www.snlp.ro Web analytics

Retrospectiva unui concurs. Intoleranta la responsabilitate?

Internet Competition Gone Wrong

 

ANP trateaza functia de comanda cu reguli simpliste. Valul de concursuri pentru functii de comanda a prins sistemul pe picior gresit. Frica neincadrarii in termen a determinat ca aceste concursuri sa fie tratate la modul „pe repede inainte”, ignorandu-se din start ideea de promovabilitate pe criterii sanatoase. Incepand cu testarea psihologica pana la ultima faza a probei scrise.

Testarea psihologica, dealtfel destul de controversata in sistem pe fondul exprimarii unor opinii. Si nu putine au fost cele care au pus o eticheta unor psihologi. In sensul ca sunt „cei care pica pe capete”. De parca ar urmari alti itemi fata de cei stabiliti. Nu adeverim suspiciuni sau opinii ce pot fi subiective. Suntem doar vocea celor care transmit feed-back vis-a-vis de testarile psihologice. Sunt salariati care au primit aviz pozitiv, intra in procedura de concurs si, in acest timp, isi exprima intentia de a candida si la alt penitenciar pe un post similar, dar expira cele 6 luni ale avizului. Aceeasi testare, in aceleasi conditii, o pica. Iar motivele vin pe fondul unui exces de zel al psihologului la interviul cu acesta.

Sa trecem mai departe. Ce e mai frumos si mai palpitant ca interviul? Acel interviu, ca prima proba in concurs, la care se repeta aceeasi intrebare la toti candidatii. Si in zile consecutive, evident, daca numarul candidatilor pentru o functie este mai mare. Pacatul celor intai intervievati si fericirea celor ce urmau daca au apucat sa „sune un prieten”, sa auda ce si cum sunt intrebati. De ce s-ar fi sinchisit comisia sa conceapa cate un set de macar 5 intrebari pentru atingerea unui item? N-a fost mai simplu sa recite aceleasi intrebari zile la rand si sa astepte acelasi raspuns? Explicatie: „De ce sa complicam lucrurile, sa fim pasibili de a fi contestati?”

Calculatorul. O proba relativ simpla daca unii informaticieni nu ar avea pretentii sa li se vorbeasca in termeni ultratehnicizati. Asa se face ca lucrarea sustinuta la un centru de concurs a fost conceputa pe un rationament alambicat, desi rezolvarea acesteia a fost destul de simpla. Mai mult, s-au ales un numar de 9 subiecte, iar rezolvarea subiectului 7 a depins de rezolvarea subiectului 9. Demential, nu? Tipic gandirii it-iste sau „las-o ma ca merge si-asa!”? 

Proba scrisa. Prea scrisa ar spune unii cand ne gandim ca functia de comanda atarna de capacitatea de a scrie ad litteram. Fara sa jignesc colegii loviti de soarta norocului de a pica pe subiect, pare ca functia de comanda presupune veleitati de papagal. La capitolul asta, cea mai simpatica abordare a fost aceea ca lucrarile vor fi corectate de „specialisti pe paza”. Pe bune? Grila de corectare sa constea in articolul de lege iar specialistul sa caute ce nu apartine cu punct si virgula articolului? In asta consta apitudinea de specialist la corectare?

Explicatie la fel de inerta: „E mai bine ad litteram, din acelasi motiv de a nu fi contestabili”. De ce s-ar fi complicat comisia sa conceapa subiecte gen spete? De ce s-ar complica specialistii din comisie sa observe unde se plaseaza candidatul in speta, cum abordeaza candidatul actiunea pe temei legal… Greu de corectat, nu? Contestabil, nu? Specialisti pe paza, nu?

9 COMMENTS

  1. Anu fost angajați agenti in sistemul operati după o procedura greoie iar după ce i-am angajat fac cursuri6 luni deci ai putem folosi după 1 an de la angajare.Angajați din sursa externă la administrativ au facut cursuri 3luni.Daca ne puteti spune ceva de acest aspect.

  2. #unColeg . Consider că e cea mai proastă idee să încadrezi 1500 de oameni intru-un singur concurs(Tg.Ocna și/sau CFSO Arad), pentru că după ce termină școlarizarea și îi încadrezi, deci sunt fpss definitivi, unitățile o să observe că sistemul a încadrat 1300 de (editat) care vor toți pe sectie sau în postul de pază, asta e tendința celor care au terminat de curând Tg.Ocna/CFSO Arad sau a celor care au fost încadrați din sursă externă. Apoi directorii de unitate își dau seama că nu au ce să aleagă din grămada de ,, deștepți” care să poată lucra și în sectorul administrativ, unde deja există nemulțumiri mari si frustrări din cauza diferenței de salariu. În cazul în care unitățile scot posturi din sursă externă mai des, există posibilitatea ca un angajat dintr-o fabrică mică sau mare,nu are importanta,dar care are deja un contract de muncă să-și răpească din timp si sa încerce din sursă externă la penitenciar pentru un salariu mai bun, dar sa renunțe un om cu un contract de muncă și să plece la Tg. Ocna nu prea văd, asta e părerea mea.

  3. [quote name=”Un coleg”]Domnilor lideri,oare la noi de ce nu se poate ca sa se faca o sesiune exceptionala de 1500 de angajari prin scolile nationale de agenti la Tirgu Ocna si Arad si terminam bilciu cu angajarile cu reclamatiile,contestatiile,cu orele suplimentare,cu deficitul de personal.Ceva clar transparent si intr-un an rezolvam problemele cu personalul!!! Sper sa propuneti conducerii ANP aceasta modalitate de rezolvare care cinsider ca e una buna si corecta!!De ce la MAI se poate si la noi nu.Speta cu chiriile in care unii fenteaza sistemul si profita,iar altii saracii care de 10-15-20 de ani, angajati ai unitatilor noastre se chinuie datori la banci pentru ca au avut indrazneala sa isi achizitioneze un apartament sau o casa .Conform statutului TOTI angajatii au dreptul sa fie sprijiniti la achizitionarea unei locuinte.Sa se termine odata cu aceste chirii acordate doar la unii si sa se acorde o suma de macar 500 de ron tuturor ca suma compensatorie ,,sprijin achizitionare locuinta sau modernizare locuinta”” tuturor angajatilor care fac dovada ca din momentul angajarii sau pe parcursul carierei de fpps si-au achizitionat o locuinta.Asa este corect.Nu mai vorbim ca dupa demersul MAPN si MAI pe aceasta tema,care nu prevede ca toti sa beneficieze de compensatie chirie si e prost facut nerespectand dreptul tuturor angajatilor cum prevede legea, am ramas din nou pe dinafara cei de la penitenciare,pentru ca are ministrul grija cu statutul sa ne tot duca cu pluta si sa nu ne rezolve problemele.
    http://m.mediafax.ro/social/ministerul-afacerilor-interne-face-2-880-de-angajari-ce-conditii-trebuie-sa-indeplinesti-si-cand-are-loc-concursul-16766309%5B/quote%5D
    Aici e vorba de concursurile din sursă internă. 1500 la Tg. Ocna?
    Unde-i cazezi? Ai fost pe acolo?
    Să nu mai zicem de faptul că nu s-au ocupat nici acele locuri, puține, anul trecut și că pe cei din sursă externă îi punem la treabă din primele zile.

  4. [quote name=”Justice”]La admiterea în Academia de Politie, Tg. Ocna, INM se sustine test grila, la noi de ce nu se poate? S-a dovedit clar mult mai eficient. In ziua de azi nu i-au posturile oamenii competenti ci cei care memoreaza totul, tip „tocilarilor”[/quote]
    [quote name=”Justice”]La admiterea în Academia de Politie, Tg. Ocna, INM se sustine test grila, la noi de ce nu se poate? S-a dovedit clar mult mai eficient. In ziua de azi nu i-au posturile oamenii competenti ci cei care memoreaza totul, tip „tocilarilor”[/quote]
    Ne vor cu memorie xerox. E o mare porcarie sa te corecteze corecteze ca la grila cand e sinteza. Dar cine stie subiectele inainte poate srie xerox. Clar!!!

  5. Bani de chirie .o discriminare la adresa multor fpss care in mod corect au ales varianta ratelor .sindicatul nostru care in repetate randuri a tras din greu pentru respectarea drepturilor. Nu reuseste cu toate demersurile sa prioritizeze odata aceasta nedreptate care conform statutului are beneficiari toti fpss. In cazul nostru sunt doar cei incadrati in ultima perioada.pe cei cu 15 sau 20 de ani vechime ai lasam datori si dupa pensie.sclavii bancilor cu statutul fpss fara norme de aplicare de 10 ani.chiar nu gasim vinovatii neelaborarii metodologiei ajutorului o data in viata pentru locuinta. Nu se vrea . Acesta este adevarul ca cine trebuie beneficiaza de toate drepturile

  6. Domnilor lideri,oare la noi de ce nu se poate ca sa se faca o sesiune exceptionala de 1500 de angajari prin scolile nationale de agenti la Tirgu Ocna si Arad si terminam bilciu cu angajarile cu reclamatiile,contestatiile,cu orele suplimentare,cu deficitul de personal.Ceva clar transparent si intr-un an rezolvam problemele cu personalul!!! Sper sa propuneti conducerii ANP aceasta modalitate de rezolvare care cinsider ca e una buna si corecta!!De ce la MAI se poate si la noi nu.Speta cu chiriile in care unii fenteaza sistemul si profita,iar altii saracii care de 10-15-20 de ani, angajati ai unitatilor noastre se chinuie datori la banci pentru ca au avut indrazneala sa isi achizitioneze un apartament sau o casa .Conform statutului TOTI angajatii au dreptul sa fie sprijiniti la achizitionarea unei locuinte.Sa se termine odata cu aceste chirii acordate doar la unii si sa se acorde o suma de macar 500 de ron tuturor ca suma compensatorie ,,sprijin achizitionare locuinta sau modernizare locuinta”” tuturor angajatilor care fac dovada ca din momentul angajarii sau pe parcursul carierei de fpps si-au achizitionat o locuinta.Asa este corect.Nu mai vorbim ca dupa demersul MAPN si MAI pe aceasta tema,care nu prevede ca toti sa beneficieze de compensatie chirie si e prost facut nerespectand dreptul tuturor angajatilor cum prevede legea, am ramas din nou pe dinafara cei de la penitenciare,pentru ca are ministrul grija cu statutul sa ne tot duca cu pluta si sa nu ne rezolve problemele.
    http://m.mediafax.ro/social/ministerul-afacerilor-interne-face-2-880-de-angajari-ce-conditii-trebuie-sa-indeplinesti-si-cand-are-loc-concursul-16766309

  7. La admiterea în Academia de Politie, Tg. Ocna, INM se sustine test grila, la noi de ce nu se poate? S-a dovedit clar mult mai eficient. In ziua de azi nu i-au posturile oamenii competenti ci cei care memoreaza totul, tip „tocilarilor”

  8. Si uite asa ne am trezit cu functii ocupate de unii care au fugit toata viata de detinuti si acum coordoneaza tot ce se intampla cu ei. Da dar au fost redutabili la scris… ce sa mai zic de interviu cand habar nu au ce inseamna siguranta si regim penitenciar… dar apropo o sa zica ei cine ne a impiedicat sa invatam… pai tocmai timpul alocat problemelor din puscarie ne a diminuat unora timpul de a invata cuvant cu cuvant de parca doar asta e important in lucru cu detinutul …ii recitam permant din legi. Un sistem care promoveaza de cele mai multe ori obedientii… si altii… si banuiesc ca se intelege cine sunt altii…

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)