www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

SPORUL DE CONFIDENTIALITATE 2011-2012

Si iata ca totusi se poate. Istoria se repeta. Aveti mai jos o adresa trimisa de ANP in unitati in vederea calcularii sumelor necesare acordarii sporului de confidentialitate pentru anul 2011.

Aproape similar cu finele anului 2010, cu doar o zi inaintea ultimei zile de lucru din 2011, MJ reuseste, la solicitarile sindicatelor sa regleze situatia sporului de confidentialitate care trebuia acordat in anul 2011 celor care nu l-au avut in suma compensatorie la data de 31 decembrie 2010.

Neinteles de diferit fata de anul trecut este opozitia ANP la acordarea acestui spor pe principiul similaritatii consacrat de Legea salarizarii pe 2011 (L 285/2010). In special DMRU ANP s-a incapatanat sa demonstreze imposibilitatea acordarii sporului inclusiv la ultima sedinta organizata la MJ unde subsemnatul mai aveam putin sa ma iau de gat cu seful DMRU in incercarea de a-l convinge ca greseste in timp ce dumnealui o tinea una si buna ca sporul nu mai este prevazut de legea unitara de salarizare si deci nu mai poate fi acordat. Nu a putut fi convins indiferent de argumentele folosite de SNLP.

Reglarea situatiei pe ultima suta de metri se datoreaza in primul rand MJ prin consilierul ministrului dl Petronel Dobrica care, ulterior sedintei cu sindicatele din 21 decembrie 2011, a efectuat demersurile necesare inclusiv prin relationare cu MMFPS in vederea acordarii sporului. Fara aportul MJ probabil ca ar fi fost nevoie de actiuni specifice sindicale pentru a convinge ANP dar am fi pierdut timp si trecea anul. 12 luni pierdute fara rost, pentru ca in ultimele zile din an sa se reuseasca solutionarea printr-o simpla interpretare a legii, asa cum SNLP a tot explicat in repetate randuri.

Este trist dar aceeasi modalitate de actiune din partea ANP se retine si in cazul vizelor CFP pentru care se putea acorda o majorare de clase fara a fi necesare alte norme, dar a trecut anul fara nicio miscare din partea ANP. DEA nu a cerut, DMRU nu a emis decizii. Voi mai mentiona inca 2-4 majorari care au fost pierdute pe anul 2011 din neglijenta sau indolenta, nu stiu ce sa aleg. Majorarea cu 25 de clase pentru proiecte europene si cu 50 % pentru misiuni speciale, precum si majorarea cu pana la 3 clase pentru titlul de specialist de clasa. Toate aceste majorari necesitau un simplu ordin de ministru prin care se putea trece la aplicarea legii. Proiectul a fost facut de ANP prin vara, pe cand si-a dat seama ca asteapta zadarnic si inexplicabil de la alte ministere si tot din vara a si intepenit intr-un sertar in ANP, de unde nu a mai iesit, se pare tot pentru ca cineva a spus: „lasa ca apare ordinul comun (cu MApN si MAI)”. Justificarile sunt echivoce. Nu are rost sa mai amintesc ca proiectul de Regulament privind acordarea sporurilor pentru conditii de munca nu a fost facut niciodata desi era o obligatie a ordonatorului stabilita prin legea activa de la 1 ian 2011 (L 284).

Cat de curand vine vremea sa contabilizam si sa tragem la raspundere pentru toate aceste sume enorme pierdute din neglijenta, intr-o perioada in care ne-am obisnuit sa primim doar diminuari, iar solicitarile sindicale primesc din start stampila „absurd” si sunt ignorate.

 


 

From: Ioana Serban
Sent: Wednesday, December 28, 2011 4:23 PM
Subject: Spor confidentialitate

Stimati colegi,

Avand in vedere demersurile realizate de Ministerul Justiţiei, sporul de confidentialitate se poate acorda/retrage si in anul 2011 pentru personalul din sistem care a indeplinit conditiile de acordare/retragere in cursul anului 2011.

Cheltuiala cu acest spor va fi inregistrata in contabilitate la luna decembrie 2011, iar plata va fi efectuata pe data de 10 ianuarie 2012.

Pentru a solicita fondurile la Ministerul Justitiei, astfel incat plata acestui spor sa fie efectuata pe data de 10 ianuarie 2012, va rog sa transmiteti impactul financiar determinat de acordarea/retragerea acestui spor pentru personalul care a indeplinit conditiile de acordare/retragere in cursul anului 2011, inclusiv contributiile angajatorului aferente.

Datele vor fi transmise pana MAINE, 29 decembrie 2011, ora 12.

Cu stima,

Ioana SERBAN
Director DEA

Acest articol a fost arhivat. Din acest motiv, nu puteți posta comentarii noi.

Comentarii

+4 #107 Tepes 10-01-2012 14:12
Poate ma repet uneori in parte,insa aceasta este reliatatea cruda si noi nu constientizam.D in cate vad multe promisiuni desarte din partea ANP si MJ dar nimic concretizat in avantajul salariatilor,ca t despre alarmele de exercitiu in care se fac doar perchezitii si nu sunt considerate munca suplimentara ce sa mai zic,incalca toate legile ,marca ANP.Concursuril e pt. functiile de executie agenti ofietri ar trebui sa fie o prioritate,insa din pacate nici nu se vorbeste despre ele.
Salarizarea este cum este ,probleme cu sporurile in diferite unitati si MJ prin dl secretar (nou) sustine ca are deschidere spre sindicate si oameni,insa o sa va convingeti ca este gargara si totusi lupta de strada ii poate aduce cu picioarele pe pamant si votul pe care o sa-l acordati cand considera ei ca se vor face alegerile,dar atunci va fi prea tarziu.NU O SA POATA EI FURA CAT PUTETI VOI VOTA! :oops: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ;-)
0 #106 Ștefan Teoroc 07-01-2012 14:40
:-)
0 #105 orion 07-01-2012 13:03
Atentie la exprimare Gogule:
uni se scrie unii , iar nostalgia , acest sentiment invocat de tine , se refera numai la un eveniment trecut. Nu poti fi nostalgic pentru ceva viitor. Formularea ta este pleonastica.
0 #104 Ștefan Teoroc 06-01-2012 00:57
Haideti sa trecem de la Gogu la lucruri serioase.
Va invit pe toti la noua tema postata pe site care este de maxim interes pentru operativ.
www.snlp.ro/.../414-paza-la-control.html
As avea nevoie cu adevarat de opiniile voastre pentru a reusi sa avem o imagine cat mai buna a situatiei cu concluzii si solutii.
0 #103 Ștefan Teoroc 06-01-2012 00:48
Nu sunt unicul administrator. Acum am vazut si am corectat. Se mai intampla.
+2 #102 ochiul 06-01-2012 00:11
Stefan, în calitate de administrator nu este normal să dai drumu la comentarii care conțin atacuri la persoană sau cuvinte jignitoare.
Cine vrea să comenteze aici trebuie să se exprime in limita bunului simt.
Poți să ai o atitudine critică și fără să jignești.
Sper că nu ne-am molipsit de la concurență.
Asta apropo de Anonymous.

Pentru Gogu și susținătorii lui

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci ar fi să citești legislația care îți stabilește drepturile și obligațiile ca lucrător in acest sistem.
După aia identifică ce drepturi îți sunt încălcate.
Dacă există o lege care spune că nu poți primi bani pt orele suplimentare ci doar timp liber ce ar trebui să facă liderul de sindicat?
Și medicul sau asistenta de la spital( civil nu doar penitenciar) lucrează sâmbata și în zilele de sărbători legale pt ca tu să ai unde apela în caz de urgență.
Si ei primesc doar timp liber și nu plată pt orele suplimentare.
Când se putea face ceva pt ca aceste legi aberante să nu apară, vezi L330, L284, L285, L pensiilor, noul Cod al muncii sau ordonanța cu reducerile salariale, marea majoritate a angajaților din această țară fascinantă era la bere sau tv.
Acum suportăm toți și cei care am fost în stradă și ceilalți, urmările lipsei de implicare civică.
0 #101 Tepes 05-01-2012 23:42
Dincolo sunt banate astfel de persoane tot de dincolo,asa ca daca insista in prostii repetitive fara argumente si dovezi,aceiasi soarta fara nici-o mustrare de constiinta ,nu credeam sa spun ca uneori e bun si exemplul lor.Ce Presedinte refulat de la FSANP musca ,e unul care a pierdut mai multi membri si e tare suparat,lasa ca-ti revii tu "tigrule". :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Te-ai luat de piept prea mult cu Administratia .... :lol: :lol: :lol:
0 #100 Neamtul 05-01-2012 23:38
A revenit Gogu sub alt nume,pacat era mai simpatic Gogu.
0 #99 Optimistul 05-01-2012 23:34
Pt. #98 Anonymous,mai Gogule ai revenit frate,tu acum ti-ai dat marama pe fata esti FSANP-ist,felic itari bonuri pe chiloti.Vorbest i iarasi prostii ca de obicei,insa esti chiar insistent.Cred ca nu stii nici macar cati bani intra pe acolo dar ataci vertiginos la glezna,s-a mai incercat cu minciuni de genul acesta de la colegii de dincolo de unde esti tu dar nu s-a reusit insa tu nu te lasi.Bravos natiune ca in sfarsit te-ai aratat in toata splendoarea,cum de afirmi tu prostiile acestea,le poti si dovedi,cred ca nu asa ca dute si lasa-ne ca sunt fumate. :lol: :lol: Cauta altceva nou si credibil.
+1 #98 Ori esti beat, ori... 05-01-2012 23:28
Citez pe Anonymous:
Pentru toti SNLP-istii
Vad ca daca un om, cum il considerati voi , prost, neincrezator, "sageata", in speta Gogu, daca vrea sa inteleaga de ce nu-i sunt respectate drepturile legale (program de munca, libere, recuperari) ati sarit toti ca niste sacali pe el.

Parerea mea e ca esti tot ala de-si zice "Gogu". Sau unul dintre ei... Sau o-i fi de pe la prevenire??? Sau... Oricum habar-n'ai despre ce vorbesti...
0 #97 Mihai Viteazul 05-01-2012 23:17
Ma intreb cate poate suporta romanul si pana cand.Cand va fi a doua revolutie si cand se va desfiinta securitatea contemporana cum imi place mie sa zic a serviciilor slugarnice actuale,cand fratilor,cat?????
S-a marit bugetul presidentiei,pa rlamentului si srviciilor secrete !!! iar la prosti le luam din pensii si din salarii,cat putem suporta nedreptatea si piciorul pe grumaz,spionare a comunista,cat?
In tarile occidentale chiar si in Grecia li s-au redus salariile cu pana la 10% sau li s-au luat unele drepturi cum ar fi al 14-lea (prima de vacanta=sinonim Romania) iar noua ne-au luat 33% si am mai primit 12-13% inapoi.De ce s-au marit bugetele la instutile opresive de mai sus,de ce dle Base si Poc?O sa aflati raspunsul la alegerile acelea indepartate si tot comasate,amanat e etc.Sa traiti ca bunica mea,dumnezeu sa o ierte.
0 #96 Dorin Vaida 05-01-2012 21:03
Pentru Gogu.
"Prietene" , tu ai postat comentarii pe acest forum- pe post de săgeată- şi cred că îţi este acordată o importanţă mult prea mare...., aşa că ....dispari , ai început să devii nesimţit.
0 #95 RADU HILOHE-SNLP GALATI 05-01-2012 18:33
PTR.DOMNUL GOGU
Daca tot sunteti atit de neincrezator in activitatea pe care o desfasoara cele doua sindicate,din sistemul penitenciar,put eti solicita prezenta la lucrarile bex-ului.consil iu national,adunar e generala.
Daca ati cunoaste riscurile la care sunt expusi cei care va reprezinta,cu siguranta,atitu dinea dumneavoastra fata de sindicat ar fi alta.
Nu va doresc sa fiti in situatia colegilor de la Galati,arestati ptr. ca si-au facut treaba.
Dar chiar daca a avut loc acest eveniment nefericit,care s-ar fi putut intimpla in orice unitate din sistem sa stiti ca marea majotitate a lucratorilor,me mbri si nemembri de sindicat s-au mobilizat timp de un an si jumatate,si au sprijinit financiar,atit cit au putut,familiile celor arestati.
Deasemenea va informez,ca nu va doresc sa fi fost in pielea mea,in toata aceasta perioada si cine stie cit va continua calvarul si ce urmari va avea.
Daca a-ti vedea cum se mobilizeaza chiar si oamenii in care nu aveai incredere inainte,a-ti deveni mai uman si mult mai atent la afirmatiile gratuite pe care le faceti.
Cu mine sau fara mine,cu dumneavoastra sau fara,cele doua sindicate vor merge mai departe,iar greutatile ne vor uni si mai mult
0 #94 Tepes 05-01-2012 18:16
Decizia privind orele suplimentare este mai buna decat cea veche de acum cativa ani insa nu este in totalitate cum ar trebui sa fie . 8) 8) 8)
+3 #93 Neamtul 05-01-2012 18:13
Mai Gogu asta e habarnist total,dar nu numai el si va explic de ce:
-Am lucrat 13 ani in operativ,la inceput escorte dupa care schimb.(foisor, sectie,vizita,p c).Am fost mutat prin decizie zilnica la administartiv am pierdut in momentul acela aproximativ 260 lei,iar mie imi spune gogu ca nu exista diferente,uite ca exista multe cum ar fi:spor paza 5%,norma 12 B,spor noapte 25% s.a socoteste gogule daca sti si o sa vezi ca vorbesti prostii mai mari decat tine.Inca o chestie la logistica,finan ciar daca gresesti o hartie ajungi sigur la parchet poate intrii si la puscarie(in tabara de dupa gratii) sau platesc poate si copii tai cateva miliarde,iar la paza iei cel mult o pedeapsa administrativa, fuge hotul iei 10% pe 1-2 luni,asa ca lasa-ma fratica cu emanatia ta de inteligenta ca esti varza.Crezi ca numai pe schimb se munceste,dar la escorte unde bati iarna cuie fara reseu elctric si vara faci sauna (fara insolatie,venti lator,AC sau umbra unui birou,un scaun tapitat cu spatar,un WC de ceramica cu colac pe el si un hot sa ti-l curete),reumati sm nu mai spunem.sau la vizita unde cand sunt zile de sarbatoare nu sti pe unde sa scoti camasa,sa introduci cereri mai nou sa faci programari sa completezi fise,sa controlezi,supr aveghezi,insote sti,sa stapanesti situatia,sa te-njure hotul sau familia lui etc..spui ca sti ce este puscaria dar nu sti deat ce-i in foisor unde este o munca foarte grea,in special noaptea unde ei sunt ultima reduta,dar nici acolo nu dai dovada ca sti.las-o mai moale ca vb prosit mai mari ca tine.Intreba la Politie cate ore suplimentare li se recupereaza,nic i macar nu sunt pontati,cat li se deconteaza la transportul in CO=200 lei maxim indiferent de destinatie,grup a a II-a de munca,dar nu vreau sa te destept,ramai cum esti prietene. :lol: ;-)
0 #92 Tepes 05-01-2012 17:30
Gogule draga mie imi esti simpatic,cu toate ca nu-ti dau dreptate in multe,dar esti un luptator pe forum pana acum asta am constatat,uneor i este de ajuns dar nu intotdeauna. ;-)

Din cate vad multe promisiuni desarte din partea ANP si MJ dar nimic concretizat in avantajul salariatilor,ca t despre alarmele de exercitiu in care se fac doar perchezitii si nu sunt considerate munca suplimentara ce sa mai zic,incalca toate legile ,marca ANP.
Salarizarea este cum este ,probleme cu sporurile in diferite unitati si MJ prin dl secretar (nou) sustine ca are deschidere spre sindicate si oameni,insa o sa va convingeti ca este gargara si totusi lupta de strada ii poate aduce cu picioarele pe pamant si votul pe care o sa-l acordati cand considera ei ca se vor face alegerile,dar atunci va fi prea tarziu.NU O SA POATA FURA CAT PUTETI VOI VOTA! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Astept cu nerabdare Gogule tu nu?
+1 #91 gigi 05-01-2012 09:23
Bai gogule toti nu sunt buni nici de sageti, tu esti bun rau, ce sa mai spun?
Cate clase ai fratele meu?
Cu asemenea specimene ca tine ajungem departe!
+3 #90 Ștefan Teoroc 05-01-2012 00:44
Si iata o concluzie sanatoasa! :-)

Gogule, nu trebuie sa te enervezi asa tare.
Agresivitatea naste reactii similare.
Doar nu te asteptai ca toti sa-ti cante in struna cand nu a fost clar pentru nimeni ce anume vrei si de ce ignori toate raspunsurile.
Nu am anulat niciun comentariu care putea fi in sustinerea ta.
-3 #89 gogu 04-01-2012 23:50
ciolanisti, asta este cuvantul potrivit pentru o mare parte din cei care postati aici, nu mai zic ca foarte multi nu sunteti buni nici de sageti.
vad ca discutati pe acest forum doar problemele strict care intereseaza angajatii sistemului, pariu ca o mare parte din voi sunteti foarte buni suflori.
nu sunteti in stare sa acceptati ca cineva sa va critice, sunteti asmutiti sau aruncati ca sagetile in fata.
+1 #88 caleentd 04-01-2012 21:39
Gogule,Gogule.. .ce o sa te faci tu cind o sa se inchida toate magazinele de vise?Jale mare,mare...neu ronul tau se va rida,se va micsora si,intr-un final,va disparea!Si atunci sa te tii...o sa incerci sa iti faci un sindicat al tau,in care sa fii si presedinte si vice,si membru si in care o sa fii reales la fiecare congres dupa care te vei contesta si iti vei pune intrebari la care iti vei raspunde singur si pe care tot nu o sa le intelegi.
E prea lunga fraza?Cataloghe az-o evaziva,e mai simplu.
P.S. Cred ca te-am vazut la ultimul mare miting...tu erai ala de la balcon,ascuns sub rufele puse la uscat,de frica sa nu te vada superiorii!
CHE GARGARA ar trebui sa te autointitulezi. Si ca sa parafrazez o trupa de hip-hop ( stai ma nu trebuie sa sari daca am zis hop,nu sunt seful tau)...Ai grija cum pui cuvintele in propozitii ca sa nu te injuri singur!
-3 #87 Florin Stoica 04-01-2012 21:11
Pt Calin Rotar,
Calin nu e nevoie sa-ti prezinti situatie contabila, eu am fost la tine cu ceva ani in urma si am vazut cat de riguros esti. e totul ok.
Sa stii ca peste tot sunt nemultumiti si refulati, nu te aprinde, eu am cazut in capcana asta cu ceva timp in urma. Adevarul este ca un lider de sindicat pune mult suflet in ce face, multa munca si energie, isi neglijeaza de multe ori familia, chiar isi pune in cui cariera, si pentru ce?
Pentru gogu?
Nu, pentru cei multi care apreciaza munca si efortul nostru si care simt pe pilea lor si in activitatea lor ca liderul de sindicat face ceva pentru ei.
Nu fi mahnit, chiar daca ai de ce, capul sus si daca tu ai constiinta impacata ca ti-ai facut datoria si ai dus la bun sfarsit mandatul e tot ce-ti trebuie.
La buna vedere, cum spun ardelenii.
Cat despre gogu, el e o picatura intr-un ocean, a primit ce a cautat si ce a meritat de la ambele sindicate.
0 #86 Adi P 04-01-2012 21:03
Pt. elita 04-01-2012 18:41
Nu te inteleg,de ce nu ai facut contestatie daca zici ca au fost nereguli,iar dacal-au vazut pe Calin umbland cu urna la alegerile de lavicepresedint e,insemana ca a fost in public si ca afacut ceva in fata lor ai ar trebui sa confirme...insa dumneata vii doar cu presupuneri nefondate dupa cate se pare si cu mici frustari.Sa sti ca oricand poti manipula 4-5 oameni sa retraga sau sa se inscrie intr-un sindicat,daca pleaca asta e raman mai putini si mai buni daca vin tot asta e suntem mai multi mai buni si cu mai multe probleme,cat despre cel care crede ca daca manipuleaza 3-4 oameni are si increderea lor se insala,ei sunt suparati de unele probleme pe care l;e inteleg s-au le-au fost explicate voit sa le inteleaga intr-un fel,dar testul tau era daca ai fi candidat la presedinte sau vicepresedinte si atunci cand ai 200-400 de oameni care ti-au acordat increderea te vei considera apreciat si-ti va fi greu sa multumesti pe toata lumea.Iti recomand sa dai testul de care se pare ca ti-a fost frica in trecut,ai scapa de multe nemultumiri. :lol: ;-)
0 #85 Adi P 04-01-2012 20:53
Mai Gofule lasa-ne frate cu eliberarea calusului pe sindicate (in special pe acesta),oare la mitinguri greve ai fost tot asa de vocal sau ai stat pe undeva linistit ca fac altii pt. tine..atunci trebuia sa fi vocal,iar cat despre atacurile tale nefondate ,nejustificate sunt parca pe linie de "partid",propag andistice,daca ai fi un luptator nu ti-ai indrepta furia spre cei care te mai apara cum te mai apara (consideri tu) ci asupra celor care te asupresc daca ti-a ajuns cutitul la os si ai fi un nemultumit nedeghizat,cum mai erau pe la mitinguri securistii contemporani. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: La multi ani sa fi sanatos! Canalizeaza-ti energia in directia care trebuie daca esti sincer. :lol: :lol: :lol: ;-) ;-) ;-)
0 #84 RADU HILOHE-SNLP GALATI 04-01-2012 20:15
PTR. ACELASI GOGU
Daca tot sunteti atit de acid la adresa sindicatelor,va garantam ca la viitorul Consiliu National,va invitam sa ne puneti pe tapet problemele care va dor,poate sunt mai sanatoase,iar anp-ul de teama dumneavoastra,a r reactiona numai pozitiv.
Chiar daca nu sunt de la fsanp,il rog pe domnul Dumitrascu sa va faca si dinsul o invitatie similara.
Poate vreti sa participati la discutiile pe care le poarta cele doua sindicate cu reprezentantii anp-ului si Ministerul Justitiei,legat de drepturile lucratorilor din sistem.
Dar ma tem ca este o caciula prea mare ptr. dumneavoastra
Sincer sa fiu,ma bucur ca aveti o capacitate de asimilare a cunostintelor,i esita din comun,dar daunatoare tocmai ptr. dumneavoastra.
Mai aveti putin pina la lasitate,daca nu cumva a-ti depasit pragul acesteia.
-1 #83 RADU HILOHE-SNLP GALATI 04-01-2012 19:38
In toate unitatile de penitenciare,su nt probleme cu pontajul.
Nici nu poate deveni acelasi pontaj ptr. toate unitatile,deoar ece nu exista un numar suficient de cadre.
Daca orele suplimentare s-ar plati ,cu siguranta ca nu ar mai fi probleme,ba dimpotriva s-ar lucra peste program,fara nici un comentariu.
Legat de GOGU REVOLUTIONARUL, l-as intreba:
-a lucrat in sistem pina la demilitarizare- 28.09.2004
-stie sa faca diferenta dintre ordin si dispozitie
Cu scuzele de rigoare,care se impun,readuc in memoria sa faptul,ca omul din betie se mai trezeste,dar din prostie-NICIODA TA.
Este foarte posibil sa fi gresit in afirmatiile pe care le-am facut,dar va rog sa-mi spuneti:
Daca de la 01.02.2012 s-ar remilitariza sistemul,care ar fi reactia dumneavoastra?
Astept un comentariu decent,iar daca tot sunteti barbat,postati cu numele pe care l-ati primit la botez
Daca nu va tine,sunteti unul dintre cameleonii,care au trasaturi murdare din nastere.

Google Translate

Cauta in site

 • finul Alecu vrea sa fie contrazis 13.12.2017 16:47
  Nu e greu de imaginat ce strategii postliberare au "ei".Vor veni cu ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 13.12.2017 08:03
  este o balbaiala intre a se faca ca dau ceva si a nu prea avea din ce / ...

  Read more...

   
 • simona 13.12.2017 05:36
  Pâine și circ. Pentru a veni în întâmpinarea interesului opiniei publice ...

  Read more...

   
 • Anton 13.12.2017 00:22
  nimic specific, ma gandeam doar ca totul e o ciorba bine facuta pentru ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 12.12.2017 22:20
  nici una nici alta, integral :) / putin mai specifica intrebarea si ...

  Read more...

Google AdS