www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Dotari vegetale pentru ANP?

De bine, de rau, vedem o prima miscare si pe la capitolul dotari. In asteptarea echipamentului si dotarilor pentru grupele de interventie si nu numai, ne multumim si cu ceva... verdeturi: catuse din material vegetal. Pe cand bastoane de cauciuc comestibile? Dincolo de gluma, este totusi un pas. Avem o decizie si avem un mijloc de imobilizare nou. Ramane de realizat distribuirea si de facut instruirea pentru utilizarea acestuia si vom vedea cat de util este.

Ma intorc in trecutul apropiat si imi amintesc un caz de la Miercurea Ciuc, cand liderul de sindicat ne-a informat cu privire la o altercatie intre doua grupuri de detinuti care au sfasiat plasa metalica dintre doua curti de plimbare si s-au masacrat reciproc. Nu este o exceptie pentru sistemul penitenciar, dar am retinut naduful celui care m-a sunat si care imi spunea ca este nepermis ca agentul care supraveghea curtile sa nu poata nici macar sa se apere avand in dotare un simplu baston de cauciuc, dar sa mai si intervina.

De precizat ca la Miercurea Ciuc nu exista grupa de interventie specializata (iarasi nu este un caz singular in sistem, acesta fiind mai degraba regula) si daca se asteapta grupa stabilita pe regiunea respectiva, poate ar fi bine sa se activeze direct protocolul cu jandarmii si eventual sa aduca si pompieri si descarcerarea cand ajung, caci nu mai ramane nimic pe acolo in caz de eveniment grav, pana apare interventia noastra.

Colegul care mi-a povestit intamplarea nu putea intelege de ce, dupa ce ca tragem la maxim de agentii care ii avem pentru a nu creste numarul de ore suplimentare si acceptam nerespectarea ROESPES si a Planului de aparare in ce priveste numarul de posturi prevazut, nu pot fi dotati macar cu un spray iritant-lacrimogen pentru a incerca sa scape daca sunt prinsi in clinci. Poate ca este de lucrat putin si la reglementari astfel incat sa fie posibila o dotare mai consistenta, dincolo de demersurile legate de achizitii si sperante pentru un echipament mai bun.

Un concept deosebit de interesant care isi face loc pe plan european, este acela de "raspundere colectiva" pentru situatii care chiar daca implica aparent un singur om, nu pot fi retinute exclusiv in sarcina acelei persoane. De exemplu, daca o unitate (in esenta - sistemul) nu poate asigura numarul de rezerve impus de reglementari si este prins dormind un agent din paza pentru ca a lucrat 12 ore continuu, in loc de 4, atunci nu poate fi doar el singur gasit responsabil ci ar trebui sa raspunda toti cei care au un rol sau o pozitie in situatia respectiva, de la mic la mare. Vom incerca sa impunem si noi acest concept, materializandu-l in reglementari menite sa ofere mai multa protectie salariatilor.

Pot fi interesante opiniile voastre si de asemena descrieri de cazuri in care v-ati gasit si in care v-ar fi prins tare bine niste reglementari clare si o dotare corespunzatoare.

Acest articol a fost arhivat. Din acest motiv, nu puteți posta comentarii noi.

Comentarii

0 #32 Ștefan Teoroc 27-10-2011 20:42
Nu confirm nimic din ce ai spus, nici macar cu intoarcerea
0 #31 VEZI RAILEANULE 27-10-2011 05:52
`NU ARE LEGATURA CU TEMA SUPUSA DEZBATERII,DAR MERITA ATENTIE
Vezi Raileanule cum se folosesc oamenii de tine dupa care te dau uitarii.
Este exact modelul siparez,se folosesc de sursa,dupa care o dau uitarii sau o arunca la groapa.
Tu esti snlp-ist convins,Dumitra scu nu te mai ia in calcul,el vrea catelusi care sa latre la comanda.
In scurt timp vei ramine fara oameni,lucreaza finut Cazan.
Daca vrei sa te intorci acasa,noi te putem ajuta dar asta presupune sa retractezi niste afirmatii nefondate la adresa snlp-ului.
Legea nescrisa a vietii a demonstrat intotdeauna ca fii ratacitori se intorc intotdeauna acasa.
Stefan este tolerant,tocmai in aceste zile face un curs de mediator si s-ar putea sa-l prinzi intr-o zi buna.
Daca nu ai adeziune,rezolv am problema imediat,tu treci foarte repede de la o extrema la alta,cum ai trecut de la uniforma kaki la cea pe care o purtam astazi.
0 #30 Ștefan Teoroc 26-10-2011 22:12
Are un articol

ORDIN Nr. 2119/C din 17 octombrie 2011
pentru completarea Regulamentului privind condiţiile de participare, organizare şi desfăşurare a concursurilor pentru ocuparea, prin avansare în funcţie, trecerea agenţilor în corpul ofiţerilor şi din sursă externă, a posturilor vacante de funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, aprobat prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 2.478/C/2010

ART. I
Regulamentul privind condiţiile de participare, organizare şi desfăşurare a concursurilor pentru ocuparea, prin avansare în funcţie, trecerea agenţilor în corpul ofiţerilor şi din sursă externă, a posturilor vacante de funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, aprobat prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 2.478/C/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 751 din 10 noiembrie 2010, se completează după cum urmează:
- După articolul 53 se introduce un nou articol, articolul 53^1, cu următorul cuprins:
"ART. 53^1
Dispozi ţiile prezentului regulament se aplică în mod corespunzător şi funcţionarilor publici cu statut special din Ministerul Justiţiei."
0 #29 Vladimir 26-10-2011 21:08
A APARUT :

Ordin al ministrului justitiei, publicat in Monitorul Oficial nr.744 din data de Luni, 24 octombrie 2011,pentru completarea Regulamentului privind conditiile de participare, organizare si desfasurarea concursurilor pentru ocuparea, prin avansare in functie, trecerea agentilor in corpul ofiterilor si din sursa externa, a posturilor vacante de functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, aprobat prin Ordinul ministrului justitiei nr.2.478/C/2010
0 #28 Dorin 26-10-2011 18:43
Stiti cumva care sunt conditiile care se modifica la anunt ?
0 #27 Tepes 25-10-2011 19:56
Citez pe vasilică:
@ ȚEPEȘ:
Vrei să fii mai clar?
Cum adică s-a lărgit aria de specialități, dar nu se vrea concurență?
Care materiale din bibliografie consideri cănu-și au locul?
Despre ce discriminare vorbești, în acest concurs, pentru un anumit tip de post nu are toată lumea aceeași bibliografie?
Cam care sunt condițiile care ți se par prea restrictive?
Ai ceva propuneri pentru modificarea regulementului de organizare a concursurilor?


Dupacum am scris s-a mai marit aria fata de cele de la operativ era o constatare pozitiva insa la aceste conditii ma refeream:'Din mai 2011 conditia de a detine un atestatul de libera practica se ofera persoanelor care urmeaza sa detina un cabinet individual de asistenta sociala si sunt inscrisi in Registrul Asistentilor din Romania de cel putin 5 ani. Colegiul Asistentilor Sociali este infiintat in februarie 2005 iar obligativitatea ca specialistii care practica asistenta sociala sa fie inscrisi in colegiu dateaza din 2007. De aici si decizia ANP din 2007 ca toti asistentii sociali sa se inscrie in colegiu pana la 01.10.2007. Deoarece toti asistentii sociali s-au inscris in colegiu in 2007, nimeni nu are cum sa aiba 5 ani vechime in colegiu, asa cum cere legislatia actualizata in mai 2011, pentru primi atestatul de libera practica, cu exceptia celor care la inscriere aveau vechime de cel putin 5 ani in asistenta sociala si au primit atestatul din prima, datorita lacunelor legislative din 2007. Daca se modifica conditiile si este necesar atestatul de libera practica atunci se poate castiga usor in instanta - in contencios anularea conditiei, fiindca matematic nici un asistent social nu poate intruni conditia de a detine atestat. Cred ca ar trebui sa nu se shimbe conditiile pentru SAP fiindca nu avem cum sa detinem atestatul de libera practica decat din 2013."
Multumesc
0 #26 alta scrumbie 25-10-2011 08:36
PTR.JAN DE LA CRAIOVA.
ca sa-l egalezi pe Perjeru nu ai sa reusesti niciodata.
Omul munceste si acest lucru te deranjeaza,te stiu destul de bine, te deranjeaza faptul ca Perjeru este pe val.
Daca esti barbat vino si stam de vorba,dar s-ar parea ca esti un las .
+2 #25 scumbrie neprinsa 24-10-2011 21:47
DOMNULE DIRECTOR FEODOROV
Cind ati fost imputernicit la Galati,una din prioritatile de pe agenda dumneavoastra,a fost formarea grupei operative.susti neati sus si tare ca veti reduce nr. de gospodari,veti introduce femei la dispecerat in locul barbatilor,evid enta va fi reorganizata,ad ica sunt cam multi lucratori pe acolo care nu-si justifica salariul,casier ul va fi inlocuit de o agenta.
Daa nu ma insel aceste propuneri au venit din partea filialei sindicale.
Va este teama de directoarea economica-doamn aTudor sa va legati de logistica,de doamna Durac sa schimbati casierul sau de jurist care se vede deaja comandant.
Vrem sa vedem cum veti proceda in continuare,astf el dam crezare celor care va cunosc,sunteti de acord cu toate propunerile si sugestiile noastre,dar de fapt nu realizati nimic.
Aveti singe in instalatie treceti la punerea in practica a celor mentionate mai sus,altfel va catalogam ca un pasager care traverseaza in fiecare vineri si duminica DUNAREA cu bacul.
Juristul,oricum va monitorizeaza orice miscare,omul vrea cu tot dinadinsul sa depinda lumea de el in calitate de viitor director.
Este singurul lucrator din unitate care si-a negociat contractul in ceea ce priveste salariul.
Orice petitie care ajunge la el are din start nu,dar acest lucru nu va mai dura prea mult,va asiguram de acest lucru.
Vom avea grija sa dam friu liber adevarului despre juristul nesatul,care dezinformeaza lucratorii,este adevarat,putini ca numar.
Nu mai vorbim de anp care nu inghite gogosile sale,mai ales domnul Bala care il are in suflet precum sarea ochi.
0 #24 jan de la craiova 24-10-2011 18:11
cu cine vrei sa faci traba scrumbie ? cu vicele care este cel mai mare lingau? la Galati trebuie mai intai sa aveti o conducere nu un sindicat doar cu numele.Scimbati (vicele) ca aveti baieti tineri si cu sange in vene
+1 #23 Dorin 24-10-2011 16:43
Criteriile trebuiau sa fie identice ca la educatie: aviz de exercitare a profesiei sau modulul pedagogic. In lista lunga de specializari pentru educatie nu este psihologia si asistenta sociala? Ar trebui sa fie introduse. Sunt multi sefi de la educatie care au ca specializare psihologia sau asistenta sociala si nu au dreptul sa candideze.
0 #22 Vali 24-10-2011 16:26
Din mai 2011 conditia de a detine un atestatul de libera practica se ofera persoanelor care urmeaza sa detina un cabinet individual de asistenta sociala si sunt inscrisi in Registrul Asistentilor din Romania de cel putin 5 ani. Colegiul Asistentilor Sociali este infiintat in februarie 2005 iar obligativitatea ca specialistii care practica asistenta sociala sa fie inscrisi in colegiu dateaza din 2007. De aici si decizia ANP din 2007 ca toti asistentii sociali sa se inscrie in colegiu pana la 01.10.2007. Deoarece toti asistentii sociali s-au inscris in colegiu in 2007, nimeni nu are cum sa aiba 5 ani vechime in colegiu, asa cum cere legislatia actualizata in mai 2011, pentru primi atestatul de libera practica, cu exceptia celor care la inscriere aveau vechime de cel putin 5 ani in asistenta sociala si au primit atestatul din prima, datorita lacunelor legislative din 2007. Daca se modifica conditiile si este necesar atestatul de libera practica atunci se poate castiga usor in instanta - in contencios anularea conditiei, fiindca matematic nici un asistent social nu poate intruni conditia de a detine atestat. Cred ca ar trebui sa nu se shimbe conditiile pentru SAP fiindca nu avem cum sa detinem atestatul de libera practica decat din 2013.
0 #21 scumbrie neprinsa 23-10-2011 17:32
In opinia mea lucratorii din sistem,sunt o categorie de oameni care sunt deosebit de cuminti si ascultatori in acelasi timp.
Suntem dusi cu vorba de foarte mult timp de un chestor,care se dovedeste un foarte bun orator si doar atit.
Trebuie sa ne mobilizam,sa aratam ca nu ne sperie disponizarile din MAI.
Ce s-ar intimpla daca intr-o buna zi toti lucratorii din sistem,ar spune STOP si nu s-ar mai desfasura nici un fel e activitati cu ppl-ii.
Se vede foarte clar ca lucratori SIPA sunt tot mai atenti...... cu liderii si membrii de sindicat.
Daca ne-am misca tot sistemul, cu siguranta ar da de gindit autoritatilor, nu poti da afara zece mii de fpss.
Din cite se vehiculeaza vor sa umble iar pe la salarii,sa nu fie prea tirziu cind vom reactiona,daca vom reactiona.
Am rugamintea sa nu ignorati cele spuse,ci sa le acordati atentia cuvenita.
Fratilor,trebuie inceput ceva,astia nu iau dialogul in calcul.
0 #20 vasilică 22-10-2011 16:44
@ ȚEPEȘ:
Vrei să fii mai clar?
Cum adică s-a lărgit aria de specialități, dar nu se vrea concurență?
Care materiale din bibliografie consideri cănu-și au locul?
Despre ce discriminare vorbești, în acest concurs, pentru un anumit tip de post nu are toată lumea aceeași bibliografie?
Cam care sunt condițiile care ți se par prea restrictive?
Ai ceva propuneri pentru modificarea regulementului de organizare a concursurilor?
0 #19 Tepes 21-10-2011 10:57
Concursuri cu probleme si nemultumiri

1-Am constatat ca s-a mai extins plaja studiilor fata de cele de la operativ care a fost foarte ingraditoare,nu se vrea concurenta ,iar prin asta se alege cel mai bun.

2-Bibliografie foarte stufoasa,exager at de stufoasa si fata de concursurile pt. incadrari directe este o discriminare toatala,la directe temetica a fost la jumatatea volumui temeticii care este acum,nu inteleg de ce? :oops:
3-Conditii restrictive din punctul meu de vedere,propunet i celor din ANP-RU sa mai analizeze acest aspecte. :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
0 #18 scrumbie neprinsa 21-10-2011 06:00
Cu toate ca dupa evenimentul produs la Galati in cursul anului trecut ni s-a promos detasarea unui nr. de zece lucratori de catre directorul general,la ultima adunare generala a snlp,iata ca timpul a trecut si nu a venit nimeni de la anp sa vada care este situatia.
Lucram in continuare la cota de avarie,nu se respecta criteriile de separatiune,dar misiunile se executa in continuare,cadr ele fiind supuse la riscuri majore.
ANP-UL trimite totusi in teritoriu oameni fara experienta care implementeaza tot felul de programe fantoma,care mai mult ne incurca.
De un an de zile sindicatul sesizeaza situatia dar degeaba, cine sa-i ia in calcul.
Ne batem gura de pomana,sesizari le noastre ,cu siguranta sunt aruncate la cosul de gunoi.
Poate se doreste ceva miscare sindicala? Rezolvam
+1 #17 Ștefan Teoroc 20-10-2011 16:10
Nici vorba sa ma amuz pe seama unor situatii de acest gen / imi amintesc discutia / luase pentru o fractiune de secunda, o turnura usor amuzanta dar imi amintesc ca am dezbatut atent toate aspectele / drept urmare iata ca am mentionat situatia ca exemplu deoarece este definitorie, intr-adevar intr-un context dat de coordonatele profilare/resur se umane si financiare/dota ri.
0 #16 HARGHITA 20-10-2011 09:49
STEFANE la o adunare sindicala de la M-CIUC ai ras de mine cand tiam spus ca santem slabi dotati dar acum e un bun exemplu cazu nostru dar toate astea au fost inainte de intimplare si cred ca nu e singul caz din tara. Si un vechi proverb spune.''GURA PACATOSULUI ADEVAR GRAESTE''
0 #15 Ștefan Teoroc 18-10-2011 23:23
Mai am cateva zile Tepes, mai rezistati!
:-)

Doar tatonez de la distanta
+1 #14 Tepes 18-10-2011 23:14
Dl Stefan a revenit din CO ?? cred ca da este mai activ pe forum ceea ce este bine. :lol:
+1 #13 Vasiliev 18-10-2011 22:19
Si totusi Stefan, cum ii aparam pe cei care sunt pasibili a fi sanctionati prin comisiile de disciplina datorita indolentei si a lipsei asumarii raspunderii de catre sefii care dispun ordine abuzive, motivandu-le prin lipsa personalului ? in aceste conditii a neimplementarii codului deontologic la nivel european, bineinteles.

Ar trebui sa facem un curs la nivel de sindicat bazat pe insusirea viciilor de procedura pe care le putem invoca in comisiile de disciplina cand intervin astfel de spete, in care subordonatii tind sa fie pedepsiti pentru gravele erori comise de catre cei care au puterea sa dispuna ordine la limita legii.

Personal, fara a da dovada de autoflatare, m-am batut pentru un astfel de caz in comisia de disciplina pentru un membru si am reusit sa-i pun la punct pe cei care incercau sa ingereze ideea ca, daca un director adjunct si un sef de sectie au fost pedepsiti, neaparat trebuie pedepsit si agentul prins la mijloc in situatia respectiva.
+1 #12 Ștefan Teoroc 18-10-2011 22:00
Pentru Ministru
Implementarea in Romania se poate face in mai multe feluri. Una mai fortata si deci mai rapida ar fi adoptarea unei decizii europene care obliga Romania la armonizarea legislatiei nationale. Primul act pe teava in acest sens este Codul etic european al personalului de penitenciare. Ramane de vazut care va fi varianta finala a acestuia. SNLP a avut doua propuneri de modificare a proiectului sustinute in prezent de EPSU

Este drept ca e vorba despre un concept nou
Raspunderea colectiva se poate materializa si printr-o diluare a responsabilizar ii celui vinovat daca are circumstante atenuante, asa cum am aratat
+1 #11 scumbrie neprinsa 18-10-2011 21:48
Oare cind se va lucra in sistemul penitenciar rromanesc cu un numar suficient de cadre?
Cite penitenciae sunt in sistem,atitea modalitati de lucru exista.
Nimeni din conducerea anp-ului nu-si pune serios intrebarea,cum trebuie procedat in continuare, sau nu se vrea,sau sunt depasiti,ori suntem o cantitate neglijabila,poz itionata pe la si altii.
0 #10 scumbrie neprinsa 17-10-2011 18:55
Avem un an de zile de cind s-a produs tragicul eveniment de la GALATI.
S-au facut numeroase demersuri privind infiintarea grupei de interventie,dar toate au ramas fara ecou,la fel ca si in alte unitati.
Nu este rau ca se achitioneaza materiale ptr.grupele de interventie,dar de unde personal.
Vor sta aruncate in magazii,se vor umple de praf,dar in schimb suntem dotati.
Daca am fi avut oameni specializati care sa intervina la evenimentul de anul trecut,probabil nu am fi avut la ora actuala cinci colegi dupa gratii si sapte la dispozitie.
Dar cine sa ne asculte,mergem cu grupe de interventie formate din magazioneri,con tabili si cite unul de pe la operativ.
Tinem compartimente cu schema umflata,iar cei din operativ umbla ca niste turbati.
Se incalca in mod grav separatiunea ppl-ilor,dar cine mai are timp de acest aspect,oricum tot agentul va plati,in situatia producerii unui eveniment negativ.
Se lucreaza din inertie fratilor,vai mama noastra.
0 #9 Ministru 17-10-2011 17:04
Stefan la noi nu vom vedea niciodata implementata raspunderea colectiva, nici in sistem si nici in Romania.Cum sa raspunda directorul de greseala subalternului? Pai pana mai ieri nu cereau ei sa poata sanctionadirect subalternii cu mustrare ? E un nonses sa credem asta. Ca unul care stiu bine acest lucru in legatura cu comisiile de disciplina, are dreptate Tepes am trait sa mi se spuna: Cum a scapat nepedepsit "X" ? Desfintez comisia de disciplina, etc, etc.In ce tara traim? Pai saptamanal daca nu chiar zilnic d/l Bala ar trebui sa fie sesizat in comisiile de disciplina din unitati doar pentru cei care sunt sesizati cu art.69, lit.b din 293 si asta doar pe lipsa de personal. Da trebuie sa militam pentru RASPUNDEREA COLECTIVA, e singura solutie pentru responsabilizar ea tuturor directorilor si nu doar a palmasilor de pe plantatiile acestora. Ai dreptate Tepes e foarte greu, nu greu sa implementam noi metode de lucru, dar trebuie sa facem acest lucru, altfel ne vom conversa permanent pe forum fara rezolvare.
0 #8 Vasiliev 16-10-2011 15:01
Tu ai dreptate pe fond Tepes, sunt constient ca reprezinta un raspuns ceea ce eu am spus dar, in acelasi timp, multe din dispozitiile date sunt in ilegalitate si totusi in caz ca se intampla ceva, tot cel care a executat dispozitia iese vinovat. Si esti constient ca sunt multe cazuri de acest gen in care executantului i se atribuie toata vina si in multe cazuri este si sanctionat pentru asta.

Argumente pentru o astfel de situatie am cerut.

E cam nefiresc dar in aceste conditii "ne mancam amarul" si smecherii ies basma curata de fiecare data.
Poate cu un astfel de demers initiat de Stefan lucrurile se vor mai aseza.

Pe de alta parte, sunt multi carora le place sa fie sefi si tot atat de multi care fug de asumarea raspunderii. Tocmai de aceste entitati va trebui sa ne debarasam in sistem si sa ne bazam pe oameni care, cu adevarat isi asuma responsabilitat i. Bineinteles, in conditiile in care au si curajul de a-si asuma sanctiunea in caz de gresesc. Ma tem ca acesti oameni sunt prea putini si in conditiile in care vor fi individualizate raspunderile atunci vor disparea cu totul.

Demersul asta poate fi un instrument de "masurare" a competentei celor implicati in actul managerial.

Google Translate

Cauta in site

 • Mariana 15.12.2017 11:02
  Lucrez intr-o institutie de cercetare, pana in febr.2017 am avut salariul ...

  Read more...

   
 • Legislatorul 15.12.2017 01:28
  Stai linistit ca in urma noilor dispozitii ale legii de 3xecutare si a ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 14.12.2017 23:28
  ministrul e absent pana marti / il capturam cand revine / noi zicem ca ...

  Read more...

   
 • eu 14.12.2017 22:59
  ok,e in regula cuposturile,dar cu plata orelor suplimentare pana la ...

  Read more...

   
 • Snlp Dej 14.12.2017 22:24
  Stefan te rog sa îi amintești domnului director general sa nu uite ca si ...

  Read more...

Google AdS