www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Marian Dobrica reloaded. Avem DG pentru 6 luni

Matrix Dobrica

 

Cu gandul ca nu-l va intrece totusi pe Matrix care a fost reincarcat de vreo doua ori ulterior primei părți a celebrului film, anuntam ca Marian Dobrica tocmai a fost imputernict director general al ANP dupa pensionarea destul de brusca a lui Marius Vulpe. Situatia are in sine cateva aspecte atipice care merita mentionate.

Din noiembrie 2015 avem o situatie continuata de instabilitate la varful ANP, iar asta ne-a prins poate in cel mai sensibil moment din ultimii 10 ani, exact cand totul se schimba: salarizare, bugete, decizii CEDO. Pe final de 2015 a aparut Raluca Pruna care si-a facut un scop din a se lupta cu aderenta lui Bejan la postul de top din sistem. Dan Halchin a fost plantat in coasta DG-ului in exercitiu si s-a pregatit de preluare.

Atat s-a luptat ministra cu Bejan incat si-a pus in cap sindicatele urmare a declaratiilor mai mult sau mai putin publice cu privire la situatia dezastruoasa a sistemului dar deosebit de buna a personalului, foarte bine platit si cam puturos. Pe cand eram la un pas de cea mai mare actiune de protest din domeniul nostru, Bejan s-a desprins iar Halchin urma, pe cale naturala, la butoane. Pe ultima suta, Pruna s-a sucit descoperind Iasiul si pe Vulpe, astfel incat am intrat cu Marius Vulpe in epoca protestelor pentru salariul de merit. 

Nici nu s-a instalat bine la comanda noul DG, ca sub geamuri se scanda "Vulpe si cu Pruna / Sunt cazuti din luna". Democratia vine la pachet si cu miscari sociale. Cand asumi o pozitie, o iei cu bune si cu rele. Halchin l-a secondat pe Vulpe alaturi de Catalin Stroe de la Jilava si de Marian Dobrica care a mai gestionat in trecutul apropiat functia de DG. Insa Pruna s-a tot dus pe drumuri europene si odata cu guvernarea PSD a venit pentru foarte putin timp Florin Iordache, impins urgent la o parte de protestele generate de gratiere.

Si iata ca ne-am intors din nou, cu rapiditate, intr-o coordonare tehnocrata a MJ, chiar si in cadrul unui guvern politic. Pe cand credeam ca am scapat de tehnocratie, de data asta avem parte de o technocratie politica. Inovăm. Ce sa mai inteleaga Marius Vulpe? Cel putin Iordache avea niste teze si scopuri foarte clare si vorbea deschis. A chemat sindicatele la dialog dupa doua zile de la investire, record absolut. Cu Tudorel Toader am intrat intr-o etapa destul de interesanta.

Cu priza din ce in ce mai mare la popor, avand o experienta considerabila in magistratura, isi cantareste atent vorbele si faptele. Atat de atent, incat volumul mare de activitate il impiedica sa parcurga chiar toata materia. Penitenciarele ca de obicei sunt mai la final. Ne asteptam randul sa fim descoperiti. Intre timp, ne descurcam singuri. Dar despre noi si actiunile noastre deja stiti in detaliu. Sa revenim la ANP. Marius Vulpe s-a dus la concetateanul sau din Iasi si a incercat sa inteleaga ce are de facut, ce poate si ce nu poate sa faca.

Beleaua a fost ca ministrul a pretins reprezentare exclusiva in toate domeniile. DG ANP nu mai avea de mers pe nicaieri fara permisiune. Si cam asta a fost tot. Perioada era fierbinte si trebuia sa tropaim prin Parlament sau alte institutii iar DG-ul are tintuit in ANP prin ordin ministerial. Puteam intelege strategia daca l-am fi vazut pe Tudorel Toader misunand peste tot pentru noi. Insa nu a misunat nimeni, decat noi. Si am facut-o bine, multumim lui Dumnezeu!

Lui Marius Vulpe nu i-a ramas decat sa-si ceara pensioara. Daca Tudorel Tudor l-ar fi dorit in continuare DG, i-ar fi spus, i-ar fi cerut. Nu s-a intamplat. Pensia a fost aprobata. La pachet cu altele de prin sistem printre care si a lui Catalin Stroe. Vulpe l-a propus pe Halchin la comanda pentru viitor si pe aceasta tema s-a produs o intalnire saptamana trecuta. Marian Dobrica a refuzat pozitia si il intelegem in mare masura. Ministrul i-a lasat in pronuntare, iar Dan Halchin era practic pregatit de preluare. 

Dar ca un facut, istoria se repeta. Din doua perspective. Dan Halchin rateaza din nou preluarea ANP iar Marian Dobrica este pus DG pentru a doua oara, imputernicit pe 6 luni, fara sa fie confirmata existenta vreunui accept din partea sa. Si de unde, pana acum, o masa de documente importante pentru noi trena prin anticamerele MJ asteptand semnatura ministeriala, ordinul pentru Dobrica a fost semnat si trimis in jumatate de ora, iar Halchin a plecat in weekend tot adjunct, urmand a vedea in continuare  cum se va construi noua echipa de varf a ANP.

Avem deci un ministru cu personalitate, lent in relatia cu noi dar imun la stimuli si fente, iritabil la autoaprecieri si dispus sa transeze in forta. Asta ne face atenti, cu atat mai mult cu cat popularitatea tehnocrata a lui Tudorel Toader creste invers proportional cu strategia de partid. Imputernicirea lui Dobrica a fost poate grabita si de o seama de manageri cu vechime de prin apropierea capitalei care si-au prezentat calitatile ce-i recomanda ca viitori directori generali de nadejde. Pana una alta, Marian Dobrica a fost reincarcat si de maine va fi si asaltat. De probleme si in special de sindicate. Ii dorim succes! Stim ca poate!

 

Comentarii  

+6 #4 jilavistu 08-05-2017 13:36
sunt curios daca si vulpe asteapta cel putin 3 luni pina cind ii vine pensia ca noi muritorii de rind,
Citat
+7 #3 alx 07-05-2017 23:56
Apai sincer, nu stiu daca nu era mai bun Halchin. Chiar daca e tanar si n-a fi stiind el atat de multe, are putere de munca si stie organiza.
Citat
-2 #2 Ștefan Teoroc 07-05-2017 23:40
Asa reiese? :)
Citat
-5 #1 Vasilică Toader 07-05-2017 23:39
L-ați fi preferat pe Halchin?
Citat

Google Translate

Cauta in site

 • vechi la penitenciar 14.12.2017 09:08
  auzim mereu de acest ghid al carierei funcationarului public, iata ...

  Read more...

   
 • finul Alecu vrea sa fie contrazis 13.12.2017 16:47
  Nu e greu de imaginat ce strategii postliberare au "ei".Vor veni cu ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 13.12.2017 08:03
  este o balbaiala intre a se faca ca dau ceva si a nu prea avea din ce / ...

  Read more...

   
 • simona 13.12.2017 05:36
  Pâine și circ. Pentru a veni în întâmpinarea interesului opiniei publice ...

  Read more...

   
 • Anton 13.12.2017 00:22
  nimic specific, ma gandeam doar ca totul e o ciorba bine facuta pentru ...

  Read more...

Google AdS