www.snlp.ro Web analytics

Fara explicatii tehnice nu iesim din intuneric. Structura salariului si efectele amendamentului

A picture is worth a thousand words

 

Va amintiti proverbul pe care l-am citat zilele trecute. O imagine face cat 1000 de cuvinte. In acest articol am avea ocazia de a sustine o intreaga dizertatie. Insa pastram noi partea grea, dezbaterile, explicatiile, munca, din spatele imaginilor de mai jos. Va rugam sa studiati cat mai atent urmatoarele doua imagini si sa faceti observatii ori sa puneti intrebari daca sunt aspecte neclare.

Prima imagine include practic doua tabele diferite, unul cu elementele principale ale sistemului nostru de salarizare si celalalt cu diferite baze de calcul. Temeiul structurii si al bazelor de calcul este dat de legislatia-cadru dar si de cea anuala tranzitorie, incepand cu anul 2010. Alegem sa nu complicam explicatia atasand trimiteri la anumite prevederi legale.

Ati observat majoritatea dintre voi privind fluturasii de salarizare fel de fel de elemente si ati constatat cat de greu este sa le ansamblati intre ele pentru a intelege algoritmul de calcul. Acele elemente (care la politie sunt mascate sub titlul salariu de functie, fara detalii) apar pe fluturasi ca urmare a unor negocieri mai vechi sindicate/ANP. Este drept ca ne pot confuza dar sunt acolo si le vedem valoare in bani (speram sa avem cat mai repede un fluturas unic in sistem cu un continut cat mai edificator). Pozele de mai jos pot ajuta la intelegerea algoritmului.

Totodata inseram a doua imagine in care am extras esentialul din partea de efecte ale propunerilor legislative care sunt sustinute in aceasta perioada in scopul asigurarii unor cresteri salariale in structura de aparare nationala dar in special in politie. Precizam ca informatiile reprezinta strict interpretarea SNLP si nu documente oficiale ale ANP, chiar daca sunt. Urmatorul articol ca cuprinde o corespondenta dintre MAI si MMJS pe teme salariale, precum si amendamentul pe care il sustin sindicatele din penitenciare. (imagini actualizate 31.03.2017)

Struct sal tabel

struct sal note

18 COMMENTS

  1. maryusd – nu facem asta pe site / si inca nu sunt facute estimari concrete / dar nu este foarte complicat / am scris deja intr-un cmentariu / ai de aplicat 30% si daca e cazul 75% la o baza care va creste cu valoarea sporurilor din compensatorii dar va scadea cu grad gradatie indemnizatie de conduecer / iei fluturas si poti improviza / nu focusam acum pe asta / cresterea este evidenta mai ales la baza statului de functii

    Marius – ce spui tu se va realiza prin legea cadru / citeste putin articolul dedicat si uita-te pe anexe / exact asta este sensul

  2. De ce nu se raporteaza salariul minim pe tara la coeficient? De exemplu sa fie ca si punctul de pensie, 1 punct coeficient sa fie 1450 (1450*2.90=4205) la care sa se adauge gradul, gradatia, confidelitatea si fidelitatea, sa se calculeze sporurile la aceasta suma, se pot elimina sume compesatorii sau ce mai vreti voi. Asta ar insemna in viitor, ca la fiecare crestere a salariului minim pe tara sa ne creasca salariile.
    Ei ce spuneti? Ar fi bine?

  3. Stefan, ai putea sa dai un exemplu concret cu cifre…salariul unui agent, acum și după schimbările din baza…mulțumesc

  4. Nu conteaza – cresterea nu va fi chiar mica daca se va aplica formula propusa cu modificarile care ne privesc. De aia trebuie citit atent. Sa focusam de exemplu pe sporul de 30% care este in afara SFB. Daca se schimba baza de calcul conform informarii noastre, din baza ies 3 elemente fara impact pt un debutant (grad gradatie indemnizatie de conducere) in schimb intra in baza de calcul toate sumele compensatorii (antena sau tbc, praf, noapte, supraveghere etc). unsa este sa calculezi 30% din 600 de lei, alta e sa calculezi din noua baza care poate urca destul de mult de la caz la caz. Daca adunam si aplicarea majorarii de 75% la aceeasi baza deja avem o crestere relevanta. Stiu ca suna foarte complicat dar chiar trebuie facut efortul sa intelegem corect.

    Fpss – aplicarea corelarii salariilor la valoarea maxima pe fiecare palier de functii nu pare foarte posibila desi noi am cerut. Mai sigur aceasta tema va face obiectul unor procese

  5. Domnule Teoroc cu aceasta prevedere cum a rămas Art. 31. –
    (1) Prin excepție de la prevederile art. 1 alin. (1), începând cu luna august 2016, personalul plătit din fonduri publice care beneficiază de un cuantum al salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare mai mic decât cel stabilit la nivel maxim pentru fiecare funcție, grad/treaptă, gradație, vechime în funcție sau în specialitate, după caz, va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizației de încadrare din cadrul instituției sau autorității publice respective, dacă își desfășoară activitatea în aceleași condiții.?? Sau nu mai contează?? Tot la salarizare se referă, iar aici e vorba de niște discrepante foarte mari sau nu contează??

  6. Observ ca sunt mai multe persoane cu numele de Andrei,situatie care ma face obligat sa precizez ca decat primul comentariu este al meu.
    Am citit cu atentie toate articolele ce privesc salarizarea in sistemul penitenciar si credeti-ma ca ma ia durerea de cap cand vad cate formule de calcul exista si inteleg perfect cata rabdare a avut editorul.Domnul Teoroc S. a sintetizat perfect toata aceasta nebuloasa numita salarizare prin punctarea a doua salarii SF si aici putem dezbate cat se poate.
    Au trecut atatea guverne care nu au facut decat sa isi bata joc de salarizarea noastra,chiar mai grav sa si o ajusteze,deaceea eu cred ca vom primi iar doar ce curge printre degete si doar la presiuni.
    PS:Primul meu comentariu a fost in semn de mirare,cum de altfel s-a incheiat cu semnul „!”.

  7. [quote name=”Ștefan Teoroc”]Andrei – nu avem treaba cu acea crestere
    Nu conteaza – da, ar fi ideal, insa treaba asta se va realiza prin legea-cadru din 2018 / daca va iesi bine / acum vorbim de niste peticeli pe ultima suta axate mai degraba pe salariul minim si aplicarea lui in structura de aparare / nici vorba de grile noi de salarizare in aparare anterior legii-cadru[/quote]
    Corect. Ideea e ca nici ei nu au…

  8. Altfel in actuala situatia cresterea va fi foarte mica…macar de s-ar aplica legea salarizarii…desi nu vad cum…ei se *** pe ei pt 200-300lei…si spun ca se aplica legea aia in care noua ni se dubleaza salariile. Poi cine ai crede???Doar nu suntem timpiti!

  9. Andrei – nu avem treaba cu acea crestere
    Nu conteaza – da, ar fi ideal, insa treaba asta se va realiza prin legea-cadru din 2018 / daca va iesi bine / acum vorbim de niste peticeli pe ultima suta axate mai degraba pe salariul minim si aplicarea lui in structura de aparare / nici vorba de grile noi de salarizare in aparare anterior legii-cadru

  10. Pe langa ordonanta pentru egalizare din 2016 lor li se aplica si cresterea de 20% din feb 2017. S-au si-o aplica singuri…

    Andrei, care crestere de 20%? Sprijinul pt locuinte vine la rand dupa vreo 5 probleme mai prioritare, niciuna dintre acelea nefiind rezolvata. Cum am putea sa lasam balta tot ce e acum pe salarizare si sa focusam strict in asta? Sau mai degraba, cu cine? Cu noul ministru?[/quote]

  11. Atunci sa se mareasca VRS la valoarea de 445lei asa cum s-a intamplat la magistrati si grefieri…raman coeficientii…si atunci ramane si ierarhia…

  12. Nu conteaza – care SF?! Ca avem doua. Unul din 2009 si unul de dupa 2010? Exact asta ar fi ideea. Nu strica citirea atenta. Cresterea SF din 2009 ar fi idealul si se va testa prin procese insa fizic este imposibila. Un agent ar avea salariul mai mare decat directorul general. Ai imaginea asta? Practic si tu si Marius Vulpe ati avea SF 1450 la care se aplica alte drepturi. Marius Vulpe te bate la indemnizatia de comanda dar tu il lasi de tot in urma cu sporuri si majorari, mai ales daca lucrezi in operativ! Intelegi ideea? cat de realizabil este un astfel de sistem de remuneratie!? Nu zic ca nu ar fi placut sa avem agenti cu 9000 de lei salariu acum inainte de legea-cadru. dar ar fi destul de ciudat sa ai o singura functie in sistem, nu?

    Andrei, care crestere de 20%? Sprijinul pt locuinte vine la rand dupa vreo 5 probleme mai prioritare, niciuna dintre acelea nefiind rezolvata. Cum am putea sa lasam balta tot ce e acum pe salarizare si sa focusam strict in asta? Sau mai degraba, cu cine? Cu noul ministru?

  13. Am tot intrebat de cateva ori si nu mi s-a raspuns: 1. cresterea de 20% de la inceputul anului ni se aplica si noua ca deja magistratii si grefieii si-au insusit-o, hoteste cum le sta bine? O grefiera nici nu discuta cu un ofiter cu vechime la salariu…
    2. despre sprijnul pt locuinte ce se mai aude?
    Spuneti-mi daca trebie sa fac cerere scrisa pt intrebari ca de nu stiu cate ori am intrebat aici si nu mi s-a raspuns?

  14. [b]#3 Nu conteaza[/b] – Este greu, insa articolele astea trebuiesc citite cu mare atentie.

  15. Domnule Teoroc…nu este imposibila! Este normala, pt ca asa spune HG 1…sa le faca mai mari la ceilalti…dar SF NU trebuie sa fie mai mic de 1450lei!! Asta e legea!!!

  16. Ganditi-va cat timp au stagnat salariile noastre,in conditiile in care VRS ar fi trebuit sa aiba valoarea de cel putin 450 lei.Salariile noastre fara norma de hrana,care are alt regim,ar trebui sa fie cel putin duble.Nu vreau sa pomenesc de alte categorii de bugetari care au resusit sa-si ajusteze salariile exponetial,dar si grila de sporuri.Ma intereseaza faptul ca la noi,in sistem,nici macar norma de echipare nu a fost actualizata.Ce sa mai spun despre grila de sporuri,unde sunt situatii,in care s-ar putea sa-ti dea spor pentru 5 min,asa s-ar face,dar in cateva secunde te poti imbolnavi!
    La noi in sistem se pleaca masiv la pensie si datorita salariului,dar apar si cazuri de demisie cand afla concret de valoarea venitului.
    Tot nu imi vine sa cred ca am ajuns sa avem un salariu de baza la nivelul celui minim,iar daca nu ar fi existat sporurile,care sunt periodice uneori,cred ca ar fi existat demisii in bloc!

  17. Multumim sindicatelor din penitenciare pentru munca depusa ca sa primim si noi ceva si speram ca toata munca sa se concretizeze…..dar Domnu Teoroc ne puteti da si o suma(daca o sa se aprobe acele amendamente+salariul de merit),banuiesc ca toti ce lucram in sistemul acesta la asta ne gandim…cati bani o sa ne intre in buzunar…minim..maxim..banuiesc ca dupa atatea formule SMP SFD SF SB SFB..aveti si o simulare concreta.Multumim.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)