www.snlp.ro Web analytics

Baricade in calea aplicarii legii

images.jpeg

 

La Comisia mixta din 8 decembrie desfasurata la sediul MJ, lista de subiecte a fost lunga motiv pentru care sedinta a durat 3 ore grele in care cu mici exceptii, ne-am aflat ca de obicei pe baricade diferite de cele pe care MJ/ANP le ridica permanent in calea unor demersuri sindicale rezonabile.

Ceea ce cerem noi nu este nici absurd si nici ilegal. Ce doare mai tare este refuzul de a accepta o interpretare fara sa fie furnizat niciun contraargument coerent sau, mai grav, doare respingerea cu orice pret, refuzul de a asuma aplicarea legii la nivel ANP desi la nivel MJ exista practica indelungata si corecta pe anumite spete.

Ciudatenia asta de situatie in care ne aflam ca subordonati ai MJ dar fara sa facem parte (din punct de vedere salarial) din familia ocupationala justitie ci din aparare nationala, siguranta si ordine publica, atrage fel de fel de efecte. Unele dintre acestea au fost pozitive, de-a lungul timpului, in functie de mandatul mai asumat, mai discret sau mai haotic al unor ministri. Insa facem tot posibilul sa evitam analize prea complexe.

Lista de subiecte pentru sedinta din 8 decembrie a fost urmatoarea:

 

ORDINE DE ZI

 Comisia mixtă de dialog privind sistemul penitenciar

– Joi, 08 decembrie, ora 12.00, Sala de Consiliu, MJ –

1. Modificarea OMJ 2478, precum și o discuție la modul în care se desfășoară consultarea în ceea ce privește actele normative promovate, cu impact asupra personalului

2. Bugetul pentru anul 2017. Fonduri prevăzute pentru continuare încadrărilor din sursă externă și echilibrarea efectelor pensionărilor

3. Aplicarea OUG 20/2016 și a OUG 43/2016 (adresa SNLP-FSANP din 30.06.2016 și adresa SNLP 645/08.11.2016); Adresă SNLP 656/07.12.2016 (salarizarea personalului din sistemul administrației penitenciare la nivelul maxim al salariului de bază)

4. Acord colectiv și Acord transparență – negociere/prelungire/semnare

5. Situația muncii suplimentare și modalități de diminuare a numărului de ore prestate peste durata normală a timpului de lucru

6. Negocierea depășirii plafonului de 180 de ore suplimentare anual (pentru care este necesar acordul sindicatelor)

7. Discutarea necesității solicitării acordului salariaților pentru prestarea muncii suplimentare și a situațiilor în care salariații au refuzat acest tip de muncă, efecte, soluții

8. Modificarea prin HG a numărului de posturi prevăzute pentru sistemul penitenciar prin reintroducerea celor 500 de posturi desființate prin efectul OUG 77/2012 (neconstituțională)

9. Concursuri – evoluție, efective, perspective 2017. Asigurarea unui minim de 14.000 de posturi ocupate la finalul anului 2017

10. Rezultatele standardizării sistemului penitenciar și reorganizarea unităților în consecință. Informarea MJ cu privire la necesarul real de personal pentru funcționarea sistemului penitenciar în condiții de legalitate (20.000 de posturi prevăzute)

11. Plata indemnizației de concediu cu toate sporurile incluse

12. Calculul corect al contribuției pentru pensie conform Legii nr 223/2105 art. 31, al 2, fără afectarea venitului net

13. Proiectul HG modificare norme echipament

14. Proiectul legii-cadru privind salarizarea bugetarilor pentru anul 2017

15. Proiectul OMJ privind modificarea metodologiei de acordare a sporului TBC-HIV/SIDA și sporului pentru psihiatrie

16. Proiect de modificare a Legii 293/2004 – cercetare disciplinară etc.

17. Proiectul de compensare a condițiilor de detenție prin acordare de câștig – dezbatere, oportunitate, efecte asupra personalului

Dintre acestea punctul 17 nu a fost dezbatut avand in vedere ca de la propunerea noastra de ordine de zi si pana la sedinta proiectul a fost deja finalizat si trasnmis spre avizare/aprobare, punctul 14 nu a intrat nici el in discutie avand in vedere complexitatea acestuia dar si improbabilitatea adoptarii unei legi-cadru privind salarizarea bugetarilor in perioada imediat urmatoare, iar o parte dintre celelalte puncte au fost comasate in cateva teze discutate la pachet.

In articolele urmatoare vom realiza o departajare si o detaliere a subiectelor precum si a perspectivelor astfel incat sa evitam articole prea lungi si plictisitoare. Trebuie retinut din start ca tot ceea ce ar putea fi solutionat prin emiterea unor acte normative care presupun impact bugetar intra in stand-by avand in vedere schimbarile la nivel de parlament si guvern.

Punctul nr. 3, cu indreptarea inechitatilor salariale (spor studii, majorari diferentiate etc) a fost lasat la final fiind considerat cel mai important dar poate ca a fost o tactica gresita intrucat sedinta s-a lungit foarte mult iar nervozitatea a crescut odata cu oboseala astfel incat subiectul cel mai sensibil a ajuns rapid intr-un impas care a fortat finalizarea sedintei din pozitii ostile.

Argumentele SNLP au fost ample si muncite avand legatura si cu discutii purtate direct cu MMFPSPV insa din partea juristilor MJ/ANP raspunsul a fost unul bazat pe ceea ce se cunoaste din spate, din intentii sau pe interpretari ale celorlalte institutii din structura. Pe scurt, MJ/ANP raman ferm pe pozitia ca nu ne sunt aplicabile prevederile din OUG 20/2016 care impun salarizarea personalului din sectorul bugetar la nivelul maxim al salariului de baza pentru fiecare functie, grad, vechime in functie sau specialitate, daca isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Singurul argument al juristilor de top susmentionati a vizat lipsa de corespondenta dintre salariul de baza ca termen utilizat in actul normativ si salariul functiei de baza ca element central al salarizarii noastre. Paginile de argumente ale SNLP nu au contat. Painea si cutitul sunt la ei… Dar cam asa au inceput toate luptele noastre. Iar palmaresul nu este de partea lor!

S-a decis totusi cu chiu cu vai sa se trimita o noua adresa din partea MJ catre MMFPSPV prin care se solicita o noua opinie pe corespondenta SFB-SB in lumina argumentelor invocate de SNLP. Nu avem cunostinta daca s-a trimis acea adresa. Am intrebat MJ astazi. Asa cum am intrebat de ce ANP nu si-a respectat angajamentul asumat in Comisia mixta si de ce nu am primit inca minuta sedintei la o saptamana de la organizare. Mergem inainte!

Mesaj SNLP catre membrii Comisiei mixte (15.12.2016)
 
Buna seara

1. Nu am primit inca minuta intalnirii
2. Nu s-a realizat intalnirea stabilita in cadrul comisiei ANP-sindicate pentru data de 15.12.2016 pe problema situatiei muncii suplimentare
3. Nu avem cunostinta daca s-a trimis catre MMFPSPV adresa convenita in cadrul sedintei privind corespondenta SFB-SF in lumina argumentelor puse la dispozitie de SNLP
Cu stima
 

Stefan Teoroc

Presedinte SNLP
Presedinte Federatia PUBLISIND

15 COMMENTS

  1. Munca in ture (maximum de dificultate din operativ) se diferentiaza la drepturi prin norme/sporuri (norma 12B, spor noapte, spor tbc/hiv) si mai ales prin majorarea de 75% pentru repaus si sarbatori, care salta salariile celor de pe ture cu cateva sute de lei lunar fata de ceilalti, pe functii similare. Alte diferentieri salariale sunt greu de realizat acum, insa ele sunt in tinta pentru noua lege-cadru privind salarizarea, la nivelul intregii structuri de aparare. Modificarile nu sunt neaparat in bine, in sensul ca guvernantii nu sunt preocupati sa creasca operativul ci sa scada neoperativul, ca principiu general la nivel de structura iar asta nu ajuta prea mult. Ca si zile de concediu suplimentare, noi am initiat un demers de crestere cu doua zile pt operativ insa in contextul in care restantele la concedii sunt enorme multi au intrebat ce rost mai are un astfel de demers, intrucat oamenii nu ajung sa-si ia decat cu greu si drepturile actuale. Noi tot speram ca in 2017 vom urca efectivele la 14000 fata 12200 cati suntem acum si vom termina cu puhoiul acesta de ore suplimentare. Presam si MJ si ANP pentru realizarea acestei tinte. Iar atunci vom putea gandi mai liber la idei de departajare. Din pacate majorarile aplicate haotic in 2016 au dezechilibrat balanta mai mult in favoarea sectoarelor socio/medical ceea ce nu este neaparat rau intrucat ne permit noua demersuri de egalizare inclusiv in instanta.

  2. Domnule stefan vreau sa spun ca va apreciez foarte mult ptr ceea ce faceti si cat munciti si mai ales sunt placut surprins cu ce s-a intamplat in ultima perioada in penitenciare ca si miscare sindicala, dar cred totusi ca ar trebuii sa fim obiectivi si sa separam cumva munca in sectorul operativ, ca si drepturi, in special munca pe sectie ca supraveghetor de celelalte sectoare.

    Nu stiu, concediu cu 10 zile mai mult, pensionare mai devreme, salariu mai mare… Sa fim corecti… Diferenta de uzura fizica si psihica intre operativ si celelalte compartimente este imensa sa nu mai zic de pericol. Sau poate solutia ar fi un sindicat al operativului!

  3. Mai dar copii mai sunteti ma!!!Pai daca s-a aprobat si in 2017 salariul de 50%,credeti voi ca mai intereseaza pe cineva din conducerea ANP si din conducerea unitatilor din teritoriu(precum si pe lingaii,rudele,sifoanele si…. donadonii)lor de amaratii de agenti care lucreaza cate 2 la 350 de hoti pe sectie?Pai in 2016 cunosc persoane care au luat si de 3 ori sporul de 50%…asa ca vedeti-va de treaba cu mariri,diferente intre ofiteri si agenti,sporuri,echipament,angajari de personal…etc…etc!Nu intereseaza pe nimeni asta,ei stau bine si in 2017….iar e bine la puscarie si in 2017…pentru unii….dar pentru noi ocnasii…poate in 2018 😀 😀 😀 !!!Hai sa ne-avem bine!!

  4. pai daca tot nu vor sa acorde sporul de studii nu putem sa iesim in fata unitatilor ca pentru salariul de merit? sau nu suntem asa de multi si nu intereseaza? interesant

  5. Deci dacă din februarie nu se plătesc orele suplimentare efectuate eu personal voi refuza sa mai fac ore suprimenire indiferent în ce sector mă voi afla în acel moment.Nu se mai poate așa credeți neam saturat și nu mai putem eu personal am 200 de ore suplimentare 20 de zile de concediu .Dacă ceri sa Îți dea concediu ți se răspunde ca nu se poate fiindcă nu sunt oameni.Sincer pe mine nu mă interesează ca nu sunt oameni ăsta este problema lor și nu a mea sa angajeze fiindcă au avut un an la dispoziție și nu au fost în stare sa angajeze 1000 de oameni.Cineva ar trebuita tras la răspundere pentru lipsa de personal.Dl Teoroc nu se mai poate așa gata ne-am saturat faceți ceva ,dacă este nevoie ieșim și în strada dar vrem sa se schimbe ceva în sistemul ăsta corupt.ŔUȘILE RUȘINE SA LE FIE CELOR CARE NE CONDUC ȘI ȚIN ȘI CU DINȚI DE SCAUNE.

  6. domnule Teoroc in 2017 se mai platesc sarbatorile legale si weekendurile pentru ca in ordonanta privind salarizarea pe anul 2017 zice ca se compenseaza cu timp liber.va multumesc

  7. Nu poate fi decat o centralizare / nu au intentia de a solutiona problema acordand sporul tuturor desi le-am explicat ca exista baza legala si nu sunt riscuri

  8. Dle Ștefan nu am primit nici un răspuns referitor la adresa trimisă în unități de către ANP referitor la cei care nu primesc sporul de studii.Astept raspuns

  9. Bine ca pleaca tehnocratii astia zero! Domnule Teoroc aveti mare grija la negocierile pe legea salarizarii.V-au sesisat colegii de foarte multe ori sa fiti atenti ca sindicate la modul cum o sa fie incadrati agentii.Nu mai vorbim de incadrarea acestora in raport cu ofiterii.Un agent la sfarsitul unei cariere cu coeficient de max.2,90 si un ofiter ajunge la pana la coeficient 13, bineinteles chestor.Diferenta enorma din proiectele fluturate in decursul timpului nu este una conforma cu eforturile agentilor,subofiterilor,munca prestata si riscurile la care sunt expusi acestia in nici un minister.Senzatia multora dintre noi este ca va luptati cand e vorba de incadrari,salarii si legea salarizarii numai pentru salariile sefilor,ofiterilor nu si ale celor care duc greul.In tentativa de lege a lui Ciolos un agent,subofiter avea salariu de incadrare sub al unui brancardier de la spital cu vreo 700ron.Vi se pare normal?Nu trebuie luata o atitudine in acest sens.Stam pana ne vedem pusi in fata faptului implinit?Va rugam, sa luati atitudine in acest sens atunci cand PSD-ul v-a propune legea salarizarii unitare si chiar sa fie vizibila aceasta.Nu e normal ca sa se intample asa cv. si sa ne trezim ca suntem incadrati vai de mama noastra.Si poate trebuia discutata odata pentru totdeauna introducerea tuturor sporurilor in salariu,inclusiv norma de hrana.Nu in fiecare an sa o luam de la capat cu sporurile.

  10. Dupa cum au anuntat alesii nostri ca anul 2017 bugetarilor nu li se vor plati vouchere de vacanta, ore suplimentare s.a. prevad ca sistemul nostru va ajunge cat de curand in colaps…in conditiile in care sunt atatea ore suplimentare si asa criza de personal. Probabil ei cred ca va mai merge asa….eu zic ca nu. Sincer m.am saturat.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)