www.snlp.ro Web analytics

Refuzam riscurile peste lege si munca in plus. Mesaj catre ANP

safety page right to refuseAdresa SNLP Nr. 103/02.08.2017 transmisa catre ANP: Avand in vedere comunicatul transmis ieri de SNLP, precum si revendicarile enumerate, va informam ca incepand cu data de 01.08.2017 SNLP a demarat prima etapa a planului de actiuni asumat public, respectiv informarea salariatilor cu privire la dreptul de a refuza munca suplimentara in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare. In completare SNLP isi va exprima dezacordul scris conform Legii nr 153/2017 si a Acordului colectiv la nivelul grupului de unitati ANP cu privire la depasirea plafonului maximal de 180 de ore suplimentare anual.

In acest sens, SNLP a pus la dispozitia salariatilor formulare care pot fi utilizate de catre cei interesati de punerea in aplicare a prevederile susmentionate. Totodata SNLP va centraliza rezultatele actiunii derulate sub coordonare si protectie sindicala, pe tabele nominale, la finalul centralizarii urmand ca organizatia sa asume prin adrese teritoriale, coordonarea actiunii prin care nu se urmareste afectarea activitatilor ci exclusiv respectarea legislatiei muncii si a normelor specifice, acordand prioritate personalului si punand pe primul plan protectia acestuia. 

Tinand cont de lipsa de personal precum si de numarul mare de ore suplimentare care se acumuleaza lunar, avertizam cu privire la riscurile care pot aparea in planul efectuarii unor misiuni si recomandam ANP sa instructeze managerii unitatilor cu privire la importanta dialogului cu liderii sindicali precum si la imperativitatea prevederilor legislatiei muncii, incidente in domeniu.

SNLP sustine ca singurele solutii pentru functionarea sistemului penitenciar nu trebuie sa fie munca suplimentara si expunerea salariatilor la riscuri prin planificarea in misiuni fara respectarea regulilor minime in planul sigurantei. Pe cale de consecinta, punerea in aplicare a dreptului legal de a refuza munca suplimentara nu trebuie vazuta ca o abatere si nici nu trebuie sa genereze presiuni de nicio natura, din partea conducerilor unitatilor.

SNLP respinge in mod ferm masurile reactive de tipul neacordarii concediilor legale, a pauzelor sau repausurilor prevazute de legislatie si recomanda unitatilor sa analizeze atent si asumat oportunitatea sau necesitatea diminuarii/eliminarii unor activitati ori misiuni. Lipsa resurselor pentru paza perimetrelor a obligat sistemul penitenciar sa implice detinuti in misiunile de paza a altor detinuti iar sistuatia se agraveaza. Ca exemplu in completare, lipsa resurselor pentru a asigura misiuni de tipul escortarii/pazei detinutilor la puncte de lucru sau in alte locatii nu trebuie sa genereze expunerea personalului existent la riscuri in plus sau la timp suplimentar de munca (contrar vointei exprimate) din dorinta exclusiva a unor manageri de a indeplini anumite misiuni ori de a realiza venituri, indiferent daca nu exista resurse umane necesare. 

Misiunile trebuie indeplinite in limita resurselor existente, acordand prioritate sigurantei personalului iar munca trebuie prestata in conditiile prevazute de lege, fara manifestare de presiuni ori impuneri injuste sau ilegale. In sprijinul afirmatiilor noastre, atasam ordonanta de clasare a cauzei, nr 409/P/2015 emisa de Parchetul de pe langa Tribunalul Braila in cauza privind functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare cercetati pentru ca au refuzat munca suplimentara. Punem la dispozitie totodata, cu maxima deschidere, instructiunile transmise de SNLP, comunicatul de presa care include revendicari si plan de actiuni, precum si formularele puse la dispozitia salariatilor.

Va solicitam sa ne informati cu privire la demersurile pe care le veti intreprinde pe linia aspectelor susmentionate si ne exprimam permanenta disponibilitate pentru dialog si identificarea de solutii. Pe aceeasi cale, va informam ca actiunea initiata ieri de organizatia noastra va fi sustinuta ferm pe termen nedeterminat, fiind dublata de actiuni de protest si comunicare publica, pana la solutionarea revendicarilor exprimate in comunicatul de presa emis de SNLP in 01.08.2017.

 

5 COMMENTS

  1. [b]#4 Lucky James 05-08-2017 10:51[/b] – stailinistit ca prea i se vede coada soparlei… In expunerea ta, poate fara sa-ti dai seama, ai afirmat exact cum poate fi blocat sistemul penitenciar prin refuzul muncii suplimentare. Altfel care ar mai fi fost rostul? Sau poate vii cu vreo solutie prin care ne putem manifesta mai convingator…

  2. E ușor sa zici ca refuzi munca suplimentară și blochezi penitenciarul, doar ca asta se repercuteaza asupra fraierilor care stau cu hoții pe secții și a șefilor de tura care trebuie sa scoată oamenii din piatra seacă pt a rezolva problemele din unitate. Pai dacă nu duci hoțul la spital, cui îi rupe ușile? E ușor sa pleci la15, dar cei de rămân, ce fac?

  3. Dreptul este in codul muncii de decenii / noi doar l am utilizat ceva mai brutal / primul experiment de masa a fost in 2016 cand am luptat pentru salariul de merit / ti-a scapat probabil

  4. Informarea salariatilor cu privire la dreptul de a refuza munca suplimentara in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare. De ce nu ati informat salariatii cu privire la acest drept si pina acum?

  5. In plina criza de personal guvernul modifica legea pensiilor- nu mai avem certitudinea voucherelor acordate in acest an- refuzul muncii suplimentare este un drept care trebuie respectat in orice stat de drept si probabil vor fi cazuri in care agentii vor fi planificati in serviciu peste programul normal de lucru iar cei care vor suferi sunt tot cei care duc in spate sectiile ,instantele si punctele de lucru pentru ca acolo vor inceta definitiv acordarea CO aceasta fiind singura solutie de avarie a managerilor care nu este foarte corecta.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)