www.snlp.ro Web analytics

Incurcătură de mațe

OpenForum Eliminate Chaos

Cerem scuze cititorilor pentru absenta ceva mai indelungata. O vacanta chiar si tomnatica, se impunea. Altfel riscam sa ardem circuitele. Noul colectiv de redactie extins, a stat insa la sprijin, in mod onorabil. Multumim Aidei, Lilianei si in special lui Cristian care au publicat articole in perioada aceasta, informand cu privire la diferite aspecte de interes. Pentru ca ne-am inmultit, de azi se va semna si presedintele SNLP atunci cand il loveste muza creatiei. Reiteram o chemare pe care o facem periodic tuturor, respectiv aceea de a transmite idei de articole dar mai ales articole integrale care pot fi publicate pe pagina SNLP cu nume real sau sub pseudonim.

Nimic deosebit de relevant nu pare sa se intample in ultimul timp in afara de ceva tatonari si tamponari politice si sociale pe temele prioritare despre salarizare si fiscalizare. Traversam impreuna o perioada relativ tulbure in care privim spre un 2018 plin de cresteri salariale care ba se apropie, ba se indeparteaza lasand in loc perspective ingrijoratoare in plan fiscal. Ideea de plasare a contributiilor integral pe angajat, dincolo de faptul ca ne-ar face din nou primii (din coada) in Europa (am mai fost in 2010 cand am inregistrat cel mai mare procent de taieri salariale – 25%), este deja vazuta la pachet cu cresterile salariale din 2018.

Pe scurt, teza a devenit cam asa: fie crestem salariile cu 25% si trecem contributiile integral pe angajat (rezultand o diferenta de vreo 3% de crestere reala) fie se renunta la treaba cu contributiile dar si la cresterea de 25% din 2018. Un fel de santaj social aplicat progresiv. Intai e lasat poporul sa se obisnuiasca temeinic cu aroma celor 25% trecuti pe la nas apoi se livreaza spaima pierderii a ceea ce inca nu avem daca nu se accepta miscarea urmatoare care reprezinta de fapt o tinta mult mai importanta, mai mult ca sigur in creatia aceluiasi Darius Valcov, mare sfatuitor de partid, guvern si tara. 

In ce ne priveste, cresterile de peste 30% aplicate in ultimul an (salariul de merit, majorare de 10%, corelare cu salariul minim brut pe tara) ne-au dat un respiro cat sa nu ne lasam foarte deranjati de lovitora dura data in plex pensiilor militare plafonate la salariul net fara norma de hrana. Aceasta miscare a facut ca dupa 15 septembrie 2017 dinamica de personal din structura de aparare nationala sa ia sfarsit. Stam cuminti pana cand incep sa creasca salariile (?) astfel incat plafonarea sa se transforme din paguba in castig. Moment in care, mai mult ca sigur se va umbla si la baza de calcul lasata inca neatinsa (decat un pic, de Julien cel premier care a tamponat si darea-n plata lasand creditorii neajutorati in ghearele francului elevetian). 

In schimb a inceput dinamica de efective la detinuti. Am scazut la putin peste 25.000 de suflete incarcerate. Tot politicul, pana chiar si Tudorel, se mira de efectele surprinzatoare. Ce chestie, nimeni nu s a gandit pana acum ca vor iesi atat de multi. Uite ca ies. Apoi vor intra iar. Mai repede  decat s-ar crede. Si vor fi din nou custodiati in conditii necorespunzatoare. Si vor iesi din nou. Si tot asa. In loc de comisii de liberare nesfarsite, mai bine dam detinutilor cartele si punem turnicheti la intrarea in „facultate“. Pontezi cand intri/iesi in camerele neeuropene si pac, prin turnicheti, afara. Asa, la viteza, am zice ca tocmai au fost asigurate premisele pentru ca gradul de recidiva (inca necalculat in Romania) sa se catere pe primul loc in Europa. 

Peste toatre acestea, o lista intreaga de prioritati nerezolvate se tot lungeste adunand noi si noi teme care incep sa se prafuiasca. Avem nomenclator nou dar in lipsa unui HG pentru cele 1000 de posturi suplimentare, rescrierea statelor, cam finalizata se pare, nu va aduce nimic nou. Despre HG-ul cu cele 1000 de posturi inca nu avem vesti. Asa cum nu stim daca Tudorel Toader mai tine minte ca are de schimbat un statut special si de modificat o denumire a ocupatiei noastre in politie penitenciara. In stand-by se afla si normele de aplicare a legii 153/2017 (salarizarea-cadru) precum si proiectul de regulament privind sporurile pentru conditii de munca. Nu ca acesta din urma ar conta prea mult. Poti aduna si 200% sporuri intr-o luna, nu vei primi mai mult de 30%. Doar nu lucram in sanatate, pentru ca acolo se pare ca se poate. Sa mai pomenim de proiectul de HG pentru sprijin la cumparare/construire locuinta? Sau de asigurare buget in 2018 pentru cresterea normei de echipare sau vouchere de vacanta? Stati linistiti, nu este doar vaicareala, repunem totul pe tapet!

 

4 COMMENTS

  1. Domnule Teoroc
    Domnul ministru TT cu siguranta nu mai tine minte ca are de modificat un statut si o denumire.
    Daca nu-i aduceti d.voastra aminte,suntem multi care punem pariu ca va mai trece un an,va ajunge sa fie remaniat si nu va face nimic in privinta statutului nostru.
    Se pare ca nici cuvantul premierului nu valoreaza nimic.
    Va saluta cu respect un coleg de arme sindicalist.

  2. Poate cel mai asteptat e sprijinul pt cumpararea unei locuinte… atat in ani cat si in speranta. Armata are deja cartiere construite noi zero barat. Oare cat mai asteptam?

  3. Calculati va rog d-le Teoroc care vor fi retinerile noastre dupa 1 ianuarie pentru ca doar CAS pentru conditii speciale este de 33% (il platea firma pana acum), pe langa care vor mai fi de achitat si celelalte contributii ale noastre si ale firmei. Si sporurile vor scadea la maxim 30%. Ce mai luam net la final de luna?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)