www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Show must go on! Salarizare bugetari 2017.

i354 512

 

Informare BNS 21.02.2017 

Raport al Reprezentantului BNS la intalnirea cu Ministrul Muncii in legatura cu proiectul de lege de salarizare a personalului din sectorul public.

Bucureşti, 20-02-2017

Azi, 20.02.2017, la sediul MInisterului Muncii si Justitiei Sociale a avut loc prima intalnire informala pentru prezentarea principiilor legii sistemului de salarizare a personalului platit din fonduri publice. Au participat: dna Lia Olguta Vasilescu, Ministrul Muncii si Justitiei Sociale, dnul Gabriel Petrea, Ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Social si dnul MArius Sepi, Secretar de Stat MCPDS. Din partea BNS au participat Dumitru Costin Presedinte si Enache Steluta, Expert.

Intalnirea a fost convocata telephonic in cursul acestei zile, scopul a fost acela de a informa despre stadiul pregatirii proiectului de lege si totodata pentru stabilirea unui calendar de lucru. Ministrul Muncii a informat ca proiectul de lege pe care il pregatesc este complet diferit de cele anterioare, inclusiv cel elaborate de Rovana Plumb.

Se are in vedere ca pentru functiile alese – notiunea de salariu de baza sa fie inlocuita de indemnizatie – nivelul acestei indemnizatii va fi legata de evolutia salariului mediu. Cea mai mare indemnizatie va fi cea a presedintelui, care va avea coefficient 6, mergand pana la 1,1 – coeficientul pentru functia de Viceprimar de comuna cu numar de locuitori mai mic de 1500.

Pentru restul familiilor ocupationale se are in vedere urmatoarele:

 • Cel mai mic salariu din sectorul public va fi de 1750, incepand din 2018
 • Intre 1750 si 4000 lei vor fi cresteri substantiale,
 • Intre 4000 si 7000 lei vor fi acordate cresteri pentru a putea mentine incadrarea in ierarhie,
 • Peste 7000 lei vor fi cresteri foarte mici sau deloc – maxim 3%.

Cresterea medie pentru perioada 2017 – 2020 este estimata la aprox 56% - acest % include cresterile deja promise in sectorul preuniversitar, in sanatate si in cultura.

Sporurile sunt prevazute sanu depaseasca 30% din fondul de salarii al fiecarui ordonator – fiecare ordonator decide cum se acorda sporurile, pe categorii de salariati si pe nivel, astfel incat sa nu depaseasca pragul de 30%. Aceasta limita se stabileste la fiecare ordonator in parte, indiferent de tip.
Fondul de premiere va fi stabilit la 5% din fondul de salarii, acest fond va fi la dispozitia ordonatorului principal, pentru toti ordonatorii din subordine, acesta va decide cum se va distribui acest fond intre ordonatorii secundari si tertiari. Pentru fiecare an se vor stabili de la inceput care sunt salariile aplicabile pentru fiecare functie in parte.

A fost reluata discutia lipsei datelor referitoare la salariile in plata. Ca urmare a fost transmisa o grila, pe care o gasiti atasata, solicitarea catre partea sindicala a fost aceea de a verifica in ce masura sumele existente acum in plata pentru functiile vizate sunt mai mari decat cele mentionate in tabel (sumele cu rosu). Sunt vizate salariile de baza, fara sporuri.

Proiectul se intentioneaza a fi finalizat pe 5 martie, urmand sa fie trimis la Parlament pentru dezbateri. Pe durata dezbaterilor parlamentare se mai pot face propuneri de ajustare.

A existat o dezbatere destul de aprinsa cu privire la intentia Ministrului de a avea salariul minim in sectorul public 1750 de la 01 ianuarie 2018.

BNS a atras atentia ca este discriminatorie o astfel de masura, ca nu e posibil sa se lucreze cu dublu standard, in special in conditiile in care in sectorul privat sunt incadrati cu salariul minim inclusiv salariati cu studii superioare.

Ministrul Muncii, dna Vasilescu a declarat – “ne asumam politic” o astfel de decizie, desi toate confederatiile sindicale i-au mentionat ca o astfel de masura ar putea isca un scandal public.

In cursul acestei saptamani se va primi un prim draft de proiect de lege, de asemenea se vor incepe discutiile pe familiile ocupationale.

Presedintele BNS a atras atentia Ministrului Muncii cu privire la declaratia facuta in ziua precedenta la Antena 3, referitor la revizuirea prevederilor Codului Muncii si Legii statutului functionarilor publici, astfel incat sa se simplice procedura de concediere a unui salariat. Presedintele BNS a mentionat ca trebuie sa existe un echilibru intre flexibilitatea procesului de concediere si costurile aferente acestei procedure (platile compensatorii). Romania detine locul 15 in Europa si locul 82 in lume (din cele 139 aflate in clasamentul Forumului Economic Mondial) in ceea ce priveste usurinta cu care se poate concedia un salariat insa detine locul 2 in Europa si locul 6 in lume in ceea ce priveste nivelul redus al costurilor de concediere (pozitia 1 in top inseamna tara cu cel mai mic numar de saptamani de plati compensatorii). Bulgaria de exemplu ocupa locul 60 in lume in ceea ce priveste procedurile de angajare si concediere si numarul 19 in lume in ceea ce priveste platile compensatorii. Germania detine locul 43 in ceea ce priveste flexibilitatea concedierii si locul 94 in lume in ceea ce priveste numarul platilor compensatorii si locul 126 din 139 in ceea ce priveste flexibilitatea in negocierea salariilor. Ministrul Muncii a declarat ca isi asuma politic declaratia facuta, bazandu-se pe experienta avuta in calitate de primar.

Atat reprezentantii Ministerului Muncii cat si cei ai Ministerului Dialogului Social au mentionat ca in cadrul discutiilor pe familii ocupationale vor fi invitate federatiile din fiecare sector in parte, se va putea participa cu un singur reprezentant din partea fiecarei federatii. A existat mentiunea facut de Marius Sepi, acum Secretar de Stat in MCPDS, ca se vor invita doar federatiile reprezentative la nivel de sector.

BNS a solicitat ca aceasta covocare sa se faca prin intermediul confederatiei, pentru toate federatiile din sector, indiferent daca sunt sau nu representative, au precizat ca doresc sa invite direct federatiile dar ca in cazul BNS va informa si confederatia.

Imediat cum vom intra in posesia calendarului si a documentelor le vom transmite catre toate federatiile, cu rugamintea sa va pregatiti deja un punct de vedere si totodata sa va desemnati reprezentantii – 1 singur reprezentant / federatie.

Atasat gasiti un fisier ce contine toate functiile pentru fiecare familie ocupationale precum si salariul maxim existent acum in plata in ultima transa de vechime. Va rugam sa le verificati, in masura in care puteti, pentru familiile din care faceti parte, astfel incat sa putem identifica din acest stadiu eventuale diferente.

Propunerea este sa ne transmiteti aceste informatii, in masura in care dispuneti de ele, precum si propuneri de functii, altele decat cele din anexele atasate. Termenul de transmitere ar trebui sa fie maxim 1 martie, avand in vedere ca pe 4 martie se doreste deja o urmatoare intalnire pentru draftul ce va pleca in Parlament.

files/1-000-0000-00007/Anexa_VIII_cu_comp_fara_sal.doc

files/1-000-0000-00007/anexe_feb_fara_salarii_cu_nr_pers.xlsx

 

Comentarii  

0 #49 Asclepios 02-03-2017 13:09
Cu fiecare an care trece si se adauga in buchetul vietii sau in cel al carierei ii multumesc Bunului Dumnezeu ca nu m-am facut jurist sau contabil ca limbile astea suna chinezo-japonez o-coreeana pentru mine.Functia de baza este: medic/asistent/ agent operativ/etc iar faptul ca un medic este medic sef este o chestiune conjuncturala dupa logica mea si da accept ca indemnizatiile de conducere intra in calculul pensiei dar nu in salariul FUNCTIEI DE BAZA, cel putin asa mi se pare mie logic... am eu vicii de logica sau legile romanesti?!
Citat
+2 #48 Ștefan Teoroc 01-03-2017 22:18
N-are nicio treaba pruna cu astea / ea ii vroia si pe politstii in afara structurii / nu ne ignora nimeni / dovada e faptul ca avem veniturile cele mai mari din structura / e incorect sa neglijam asta / si vom trage sa fie si mai mari
Citat
0 #47 troublemaker 01-03-2017 21:35
Citez pe Ștefan Teoroc:
in ce temei?

Intrebam si eu...
Nu cu foarte mult timp in urma intrebat fiind daca merita sau nu sa participi la un concurs pentru ocuparea unui post de asistent social sau /si medical as fi raspuns cu Da! categoric!
Acum nu cred ca as mai sfatui pe nimeni sa se angajeze la penitenciar,la ce salarii sunt "in libertate",nu mai vorbesc de conditiile de munca!
Senzatia mea este ca ignorarea noastra in ceea ce priveste salarizarea,ni se trage de la manifestatiile de protest impotriva ministrei Pruna!
Nu zic ca la momentul respectiv nu erau necesare,sau ca nu ar fi avut efect(obtinerea celor 10/20% -salariul de merit,etc...)
Dar "sistemul" nu uita si nu iarta...
Amintiti-va ce au patit politistii ca urmare a protestului lor(si al nostru..) cand au aruncat caschetele in fata Cotroceniului..
Citat
0 #46 Ștefan Teoroc 28-02-2017 23:25
in ce temei?
Citat
-4 #45 troublemaker 28-02-2017 21:57
Citez pe Ștefan Teoroc:
este vorba despre personalul din cadrul ANFP pe legea 188/1999 si de o decizie a CCR / nu are legatura cu noi / nu poti creste salariile din penitenciare cu 50% pe asa ceva
www.ccr.ro/noutati/COMUNICAT-DE-PRESA-222

D-le presedinte Teoroc,aveti vre-o informatie cu privire la majorarea salariilor celor din EAP/asistenti sociali si medical din penitenciare? :eek:
Citat
-1 #44 Ștefan Teoroc 28-02-2017 21:41
este vorba despre personalul din cadrul ANFP pe legea 188/1999 si de o decizie a CCR / nu are legatura cu noi / nu poti creste salariile din penitenciare cu 50% pe asa ceva
www.ccr.ro/noutati/COMUNICAT-DE-PRESA-222
Citat
+1 #43 Bona de PPL 28-02-2017 21:25
Sporul de 50% d-le presedinte,treb uie aplicat si pentru sistemul operativ
Va rog sustineti aceasta cauza
Citat
+4 #42 Dorel 28-02-2017 18:15
Dle Ștefan ce ne puteți spune de sporul de 50℅ pt.functionarii publici aprobat astăzi în Senat .O sa fii și noi cuprinși mai ales că lucrăm cu deținuți cu grave probleme psihice și care iau tratament corespunzător.A stept răspuns.
Citat
-3 #41 Ștefan Teoroc 28-02-2017 16:01
cu care ministru cristi68? e un proiect de HG care trebuie impins cu putere... (ca sa citez, deloc ironic - alta intrebare?)

pentru intrebarile legate de salarizare - vom posta detalii in scurt timp / vremurile sunt foarte confuze si nu vrem sa dam cu si mai multa ceata
Citat
+4 #40 cristi 68 28-02-2017 14:18
Ce facem noi sindicatul ai trecut 2 luni din acest an in privinta actualizarii valorii echipamentului ?
Decontare ochelarilor pe anul trecut nici acum nu ia-m primit.
Trece timpul peste noi si nu reusim mare lucru.
Citat
0 #39 Contabil 28-02-2017 10:52
Citez pe Asclepios:
Citez pe Alt contabil:
(coeficient *197.33+spor misiune permanenta+confidentialitate+fidelitate+suma compensatorie+grad+gradatie+indemnizatie de conducere) asta nu trebuie sa fie mai mic de 1450

Nu am inteles INDEMNIZATIA DE CONDUCERE este componenta a salariului MINIM ?! In ce lume traim oameni buni, unde in lumea asta cineva care conduce alti oameni ia salariul minim cu indemnizatie cu tot si cei condusi iau tot atat cat cel care conduce?! Recunosc ca nu sunt economist si nu mi-a placut niciodata contabilitatea dar asta cu introducerea indemnizatie de conducere in salarul de baza e trasa de par rau !!!


Cititi inca o data ce am scris ca nu a-ti inteles,element ele fac parte din salariu functiei de baza,care nu trebuie sa fie mai mic decat 1450
Citat
+7 #38 RESPECT! 28-02-2017 10:41
poate cineva sa detalieze si sa exemplifice cum dumnezeu s-a facut corespondentul salariului minim din civilie, cu adunatura de valori din fluturasul nostru, in asa fel incat niciunul, sau un procent de 0.01 dintre noi sa nu beneficieze de marire gratie maririi salariului minim pe tara :)) astept ceva raspunsuri va rog.
Citat
+7 #37 Ofiter operativ 28-02-2017 08:34
D-le Teoroc, am vazut ca Senatul a aprobat o initiativa legislativa prin care sa se acorde functionarilor publici un spor de 50% din salariul de baza pt. solicitare neuropsihica. Legea ar intra in vigoare dupa ce o adopta si Camera Deputatilor. Nu credeti ca ar trebui sa fim inclusi si noi, nu doar functionarii publici, asa cum sunt ei definiti prin legea 188/1999? Se stie ca in penitenciare, noi, cei din operativ, lucram direct cu aceasta categorie aparte, reprezentata de detinuti, multi dintre ei avand multiple probleme psihice, care isi pun amprenta pe comportamentul lor, dar implica si mult stres din partea noastra. Va rog, interesati-va si incercati sa vedeti ce s-ar putea face pentru noi, cei aflati in linia intai din penitenciarele romanesti !
Citat
+7 #36 Informatics 27-02-2017 15:40
Domnule Teoroc, este normal sa nu-ti mai poti face sarcinile tale din fisa postului pentru ca trebuie sa participi TOT TIMPUL la comisii pentru schimbare pe post sau ocupare posturi din sursa externa??? Este normal ca apoi sa stai peste program ca sa-ti faci treaba ta? ANP-ul a aruncat toate concursurile in unitati, cu tot ce presupune asta: constituire comisii, concepere subiecte, probe sportive, interviu, probe psiho, probe calculator (chiar daca efectiv nu exista spatiu pentru asa ceva, si deci suntem... instaleaza sala/ dezinstaleaza sala de calculatoare PT FIECARE testare de schimbare pe post/ concurs din sursa externa). Deasemeni, toate anunturile referitoare la acele schimbari pe post/concursuri trebuiesc postate acum TOT de unitati, asadar ANP-ul "s-a spalat pe maini" complet. De ce nu suntem platiti pentru aceasta munca suplimentara sau de ce nu sunt angajati evaluatori din afara??? Am ajuns negri pe plantatie, facem de toate... gratis pentru ANP dar... pe sanatatea noastra. Nu se poate face nimic in sensul asta? Astept un raspuns de la dvs.
Citat
0 #35 un oarecare agent 27-02-2017 15:01
Avem aici un baiat arogant venit imputernicit de la ANP,zis (editat) care are experienta vasta in sistem,aproxima tiv 3 ani Lst si tras pe la ANP de nas de catre nu stiu cine pe care Dl.dir.(editat) il asculta cu sfintenie!!!Chi ar nu-I vede nimeni?!?!??!!?
Citat
0 #34 un oarecare agent 27-02-2017 14:55
Dl.Teoroc va rugam sa ne sustineti in privinta de a veni un control de fond la noi la P.Gaesti!!!
Citat
-1 #33 Asclepios 27-02-2017 14:38
Citez pe Alt contabil:
(coeficient *197.33+spor misiune permanenta+confidentialitate+fidelitate+suma compensatorie+grad+gradatie+indemnizatie de conducere) asta nu trebuie sa fie mai mic de 1450

Nu am inteles INDEMNIZATIA DE CONDUCERE este componenta a salariului MINIM ?! In ce lume traim oameni buni, unde in lumea asta cineva care conduce alti oameni ia salariul minim cu indemnizatie cu tot si cei condusi iau tot atat cat cel care conduce?! Recunosc ca nu sunt economist si nu mi-a placut niciodata contabilitatea dar asta cu introducerea indemnizatie de conducere in salarul de baza e trasa de par rau !!!
Citat
+4 #32 Horatiu 27-02-2017 12:53
Dl Președinte ce se știe despre noua lege a salarizării?
Citat
0 #31 Contabil 27-02-2017 09:49
Citez pe Alt contabil:
(coeficient *197.33+spor misiune permanenta+confidentialitate+fidelitate+suma compensatorie+grad+gradatie+indemnizatie de conducere) asta nu trebuie sa fie mai mic de 1450

Citez pe Cristian Tudorache:
#15 Contabil - urmareste te rog si comentariile. S-a publicat in multe randuri faptul ca SFB in sistemul penitenciar, pe un calcul rapid, reprezinta brutul din care scazi norma de hrana, drepturi echipament, chirie, spor anp 30%. Acest rezultat nu trebuie sa fie mai mic de 1475.


In adresa trimisa de la ANP in care se cere o situatie pe tara scrie clar
Salariu functiei de baza care nu trebuie sa fie mai mic de 1450 = salariu functie + salariu grad + gradatie + ind cond(unde este cazul) + suma compensatorie
Deci domnu Cristi eu zic sa mergeti la salarizare sa intrebati :)
Citat
+3 #30 Jiji 26-02-2017 15:56
Citez pe ocnasu:
Ar trebui sa fim fericiti ca vom avea acelasi salariu ca politistii comunitari?Pai aia de bine de rau,daca li se face foame,dau buzna intr-o carciuma,consuma 7,8,10 mici de caciula,beau 3-4 beri si s-a rezolvat problema...dupa aia isi mai iau si o spaguta mica de prin piete si sunt ok!Tu ca si....gardian de tuhaus cum te scoti?Daca te prind astia ca ai luat o tigara de la un hot...te judeca parchetul de la Haga!Da-i (editat) pe politia comunitara cu salariile lor!Noi lucram cu cei mai periculori oameni ai societatii,cu clanuri de tigani,cu mafioti,cu bande,cu inalti demnitari condamnati pt. coruptie,cu fel de fel de dementi si psihopati.De ce sa am acelasi salariu ca si nea caisa care pazeste florile din parc?Personal nu mi se pare corect!Voi ce spuneti?

Nu prea conteaza ce spunem sau credem noi in cazul in care nu ai invatat asta pana acum.
Citat
-2 #29 Cristian Tudorache 26-02-2017 08:55
#28 ionut
Extras din OMJ 1792/2013:
ART. 17
(1) La cap. F "Rezultatul interviului" se consemnează concluziile interviului şi eventualele diferenţe de opinie între evaluat şi
evaluator.
(2) Evaluatorul poate modifica punctajele din fişa de evaluare, dacă se ajunge la un punct de vedere comun. Modificarea
punctajului se realizează prin bararea cu o linie a marcajului "x" acordat şi marcarea cu "x" în căsuţa corespunzătoare noului nivel şi
se consemnează de către evaluator în spaţiul rezervat la acest capitol.
(3) Pentru parcurgerea acestei etape, în situaţii justificate, pot fi utilizate şi mijloace de comunicare la distanţă, evaluatul semnând
ulterior fişa de evaluare. În acest caz interviul se înregistrează, aspect care se consemnează la acest capitol.
(4) Obiectivele, organizarea, desfăşurarea şi ghidul interviului sunt prevăzute în anexa nr. 3.
ART. 18
(1) La cap. G "Hotărârea contrasemnataru lui" se consemnează concluziile şi hotărârea contrasemnataru lui, prin bifarea uneia
dintre cele 3 variante prevăzute.
(2) Contrasemnataru l poate modifica punctajul acordat în urma interviului, hotărăşte cu privire la calificativul acordat, având
obligaţia de a consemna punctajul/calif icativul şi de a motiva eventuala schimbare a punctajului la obiectivele individuale/indicatorii
de evaluare. Modificarea punctajului se realizează prin încercuirea marcajului "x" acordat anterior şi marcarea cu "x" în căsuţa
corespunzătoare noului nivel şi se consemnează de către contrasemnatar în spaţiul rezervat la acest capitol.
ART. 19
La cap. H "Luarea la cunoştinţă a evaluării", evaluatul consemnează luarea la cunoştinţă a evaluării şi optează, după caz, pentru
contestarea calificativului acordat.
ART. 20
La cap. I "Hotărârea definitivă privind rezolvarea contestaţiei" se consemnează, dacă este cazul, hotărârea comisiei de soluţionare
a contestaţiei, precum şi luarea la cunoştinţă a calificativului definitiv de către evaluat.

In situatia in care doresti alte informatii in contextul spetei in care te afli, acceseaza acest ordin in tegralitatea lui aici: www.snlp.ro/_files/OMJ_1792.2013.pdf
Citat
-5 #28 ionut 25-02-2017 23:16
Imi cer scuze ca sunt pe langa subiect . As avea si eu o intrebare. daca d
Am primit de la seful meu direct un calificativ si dupa ce am luat la cunostinta si am semnat saptamana aceasta seful meu m-a chemat sa imi spuna ca mi-a fost scazut calificativul si ca am 3 zile la dispozitie sa fac contestatie .
Intrebarea mea este --care e procedura ca sa pot face contestatie ?
Citat
+4 #27 Somebody 25-02-2017 20:41
Inteleg ca se doreste alinierea salariilor in sistemul bugetar pentru aceleasi functii. Sunt IT-st, iar unul ca mine care lucreaza la tribunal ia mai mult decat dublu fata de mine (desi acum vreo 7-10 ani aveau 1/2 fata de noi). Idem si cu grefierii... si altii.
1) Cum au reusit ei oare sa-si mareasca salariile de 4 ori? Simplu, ei conteaza, noi nu.
2) Cum oare ne vor alinia salariile a.i. sa nu mai existe aceasta diferenta enorma? Ma indoiesc ca ne vor dubla noua salariile.
Asadar, si eu cred intr-adevar ca nu se va aplica prea curand legea salarizarii, sau... nu asa cum s-a promis. Nu va faceti iluzii!!!
Solutia este... iesirea din sistem.
Citat
+21 #26 ocnasu 25-02-2017 17:44
Ar trebui sa fim fericiti ca vom avea acelasi salariu ca politistii comunitari?Pai aia de bine de rau,daca li se face foame,dau buzna intr-o carciuma,consum a 7,8,10 mici de caciula,beau 3-4 beri si s-a rezolvat problema...dupa aia isi mai iau si o spaguta mica de prin piete si sunt ok!Tu ca si....gardian de tuhaus cum te scoti?Daca te prind astia ca ai luat o tigara de la un hot...te judeca parchetul de la Haga!Da-i (editat) pe politia comunitara cu salariile lor!Noi lucram cu cei mai periculori oameni ai societatii,cu clanuri de tigani,cu mafioti,cu bande,cu inalti demnitari condamnati pt. coruptie,cu fel de fel de dementi si psihopati.De ce sa am acelasi salariu ca si nea caisa care pazeste florile din parc?Personal nu mi se pare corect!Voi ce spuneti?
Citat
+1 #25 RESPECT! 25-02-2017 12:02
vom avea acelasi salariu ca politistii comunitari :))
Citat

Google Translate

Cauta in site

 • vechi la penitenciar 14.12.2017 09:08
  auzim mereu de acest ghid al carierei funcationarului public, iata ...

  Read more...

   
 • finul Alecu vrea sa fie contrazis 13.12.2017 16:47
  Nu e greu de imaginat ce strategii postliberare au "ei".Vor veni cu ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 13.12.2017 08:03
  este o balbaiala intre a se faca ca dau ceva si a nu prea avea din ce / ...

  Read more...

   
 • simona 13.12.2017 05:36
  Pâine și circ. Pentru a veni în întâmpinarea interesului opiniei publice ...

  Read more...

   
 • Anton 13.12.2017 00:22
  nimic specific, ma gandeam doar ca totul e o ciorba bine facuta pentru ...

  Read more...

Google AdS