www.snlp.ro Web analytics

O ultima „artifică” de-a ministrului Pîslaru pe final de mandat. Salarizarea unitara, etapa 2017

 

tumblr_nu06x0jDNu1s22rc8o1_500.gifPe final de an Dragos Pislaru livreaza cu pompă o tema tehnocrata fierbinte dar asumata, care ne va acapara atentia. De fapt ne-o tot acapareaza de vreo 7 ani. Salarizarea unitara a bugetarilor isi tot schimba forma dar isi mentine teama de a intra in vigoare.

Guvernul Ciolos avea in program acest proiect inca de anul trecut. Pe atunci ministru al muncii era Ana Costea. Proiectul conceput de fostul ministru nu a fost agreat de cancelarie iar Ana Costea a parasit guvernul tehnocrat, acuzata de o orientare aproape sindicala.

Ana Costea a fost un ministru bun. Ea chiar a crezut intr-o lege noua. Dragos Pislaru nu crede. De fapt stie sigur ca este utopica intrarea in materie a unei noi legi, acum. Prin OUG 20/2016 s-au achitat cateva note sectoarelor care domina electoral sistemul public (sanatate, educatie) si s-a mai scapat ceva prin administratie si aparare. Noi in penitenciare ne-am castigat drepturile in strada, cu sange, nu prin bunavointa ministeriala.

Blocul National Sindical ne-a pus ieri la dispozitie proiectul noii legi, aproape cu nimic diferit de cel al Anei Costea, pe atunci apreciat ca avand impact prea mare. Pislaru nu a vrut acel proiect dar a reusit un impact urias livrand doar fragmente de norme, deloc unitare, impuse prin OUG 20 si 43 din 2016.

Dar pentru a nu relua ceva analizat, profitam de articolul postat deja pe pagina afiliatului PUBLISIND – Sindicatul Politistilor Europeni EUROPOL

Preluare Sindicatul Politistilor Europeni EUROPOL:

În data de 28.11.2016, ora 13:00, a avut loc ședința Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, la care a participat Dumitru Costin președintele Blocului Național Sindical, la care este afiliat și Sindicatul EUROPOL. Pe ordinea de zi au fost propuse discuții pe marginea salariului minim brut pe economie garantat în plata pentru anul 2017, dar și marginea proiectului de Lege a salarizării unitare.

Trecând peste faptul că salariul minim, la nivelul de 1250 lei cum a fost stabilit începând cu 01 mai 2015 încă nu s-a aplicat la mai multe unități din cadrul MAI, apreciem că, în mod indirect, pe viitor, numai acest indicator, de raportare a salarizării bugetare la nivelul salariului minim, poate asigura o coerență și o echitate salarială. Spunem aste deoarece, la acest moment, salarizarea pe familiile ocupaționale, așa cum se regăsesc ele în Legea 284/2010, a fost negociată în funcție de interesele politice sau vizibilitatea unor lideri de sindicat din acele domenii.

Revenim asupra celui de al doilea punct, și anume proiectul legii salarizării unitare a bugetarilor și spunem că este imperios necesar să avem, în ceasul al doisprăzecelea, o lege în care să fie inclusă salarizărea tuturor bugetarilor, însoțită de o grilă transparentă și obiectivă pe care să fie așezat de la cel mai mic salariu al muncitorului necalificat, și până la salariul cel mai mare, al președintelui României.

Cu toate acestea, organizația noastră este sceptică cu privire la scoaterea de la naftalină a acestui proiect de salarizare, în condițiile în care, nu cu mult timp în urmă, în luna august, aceeași miniștri tehnocrați, de la muncă și finanțe, susțineau că prin OG 20 au pus pe masă toate fondurile disponibile pe care le-au avut la dispoziție până în august 2017 pentru eliminarea inechităților. Pentru că nu trebuie să uităm că polițiștilor li s-a promis ca cealaltă jumătate din salariul de merit va fi acordata începând cu luna august 2017, art. 31 alin. 6.

Mai mult decât atât, analizând proiectul propus de ministrul muncii, constatăm că este aproape identic cu cel pe care fostul ministru, dna Ana Claudia Costea, a vrut să îl promoveze în luna martie 2016, atunci când a fost cenzurată și când i s-a propus ca în schimbul acelui proiect de lege, să promoveze doar o ordonanță de urgență, care avea drept consecință diminuarea salariilor celor care intrau în sistem.

Să nu uităm că în luna aprilie 2016, dna Ana Claudia Costea a renunțat la mandat tocmai pentru faptul că premierul nu a susținut proiectul pe care astăzi îl vedem împachetat altfel și aruncat în dezbatere publică.

Este evident că tot acest demers al ministrului muncii, Dragoș Pâslaru, este unul politic și are drept scop prelungirea vieții sale publice după momentul în care actualul Guvern va fi schimbat de noua clasa politică ce se va contura dupa 11 decembrie. Astăzi, imaginea ministrului muncii este una mediocră, în special prin gafa pe care a făcut-o cu OUG 20/2016, care a încurcat și mai mult modul de calcul al salarizării bugetarilor, și prin OUG 43/2016, emisă la mai puțin de 4 săptămâni, prin care sunt recunoscute gravele lipsuri pe care le are OUG 20/2016.

Totuși, ne întrebăm de ce Guvernul, prin premierul Cioloș, nu a fost de acord cu acest proiect încă din martie 2016, pentru că el există de atunci, și îl promovează acum, când are mai puțin de o lună de activitate. Asta în condițiile în care, dacă era promovat din martie, astăzi îl aveam adoptat și publicat în M.of., ori acum nu mai avem nicio certitudine că viitorul Parlament va fi de acord cu el.(…)

cititi mai mult pe – http://sindicateuropol.ro/exclusivproiectul-legii-salarizarii-bugetare-pentru-2017

Cosmin Andreica,

Președinte al Sindicatului EUROPOL

Documente atasate – Proiectul legii-cadru (extrase) – partea generala si anexa VII (aparare)

Captură de ecran din 2016.12.01 la 21.50.46.pngCaptură de ecran din 2016.12.01 la 21.51.07.png

 

 

 

6 COMMENTS

  1. salarizarea-personalului-platit-din-fonduri-publice/

    Gradațiile am observat că scad de la 6% la3%!!! Peroada de acordare creste până la peste 25 de ani !!! Se poate vedea la pag. 141.

    Rugăm liderii de sindicat să fie pe fază.

  2. Parerea mea, si nu numai, e ca acesti „tehnocrati” sunt chiar maii alunecosi, sa nu zic altfel, decat politicieni!!
    Mai mult de atat, cand spui tehnocrati, spui specialisti si spui… neutri/impartiali!

  3. Terminati-va bai fratilor cu extazul asta cu Legea Salarizarii care ne va umple de bani!!!Hai sa fim seriosi,maririle de care vorbeste legea sunt valabile din 2017,pana in 2022!!!Deci salariile pe care le afiseaza guvernantii nostri mincinosi, sunt defapt etapizate in ani si ani!In 2022 vom avea salariul lunar(unde scrie pe fluturas)1650 in loc de …1500…si o sticla ce cola va costa 10 lei,in 2022!!!!!Minciuni si vrajeli electorale,chiar nu v-ati saturat???Cum ii prostim noi pe hoti in fiecare zi ca sa stea linistiti si sa nu avem evenimente pe sectie,asa ne prostesc guvernantii nostri pe noi la fiecare 4 ani!!!Eu unul nu mai pun botul orice ar fi!!!!

  4. Nu va agitati ca nu va fi decat 1 foc de paie. Dupa ce va fi ales psd-u’ va fi o alta lege. Sunt foarte sigur ca asa se va intampla, proiectul asta de lg este doar campanie pt ciolos&pnl

  5. Creştere de 58,4% a salariului de bază mediu în 2017 pentru personalul din Apărare şi Ordine Publică, faţă de nivelul aceluiaşi indicator din luna mai 2016. Astfel că, salariul de bază mediu al personalului militar, poliţiştilor, funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare ar putea creşte în 2017 la aproape 2.450 lei, de la 1.546 lei în luna mai 2016.
    Vrajeli,vrajeli….pt….!Sa o vedem si pe asta cum le-am văzut si pe celelalte.

  6. prin aplicarea legii sfb va creste exponential gradatiile se va diminua ca numar dar va creste ca suma raportat la sfb sporurile vor creste ca suma deoarece salariul de baza va creste , se va plati si 75% simbete si duminici si sporul de studii raportat la sfb orele suplimentare vor ajunge la 100% dar nu spune nimic de norma de hrana. per ansamblu salariile vor creste in medie cu 20%-30% minim. mirarea e mare daca se va aplica!

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)