www.snlp.ro Web analytics

De undeva trebuie inceput. Vrem sa muncim in siguranta!

Captură de ecran din 2017.09.11 la 23.17.48.png

Asa cum am promis in articolul anterior, revenim cu amanunte legate de initiativa de modificare legislativa lansata de un numar de judecatori de supraveghere a privarii de libertate. Cei șase semnatari propun modificarea Legii 254/2013 prin asprirea regimului sanctionator privind abaterile comise impotriva judecatorilor, grefierilor si personalului din penitenciare.

In sfarsit, judecatorii isi asuma si un astfel de mesaj! Sunt inedite atat demersul asumat si deschis, retransmis de MJ apoi de ANP in intreg sistemul penitenciar pentru inaintarea de propuneri si observatii, dar mai ales modul foarte realist, plastic, in care autorii memoriului adresat ministrului justitiei descriu tensiunea instalata in sistemul penitenciar ca rezultat al lipsei de fermitate a normei penale sau executional penale in planul susmentionat.

Suntem de parere ca initiativa trebuie consolidata si extinsa inclusiv spre latura de protectie a salariatilor (date personale etc) despre care am vorbit in articolul anterior. Organizatiile sindicale pot si vor sprijini acest demers. Scopul principal nu este sa dezvoltam metode noi de coercitie ci sa asiguram un mediu sigur si echilibrat in penitenciare, bazat pe disciplina si respect, protejand personalul si permitand judecatorilor de supraveghere sa-si faca treaba fara teama.

Captură de ecran din 2017.09.11 la 23.20.40.png

10 COMMENTS

  1. [quote name=”comandant sectie”]frumos articol …
    dar am o curiozitate, ce masuri ati intreprins in unitatea dumneavostra vis a vis Fără supărare am schimbat dateriile. Vă spun imediat care: de la stații, de la băi şi de la supraveghetori că sunt tot aceia care trag. Nu am reuşit să îi trimit în concediu că au dreptul.

  2. Pt comandant de sectie.
    In lecturarea articolului, undeva, pe drum, ati pierdut esenta acestuia, si anume lipsa fermitatii legislatiei. Nimeni, din nicio unitate, nu poate face mai mult decat prevede legea. O actiune care sa aiba ca efect modificarea legii nu se poate face printr-o actiune la nivel de unitate, ci printr-un demers de acest de acest gen. Modificarea legislatiei va avea apoi efect la nivelul tuturor unitatilor. Vedeti cazul actual privind liberarea conditionata, pentru rezolvarea caruia, ministrul Tudorel Toader a cerut copiile sentintelor si proceselor verbale de liberare conditionata, la nivel de tara.

  3. [quote name=”Anonimus Tg Mures”]S-au trezit intr-un final la realitate si judecatorii, mirati probabil de episoadele in care domnii detinuti maltratati de ,,paznicii tortionari” din penitenciare au incercat sa ii atace pe alti colegi judecatori prin intermediul unor ,,probe olimpice” gen aruncarea bancii, 100m saritura la gardul boxei inculpatilor, lupte greco-romane cu ,,paznicii” cu izbituri la sol desfasurate chiar in salile de instanta in prezenta unui public numeros de obicei gandindu-se probabil ce vor pati in eventualitate in care un judecator singurel pe strada se intalneste seara mai pe înserate cu un stimabil detinut condamnat chiar de el mergand pe premiza ,, munte cu munte se intalneste dar om cu om?”[/quote]
    Din păcate nu toți judecătorii sunt ca cei care au semnat această inițiativă bună, unii ne anulează rapoartele chiar dacă sunt corect întocmite, însoțite de note de la colegi și probe video. Apoi se miră că hoțul prinde curaj și face ce spuneți dvs. în comentariu.

  4. Probabil că toți care lucrăm cu ppl am avut spețe de genul: comite o abatere din sfera celor discutate în articol, primește o sancțiune penibilă de care nu-i pasă, gen nu mai primește pachet o lună (îl primește prin intermediul altuia) sau nu mai poate participa la activități…
    În afară de asta se propune (sau nu…) schimbarea regimului. Contestă la judecător, merge apoi la instanță și astfel supraveghetorul care i-a făcut raport mai stă cu el pe cap câteva luni. Dacă e în situația de a fi ”în termen” e și mai urât, te înjură cum îi vine la gură până la liberare.
    NORMAL ar fi să i se schimbe regimul imediat, să-l mutăm pe secția de maximă și DE ACOLO să-și exercite dreptul de a merge la jud. delegat și la instanță ca să conteste schimbarea de regim.
    În plus, cei care au rapoarte de disciplină pentru ofense de orice fel aduse personalului penitenciarului ar trebui să nu poată niciodată să fie repartizați în regim deschis sau semideschis. Să stea la maximă sau la închis.

  5. frumos articol …
    dar am o curiozitate, ce masuri ati intreprins in unitatea dumneavostra vis a vis de cele redactate ?

  6. S-au trezit intr-un final la realitate si judecatorii, mirati probabil de episoadele in care domnii detinuti maltratati de ,,paznicii tortionari” din penitenciare au incercat sa ii atace pe alti colegi judecatori prin intermediul unor ,,probe olimpice” gen aruncarea bancii, 100m saritura la gardul boxei inculpatilor, lupte greco-romane cu ,,paznicii” cu izbituri la sol desfasurate chiar in salile de instanta in prezenta unui public numeros de obicei gandindu-se probabil ce vor pati in eventualitate in care un judecator singurel pe strada se intalneste seara mai pe înserate cu un stimabil detinut condamnat chiar de el mergand pe premiza ,, munte cu munte se intalneste dar om cu om?”

  7. Dacă se poate prezenta lunar măcar statistic numarul de cazurile de ultraj din sistem.

  8. EXTRAORDINAR demers, este fenomentul cu care ma intalnesc cel mai des in calitatea mea de supraveghetor. Sper din tot sufletul sa se dea curs(boss MJ Pablo Escobar al justitiei) acestor solicitari, defapt e una singura care ar rezolva foarte multe lucruri. Aplaud aceasta initiativa

  9. S-au acordat foarte multe drepturi deținuților, în virtutea reglementărilor internaționale privind drepturile omului, protecției deținuților ca grupuri vulnerabile, iar sancțiunile sunt ridicole. Există o disproporție vădită între drepturi și obligații. Faptul că se suspendă exercitarea unor drepturi, la vizită, la pachet, nu mai sensibilizează niciun deținut. Să suspenzi dreptul la vizită unuia care nu este vizitat sau vizitat foarte rar este de un ridicol absolut,. Ori să suspenzi dreptul la pachet și cumpărături iarăși e lipsit de eficiență. Cumpără unul pentru altul, sunt mecanisme și legi nescrise prin care se rezolvă situația. Nicio sancțiune dintre cele prevăzute de lege nu produce cu adevărat un impact psihologic asupra deținutului. Sancțiunile sunt ca virusurile. Fiecare organism are propriul lui sistem de apărare care luptă împotriva bolii și dezvoltă o imunitate solidă. Ce nu te omoară, te face mai puternic. Unii judecători sunt atacați, altora li se pun șobolani morți la ușă pt.că au respins plângerea unui p.p.l care sesizase prezența șobolanilor în camere și în curtea de plimbare. Deci, după cum vedeți, unii sunt în executarea pedepselor, și aceștia nu sunt deținuții. Problema principală este inactivitatea prelungită, lipsa de activități, lipsa grijii zilei de mâine. Ar trebui ca deținuții să-și câștige hrana zilnică, nu să se plângă că nu au 70 de grame de carne în farfurie, așa cum spune legea. Însă legea 254 se oprește, în cazul lor, la drepturi. Nu există obligații, nu există sancțiuni care să-i lase nemâncați.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)