www.snlp.ro Web analytics

8 august 2017. O zi plina de sindicate si de penitenciare. Prima zi!

IMG 6751UPDATE – joi 10.08.2017 sindicatele din penitenciare invitate la Palatul Victoria!

Ieri incepand cu ora 10 s-a produs intalnirea cu ministrul Tudorel Toader. Inainte de intalnire, o trupa SNLP de 50 de membri de sindicat echipati cu insemnele organizatiei a insotit delegatia SNLP care urma sa participe la intalnire si a transmis un mesaj guvernului, ministrului dar si opiniei publice in fata sediului MJ oferind declaratii presei si inregistrand petitii. Practic a fost prima zi in care gunoiul de sub pres a fost din nou scos public, fara ocolisuri.

Planurile noastre sindicale pentru ziua de ieri au fost complexe si ne-am impartiti sarcinile. Dupa sesiunea din fata Ministerului Justitiei, presedintele SNLP a organizat la sediul BNS impreuna cu presedintele confederatiei o conferinta de presa la care au fost practic invitate toate organizatiile sindicale interesate de un front comun in lupta sindicala care urmeaza. In conferinta au fost prezentate probleme specifice, revendicari si planul de actiuni sindicale.

Ulterior conferintei de presa, presedintele SNLP a participat la sedinta CES unde s-a asigurat de avizarea negativa a proiectului de modificare a statutului nostru special promovat de MJ in varianta restrictiva axata doar pe sanctiuni. O alta varianta ar fi fost avizarea favorabila cu observatii iar la observatii sa fii inserat proiectul extins convenit cu noi, in integralitate. Am mers totusi pe vot negativ. Ziua a continuat pentru presedintele SNLP la DigiTV in direct. 

La intalnirea cu ministrul justitiei derulata in dimineata zilei de ieri, au participat ceilalti membri ai Biroului executiv SNLP, finalul sedintei aducand un singur lucru concret si anume iminenta unei intalniri cu prim-ministrul Romaniei, a carei planificare va fi mediata de ministrul Tudorel Toader. Daca se va intampla si daca premierul va veni cu aspecte concrete, asumari ori angajamente, vom decide privind actiunile urmatoare. La acest moment, planul nostru de actiuni este urmat cu strictete, urmatoarea etapa fiind mitingul din 17 august 2017 unde ii asteptam pe cei mai multi dintre voi. Astazi, la ora 10,30, primaria capitalei a aprobat actiunea.

De remarcat faptul ca ministrul Toader focuseaza inutil pe multe probleme care nu ard sau pe aspecte deja clarificate de legislatie, iar in schimb ramane imun la sesizari importante. Isi doreste cursuri dedicate managerilor dar si mandat de 4 ani pentru acestia, apoi spune ca va lua ANP in coordonare directa. Amintim ca atributia ministrului de a coordona direct sistemul administratiei penitenciare este prevazuta expres in act normativ inca de cand ANP este subordonat acestui minister, iar mandatul de 4 ani este inclus in proiectul extins de modificare a statutului special (urma sa clarificam pana la ce nivel de functii de management), pe care Tudorel Toader nu doreste sa-l sustina.

Greu de inteles la MJ de ce trebuie prevazute inca 5.000 de posturi pe langa cele 15.000 existente din care 3.000 sunt deja vacante. 12.000/27.000 (salariati/detinuti) pare un raport perfect. Din afara. Iar Tudorel Toader pare sa vada din exterior. Se pare ca noi suntem de vina ca nu reusim sa renuntam la detinutii de pe perimetru si sa eliminam munca suplimentara. Pe cand va intelege si ministrul ca in sistemul penitenciar romanesc nu sunt externalizate misiuni (nici paza perimetre, nici transfer nici alte) similar altor state, iar unitatile sunt adaptate si carpite cu bani putini, fara sa urmeze un anumit tipar ca si configuratie, structura sau pozitionare in raport cu localitatile, pe atunci probabil ca va fi remaniat. Nu stim daca va observa cineva.

 

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)