www.snlp.ro Web analytics

Zile libere si pentru sectorul operativ

SNLP a inaintat catre ANP si MJ o solicitare in problema compensarii muncii desfasurate in zilele de sarbatoare legala de personalul care lucreaza in schimburile operative. Problema a fost abordata in cadrul sedintelor anterioare dintre sindicate si MJ/ANP dar a ramas inca nesolutionata.

SNLP ofera administratiei si ministerului argumente prin interpretarea prevederilor in vigoare, aplicabile in materie. Problema poate fi solutionata prin modificarea deciziei pe care directorul general ANP a emis-o deja privind munca suplimentara.

 

 

Solicitarea SNLP

Către

Directorul General al Administratiei Generale a Penitenciarelor

Domnul chestor de penitenciare doctor Ioan BALA

Stimate domnule director general

Referitor la aspectele dezbatute in precedentele intalniri dintre organizatiile sindicale, Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor, privind compensarea cu timp liber corespunzator a muncii efectuate in zilele de sarbatoare legala, va transmitem prin prezenta, solicitarea SNLP, precum si o serie de argumente pentru identificarea unei solutii in conformitate cu legislatia aplicabila.

Legea nr 293/2004 republicata prevede la art. 45 modul de compensare cu timp liber a muncii suplimentare. Acelasi articol, la alin. 4, lit b, teza a doua, stabileste doar sporul pentru plata orelor lucrate in zilele de sarbatoare legala, distinct fata de sporul pentru munca suplimentara, fara insa a stabili modalitatile de compensare a orelor prestate in zilele de sarbatoare legala. Rezulta, insa, cu claritate, din articolul invocat, intentia legiuitorului de a reglementa distinct domeniul muncii suplimentare fata de cel al muncii efectuate in zilele de sarbatoare legala, altfel ar fi prevazut o modalitate unica de compensare. Cu atat mai mult, aceasta intentie este intarita de modificarea Legii nr. 293/2004 prin OUG nr. 4/2008 care desparte prevederile art. 45, alin. 4, lit. b, separand prin punct tezele referitoare la munca suplimentara si la munca efectuata in zile de sarbatoare legala.

 

In conformitate cu art. 89 din Legea nr. 293/2004 republicata, care stabileste faptul ca „dispoziţiile prezentei legi se completează, după caz, cu prevederile cuprinse în legislaţia muncii”, luand totodata in considerare prevederile Legii nr. 283/2011 care stabileste ca modalitatea unica de compensare a zilelor de sarbatoare legala, in anul 2012, este compensarea cu timp liber, precum si ale Legii nr. 284/2011 care face trimitere la dispozitiile Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, pentru stabilirea modalitatii de compensare a muncii efectuate in aceste zile, in sistemul penitenciar, este necesara aplicarea prevederilor Legii nr. 53/2003.


Codul muncii, la art. 139 stabileste care sunt zilele de sarbatoare legala, iar la articolul 141 prevede (pentru angajator) posibilitatea neaplicarii art. 139 in unitatile in care programul nu poate fi intrerupt, situatie care totodata genereaza obligatia angajatorului de a compensa munca prestata in zilele respective, cu timp liber corespunzator conform art. 142 din acelasi act normativ. Codul muncii nu prevede situatia in care munca efectuata in zilele de sarbatoare legala nu se compenseaza, si nici nu stabileste posibilitatea compensarii muncii efectuate in zilele de sarbatoare legala conditionat de efectuarea unor ore de munca suplimentare, precum si in raport egal cu acestea.

 

Prin urmare va solicitam modificarea deciziei directorului general al ANP privind munca suplimentara, prin integrarea dispozitiilor corespunzatoare, in sensul argumentelor prezentate mai sus. Ne exprimam disponibilitatea de a colabora pentru elaborarea deciziei de modificare si apreciem ca sunt necesare precizari privind modalitatea de pontare a zilelor libere acordate in compensare pentru munca desfasurata in zile de sarbatori legale, astfel incat modul de lucru in sistemul penitenciar sa fie unitar.

 

Cu deosebita consideratie


Stefan TEOROC

PRESEDINTE


Document atasat

Solicitare SNLP – compensare zile de sarbatoare legala

20 COMMENTS

  1. Fara penalitati Prietene. Se pare ca legea pensiilor ar trebui dezbatuta pe forum.
    Oricum, pentru a te lamuri, vezi legea nr. 263/2010, cap. IV sectiunea I, art 51-57.
    Daca ai nelamuriri , iti stau la dispozitie.

  2. Pt. Nicusor
    Si penalizat cat, ai idee?Legea asta trebuie modificata.Spre exemplu in S.U.A. daca ai 20 de ani vechime in domeniu poti sa iesi la pensie cu drepturi depline.Daca vrei tu sa mai stai, decizia iti apartine.

  3. Cristian, pana ajungem acolo mai avem mult, foarte mult drum de parcurs.Sunt in totalitate de acord cu punctul de vedere conform caruia actiunile p.p.l. sa nu atraga automat raspunderea f.p.s.s., dar asta nu are nicio legatura cu acordarea grupei de munca ce are efect direct asupra varstei de pensionare ori cu acordarea mai mult sau mai putin justificata a sporului cu pricina.

  4. Domnilor, sindicatul lupta pentru castigarea, nu pierderea unor drepturi ale membrilor sai.Diferentierea intre anumite categorii, se poate face prin stimularea celor indreptatiti , nu prin pierderea unor drepturi de catre cei asa zis privilegiati.De asta,ar trebui sa se ocupe guvernul.Cu ce te incalzeste daca ,de exemplu, de maine, eu voi lua mai putini bani, dar tu vei lua tot atat?
    Iti va creste nivelul de trai? Nu.Dar vei fi
    satisfacut,nu-i asa?
    Cat priveste varsta de pensionare,legea este mai permisiva decat cele anterioare, te poti pensiona, daca indeplinesti conditiile legale, cu pana la 13 ani mai devreme fata de varsta standard de pensionare.

    !!! POSTAREA ACEASTA NU SE VREA A FI O REPLICA DATE UNUI ANUMIT USER!

  5. Chiar suntem Roamani.Nu cred ca este momentul sa vorbim de diferente intre paza si administrativ decat prin aducerea de diferente pozitive unei dintre parti nicidecum de diminuare la una dintre parti,suntem nebuni daca gandim asa.Diferente dupa cate stim si au scris si alti colegi exista la salarii destul de consistente 2-300 de lei,dar exista si in privinta raspunderii,fiecare lucrator din orice sector are raspunderea lui,greutatile de desfasurare a serviciului caracteristice fiecarui post in parte,haideti sa imbunatatim nu sa pierdem din bruma pe care o avem.Mentalitatea sa moara si capra vecinului etipic romaneasca dar nesanatoasa.Stefan are dreptate,cred ca aletele sunt problemele noastre acum. 🙂

  6. Din pacate frustrarile celor ce muncesc in paza (in multe situatii argumentate) sunt reale. Poate ca acest aspect determina unele comentarii cu privire la diferentieri. Acest lucru poate fi insa rezolvat prin acceptarea de catre administratie si MJ a unor masuri de recuperare a zilelor de sarbatori legale, demers care exista deja. Ar fi un inceput si s-ar putea continua cu imbunatatirea conditiilor de munca.

    Nu pot pune in balanta spre exemplu modalitatea de lucru in unele penitenciare din Europa pentru ca nu ne comparam ca infrastructura. Dar totusi, exista posibilitatea finantarii unor proiecte care sa ne elibereze de practicile invechite si ineficiente.

    Ca mic exemplu: Intr-un penitenciar din Austria (considerat intr-adevar de 4-5 stele) intr-o zi normala de lucru, tura de zi, se lucreaza cu un efectiv comparabil cu al nostru raportat la numarul de detinuti dar, in schimb, pe o tura de noapte se lucreaza cu 5 oameni (dintre care 2 sunt mereu la odihna). Deci, efectiv, pe o tura de noapte se lucreaza concret cu 3 oameni ! Unul la grupa de interventie, unul intr-un dispecerat intesat cu camere de luat vederi si un altul care patruleaza in interiorul si exteriorul penitenciarului la intervale stabilite de timp. De retinut ca aprox. 80% dintre camere sunt single si orice act de autoagresiune ii este atribuit detinutului fara a implica vreun angajat de a fi acuzat de nesupraveghere cu atentie.

    ORICE ACTIUNE A DETINUTLUI CARE NU-I CONFORMA CU REGULAMENTELE NU ATRAGE DUPA SINE SI RASPUNDEREA LUCRATORULUI ! Inclusiv pentru o evadare sau intentie de evadare, lucratorul nu este urmarit ca si-ar fi executat neglijent serviciul de supraveghere.

  7. Poate nu ar fi chiar rea o diferentiere a grupei de munca.In felul asta poate putem explica si guvernului de ce trebuie ca unii sa se pensioneze mai devreme decat ceilalti.Prin diferentiere.Si poate daca nu ar mai fi atatia incadrati la grupa 1, vor putea sa micsoreze la cei indreptatiti si varsta aia aberanta de pensionare.Ma gandesc ca daca sunt mai putini se poate obtine mai usor modificarea legii(dupa ce pica acest guvern desigur, ca astia-s incapabili sa inteleaga).,,Sa nu moara capra vecinului”, dar nici sa muncim unii dintre noi sa i-o crestem mare, iar ,,vecinul” sa culeaga doar beneficiile.

  8. Nu inteleg care e problema cu grupa de munca. Toti salariatii au grupa I. Se doreste ca o parte din personal sa coboare la grupa II, sau ce? Mai sus de grupa I nu poate urca nimeni. Este foarte posibil ca mai devreme sau mai tarziu sitautia de acum sa se schimbe, dar sincer chiar nu cred ca asta ar trebui sa fie preocuparea sindicatelor, adica sa militam pentru diminuarea sporului de pericol si a grupei de munca pentru o parte dintre salariati.

  9. Nici la grupa nu se va umbla, ca sa nu fie lezati toti birocratii din A.N.P.Crezi ca isi vor taia singurei craca de sub picioruse?

  10. Sunt de parere ca ce este prevazut pentru toata lumea sa ramana asa cum e. Daca ceva poate veni in plus fata de ce beneficiem acum, este bine venit. Nu are sens sa „lucram” la diminuarea veniturilor colegilor din adm mai ales dat fiind faptul ca si ei sunt membrii de sindicat si trebuiesc reprezentati ca atare. Poate undeva la grupa se poate umbla pentru o diferentiere…

  11. Stefan, departe de mine gandul de a fi partinitor.Totusi imi pare a fi o discriminare pozitiva acordarea aceleasi grupe de munca pentru toate categoriile de personal.In ceea ce priveste plata sporului pentru pericol A.N.P, nu sprin ideea,,sa moara si capra vecinului”, dar propia-mi parere ar fi neacordarea pentru cei ce nu lucreaza efectiv cu p.p.l..Totusi, avand in vedere faptul ca asta nu ar avea ca efect decat pierderea acestui spor pentru unii dintre colegii nostri si avand incredere in experienta ta, cred ca nu este oportun sa creem un precedent in domeniu, prin deschiderea unui dialog cu A.N.P. si M.J. pe acest subiect.

  12. Pt Adi P: pe cat?
    Pt ceilalti: haideti sa ne ocupam de subiect si nu de alte organizatii. Acutizam inutil o adversitate care nu pare sa aiba leac. SNLP nu are nici pe departe exclusivitate pe acest subiect. Noi nu am facut decat sa oferim o analiza clara a cadrului legal, sprijinind o solutie favorabila.
    Pt Doru: singura diferentiere posibila este prin diminuarea sporului de pericol in economic-adm-tiv. In operativ el nu poate fi crescut. Tot ceea ce poate afecta salarizarea in minus este riscant de implementat intr-o perioada tranzitorie in care salariile se acorda pe legislatia din 2009. Lipsesc normele, iar legea unitara nu se aplica. Cand aceasta se va aplica, se va schimba radical sistemul de salarizare, nu neaparat in bine.

  13. Oricum, avem un proces cu aceeasi tema din 2008. Incercarea noastra se va loVi de tot felul de raspunsuri de la MJ sI MMFPS.
    Pe cand o initiativa corecta privind diferentieri la grupa de munca , sporuri intre sectoarele dintr-o unitate?
    Cereti o statistica privind lucratorii cu diverse afectiuni din operativ si comparati-o cu ce alt sector vreti. Cred ca ati ramane uimiti!

  14. Dumi neavand o ora lucrata spre exemplu in paza, de unde sa stie sarmanul ce frustrari si stari negative sunt acumulate de catre lucratorii acestui sector ? El stie doar sa spuna „DA, voi rezolva chestiunea asta” numai in ideea de a reusi sa mai traga si el ceva membrii. Oare nu constientizeaza ca este ZERO la momentul asta ?

    Pentru cei care-l adora pe Dumi: mai baieti si fete, individului astuia nu i se acorda niciun fel de atentie oriunde se duce. Usile pentru el sunt toate inchise. Sa vina cineva odata sa-i ofere un mic ciolanas prin MJ si veti vedea cum uita instantaneu de sistemul penitenciar !

  15. Nu va mai laudati atata ca tot eu sunt cel care apar membrii de sindicat, nu stiti ca datorita mie o duc bine salariatii din penitenciare?
    Au cele mai bune uniforme, sunt pontati pentru timpul efectiv de munca inca de cand eram mare sef, primesc in continuare sporul de tbc ca sa-l duca acasa la copii si familie, au cele mai bune dotari, am promovat cei mai buni specialisti din zona Olteniei care inca mai fac umbra prin anp.
    Ce va trebuie voua compensarea muncii din zilele de sarbatoare legala cand eu stau acasa si muncesc pentru voi?
    Ca asa de mult ma doare sufletul cand va vad atat de amarati de nu va puteti inchipui, si pun 2-3 fosti subalterni de-ai mei sa scrie toata noaptea comentarii laudaroase pe fsanp fata de faptele bune facute de mine lor si generalizate in sistem de numai stiti de voi, de ce nu-mi sunteti recunoscatori?
    Nu pot intelege asta din functia mea de manager public.
    Daca sunteti cuminti si recunoscatori v-o aduc pe mamica mea Monica iar la conducerea MJ si o sa curga lapte si miere pe voi.
    Ma mai gandesc

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)