www.snlp.ro Web analytics

Corabia se rupe inainte de a fi lansata la apa. Proteste doar pentru salariul minim

2016 04 27 1461780963 8040068 gendergap01Era chestiune de timp pana cand toata peticeala aceasta salariala construita pe dedicatii, va plesni si va umple cu puroi toata Romania. Toti ne dorim un sistem sanitar european sau vrem sa avem copii educati in scoli moderne de dascali bine platiti. Toti am inteles ca medicii pleaca din tara si cumva trebuie oprit exodul. Insa devine din ce in ce mai greu de suportat inechitatea. Sub pretextul unui sistem egal de plata a bugetarilor, am ajuns in prezent la inegalitati mai mari decat au fost vreodata. 

Pe criteriul elanului pe care l-a capatat salarizarea din sanatate, politstii au negociat cresteri si au batut palma cu ministerele de resort, uitand ca in structura de aparare mai suntem si noi. Evident ca nu este vina salariatilor ci a celor care negociaza ascunsi dupa tufe, mandri de importanta lor cu care au mai castigat cativa lei. Politia si penitenciarele sunt singurele doua instututii din sistemul national de aparare care au miscare sindicala. Spre deosebire de politie unde concursul sindical naste haos, in sistemul nostru, indiferent de animozitatile interne, reusim sa iesim in exterior cu un mesaj unic, strans uniti in scop si in lupta.

SNLP si FSANP inseamna 10.000 de sindicalisti din penitenciare care fac corp comun in special atunci cand sunt furati. Nu stim ce au inteles guvernantii anul trecut cand in 3 saptamani am organizat 50 de mitinguri in cascada (cate 5 unitati din 3 in 3 zile) implicand mii de oameni in tot sistemul si am refuzat munca suplimentara blocand aproape activitatile si castigand exact ceea ce am cerut, precum nu stim cat de scurta este memoria de ministru, dar daca este nevoie sa reluam aceasta lupta pentru salarii decente si pentru un tratament egal, cu aceeasi intensitate sau cu forta chiar mai mare, mobilizarea in cazul nostru dureaza doar doua zile si acopera intregul sistem.

Enervati de furtul startului produs in MAI, am reactionat instant atunci cand am aflat ca se incearca o modificare legislativa care produce cresteri salariale doar pentru unii impartind iar structura in smecheri si fraieri, desi suntem toti in aceeasi galeata plina de abuzuri. Pozitionati din pacate intr-un minister cu a carui echipa de conducere inca nu reusisem sa relationam, precum si in perfecta cunostinta de cauza ca in lipsa aportului MJ, ANP este tinut la distanta la distanta de modificarile in cauza, ne-am luat soarta in maini sindicaliceste si am inceput o serie de demersuri ca sa preintampinam o noua nedreptate. Suntem singura institutie din Romania care salarial apartine unei familii ocupationale (aparare si ordine publica) dar ierarhic are coordonarea intr-o alta familie (justitie) iar asta ingreuneaza mult demersurile in speta de fata.

Singura noastra arma fiind protestul, am notificat Primaria Bucuresti cu privire la organizarea unui miting in fata MMJS in data de 16.03.2017 incepand cu ora 10,00 si am avut grija ca intentia noastra sa ajunga rapid la urechile ministrilor de resort, ceea ce s-a si intamplat, reactiile fiind imediate: deranj, enervare, „de ce miting cand noi vrem sa dublam salariile?” etc. Nu a fost doar o adresa aruncata in vant ci chiar am inceput sa ne organizam intern fara sa facem inca publica actiunea. Ne pregateam pentru ce era mai rau. Odata cu inregistrarea actiunii, mesajul nostru a fost clar: nu facem proteste de dragul protestelor, avem un scop clar si vrem sprijin pentru aceasta; daca il primim, nu mai protestam, este simplu!

Pe acest fond, stiind ca la MMJS s-a produs anterior intalnirea pe subiectul in discutie, in ziua imediat urmatoare, la solicitarea PUBLISIND, ne-am intalnit cu ministrul muncii, doamna Olguta Vasilescu si ne-am prezentat revendicarile. Am intrat in discutii detaliate pe tema propunerii legislative venite din zona MAI dar si pe tema viitoarei legi-cadru privind salarizarea. Cu privire la legea-cadru am primit informari complete, atatea cate sunt disponibile la acest moment, precum si anexele corespunzatoare cu acceptul de publicare, ceea ce am si facut intr-o informare anterioara. Cu privire la modificarea preconizata de MAI, am primit indrumare si sprijin pe o linie de demersuri derulate in zilele urmatoare.

Din dorinta de a nu transforma articolele in adevarate romane, precum si din imposibilitatea de a gasi o cale mai simpla pentru a va explica toata problema, vom segmenta aceasta informare importanta in mai multe parti.

 

3 COMMENTS

  1. cristian / nu face parte din SFB / este singurul spor in ext SFB / explicam in urmatoarele articole

  2. Dintr-o postare anterioara ați publicat un model de fluturas de salariu, in care era inclus si sporul ANP, daca acesta face parte din salariul de baza, de ce nu se tine cont de acesta si când se calculează sporurile aferente muncii exercitate?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)