www.snlp.ro Web analytics

BNS: Votul Curtii Constitutionale, o consecinta a politizarii institutiei

Blocul Național Sindical a luat act cu regret de decizia Curții Constituționale de miercuri, 23 martie 2011, prin care noul Cod al Muncii promovat de Guvernul Boc a fost declarat constituțional.

Considerăm că votul dat de Curtea Constituțională (CC) este o consecință a politizării acestei instituții, aflată departe de conceptul imparțialității și al justiției, și reprezintă un tribut plătit de membrii majoritari ai CC către partidele din arcul guvernamental care i-au promovat.

Având în vedere faptul că membrii majoritari ai CC nu sunt la prima dovadă de aservire politică, Blocul Național Sindical consideră că discuțiile purtate la nivel politic pe marginea modificării Constituției trebuie să se aplece cu prioritate și asupra prevederilor care reglementează mecanismul de desemnare a membrilor Curții Constituționale.

”Cordonul ombilical” dintre membrii Curții Constituționale, partide politice și Președintele României trebuie tăiat iar mecanismele de numire trebuie regândite în așa fel încât membrii Curții Constituționale să fie deciși prin votul cetățenilor. Doar așa această instituție va avea puterea și independența să ignore presiunile politice și doar așa va putea judeca spețele prin prisma argumentelor tehnice.

Blocul Național Sindical a anticipat decizia Curții Constituționale de astăzi și a convocat un Consiliu Național Extraordinar pentru data de 6 aprilie 2011. Unul dintre punctele aflate pe ordinea de zi va fi ”înarmarea” membrilor de sindicat și a organizațiilor afiliate la BNS cu un set de proceduri pe care trebuie să le urmeze pentru a contracara eventualele abuzuri săvârșite de angajatori după intrarea în vigoare a Codului Muncii.

Estimăm că instanțele de judecată din România se vor confrunta cu un număr enorm de procese, întrucât vom folosi toate pârghiile legale pentru bloca încercările de abuzuri din partea angajatorilor. Nu vom ezita să ducem cazurile membrilor noștri de sindicat până la Curtea Europeană de Justiție și Curtea Europeană a Drepturilor Omului, ori de câte ori va fi nevoie.

Blocul Național Sindical a început deja să facă o evaluare minuțioasă a modului în care România a transpus legislația comunitară asumată prin tratatul de aderare și vom sesiza Comisiei Europene încălcarea obligațiilor de către România în vederea declanșării procedurii de infrigement.

Continuarea acțiunilor de protest prin declanșarea grevei generale nu mai reprezintă o opțiune de a bloca promulgarea Codului Muncii.

Din evaluările făcute la nivel de confederații a rezultat că Blocul Național Sindical a strâns cele mai multe semnături de la membrii de sindicat, urmat de Cartel Alfa. Celelalte trei confederații nu au considerat prioritar acest demers.

Potrivit legislației, în condițiile acestea nu se poate declanșa grevă generală la nivel național. Greve pot apărea la nivel de unități sau în anumite sectoare în care BNS este majoritar și a strâns suficiente semnături însă oprirea lucrului la o scară atât de mică nu va avea niciun impact.

BNS regretă de pe acum ceea ce se va întâmpla în sectorul bugetar pe parcursul acestui an. După tăierile de salarii de anul trecut, în 2011 vor urma disponibilizări masive în acest sector iar noul Cod al Muncii nu le mai oferă bugetarilor niciun fel de protecție în fața concedierilor.

Din păcate bugetarii din sănătate, educație, administrație publică, etc (afiliați la alte confederații decât BNS) nu s-au mobilizat pentru strângerea de semnături în vederea declanșării grevei generale.

Membrii BNS sunt în proporție covârșitoare lucrători din mediul economic.

Blocul Național Sindical a decis ca pe viitor să analizeze cu mai multă atenție opțiunea de a organiza acțiuni comune cu structurile sindicale care nu s-au implicat suficient în campania împotriva Codului Boc din perioada februarie – martie 2011.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)