www.snlp.ro Web analytics

Salariul minim creste din nou. Explicatii privind „salariul functiei de baza”. Atentie la brut!

logo_mobile.pngPe final de noiembrie in forul suprem de dialog social din Romania au fost dezbatute probleme importante cum ar fi salarizarea unitara dar si salariul minim brut pe tara garantat in plata care in opinia noastra trebuie sa creasca la 1500 lei incepand cu 1 ianuarie 2016. Aveti mai jos in informarea BNS mai multe detalii.

Inainte de orice altceva, ne sesizam fata de rafala de neclaritati trasa fara mila dupa articolul SNLP referitor la corelarea dintre salariul functiei de baza (SFB) caracteristic sistemului nostru si salariul de baza (SB) utilizat in restul sistemului bugetar. Marele castig este ca ANP (implicit MJ) a accepat in sfarsit corespondenta, de fapt identitatea, dintre cele doua tipuri de baze salariale.

Depasirea acestei dileme deschide o linie de interpretare ampla atat in prezent cat si pe viitor, pe mai multe paliere. Prima dintre acestea a fost, asa cum am aratat in articolul nostru anterior, obligatia ANP de a se asigura ca in sistem nu exista SFB brut mai mic de 1250 lei. Atentie, brut!

HG 1017/2015 reglementeaza cuantumul salariului de baza minim brut, prin urmare, pentru a ne asigura ca nu avem ilegalitati in sistem, cu acest plafon trebuie comparat cuantumul SFB brut. Stim ca fluturasul de salariu induce mai degraba confuzie in loc sa clarifice, insa din verificarile noastre ulterioare, in sistemul penitenciar, nu se constata existenta unor SFB brute mai mici de 1250, asa cum se estimase.

Agentii nou incadrati cu statut de debutanti timp de 1 an de zile, se afla putin peste aceasta limita, dupa toate calculele adunate din teritoriu (in lipsa unui un feedback oficial din partea ANP). Cresterea ulterioara a salariului de baza minim brut, asa cum informeaza BNS, va genera necesitatea de ajustare in scurt timp. Important este ca principiul s-a setat corect. 

Am primit multiple mesaje pe toate canalele de comunicare, cu afirmatii ca SFB asa cum apare pe fluturas e mai mic de 1250. In realitate, ca sa nu intram intru-n algoritm prea complicat de calcul, recomandam o verificare simpla astfel: toate sumele de pe fluturas cu exceptia normei de hrana, a echipamentului si a sporului de pericol (30%) reprezinta in esenta SFB. Reaminim necesitatea de comparatie a brutului SFB cu 1250 si veti constata ca va situati in plafon. Pentru moment.

Clarificarea principiului care creeaza corespondenta intre SFB si SB faciliteaza insa demersuri mai importante cum ar fi aplicarea modificarilor legislatiei salariale operate prin OUG 20 si OUG 43 din 2016 respectiv eliminarea inechitatilor salariale dintre functii identice, inechitati care constau in diferente de sporuri, majorari, coeficient etc. Insa acesta este un demers SNLP inca impins cu greu in relatia cu MJ/ANP. 

 

Raport al Reprezentantului BNS in CNTDS, sedinta din 28/11/2016

Bucureşti, 29-11-2016

Sedinta CNTDS a avut pe ordinea de zi doua subiecte: – Discutii privind salariul minim pe economie, – Stadiul elaborarii legii unitare de salarizare a personalului platit din fonduri publice.

Sursa: Reprezentantul BNS in CNTDS, Dumitru Costin

BNS a cerut suplimentarea Ordinii de zi cu aspecte ce vizeaza Legea 62/ 2011, raspunsul MInisterului exprimat prin dna Secretar de Stat Iolanda Staniloiu a fost urmatorul:

“Ca urmare a discuțiilor avute în cadrul Consiliului Național Tripartit din data de 28 septembrie 2016, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a centralizat propunerile de modificare a Legii 62/2011, Legea Dialogului Social transmise de către partenerii sociali,  am constatat că majoritatea reprezentanților părții patronale nu consideră oportună modificarea Legii 62/2011 și solicită realizarea unui dialog bipartit premergător precum și a unui studiu de impact în conformitate cu prevederile Legii 24/2000 actualizată, privind Normele de Tehnica Legislativa pentru Elaborarea Actelor Normative.

Având în vedere importanța Legii 62/2011 pentru relațiile de muncă din România, considerăm că este inadecvat ca această lege să se modifice printr-o ordonanță de urgență, fiind extrem de important să se parcurgă procesul legislativ normal, care să asigure o pregătire aprofundată şi de consultare corespunzătoare a tuturor partenerilor sociali, inclusiv cu toate organizațiile patronale reprezentative la nivel național.

De asemenea, orice amendare a Legii nr. 62/2011 privind dialogul social trebuie să urmărească îmbunătăţirea şi consolidarea relaţiilor între părţile direct implicate la diferitele niveluri de cooperare şi a proceselor de interacţiune a acestora, iar acest lucru nu este realizabil fără consensul partenerilor sociali și în conformitate cu convențiile fundamentale ale O.I.M.

Totodată, în conformitate cu prevederile art.115, alin. (4) din Constituția României, „Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”.

Prin urmare,  recomandăm elaborarea unui proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.62/2011, republicată, care să rectifice deficiențele semnalate prin analiză, consultare și dezbatere în procedură legislativă normală, și care ulterior să poată fi inclus pe ordinea de zi a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.”

Sedinta CNTDS a inceput la ora 13.00 si a fost deschida de Primul Ministru Dacian Ciolos care a a anuntat ca intentioneaza ca in acest an salariul minim sa fie stabilit prin Hotarare de Guvern in prima sedinta de guvern dupa alegeri.  S-a propus programarea a inca unei sedinte a CNTDS, inainte de aceasta sedinta de Guvern – urmand ca in aceeasi saptamana sa programeze sedinta de Guvern si sa aprobe Hotararea.

Incepand din anul 2018 salariul minim va creste in baza mecansmului ce va fi pregatit in perioada urmatoare.

Obiectivul Guvernului este acela de a avea o abordare realista, sa se realizeze imediat si sa nu afecteze negativ piata muncii.

MInistrul Muncii, dnul Dragos Pislaru, a propus o abordare a salariului minim in 2 pasi: primul pas a fost sedinta CNTDS de azi si cel de-al doilea va incepe din 5 decembrie pentru construirea HG.

S-a comunicat de asemenea ca partenerii sociali au fost invitati astazi sa comunice care le sunt propunerile in ceea ce priveste salariul minim, Guvernul nu a avansat nici o cifra in acest sens.

Opiniile partenerilor sociali au fost urmatoarele:

–          Din partea patronatelor – toti reprezentantii organizatiilor patronale au precizat ca de principiu sunt de acord cu cresterea salariului minim, cu urmatoarele nuante:

o   Presedintele UGIR, dnul Constantin Paunescu a precizat ca doreste predictibilitate, insemnand ca doreste sa stie de acum care va fi salariul minim pe urmatorii 5 ani.

o   Presedintele CNIPMMR, dnul Florin Jianu, a precizat ca este de accord cu cresterea salariului minim dar ar dori ca aplicarea unei astfel de cresteri sa se aplice de la 01 mai si nu de la 01 ianuarie, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa ne concentram pe constructia mecanismului de ajustare. Florin Jianu a cerut sa se deruleze testul de stress pentru IMM-uri inainte de a decide cresterea salariului minim. De asemenea a precizat ca ar dori sa fie lasat urmatorul Guvern sa stabileasca salariul minim pentru 2017, propunere ce a fost respinsa de Primul Ministru Ciolos.

o   Presedintele Concordia, dnul Adrian Manolache a precizat ca daca ar avea in vedere rezultatele studiului se poate intelege ca nu e oportuna o crestere a salariului minim, insa sunt de accord cu o posibila crestere dar fara a fi afectata angajabilitatea.

–          Opinia organizatiilor sindicale a fost urmatoarea:

o   Presedintele Cartel Alfa, dnul Bogdan Hossu a precizat ca avand in vedere calculele efectuate de ei pentru cosul minim de consum, salariul minim ar trebui sa fie 2.080 lei, dar sunt de accord cu 1500 lei din 2017.

o   Presedintele BNS a precizat ca se doreste cresterea salariului minim de la 01.01.2017 si nu de la 01.05.  BNS a lucrat pe mai multe variante de lucru dar dorim ca o crestere a salariului minim sa fie insotita de o reducere a fiscalitatii pe salariile mici, respectiv indexarea deducerilor personale. Premierul Ciolos a precizat ca nu se doreste a se mai modifica Codul Fiscal, existand deja foarte multa presiune pe buget. Presedintele BNS i-a precizat Premierului ca pentru mediul de afaceri au fost gasite solutii pentru facilitate fiscale, acelasi lucru trebuie facut si pentru forta de munca De asemenea a precizat ca unele regiuni se confrunta deja cu deficite cronice de forta de munca, ar trebui cautate solutii astfel incat cresterea salariului minim sa fie mai consistent simtita in nivelul de trai al salariatilor.

Premierul Ciolos a propus ca decizia privind salariul minim sa fie pentru inceput asumata de sindicate si patronate si ulterior Guvernul va intra la masa discutiilor, insa s-a precizat ca daca salariul minim convenit este prea mare el nu va fi aprobat la nivelul respectiv de catre Guvern.

Avand in vedere opiniile exprimate s-a stabilit ca negocierile sa inceapa de saptamana viitoare, 05.12.2016, astfel incat sa se finalizeze in jur de 12-13 decembrie.

Sumarul executiv al studiului privind salariul minim poate fi consultat aici.files/1-000-0000-00007/ANEXA_2_Sinteza_salariul_minim.PDF

In ceea ce priveste salarizarea in sectorul public, discutia a fost purtata doar cu Ministrul Muncii, Premierul Ciolos a parasite sedinta.

Au fost prezentate inca o data principiile pastrate in urma consultarilor purtate pe familii ocupationale, principiile sunt prezentate in anexa.files/1-000-0000-00007/LS_Prezentare_CNT_28112016_v4.pdf

Nu a fost prezentat un proiect de lege, la insistentele partenerilor sociali s-a mentionat ca proiectul va fi transmis in cursul zilei de 29.11.2016.

Ministrul Muncii a precizat ca avand in vedere cutuma parlamentara este de preferat ca proiectul sa fie transmis la Parlament de catre urmatorul Guvern, daca il trimit acum noul Parlament oricum va intoarce proiectul catre Guvern pentru asumare.

Presedintele BNS i-a solicitat Primului Ministru si Ministrului Muncii sa precizeze cum de s-au mobilizat atat de rapid sa conteste modificarea Legii 62/2011 la Curtea Constitutionala. Premierul Ciolos a refuzat sa raspunda, MInistrul Muncii a precizat ca nu Ministerul a facut asta, informatia venita pe surse spune ca aceasta ar fi fost initiativa unui consilier de la Administratia Prezidentiala, pusa in aplicare de Guvern.

Ca urmare:

– se asteapta proiectul legii unitare a salarizarii in cursul zilei de 29.11.2016 insa ea nu va fi transmisa catre Parlament in acest mandat,

– incepand de luni, 05.12.2016 vor incepe discutiile pe salariul minim pentru 2017, de asemenea se va definitiva mecanismul de ajustare a salariului minim pentru urmatorii ani.

21 COMMENTS

  1. 1-Pt. @Horatiu-lucrez in sectorul paza, de peste 15 ani. Totdeauna, dar totdeauna, cei de la plutonul escorte s-au crezut mai presus decat cei de la schimburi. Acum lucrez la schimb dar am fost si la escorte (puncte de lucru si instante). Vreau sa-ti precizez ca atunci cand eram la puncte de lucru in soare la 35-40 grade sau mai mult, purtam tinuta militara cu cascheta pe cap, spre deosebire de altii (nu toti), care mergeau in salopete si cu palarie de paie pe cap!! Cand ai fost tu ultima data la un punct de lucru cu aceasta tinuta, la temperatura pe care o mentionezi? De ce te intreb? Pentru ca anul acesta ai fost echipat iar puncte de lucru nu mai sunt de cativa ani la Galati (cu exceptia a cate unui p.l. ratacit cu liberii de la G.A.Z)!
    Nici eu nu sunt de acord absolut deloc cu calitatea tinutei dar asta nu inseamna ca nu trebuie acum purtata si sa venim tarcati la serviciu.
    2-Pt. @agent pol.penitenciara-Tu te autointitulezi aici, pe site, agent de politie penitenciara. Inca nu esti asa ceva iar acea inscriptie este pe spatele unora daca vei vrea sa o observi. Si eu as vrea sa ne numim asa. Nu neaparat ca-mi place denumirea. Dar cand vom avea un nume, poate vom scapa de mass-media care ne numeste gardieni cu orice ocazie. Gardieni s-au numit cei de la actuala Politie Locala!
    3-Pt. @Antipruna-Asa e, nu mai avem nici vestiare si nici un loc unde sa ne schimbam de multe luni. Dar cat de curand, va totul gata, nou si frumos!!

  2. [quote name=”GALATI”]Foarte bine a punctat @doru la comentariul cu nr. 6.! Foarte bine!
    Cand imi vad unii colegi de la penitenciarul Galati cum vin si cum pleaca de la serviciu….Si SPER ca asa ceva nu este in tot sistemul….Mai exact, ma refer la unii dintre cei care lucreaza in sectorul paza, supraveghere, escortare si care au fost echipati complet dar ei au tot felul de fesuri pe cap, tot felul de pantofi sau bocanci in picioare iar unii poarta vechea tinuta cu toate ca au primit-o pe cea noua.
    La serviciu vii imbracat complet in tinuta militara regulamentara (fara fes pe cap) sau complet in tinuta civila.
    DACA VREM RESPECT din partea mass-media sau a celorlalte autoritati, TREBUIE SA IMPUNEM RESPECT! Noi intre noi trebuie sa respectam tinuta. In acest fel vom fi respectati si de detinuti. Doar purtand tinuta regulamentar (curata si ajustata), vom reusi sa impunem respectul ei!
    Noi nici nu ne numim Politia Penitenciara dar majoritatea colegilor poarta aceasta denumire pe spate.
    Pestele de la cap se impute intotdeauna!
    Pe noul director nu-l cunosc dar sper, in ce priveste tinuta, sa impuna regulile necesare purtarii acesteia![/quote]
    Nici nu avem unde sa ne schimbam..vestiar nu avem..e în renovare

  3. [quote name=”GALATI”]Foarte bine a punctat @doru la comentariul cu nr. 6.! Foarte bine!
    Cand imi vad unii colegi de la penitenciarul Galati cum vin si cum pleaca de la serviciu….Si SPER ca asa ceva nu este in tot sistemul….Mai exact, ma refer la unii dintre cei care lucreaza in sectorul paza, supraveghere, escortare si care au fost echipati complet dar ei au tot felul de fesuri pe cap, tot felul de pantofi sau bocanci in picioare iar unii poarta vechea tinuta cu toate ca au primit-o pe cea noua.
    La serviciu vii imbracat complet in tinuta militara regulamentara (fara fes pe cap) sau complet in tinuta civila.
    DACA VREM RESPECT din partea mass-media sau a celorlalte autoritati, TREBUIE SA IMPUNEM RESPECT! Noi intre noi trebuie sa respectam tinuta. In acest fel vom fi respectati si de detinuti. Doar purtand tinuta regulamentar (curata si ajustata), vom reusi sa impunem respectul ei!
    Noi nici nu ne numim Politia Penitenciara dar majoritatea colegilor poarta aceasta denumire pe spate.
    Pestele de la cap se impute intotdeauna!
    Pe noul director nu-l cunosc dar sper, in ce priveste tinuta, sa impuna regulile necesare purtarii acesteia![/quote]
    unde ai vazut,colegule,acele inscriptii,in filme?cand s-a dat tentativa asta de tinuta,ni s-a luat fara drept aceasta inscriptie chiar din pachet!

  4. [quote name=”GALATI”]Foarte bine a punctat @doru la comentariul cu nr. 6.! Foarte bine!
    Cand imi vad unii colegi de la penitenciarul Galati cum vin si cum pleaca de la serviciu….Si SPER ca asa ceva nu este in tot sistemul….Mai exact, ma refer la unii dintre cei care lucreaza in sectorul paza, supraveghere, escortare si care au fost echipati complet dar ei au tot felul de fesuri pe cap, tot felul de pantofi sau bocanci in picioare iar unii poarta vechea tinuta cu toate ca au primit-o pe cea noua.
    La serviciu vii imbracat complet in tinuta militara regulamentara (fara fes pe cap) sau complet in tinuta civila.
    DACA VREM RESPECT din partea mass-media sau a celorlalte autoritati, TREBUIE SA IMPUNEM RESPECT! Noi intre noi trebuie sa respectam tinuta. In acest fel vom fi respectati si de detinuti. Doar purtand tinuta regulamentar (curata si ajustata), vom reusi sa impunem respectul ei!
    Noi nici nu ne numim Politia Penitenciara dar majoritatea colegilor poarta aceasta denumire pe spate.
    Pestele de la cap se impute intotdeauna!
    Pe noul director nu-l cunosc dar sper, in ce priveste tinuta, sa impuna regulile necesare purtarii acesteia![/quote]
    As dori sa te contrazic ,deoarece nu stiu in ce sector lucrezi dar as vrea sa lucrezi putin la escorte in aceasta tinuta de calitate pe care o avem la o temperatura de 35 grade sa vad atunci ai mai avea ceva de comentat.Si apropo a venit iarna sa vad ai putea sa mergi la punct de lucru cu ciupica universala si bocanci universali in care la temperatura de -5 grade iti ingheata picioarele.Daca aveam o tinuta normala sunt ferm convins ca toata lumea o purta.

  5. Foarte bine a punctat @doru la comentariul cu nr. 6.! Foarte bine!
    Cand imi vad unii colegi de la penitenciarul Galati cum vin si cum pleaca de la serviciu….Si SPER ca asa ceva nu este in tot sistemul….Mai exact, ma refer la unii dintre cei care lucreaza in sectorul paza, supraveghere, escortare si care au fost echipati complet dar ei au tot felul de fesuri pe cap, tot felul de pantofi sau bocanci in picioare iar unii poarta vechea tinuta cu toate ca au primit-o pe cea noua.
    La serviciu vii imbracat complet in tinuta militara regulamentara (fara fes pe cap) sau complet in tinuta civila.
    DACA VREM RESPECT din partea mass-media sau a celorlalte autoritati, TREBUIE SA IMPUNEM RESPECT! Noi intre noi trebuie sa respectam tinuta. In acest fel vom fi respectati si de detinuti. Doar purtand tinuta regulamentar (curata si ajustata), vom reusi sa impunem respectul ei!
    Noi nici nu ne numim Politia Penitenciara dar majoritatea colegilor poarta aceasta denumire pe spate.
    Pestele de la cap se impute intotdeauna!
    Pe noul director nu-l cunosc dar sper, in ce priveste tinuta, sa impuna regulile necesare purtarii acesteia!

  6. Domnule „Doru”, cu părere de rau va spun ca e trist sa observ ca dvs, ofițer MAPN, găsiți de cuviință sa-l criticati pe băiatul dvs cu privire la portul ținutei, atâta timp cât dvs scrieți „observant” si nu știți sa folosiți cratima acolo unde e cazul.

  7. Horatiu – ce anume nu intelegi? Cel putin ai inteles ca trebuie comparat SFB din sistem cu SB minim brut pe tara? Ca sa stiu de unde incep? Sau pe ce sa focusez in explicatie. Ca sa scriu din nou articolul intr-un comentariu nu cred ca are rost… Ai inteles din ce este compus SFB si ce anume nu intra in acesta? Am scris f clar in articol… Si ca este vorba despre comparatia brutului nu a netului incasat?

  8. [quote name=”doru”]Am onoarea sa va salut domnule Teoroc, ma numesc Doru M si sunt un ofiter MApN care doreste sa va aduca in atentie un subiect pe care l am sesizat in portul uniformei de serviciu in sistemul penitenciar….fac acest lucru si pt ca baiatul meu este ofiter in sistemul dumneavoastra. Astfel:am observant cu ocazia zilei de 1 decembrie ca nu in toate orasele unitatile penitenciare au fost reprezentate de un detasament cu ocazia ceremoniei de defilare cu toate ca FACETI PARTE DIN SISTEMUL NATIONAL DE APARARE. De asemenea am observant in orasul resedinta de judet unde locuiesc ca toti fps s se prezinta la serviciu cu tinuta militara dar fara grade,cu fesuri pe cap,cu tinutele mixate,vorbesc si de ofiteri si de agenti inclusive baiatul meu.Mentionez ca pe aceeasi strada cu penitenciarul se afla mai multe unitati militare unde unele cadre se prezinta in uniforme militare complete si unii imbracati civili total fara sa si scoata gradele de la uniforme. Domnule Teoroc exista in ANP banuiesc o norma de echipare si fiecare fpss are un carnet de echipare cu toate articolele de echipament. Aici trebuie umblat in sensul pozitiv ,adica serviciul economic din penitenciar sa nu aprobe contravaloarea financiara a echpamentului pana ce fiecare fpss nu are un set complet de echipament din cele doua sezoane. Directorii prin serviciul economic ar trebui sa urmareasca ca fpss sa se prezinte la serviciu in tinuta de serviciu (oras) completa si regulamentara. Am mai observant la baiatul meu ca a facut comanda de un combinezon siceva malete..bocanci iar dimineata pleaca cu ele la serviciu fara grade….banuiesc ca aceasta tinuta se foloseste doar in interior nu si pe strada….sigur ca iam atras atentia dar a zis cai este rusine de colegi avand in vedere ca toti vin imbracati cum doresc numai regulamentar nu. ATENTIE dl Teoroc am sa va spun ce se poate intampla in viitor daca la nivelul ANP nu se iau masuri urgente privind portul regulamentar al uniformelor la sosirea si la plecarea de la serviciu ASTFEL: MJ poate invoca intr o zi ca nu e nevoie de echipament in ANP deoarece fpss nu le poarta ocazie cu care fac economie la buget eventual lasand doar echipamentul de interior. VEDETI SI DVS CE FEL DE OAMENI CONDUC MJ. De la o reducere drastica a normei de echipare nu mai este decat f putin cand cineva poate propune scoaterea ANP din randul sistemului national de aparare si introducerea acestuia in administratia functionarilor publici …gen Politia locala. Domnule Teoroc va propun sa aduceti in discutie la sedinta din 8 decembrie a acestor problem. Stiu ca foarte multe lucruri bune ati rezolvat pt fpss pe care ii reprezentati dar va rog sa I propuneti conducerii ANP urmatoarele: directorii de unitati penitenciare sa impuna purtarea regulamentara a uniformelor la si de la serviciu….ANP sa ia masuri impotriva directorilor delasatori si care nu impun disciplina pt ca din pacate sunt si asemenea directori….dumneavoastra ca sindicate sa aveti un rol activ in indrumarea fpss sa poarte uniforma regulamentar explicand unde se poate ajunge ( transformati in civili si fara pensii militare si altele)…Propuneti o singura croitorie pt uniforme si sa aiba material de calitate (seful economicului din ANP poate lua legatura cu cei de la Directia logistica a MAPN pt a se informa despre calitatea materialelor de echipament si de unde le achizitioneaza) . O alta propunere este ca ANP sa ia masuri ca toate unitatile penitenciare sa defileze sa faca avansari inainte de termen cu ocazia zilelor festive sa se tina aproape de familia sistemului national de aparare (Ati vazut ca dna Pruna nu va transmis nimic de ziua nationala de ci ANP trebuie sa fie unit si militaros dc pot spune asa……la MI au fost avansati la gragul de chestor 18 personae…SPP2 pers…MAPN 6 personae …lui hroasca de dna Pruna ia fost greu sa propuna ca seful anp sa treaca in randul chestorilor) Din fericire cu ceva ani in urma l am cunoscut pe dl comisar sef VULPE si stiam ca e un om militaros si profesionit….sunt convins ca veti gasi intelegere maxima. Dle Teoroc va cer scuze pt lungul meu mesaj si va doresc dumneavoastra si tuturor fpss Sarbatori fericite si La multi ani! un an mai bun si o lege a salarizarii cat mai buna in 2017.[/quote]
    Adevarul e ca de chestori ducem lipsa acuta.

  9. [quote name=”Cristian Tudorache”][b]#11 Horatiu[/b] – citeste atent de cateva ori articolul si foloseste-te e trimiterile la legislatie[/quote]
    Explicatimi dv deoarece daca intelegeam nu mai intrebam.

  10. [b]#11 Horatiu[/b] – citeste atent de cateva ori articolul si foloseste-te e trimiterile la legislatie

  11. Dl Teoroc in legatura cu postarea dumneavoastra actuala despre salarul minim pe economie spunetine concret ce sa intelegem ?Fiindca eu personal nu inteleg nimic.Va multumesc.

  12. Dl.Teoroc vreau sa va informed ca nici promotia 2015 nu a fost echipata.VA multumesc.

  13. de acord ca demnitatea unei institutii este strans legata si de respectul pe care salariatii il castiga in raport cu societatea / iar tinuta pe care o afisam ar trebui sa fie una pe masura pretentiilor pe care le avem

  14. Va inteleg perfect dle Teoroc si va multumesc pt raspunsul promt. Raman in suflet cu convingerea ca prin sugestiile mele dar in special prin actiunile dumneavoastra, ANP va ramane o componenta respectata a Sistemului national de aparare indiferent ca mie mi se spune colonel sau dumneavoastra comisar sef.

  15. Doru, multumim pentru recomandare, insa trebuie sa-ti spun ceva. Sindicatele din sistemul nostru s-au format si s-au intarit pe linia unor actiuni orientate in directia protectiei salariatilor si a drepturilor lor. Pana anul trecut drepturile e echipare se acordau ca restante in anul urmator daca asumai in scris ca detii o uniforma completa. Acum regulile sunt modificate. Oamenii primesc lunar niste sume dar se incearca si o prima echipare completa. Insa nu se reuseste. De exemplu la acest moment avem 350 de tineri absolventi din promotiile 2016 care nu au echipament. Plus 1500 de nou incadrati. Sunt ceva perspective sa echipam absolventii doar pana la finalul anului. Dar fara bocanci!! Despre nou incadrati nu stiu ce sa spun. Atat poate ANP. Iar eu ca lider sindical sa pretind salariatilor sa faca ce?…

  16. Am onoarea sa va salut domnule Teoroc, ma numesc Doru M si sunt un ofiter MApN care doreste sa va aduca in atentie un subiect pe care l am sesizat in portul uniformei de serviciu in sistemul penitenciar….fac acest lucru si pt ca baiatul meu este ofiter in sistemul dumneavoastra. Astfel:am observant cu ocazia zilei de 1 decembrie ca nu in toate orasele unitatile penitenciare au fost reprezentate de un detasament cu ocazia ceremoniei de defilare cu toate ca FACETI PARTE DIN SISTEMUL NATIONAL DE APARARE. De asemenea am observant in orasul resedinta de judet unde locuiesc ca toti fps s se prezinta la serviciu cu tinuta militara dar fara grade,cu fesuri pe cap,cu tinutele mixate,vorbesc si de ofiteri si de agenti inclusive baiatul meu.Mentionez ca pe aceeasi strada cu penitenciarul se afla mai multe unitati militare unde unele cadre se prezinta in uniforme militare complete si unii imbracati civili total fara sa si scoata gradele de la uniforme. Domnule Teoroc exista in ANP banuiesc o norma de echipare si fiecare fpss are un carnet de echipare cu toate articolele de echipament. Aici trebuie umblat in sensul pozitiv ,adica serviciul economic din penitenciar sa nu aprobe contravaloarea financiara a echpamentului pana ce fiecare fpss nu are un set complet de echipament din cele doua sezoane. Directorii prin serviciul economic ar trebui sa urmareasca ca fpss sa se prezinte la serviciu in tinuta de serviciu (oras) completa si regulamentara. Am mai observant la baiatul meu ca a facut comanda de un combinezon siceva malete..bocanci iar dimineata pleaca cu ele la serviciu fara grade….banuiesc ca aceasta tinuta se foloseste doar in interior nu si pe strada….sigur ca iam atras atentia dar a zis cai este rusine de colegi avand in vedere ca toti vin imbracati cum doresc numai regulamentar nu. ATENTIE dl Teoroc am sa va spun ce se poate intampla in viitor daca la nivelul ANP nu se iau masuri urgente privind portul regulamentar al uniformelor la sosirea si la plecarea de la serviciu ASTFEL: MJ poate invoca intr o zi ca nu e nevoie de echipament in ANP deoarece fpss nu le poarta ocazie cu care fac economie la buget eventual lasand doar echipamentul de interior. VEDETI SI DVS CE FEL DE OAMENI CONDUC MJ. De la o reducere drastica a normei de echipare nu mai este decat f putin cand cineva poate propune scoaterea ANP din randul sistemului national de aparare si introducerea acestuia in administratia functionarilor publici …gen Politia locala. Domnule Teoroc va propun sa aduceti in discutie la sedinta din 8 decembrie a acestor problem. Stiu ca foarte multe lucruri bune ati rezolvat pt fpss pe care ii reprezentati dar va rog sa I propuneti conducerii ANP urmatoarele: directorii de unitati penitenciare sa impuna purtarea regulamentara a uniformelor la si de la serviciu….ANP sa ia masuri impotriva directorilor delasatori si care nu impun disciplina pt ca din pacate sunt si asemenea directori….dumneavoastra ca sindicate sa aveti un rol activ in indrumarea fpss sa poarte uniforma regulamentar explicand unde se poate ajunge ( transformati in civili si fara pensii militare si altele)…Propuneti o singura croitorie pt uniforme si sa aiba material de calitate (seful economicului din ANP poate lua legatura cu cei de la Directia logistica a MAPN pt a se informa despre calitatea materialelor de echipament si de unde le achizitioneaza) . O alta propunere este ca ANP sa ia masuri ca toate unitatile penitenciare sa defileze sa faca avansari inainte de termen cu ocazia zilelor festive sa se tina aproape de familia sistemului national de aparare (Ati vazut ca dna Pruna nu va transmis nimic de ziua nationala de ci ANP trebuie sa fie unit si militaros dc pot spune asa……la MI au fost avansati la gragul de chestor 18 personae…SPP2 pers…MAPN 6 personae …lui hroasca de dna Pruna ia fost greu sa propuna ca seful anp sa treaca in randul chestorilor) Din fericire cu ceva ani in urma l am cunoscut pe dl comisar sef VULPE si stiam ca e un om militaros si profesionit….sunt convins ca veti gasi intelegere maxima. Dle Teoroc va cer scuze pt lungul meu mesaj si va doresc dumneavoastra si tuturor fpss Sarbatori fericite si La multi ani! un an mai bun si o lege a salarizarii cat mai buna in 2017.

  17. [quote name=”Adi”]Bună Seara , dragi colegi ! Făcând parte din Sistemul National de aparare al tării , nu ar trebui sà beneficiem şi noi de aceeaşi compensație a normei de echipare egală cu a colegilor nostri ?! ( 3200 ron / an ) . M.A.I , S.R.I , MAPN s.a.m.d[/quote]
    Nu deorece tot ANP -ul poarta tinuta civila

  18. Bine zis vai de noi.
    Din nou ni se arata ceva frimituri si noi ar trebui sa asteptam cuminti asezati pe coada si sa nu dam din ea decit daca si primim frimiturile vinturate.
    Peste citeva zile se inchee anul cu cl mai mare buget cum spun unii.bani care vor si ramine dealtfel.
    Se stia foarte bine ca sistemul nostru este incapabil sa faca fata la avalansa de pensionari si incadrari de personal ,din nou jocurile au iesit asa cum au vrut ei.
    La defilare in urma noastra mai era doar politia comunitara care defapt nea depasit de mult halal defilare ,nu vad de ce ne mai afisam cunoscind destul de bine situatia in care ne aflam.
    Vai de noi e putin spus.
    Nu sint deacord ca ultimul care pleaca din tara sa stinga lumina,trebuie sa o lase aprinsa,sa deschida si apa si gazele.
    Dumnezeu cu mila.

  19. Nu stiu de ce am ajuns sa ne bucuram de faptul ca a crescut salariul minim pe economie si un agent,subofițer ,agent de armata ,politie,penitenciare,pompieri,are SFB 1250 lei adică salariul minim pe economie, cat al unui necalificat poate cu nici patru clase absolvite.De ce sa nu avem SFB cat e salariul mediu pe economie.E o jignire prea mare pentru aceasta categorie de salariati care lucrează in condiții grele si căreia i se atribuie SFB cat minimul pe economie.Rau am ajuns.Pai daca unui agent sau subofițer nou angajat, ii scădem norma de hrana si echipament cam cat ar mai lua salariu in mana domnilor.Asta e diferenta dintre un necalificat si un milițian?Norma de hrana si echipament?Domnilor de la sindicat așa trebuie sa puneți problema lui Pislaru,Pruna,Ciolos si sleata lor si eventual piciorul in prag daca va tine.Bine ca noi trebuie sa ținem ciocul mic,insa nu mai vrem, când vedem ca ei-parlamentarii, nu își risca nici sanatatea,nici demnitatea,nici integritatea fizica a lor si familiei lor, ca si noi si nu au rușine ca ptr.4 ani de mandat,de dormit in parlament,de dormit la hoteluri de 4-5 stele,de mâncat aproape pe gratis la popota lor,de plimbat in tara si străinătate pe banii fraierilor, sa își de-a pensii speciale de 2000-4000 de Ron cat unui coleg de-al nostru după 20-25 de ani de servici greu.Luptați pentru ca aceștia sa primească ce li se cuvine cu adevărat,adică o remunerație ca in uniunea europeana conforma cu munca prestata si riscurile asumate.

  20. Bună Seara , dragi colegi ! Făcând parte din Sistemul National de aparare al tării , nu ar trebui sà beneficiem şi noi de aceeaşi compensație a normei de echipare egală cu a colegilor nostri ?! ( 3200 ron / an ) . M.A.I , S.R.I , MAPN s.a.m.d

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)