www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Politist de penitenciare! Noul statut special - ultimele divergente

Captura de ecran din 2017.08.16 la 22.42.49

Asa cum am informat anterior, in prima saptamana din septembrie avem stabilita o dezbatere cu ministrul justitiei pe forma finala a proiectului care va modifica statutul nostru special si va aduce la viata o noua institutie, in structura de aparare nationala - Politia penitenciară. In acest scop, va invitam pe toti la dezbateri, sens in care va punem la dispozitie proiectul elaborat de grupul de lucru constituit la nivel ANP. Precizam totodata faptul ca proiectul a trecut prin multiple filtre, utima forma fiind retransmisa catre MJ dupa ce tot setul de observatii facute de minister a fost analizat si integrat. 

 

Ultimul PV incheiat - privind divergentele ramase in discutie

 

(Încheiat la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, conform prevederilor art. 78 din Legea nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare și ale art. 4 din Acordul privind transparența decizională și dialogul în sistemul administrației penitenciare, în vederea înaintării spre aprobare a proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, republicată, cu modificările și completările ulterioare.)

 

Cu ocazia ședinței privind evaluarea finală a proiectului de act normativ de către reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor și organizațiile sindicale reprezentative la nivelul sistemului penitenciar, au rezultat următoarele aspecte divergente, pe care le expunem mai jos:

 1. Stabilirea unui plafon al nivelului funcției vacante scoase la concurs pe care se pot înscrie agenții, în sensul că în cuprinsul proiectului de lege se prevede faptul că agenții pot participa la concursul organizat pentru funcții de ofițer până la nivel de șef birou sau echivalent - art. 30 alin. (1) din proiect
 • Sindicatele reprezentative la nivelul sistemului penitenciar nu susțin o astfel de plafonare.
 1. Introducerea mandatului – Numirea în funcțiile de director general și director general adjunct să se realizeze pe un mandat de 4 ani, cu posibilitatea prelungirii o singură dată, pentru încă 4 ani - art. 30 alin. (8), (9) și (10)
 • Sindicatele reprezentative solicită numirea pe un mandat de 4 ani, cu posibilitatea prelungirii, o singură dată, pentru încă 4 ani în funcțiile de director general, director general adjunct, director de direcție și director de unitate.
 1. Introducerea unei noi prevederi referitoare la accesul la informații clasificate, prin corelare cu modificarea și completarea art. 11 litera j) din proiect, cu următorul cuprins:

„(5) Ocuparea unei funcţii care necesită acces la informaţii clasificate este condiţionată de existența dreptului de acces la astfel de informaţii, în condiţiile legii.” - art. 53 alineat nou, respectiv alin. (4)

 • Asupra acestei completări organizațiile sindicale au formulat observaţii propunând eliminarea acestei prevederi.
 1. Referitor la buna reputație, aşa cum a fost propus spre modificare „au o bună reputaţie confirmată pe baza datelor rezultate din verificările specifice iniţiate de structura de resurse umane“ – art. 11 litera h)
 • Sindicatele reprezentative la nivelul sistemului penitenciar nu susțin această modificare a textului de lege.
 1. Articolul 37 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Pentru apărarea intereselor profesionale, economice, sociale şi culturale, personalul din poliția penitenciară are dreptul la asociere sindicală sau în alte organizaţii profesionale, dreptul la grevă în condițiile legii, precum și la libertatea întrunirilor.

 • Sindicatele doresc păstrarea textului de lege așa cum este prevăzut în forma actuală a Legii nr. 293/2004

Comentarii  

0 #14 Rogue 24-08-2017 09:19
Stimate domn Teoroc, doresc sa inaintez o propunere de prevazut in noul statut si care, consider eu, ca ar fi binevenit pentru noi si familiile noastre...si anume introducerea posibilitatii ca in cazul decesului si/sau dezvoltarea unui handicap permanent care anuleaza capacitatea de munca a unui fpps aflat inca in activitate sa existe posibilitatea ca unul din membrii familiei care intruneste cumulativ toate conditiile legale pentru a deveni fpps sa devina angajat al sistemului, tocmai in ideea de a sprijini familia fpps in cauza, o clauza de care colegii de la MI beneficiaza de multi ani deja.
Citat
+1 #13 george 19-08-2017 21:02
Citez pe Cadru:
Agentii ar trebui sa avanseze treptat...ofiter de executie...apoi functie de conducere...asa cum este si in politie, jandarmerie etc

Painea de mananca felii-felii, altfel daca iei toata painea in gura, incepi sa te ineci. Am vazut multe cazuri din astea.
Citat
+3 #12 Un agent 18-08-2017 10:26
Doua propuneri pentru acest proiect :
1- directorii de unitati, numiti pe patru ani, care au promovat concursul printr-un proiect de management pentru o unitate nu pot fi transferati , delegati, detasati,pe perioada mandatului intr-o alta unitate . Cred ca este firesc ca atat timp cat ocupi o functie intr-o unitate prezentand un proiect de managent sa-ti duci proiectul pentru care ai primit functia la capat, ca sa poti fi evaluat.
2- Candidatii pentru functiile de director general. director general adjunct, director de directie in A.N.P. , trebuie sa aiba o vechime minima in functia de director de unitate de 4 ani.
Citat
+4 #11 Ștefan Teoroc 18-08-2017 10:15
cititi statutul postat / se schimba in primul rand denumirea institutiei, evident
Citat
+1 #10 Vio 17-08-2017 23:28
Daca vom fi denumiti politisti de penitenciare nu se poate achimba denumirea institutiei ANP in Directia Generala a PPolitiei de Penitenciare.
Citat
+6 #9 mincu 17-08-2017 22:28
alocatia de locuire se poate introduce alaturi de alocatia de hrana si se poate reglementa odata cu statutul printr-un HG care sa cuprinde formele de acordare ( chirie, transport pana la domiciliu, ajutor pentru cumpararea unei locuinte ) in functie de optiunile fiecariu politist
Citat
+2 #8 Adi 17-08-2017 22:18
Citez pe Ștefan Teoroc:
:) ia sa vedem
Mai bine ne denumim gardieni, nu?
Ca ... functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare - nu este chiar o ocupatie de pronuntat, nu?


Dl presedinte, se mai gaseste cate o soparla, un hater sa comenteze. Toti consideram ca schimbarea denumirii in Politie Penitenciara/ Politist de Penitenciare e o reusita deosebita! Felicitari!
Citat
+12 #7 Ștefan Teoroc 17-08-2017 22:12
:) ia sa vedem
Mai bine ne denumim gardieni, nu?
Ca ... functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare - nu este chiar o ocupatie de pronuntat, nu?
Citat
-8 #6 Asa 17-08-2017 21:54
Italia este singura tara din UE care are politie penitenciara.Ro mania nu o sa fie clar a doua.
Citat
0 #5 Ștefan Teoroc 17-08-2017 18:58
ia legatura cu liderul local / se pot gasi solutii
Citat
-2 #4 E4 17-08-2017 17:37
Putin off topic: SNLP mai are vreo colaborare cu City Insurance?Multu mesc.
Citat
+5 #3 INC 17-08-2017 17:02
Este un statut foarte bun . Daca vor fi acceptate aceste modificari, sistemul va avea mult de câștigat.
Citat
+3 #2 Praf in ochi 17-08-2017 14:51
Ok -suntem pe drumul cel bun

In legatura cu voucherele de vacanta avem vreo promisiune la rectificare sau avem suficienti bani si trebuie doar acordate sau ramane pentru 2018 ?
Citat
+30 #1 Cadru 17-08-2017 13:29
Agentii ar trebui sa avanseze treptat...ofite r de executie...apoi functie de conducere...asa cum este si in politie, jandarmerie etc
Citat

Google Translate

Cauta in site

 • finul Alecu vrea sa fie contrazis 13.12.2017 16:47
  Nu e greu de imaginat ce strategii postliberare au "ei".Vor veni cu ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 13.12.2017 08:03
  este o balbaiala intre a se faca ca dau ceva si a nu prea avea din ce / ...

  Read more...

   
 • simona 13.12.2017 05:36
  Pâine și circ. Pentru a veni în întâmpinarea interesului opiniei publice ...

  Read more...

   
 • Anton 13.12.2017 00:22
  nimic specific, ma gandeam doar ca totul e o ciorba bine facuta pentru ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 12.12.2017 22:20
  nici una nici alta, integral :) / putin mai specifica intrebarea si ...

  Read more...

Google AdS