3 luni si vice versa adica o alternanta intre programe de munca! Asa nu o sa se mai vaite nimeni !!!

  60. [quote name=”Stefan Teoroc”]Repausul este de regula sambata-duminica, sau in alte 2 zile consecutive care trebuie sa figureze in program. Se pot negocia sau consemna in regulament intern. Daca aceste doua zile nu se vor evidentia in program, sporul nu se va plati niciodata in sistem Vrem sau nu sa rezolvam asta?[/quote]
    Sigur ca vreau sa se rezolve odata aceasta problema . Zilele de repaus saptamanal pot fi negociate oricare din zilele saptamanii ( pentru cei din ture) , dar aceste zile nu pot (sau n-ar trebui) sa fie legate de ciclul de opt zile … Sunt doua chestiuni paralele : se lucreaza in ture de 12/24 x 4 ture ( ciclu de 8 zile ), pentru ca asa s-a stabilit , dar zilele de repaus saptamanal nu au nici o legatura cu acest ciclu . Una-i una , alta-i alta …

  61. Sunt de parere ca programul de lucru propus de 12/24 timp de 4 zile si 72 ore liber este infernal pentru cei care lucreaza in ture! In primul rand nu se tine cont de alternanta turelor: 1 tura zi- 24 ore liber- 1 tura noapte care va deregla organismul uman rapid si iremediabil ! Din punct de vedere medical ci nu dupa codul muncii, organismul uman are nevoie de 5-6 zile repaus pentru a recupera 1 noapte pierduta. Dar, nu oricum! In cele 5-6 zile de repaus persoana in cauza trebuie sa doarma minim 8 ore in fiecare noapte pentru ca astfel organismul sa reintre in normal. Normal inseamna ziua – efort fizic sau intelectual iar noaptea repaus total (somn).
    Cele spuse mai sus le confirma toate tratatele si medicale de specialitate!
    In al doilea rand trebuie sa tinem cont ca de fapt din cele 24 ore libere se „ciuntesc” cateva ore ocazionate de perchezitii si-n culcare si-n sculare, posibil alarme, timp naveta in cazul celor care locuiesc in provincie….!
    In al treilea rand, oare are rost sa vorbim de cativa bani in plus uneori, cand salariile sunt ciuntite luna de luna? De ce s-au schimbat fluturasii de salariu astfel incat nu se mai intelege nimic din ele? De ce nu se mai vede fiecare spor in parte cum se vedea in perioada 2005-2008? Oare nu s-au facut aceste schimbari intentionat?
    INTREBARE: Ce primeaza, sanatatea personala sau maruntisul de buzunar?
    Haideti sa gandim cu capul, nu dupa cum vor cei din birouri care habar nu au cum arata puscaria in interior! 😥

  62. Repausul este de regula sambata-duminica, sau in alte 2 zile consecutive care trebuie sa figureze in program. Se pot negocia sau consemna in regulament intern. Daca aceste doua zile nu se vor evidentia in program, sporul nu se va plati niciodata in sistem Vrem sau nu sa rezolvam asta?

  63. Mie mi se pare ca se incearca , din nou, pacalirea fpss care lucreaza in ture … zilele de repaus saptamanal sunt cele de sambata si duminica pentru toata lumea … Atata timp cat nu am spor de tura , e (ar fi) normal sa fiu platit suplimentar ca vin sambata si duminica la lucru ! fara „smecherii” de genul celor 2 zile libere (din ciclul de 8 ptr turele 12/24 x 4 ), socotite (incorect) zile de repaus saptamanal ! Acele doua zile le avem libere pentru avem ore lucrate suficiente ! in cele 8 zile cel mult 6 zile sunt lucratoare : 6 x 8ore = 48 . Lucrand in ture de 12/24 x 4 ture fac exact 48 de ore !

  64. Cele 72 de ore libere se constituie din :
    1. 24 de ore libere de drept dupa ultimul serviciu de zi;
    2. 48 de ore libere cumulate dupa cele doua ture de noapte, de care ar fi trebuit sa se beneficieze ca si timp de odihna intre servicii, intre ture.

    Da ! Este adevarat ca in acest fel se identifica clar repausul saptamanal. De fapt, are un fel de forma de unde putem porni cu argumente in favoarea platii unor sporuri pentru munca prestata in repaus saptamanal !

  65. Nu sunt sigur ca ai inteles
    Dupa fiecare tura de 12 ore ai liber 24
    4 ture x 12 = 48
    4 libere x 24 = 96
    Total = 144 (6 zile)
    Dupa care urmeaza inca 2 zile libere
    Ciclul total al programului: 8 zile (am corectat si in text / am zis 9 / nu am tinut cont de faptul ca din cele 3 zile libere de final, una este luata oricum in calcul cand spui 12/24 – 4 ture)
    Termenul „ciclu” ar fi trebuit sa poate fi inlocuit cu „saptamana” pt ca de aceea se numeste „repaus saptamanal”, dar programul acesta nu se finalizeaza intr-o saptamana.
    Insa codul muncii ar prevederi care regleaza acest aspect. Ar fi nevoie de un repaus saptamanal putin mai mare de 2 zile. Dar nu cred ca este cazul sa ne blocam acum in asta.

    Intr-adevar, este un program care dupa tura de noapte nu prevede decat 24 de ore liber si care poate parea dur celor care nu il practica. Totusi 8 unitati din sistem functioneaza asa. In timp si alte unitati au fluctuat intre cele 2 tipuri de programe. Una dintre acestea este Galati.

    Ar fi interesanta opinia oamenilor care lucreaza asa.
    Ca si efect bun, la cele 3 zile libere de final, daca se mai adauga si o recuperare, este un adevarat miniconcediu.

  66. Intr-un alt context,

    Pentru cei care lucreza la 8 ore se identifica clar atat timpul necesar odihnei intre zilele de munca cat si repausul saptamanal.

    Pentru cei care lucreaza ciclul 12/24 timp de patru ture, practic, in acele 72 de ore libere pana la inceperea unui nou ciclu de ture se regasesc orele de care ar fi trebuit sa se beneficieze dupa turele de noapte, cate 24 pentru fiecare tura de noapte. In concret, raman doar 24 de ore ce pot considera repausul saptamanal…Si oare este corect ? La atat se limiteaza acest repaus saptamanal ?
    Sa nu mai spun ca exista posibilitatea ca unii sa interpreteze ca, doar daca muncesti in aceste 24 de ore vei fi compensat cu acele sporuri….

  67. Cateva remarci:

    1. „Este adevarat ca ciclul total al acestei planificari se epuizeaza in 9 zile si nu in 7, dar pentru acest amanunt se pot gasi solutii.”
    Ciclul 12/24 timp de patru ture se epuizeaza in 6 zile si nu in 9 ! Ex.: luni (tura de noapte), marti liber, miercuri (tura de zi), joi de noapte, vineri liber, sambata de zi dupa care urmeaza cele 72 de ore liber [ana la intrarea in urmatorul ciclu de ture. Deci, totul in 6 zile !

    2. Conform Codului muncii, dupa o tura de noapte de 12 ore se prevad 48 de ore de repaus, timp in care din punct de vedere medical organismul uman isi revine !
    E corecta abordarea in ideea identificarii repausului saptamanal dar forja la care este supus individul in acest ciclu e posibil sa-i afecteze sanatatea si repercusiunile se vad in timp (boli de inima, dereglari ale sistemului imunitar extrem de complexe si lista poate continua argumentata de un specialist in domeniu).

    Ar fi cu dublu rol aceasta optiune:
    1. Fie optezi pentru identificarea repausului saptamanal apeland la acest ciclu 12/24 si totodata sa beneficiezi si de niste bani in plus cand te nimeresti a fi chemat la lucru in acele 72 de ore (numai in situatia asta am constatat ca primesti acele sporuri in plus);

    2. Fie optezi pentru un ciclu de ture 12/24 – 12/48 cu gandul de a-ti proteja cat mai bine sanatatea.

    Se prea bine cunoaste faptul ca rezisti sa parcurgi alergand o distanta cu mult mai mare in situatia in care accepti sa alergi ponderat, cu pasi bine calculati intr-un tempo regulat decat sa apelezi la sprinturi epuizante. 😉

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)