www.snlp.ro Web analytics

Paza si supravegherea. Dilema

Paza supraveghere

 

Doua elemente ale muncii de penitenciar, sa le spunem, cu caracter permanent. Privite din exterior, se pare ca societatea civila le cuantifica sub termenul de paza. Ca doar nu de putine ori ne-am confruntat cu intrebarea: „Si ce faceti acolo? Paziti detinutii?” Pe cat de deranjanta pentru noi, pe atat de uzuala pentru ei.

Dileme mai avem si noi. Mai ales cand „cantarim” cele doua activitati. Si daca nu am fi subiectivi, de cele mai multe ori am realiza ca sunt la fel de importante. Atat paza perimetrului cat si supravegherea, au micile lor povesti. Iar contextul schimbarilor din sistem a contribuit la plasarea lor in unghiuri diferite ale perceptiei.

Initial, in perioada militarizata si putini ani dupa, cand sistemul era cunoscut ca un adevarat pilon de forta pe linia sigurantei si apararii, munca in paza perimetrului era considerata o mica „umilinta”, termen preluat involuntar din aria interna a penitenciarului. De parca munca in foisor ar fi fost pusa pe seama unei activitati pentru care se incaseaza spor de rusine. Nimic mai fals!

Stigmatizarea celor care prestau in foisor si, probabil, chiar si in zilele noastre, se rezuma la faptul ca nu au „mangleala”, ca nu detin experienta „vietii”, ca „nu sunt in stare sa gestioneze fizic si psihic situatii deosebite” sau alte motive pe care le puteti expune cu usurinta la comentariile acestui articol.

De aici si tendinta unor sefi de a considera ca, „urcand pe gard” un agent, il supunea unei rusini colective. Si, in multe cazuri, chiar avea efect printre salariati, acestia asumandu-si rolul de „umilit”. Nimic mai fals si mai incorect in a interpreta astfel lucrurile, paza perimetrului fiind o munca care presupune multe calitati.

Au venit insa vremuri noi, cu oameni noi. Cu alte viziuni si alte interpretari. In acelasi timp, au venit si schimbarile acelui sistem in care munca cu detinutul era destul de definita, trasand o linie nepunctata intre detinut si salariatul sistemului penitenciar. Odata cu schimbarea acestei linii intr-una discontinua, s-a permis detinutului sa o depaseasca dupa bunul plac si sa invadeze starea de siguranta a lucratorului.

Evident ca s-a schimbat si paradigma printre salariati, postul de paza a perimetrului devenind din ce in ce mai atractiv. Nu ca oamenii si-ar fi pierdut simtul raspunderii. Ci, pusi in fata starii de fapt create in mod voluntar de un sistem inert, ajung sa se resemneze. Urmarind in acelasi timp sa se replieze acolo unde se pot simti in siguranta iar lucrurile depind numai de ei.

Adusi in postura de a nu mai sti cum sa se pozitioneze in relatia cu detinutul, devenind retrograzi datorita lipsei protectiei personale, traind sentimentul umilintei din ce in ce mai acerb din partea detinutilor, aleg sa se confrunte cu alte „avantaje”. Lupta cu sine timp de 12 ore sau mai mult, lipsa unor conditii umane de a-si satisface nevoile fiziologice, lupta cu falsa impresie ca „se bate de musca” cand, la peste 40 grade, musca e in forma sa de gratie.

In fond, cu totii rezistam. O facem insa zbatandu-ne intr-o stare de beatitudine, de incertitudine continua, muncind din inertie sub impulsul unui compromis permanent. O postura inexistenta daca sistemul n-ar fi slabit, daca n-ar fi devenit din ce in ce mai penetrabil de factori carora le vom acorda o atentie mai sporita in articolele viitoare.

16 COMMENTS

  1. Dl. Stefan , ce stiti despre „fisa de monitorizare ” ?
    In lipsa detinutilor , ANP-ul monitorizeaza supraveghetorii video , nu cred ca poate cineva sa sa roboteasca 12 ore avand asupra sa echipamentul din dotare .

  2. [quote name=”Bizaar”]Ce mi place E4….sa mi aducă el un manual de proceduri unde scrie ca se acționează singur.alooo??cum sa stai singur la 20 de camere ?fara însoțitori ,uneori fără șef de secție.bizaaar….[/quote]
    TE contrazici singur.Ai spus de dotari moderne ca lipsesc.Enumera.Ca suntem putini stim toti si asta nu intra la dotari.

  3. Ce mi place E4….sa mi aducă el un manual de proceduri unde scrie ca se acționează singur.alooo??cum sa stai singur la 20 de camere ?fara însoțitori ,uneori fără șef de secție.bizaaar….

  4. #12 unu 12-10-2017 19:25 – te-ai oprit la acel citat din informarea Guvernului? Mai departe nu te-ai straduit sa citesti?
    In primul rand nu vorbim de solda (este valabila pentru militari) ci, asa cum am mai afirmat, de salariul de functie 2010 constituit in conformitate cu Legea 155/2017. S-a detaliat in zeci de randuri din ce este constituit acest SF 2010 (noua baza de calcul a sporului anp si a majorarii de 75%).
    Pe scurt, SF constituie din Sf (coef x vrs) + mis perm + fid + confid + suma compensatorie (formata din sporuri pe conditii de munca + alte sporuri + sal merit)

    In privinta fluturasului, Snlp a abordat de ceva problema: http://www.snlp.ro/stiri-si-noutati/articole-publicate/1510-fluturasul-cat-e-fluturasul.html

  5. Lamuriti fratilor oamenii. Marire la solda sau functie. Sunt si oameni care nu inteleg nenorocitul de fluturas. Reproduceri poate oricine posta din ordonanta. Spune domnule clar la fpss se da 10% calculat la solda formata din cele 5 elemente sau la functie si atunci vom sti sa calculam fiecare fara a posta sume oscilante. Multumesc domnilor lideri. Asa trebuie sa fie un raspuns pe intelesul tuturor nu copy paste.

  6. 4 – efectivul agentilor care presteaza pe o sectie e relevant. Degeaba stai dotat cu cele amintite de tine daca esti singur pe sectie. La mia de kilometri parcursi in timpul unei zile sa mai adauge Bizaar si acele „suveniruri”? dar ce faci daca le ai si nu sunt „functionabile”?

  7. [quote name=”Bizaar”]Ce bine a ți pus titlul: dilema!cu toate ca suntem in linia întâi niciodată nu am fost tratati ca atare.nu suntem pe funcții de supraveghere cu toate ca asta facem zi-noapte,ma refer strict la supraveghetori ,nu avem spor de încordare neuropsihica, ce sa mai vorbim de dotări moderne, etc, deja devin paranoia. Eu unul lucrez singur cu 100-120 ppl la regim închis.am peste 100 de atribuții de respectat pe timpul zilei cuprinse in fisa postului,dar sunt colegi singuri și cu 200-250 la rsd,deci se poate și mai rău.din proprie experiența va spun dragi colegi mai tineri sau noi încadrați:in paza vom fi mereu considerați prostii pușcăriei, tratati cu indignare și indiferenta.nu contează ca suntem singurii care nu reușim sa ne luam concedii, libere, niciodată nu fam obiectul vreunui salariu de merit , pentru ca ……etc[/quote]
    Enumera niste dotari moderne care sunt in alte penitenciare siiti lipsesc in serviciu: baston, spray, catuse,statie, buton de panica.Ce ti-ai mai dori? Daca tot spui ca iti lipsesc enumera din ele.

  8. #8 Anonim 12-10-2017 15:40 – Nu astepta sa ti se dea o suma fixa. Situatia depinde de la luna la luna, de sporurile pe conditiile de munca pe care le primesti, de numarul de zile lucratoare in luna respectiva, daca ai zile co, recuperari, alte cauze care afecteaza SF.
    La rece ti-as putea face un calcul. Nu ar fi atat de complicat insa e bine de stiut ca situatia depinde de la caz la caz si de elementele sus amintite. Vom centraliza niste calcule si vom estima un minim si un maxim. Putina rabdare.

  9. Ce înseamnă cei 10% pt.cineva care lucrează pe secție in ture are toate la maxim de asemenea are SDSl 50 ore.Stie cineva cat va fi net.Astept răspuns.

  10. Astăzi, 11 octombrie 2017, a fost aprobată în camera deputaților OUG 56(PLX 297/2017). Textul legii cuprinde majorări salariale pentru polițiști (10%) și personalul civil din MAI (15%), majorări care vor fi aplicate la salariul de funcție/salariul de bază (al cărui cuantum nu poate fi mai mic de 1450 lei) începând cu data de 1 octombrie 2017, deci la salariul din 14 noiembrie 2017. Inițiativa aparține FSNPPC și a fost negociată în luna iulie 2017 cu Primul Ministru al României Mihai Tudose.

  11. „Funcționarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare vor beneficia de majorarea cu 10% a cuantumului brut al salariilor de bază, începând cu 1 octombrie 2017. Este vorba despre 12.539 de angajaţi din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor” – extras de aici: http://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/majorari-salariale-pentru-functionarii-publici-cu-statut-special-din-sistemul-administratiei-penitenciare

    In asta a constat informarea Guvernului desi cu totii ne-am dat seama ca e o greseala, ca nu e vorba de salariul de baza brut ci de functie, similar cum este prevazut in OUG 56/2017 pentru completarea Legii 152/2017 si ulterior cum este prevazut in OUG 62/2017 pentru completarea aceleiasi legi. .

    #4 politist de penitenciare 11-10-2017 23:11 –
    Majorarea se aplica la salariul de functie 2010. Atentie ! NU la SF 2009 ! Mea culpa privind salariul de baza. Trebuia sa continui si cu explicatiile de mai sus pentru a fi inteles.

  12. [quote name=”Cristian Tudorache”]Majorarea de 10% se aplica la cuantumul brut al salariului de baza[/quote]
    se aplica la salariul brut,de ce dezinformati lumea??? 😕

  13. Ce bine a ți pus titlul: dilema!cu toate ca suntem in linia întâi niciodată nu am fost tratati ca atare.nu suntem pe funcții de supraveghere cu toate ca asta facem zi-noapte,ma refer strict la supraveghetori ,nu avem spor de încordare neuropsihica, ce sa mai vorbim de dotări moderne, etc, deja devin paranoia. Eu unul lucrez singur cu 100-120 ppl la regim închis.am peste 100 de atribuții de respectat pe timpul zilei cuprinse in fisa postului,dar sunt colegi singuri și cu 200-250 la rsd,deci se poate și mai rău.din proprie experiența va spun dragi colegi mai tineri sau noi încadrați:in paza vom fi mereu considerați prostii pușcăriei, tratati cu indignare și indiferenta.nu contează ca suntem singurii care nu reușim sa ne luam concedii, libere, niciodată nu fam obiectul vreunui salariu de merit , pentru ca ……etc

  14. Domnule presedinte,
    marirea de 10% de la 01 octombrie 2017,se aplica la salariul de functie de 572 sau la salariul net de 2700 lei

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)