www.snlp.ro Web analytics

Ministrul Justitiei promite sprijin personalului din penitenciare

In urma solicitarii SNLP, astazi intre orele 15,30-17,15 la sediul MJ a avut loc o intalnire intre reprezentantii SNLP/ANP/MJ, la nivel de varf.

Fiecare parte a avut cate 4 participanti. Delegatia SNLP a avut componenta din mesajul anterior (Teoroc, Neacsu, Simion, Stoica), ANP a fost reprezentat de d-nii Bala, Ungureanu, Iftinca si d-na Luminita Stanga, iar MJ de dl ministru Predoiu insotit de dl secretar de stat Tanasescu, dl Leonard Anghel si dna Ileana Petre (juridic).

Sedinta a inceput direct si fara ocolisuri pe tema salarizarii unitare iar ministrul justitiei ne-a informat inca din start ca a citit foarte atent petitia SNLP, ca gaseste toate solicitarile pertinente si ca inca din ziua primirii documentului a luat legatura cu reprezentantii MMFPS carora le-a redirectionat materialul si cu care a stabilit o intalnire in cursul acestei saptamani pentru solutionarea problemelor evidentiate avand in vedere faptul ca propunerile sunt punctuale, concrete si foarte clar argumentate.

La intalnirea care va avea loc foarte probabil vor participa si reprezentantii SNLP. Ministrul ne-a comunicat ca mai este timp pentru modificari ale proiectului, ca acestea sunt posibile si ca va lua legatura si cu ministrii de resort din sectorul de aparare, principala noastra problema fiind faptul ca facand parte din aceeasi anexa cu MApN si MAI si orice modificare are impact bugetar foarte mare daca implica toata structura.

Prin urmare, SNLP a propus o departajare, in noua lege de salarizare, a sistemului penitenciar fata de celelalte institutii din structura de aparare avand in vedere specificul activitatii dar in primul rand faptul ca suntem singura institutie in cadrul careia TOTI salariatii beneficiaza de spor de pericol de 30% iar riscul unor prejudicii majore de la 1 ianuarie 2011 este mult mai crescut in cazul nostru. In aceasta viitoare si posibila parte distincta a prezentei anexe VII, se incearca introducerea unei noi grile in care functiile vor fi altfel pozitionate si includerea unor prevederi care sa asigure o crestere cu pana la 8 clase de salarizare ca si compensare a pierderii sporului de pericol.

Dl. Predoiu a inteles exact sensibilitatea problemei si a fost foarte atent la aspectele subliniate de catre reprezentantii SNLP la intalnire. Faptul ca suntem subordonati MJ dar facem parte din structura de aparare nationala controlata de MApN genereaza un anumit conflict de interese dar dupa cum a evoluat situatia in cadrul procesului de elaborare a proiectului salarizarii unitare, devine cert faptul ca singurul sprijin concret nu ne poate veni decat de la ministrul justitiei, chiar daca interventia este pe ultima suta de metri.

Ministrul s-a aratat increzator si s-a angajat sa preia personal acest demers manifestand intelegere pentru situatia in care s-ar putea afla personalul din sistemul penitenciar dupa data de 1 ianuarie 2011 daca, in loc sa revina la salariile din luna iulie 2010, va mai pierde inca un procent consistent din salariu ceea ce riscam sa patim anul viitor prin plafonarea rigida a totalului sporurilor la maxim 30% din salariul de baza suprapusa pe disparitia sumei compensatorii care a permis mentinerea salariilor din 2010 la nivelul anului 2009 (aspecte care pot fi vizualizate de oricine in proiectul postat pe site-ul MMFPS). In acest caz tot sistemul penitenciar ar fi periclitat iar atractivitatea posturilor in contextul modificarilor aparute si in planul pensionarii ar deveni cel putin discutabila.

Bineinteles ca s-a accentuat problema coeficientilor agentilor din sistemul penitenciar si a discrepantelor (in dezavantajul nostru) fata de functii similare din alte domenii de activitate care se confrunta cu mult mai putine riscuri si cu un volum mai mic de activitate. S-a mentionat si faptul ca acesti coeficienti sufera ajustari neanuntate si nenegociate, pe care, cu toate ca SNLP are permanent reprezentant in comisiile de negociere la nivel national, le observam doar daca se monitorizeaza permanent evolutia variantelor de proiecte, dar nu se poate interveni la timp pentru limitarea modificarilor deoarece sunt subtile ca sa nu spunem mascate.(atasat – o comparatie intre prima varianta de proiect si cea actuala / observati o micsorare a coeficientilor de la 5,50 in jos, fara sa implice nici o crestere in partea superioara a grilei – ceea ce sugereaza o crestere in alte anexe / „anvelopa salariala” fiind constanta).

Pe langa propunerile din petitia inaintata initial, cu ocazia intalnirii SNLP a mai facut prin Mihaela Neacsu o propunere concreta: introducerea in noua lege a unei prevederi care sa permita redirectionarea unui procent de 10% din veniturile proprii catre cei implicati in obtinerea lor. Dl Predoiu a gasit in regula si aceasta propunere si o va sustine fara probleme. Alte propuneri au urmarit eficientizarea veniturilor care se pot obtine de catre unitati din diferite activitati (reciclare, etc) sau din imputarea unor distrugeri ale bunurilor (de catre detinuti). Ministrul justitiei a fost de acord ca „stam pe” resurse nevalorificate si ca legislatia trebuie ajustata corespunzator in acest sens dar si actul managerial activat mai puternic.

Nu vom relua toate detaliile tehnice discutate. Ele reies din petitie. Esenta este ca ministrul justitiei a inteles exact demersul SNLP care este generat de nimic altceva decat de disperarea manifestata de 12.000 de salariati speriati de perspectivele triste ale unei legi care se pare ca se construieste doar aparent prin dialog social, in realitate doar pe pozitii de forta si influenta. SNLP a ales sa urmeze pana la capat acest demers pentru protejarea drepturilor salariatilor din sistem si sa faca tot posibilul ca prin orice metode sa propuna solutii concrete si sa incerce sustinerea cu orice pret, precum si materializarea lor in interesul personalului din penitenciare care, in cazul adoptarii unei legi incorecte nu va mai putea fi salvat de nicio actiune sindicala ulterioara, indiferent de radicalitatea ei, cat timp aceasta va fi tardiva.

Stefan Teoroc – Presedinte S.N.L.P.

Materiale atasate:

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)