www.snlp.ro Web analytics

Presedintele SNLP – la ministrul muncii. Majorari salariale

olguta foto 465x390Joi 17.08.2017 presedintele SNLP a avut o intrevedere cu ministrul muncii, dna Lia Olguta Vasilescu pe tema majorarii salariale de 10% care trebuie aplicata si in sistemul penitenciar, similar celei acordate politistilor. Plecand de la datele retinute din intalnirea cu ministrul justitiei, intrebarile pe care le-am pus dnei Vasilescu au vizat initierea proiectului de ordonanta de urgenta precum si data de la care se va aplica majorarea.

Ministrul muncii ne-a informat ca initiator al acestui proiect nu poate fi decat MMJS si ca MJ nu poate initia acte normative privind cresteri salariale. S-a explicat faptul ca MMJS nu inititaza pur si simplu, fara sa existe o solicitare fundamentata transmisa de ministerul de resort, solicitare care nu a venit nici in faza in care a fost elaborata OUG 56/2017 (majorarile pentru politisti si peronal contractual) si nici pana in prezent, in vederea emiterii unui nou act.

Am transmis ministrului muncii atat aspectele convenite la Palatul Victoria cat si cele discutate cu domnul Tudorel Toader si am adaugat detalii tehnice privind efective, impact bugetar, precum si noul dezechilibru creat prin OUG 56/2017 care a generat cresteri salariale in sistemul penitenciar doar pentru personalul contractual.

In continuare am insistat pe acordarea majorarii incepand cu data de 1 octombrie pentru egalitate de tratament dar si pentru a stinge tensiunile sociale. Ministrul muncii a subliniat (cu fair-play) importanta ca aceasta majorare de 10% sa se acorde neaparat in 2017 in cel mai rau caz chiar si in luna decembrie, astfel incat majorarea de 25% din ianuarie 2018 sa influenteze salariul deja crescut, altfel am fi in pierdere fata de politisti.

Doamna Vasilescu si-a notat toate detaliile si a inteles ca pentru salariati dar si pentru pacea sociala, este esential ca majorarea sa se plateasca la salariul din 10 noiembrie. In acest sens va discuta cu premierul si va asigura cadrul complet pentru initierea rapida a proiectului, urmand sa ne intalnim pentru consultari pe marginea acestuia. In functie si de pozitia Ministerului Finantelor Publice, se va lua decizia finala cu privire la data de la care vor creste salariile in sistemul penitenciar. 

Ulterior intalnirii a fost informat atat ministrul justitiei cat si directorul general ANP, cu recomandarea adresata de SNLP dlui Tudorel Toader de a transmite catre MMJS solicitarea necesara. Am primit un raspuns scurt din partea ministrului care indica cumva faptul ca stie ce are de facut si ca exact asta ne-a spus si in cursul intalnirii de miercuri. Nu mai intram in detalii, intrucat am publicat informarea completa ulterior respectivei intalniri. Vom continua sa fim atenti la evolutia situatiei si sa presam pentru urgentarea adoptarii ordonantei de urgenta, cu aplicare din 1 octombrie.

 

15 COMMENTS

  1. [quote name=”Cosmin A”]Buna ziua,

    Acesti 10% la ce salariu se aplica?se vor simti sau sunt procent din cei 575 lei?[/quote]
    asa cum spuneti se calculeaza la Giurgiu orice marire procentuala. Dar… atentie ce spune OUG 56/2017 “Majorările acordate personalului din cadrul instituțiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, potrivit alin. (3) lit. b), alin. (5) și (6), se aplică la salariul de bază/solda de bază/salariul de funcție cuvenit/cuvenită, al cărui/cărei cuantum nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, și se adaugă la acesta/aceasta.”

  2. #11 Ștefan Teoroc 19-08-2017 10:18
    In ceea ce priveste cedatul locului de presedinte al sindicatului, nimeni nu o sa va ia locul ACUM. Mai incolo, nu garantez nimic 🙂
    Felicitari oricum. Chiar le meritati SI de data asta.

  3. [quote name=”Ștefan Teoroc”]Listele alea lungi de probleme tot noi le-am facut si le-am plasat inclusiv in spatiul public. La un momentdat am ajuns la 75 de subiecte. Daca cumva crede cineva ca in vreun sistem sau in vreo institutie din Romania este posibil sa rezolvi la un momentdat absolut tot, este gresit. Acela ar fi momentul in care ar trebui sa desfiintam sindicatele. Daca ar fi existat vreodata in istorie, nici nu ar fi aparut sindicatele.

    Stim ca tentatia este de a vedea doar partea goala a paharului, dar a spune ca dormim linistiti dupa ce tocmai am batut palma cu premierul tarii pe majorari salariale, suplimentare cu 1000 de posturi si schimbarea denumirii in politie penitemnciara, este ca si cum cineva tocmai ti-a oferit un sprijin iar tu ii frigi o palma cu putere. Ce pot sa zic. Este acea parte a muncii mele cu care ma obisnuiesc cel mai greu.

    Poate credeti ca exista niste echipe de ministri, secretari de state sau alti factori de decizie care stau respectuosi in formatie si asteapta sa ne rezolve problemele. Atat de dispusi sunt sa le rezolve incat tot ceea ce am reusit sa adaugam in portofelele oamenilor in ultimul an, a fost numai cu lupte si amenintari. 20% cu salariul de merit si in scurt timp inca 10% inainte de majorarea de 25% din ian 2018, plus schimbarea bazei de calcul prin L115/2017 care a generat cresteri cel putin duble la noi fata de politie… Dar, ca sa concluzionam, nu ar strica sa comparati putin fluturasii din penitenciare cu cei ai colegilor din structura de aparare, inainte de a trage cate o palma din aceasta filozofala. Insa abordarea nu e buna, Praf in ochi stie el reteta secreta prin care maine se rezolva toate 🙂 Ii cedez deci locul meu cu placere[/quote]

    Dl presedinte, nu bagati in seama acei cativa care nu fac altceva decat sa comenteze si sa discrediteze orice reusita sindicala! Aceste este si scopul lor, sa va taie din elan! Noi va sustinem si va multumim pt ambitia si curajul cu care va luptati pt drepturile noastre!
    Ps avem cel mai tare sindicat si cea mai buna echipa sindicala din tara! Multumim!

  4. Sunt de putin timp in sistemul penitenciar dar provin dintr-un sistem de aparare.La prima vedere totul pare in regula..salarii mari,unitate intre oameni dar cand privesti din interior te cam „inteapa” inima si imi pare nespus de rau ca nu putem fi uniti ca cei din vest,din acelasi sistem penitenciar! E foarte greu sa muncesti cu PPL, sa fii mereu cu „doua mutari” inaintea lor,e greu sa gestionezi o situatie in doi agenti operativi cand tu pe sectia de detinere ai si pana la 250 de PPL dar totusi o facem! Nu e „politically corect” din punct de vedere al securitatii dar mergem inainte! Eu unu, ma bucur ca am ales aceasta meserie dar cea ce ma intristeaza este lipsa de respect si lipsa de implicare a celor care ne conduc,atat la nivel ministerial cat si la nivel de tara….Nu as vrea Sa ajung sa sustin ca suntem a nimanui!
    O zi buna colegilor din toata tara! Fara evenimente neplacute! Semper Fidelis

  5. Listele alea lungi de probleme tot noi le-am facut si le-am plasat inclusiv in spatiul public. La un momentdat am ajuns la 75 de subiecte. Daca cumva crede cineva ca in vreun sistem sau in vreo institutie din Romania este posibil sa rezolvi la un momentdat absolut tot, este gresit. Acela ar fi momentul in care ar trebui sa desfiintam sindicatele. Daca ar fi existat vreodata in istorie, nici nu ar fi aparut sindicatele.

    Stim ca tentatia este de a vedea doar partea goala a paharului, dar a spune ca dormim linistiti dupa ce tocmai am batut palma cu premierul tarii pe majorari salariale, suplimentare cu 1000 de posturi si schimbarea denumirii in politie penitemnciara, este ca si cum cineva tocmai ti-a oferit un sprijin iar tu ii frigi o palma cu putere. Ce pot sa zic. Este acea parte a muncii mele cu care ma obisnuiesc cel mai greu.

    Poate credeti ca exista niste echipe de ministri, secretari de state sau alti factori de decizie care stau respectuosi in formatie si asteapta sa ne rezolve problemele. Atat de dispusi sunt sa le rezolve incat tot ceea ce am reusit sa adaugam in portofelele oamenilor in ultimul an, a fost numai cu lupte si amenintari. 20% cu salariul de merit si in scurt timp inca 10% inainte de majorarea de 25% din ian 2018, plus schimbarea bazei de calcul prin L115/2017 care a generat cresteri cel putin duble la noi fata de politie… Dar, ca sa concluzionam, nu ar strica sa comparati putin fluturasii din penitenciare cu cei ai colegilor din structura de aparare, inainte de a trage cate o palma din aceasta filozofala. Insa abordarea nu e buna, Praf in ochi stie el reteta secreta prin care maine se rezolva toate 🙂 Ii cedez deci locul meu cu placere

  6. Poate primim totusi aceste drepturi fara intarziere si sper sa nu avem nesansa de a inghiti gogosile guvernului – de suplimentat personal nu cred ca este posibil mai devreme de jumatatea anului viitor – despre vouchere nu mai zice nimeni nimic ,pana acum ceva vreme era unul din obiective acordarea acestora acum sunt lasate asa mai pe locul 2, la fel si ajutor pentru locuinte ori alta varianta –suntem mult in urma si asta de foarte multi ani nu reusim sa actualizam niste drepturi .
    La un moment dat a fost o verificare a modului de calcul al salariilor care dupa cum se aude inca mai sunt divergente – dc nu aflam si noi unitatile care nu sunt in stare sa calculeze niste salarii ca birourile sunt full –
    Sunt multe probleme care trebuie asternute sau deja au fost prezentate de foarte multe ori ca revendicari si au ramas nerezolvate – asta nu poate continua la nesfarsit punem 20 de probleme in discutie si acceptam 10 % si stam acasa cuminti – la fel ca pe timpul impuscatului ,mai primim 100 de lei si dormim inca 2 ani linistiti– N u este buna abordarea ne multumim cu firimituri.

  7. Azi a fost sedinta de guvern. Probabil ca s-a discutat speta cel putin intre MM/MJ/MFP. Luni vom relua deschiderile de usi si incinsul de telefoane. Speram sa vedem un proiect in cel mai scurt timp ca sa avem pe ce discuta la concret

  8. Foarte atenti trebuie sa continuam sa fim. Pt. ca pare un fel de a ne plimba putin, doar, doar ne linistim.
    Dar nu stiu dansii de ce suntem in stare….

  9. [quote name=”Dan”]De calculul pensie de ce nu a-ti vorbit?[/quote]
    Pt. ca pe nimeni nu intereseaza soarta pensionarilor, chiar daca toti vom ajunge acolo. Ne intereseaza doar prezentul, iar cand ajungem la situatia respectiva, ne plangem de mila. Ce s-a facut pana acum pentru pensionari? Cam tot ce au castigat, au castigat in campanii electorale si in instanta.

  10. Buna ziua,

    Acesti 10% la ce salariu se aplica?se vor simti sau sunt procent din cei 575 lei?

  11. Sa nu ne facă din nou.Nu ar fi prima data.Mitingul nu trbuia anulat.Trebuie pusa presiune pe ei.

  12. Trebuie avut mare atenție deoarece M.Muncii se pare că vrea să tragă de timp cu această majorare de 10% ba că în octombrie.ba că în decembrie .Până la urmă să nu ne trezim că santem săriți din schema .De la 1 octombrie.ca la Politie fără alte discuții.Succes.

  13. Mulțumim mult pentru implicare şi informare promptă. Mult succes în continuare!

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)