www.snlp.ro Web analytics

MApN a initiat cresterea normei de hrana din ianuarie 2018

6a00d8341bf67c53ef015436416943970c-320wi.jpg

 

Norma de hrana reprezinta pentru salariatii din sistemul national de aparare o parte substantiala din remuneratia primita lunar. Aceasta norma se actualizeaza periodic in conditiile prevazute de lege.

ORDONANTA Nr. 26 din 22 iulie 1994 privind drepturile de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala

Art 5

(1) Valoarea financiară a normelor de hrană aprobate prin hotărâre a Guvernului se stabileşte şi se actualizează, în mod unitar, de către Ministerul Apărării Naţionale împreună cu celelalte instituţii publice prevăzute la art. 1, în funcţie de indicii preţurilor de consum pentru actualizare la rata inflaţiei a elementelor patrimoniale, capitolul «Mărfuri alimentare», publicaţi de Institutul Naţional de Statistică în Buletinul Statistic de Preţuri.

(2) Actualizarea financiară a normei de hrană se face periodic, pe baza indicilor preţurilor de consum prevăzuţi la alin. (1), dacă rezultă diferenţe de peste 5 % faţă de luna în care s-a stabilit ultima valoare.

Chiar si de la normele stabilite prin noua lege-cadru privind salarizarea bugetarilor, este prevazuta o derogare pentru structura de aparare nationala cu trimitere la OG 26/1994.

LEGE-CADRU nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice

Art 18

(1) Începând cu 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, indemnizaţii de hrană reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, cu excepţia personalului Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiţiei – Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, precum şi a personalului poliţiei locale care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Avand in vedere prevederile OG 26/1994, MApN a initiat un proiect prin care valoarea normei de hrana va creste cu 2 lei/zi incepand cu luna ianuarie 2018. Proiectul se afla, la acest moment, pe circuitul dintre institutiile publice care formeaza structura de aparare nationala. Nu este un simplu zvon, ci o certitudine! Prin urmare, cel putin din acest plan ne putem astepta la o usoara dar binevenita crestere salariala pentru anul urmator. Asa cum se poate observa din prevederile OG 26/1994, aceasta crestere se produce practic automat, corelat cu indicii preturilor de consum, fiind necesar doar un demers initiat de MApN cu celelalte institutii din structura.

 

22 COMMENTS

  1. indicele preţurilor de consum a ajuns la 5% , inseamna ca vom avea niste cresteri concrete la norma de hrana conform oug 26/1994?

  2. Știe cineva de ce sa luat sporul specialist de clasa la asistenții din unitățile militare?

  3. Ca institutie trebuie pus accentul pe protectia militarului prin asigurarea unei locuinte decente,pe echipare cu tinuta comoda,confortabila ,calitativa si hranirea de calitate si cantitate .sa nu mai fie acceptate numai interese economice ci de protecie a militarului si negocieri corecte fara a fi aruncati banii publici pe orice care nu este la adevarata valoare.

  4. Buna ziua. Vreo noutate desre cresterea normei de hrana? Nu s a auzit nimc pana acum

  5. Dragii mei colegi chiriasi, va rog sa nu va mai vaitati ca nu vi se mareste suma pentru chirie dupa ce ati cumparat case pe numele altora si locuiti in propria casa pe care o platiti din banii de chirie. Sau chiria fiind mai mica nu mai acopera ratele la casa si trebuie sa mau puneti si 2-3 lei din salariu. Sa nu mai vorbim ca sumele care se platesc pentru chirii fac parte din fondul de salarii, prevazut pentru toti salariatii, din care chiriasii consuma o foarte mare parte creind probleme pentru plata altor drepturi ( medicamente, proteze, etc. )

  6. Dragi colegi chiriași va rugam sa ne lăsați cu atâtea plângeri luați credite și nu așteptați pomana ,am ajuns de rasul lumii și toată lumea critica faptul ca avem multe drepturi tocmai datorita vouă. Eu am făcut 3 credite o casa și nu m – am plâns ca nu mă ajuta unitatea.RUSINE, RUȘINE. Și pt ăsta noi un sfat :luati-va case nu audi și bmw ,demonstrați ca vreți sa munciți și poate după aceea cereți doar drepturi. O duminica frumoasa.

  7. Taz – așa este. Tocmai aceasta plafonare se preîntâmpina prin actul aflat pe circuit. Plafonarea este in vigoare din 2010. Dar a mai fost evitata o data prin OUG 26/2015. Am dat ca cert proiectul privind creșterea din Ianuarie 2018. Dar pentru asta norma va fi crescută inca pe anul curent. Nu am intenționat o suprasaturare cu detalii întrucât vom reveni oricum la acest subiect de mâine. Am transmis informația imediat după ce am putut confirma sigur existența proiectului precum și faptul ca a fost transmis de MApN tuturor instituțiilor din structura de apărare. De fiecare data ca un astfel de demers a fost initiat, el a și produs efecte.

  8. Fiecare cu calculele lui , unii poate nu au reusit sa stranga avansul , tu vei ramane cu o casa , cel in chirie poate cu nimic…haideti sa nu fim rautaciosi si invidiosi , daca chiria e un drept fiecare sa decida in dreptul sau … rugam sa se faca o recalculare si sa ne spuna si nua daca intra sau nu sporul de merit si daca vom reusii in viitor sa nu mai fie plafonata la calculul din 2009.

  9. de ce tot va plangeti de chirie? luati credite si luati-va case. toata lumea plange de chirii o gramada fac numai smecherii cu banii de chirii si cu banii de naveta

  10. [quote name=”PMS Craiova”]D-le Teoroc, ce facem cu banii de chirie in care nu mai intra la calculul acesteia sporul de 75% (și am înțeles că este normal sa fie așa) , însă nu a mai intrat la calcul nici Salariul de merit de 2 luni (am înțeles că a fost scos acest procent din greșală, trebuia luna anterioara sa se recalculeze,însă nu s-a întâmplat asa). Vă uitați și vă bucurați la 2 lei pe zi (60 de lei/luna) exact ca și mine și toți ceilalți colegi, dar ce facem cu chiria că ne-a tăiat intre 170-200 lei/ luna. Luați atitudine, va rog frumos! Este vb de P. Craiova.[/quote]
    Baga mana in buzunar colegule.Daca esti din alta localitate e nasol.Daca esti din Craiova asta e , faci si tu un efort cum fac si altii.

  11. #6 finul Alecu – inarticol se insiruie pe banda rulanta acte normative si tu incadrezi la zvon 🙂 Bine ai revenit, Alecule !

  12. Cred ca si spusele dvs sunt tot „zvon” pana la confirmare printr-un act normativ,care de-abia acela devine certitudine.Bine,putem vorbi de zvonuri care se confirma si altele care se infirma!

  13. Vă plângeți că ați luat mai puțini bani de chirie.Luati un credit și cumparati-va o casa.Poate așa nu va mai plângeți.Unii așa au făcut și acum sânt ,,fericiți”” cel puțin 25 de ani.Ce spuneți ,va băgați.

  14. D-le Teoroc, ce facem cu banii de chirie in care nu mai intra la calculul acesteia sporul de 75% (și am înțeles că este normal sa fie așa) , însă nu a mai intrat la calcul nici Salariul de merit de 2 luni (am înțeles că a fost scos acest procent din greșală, trebuia luna anterioara sa se recalculeze,însă nu s-a întâmplat asa). Vă uitați și vă bucurați la 2 lei pe zi (60 de lei/luna) exact ca și mine și toți ceilalți colegi, dar ce facem cu chiria că ne-a tăiat intre 170-200 lei/ luna. Luați atitudine, va rog frumos! Este vb de P. Craiova.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)