www.snlp.ro Web analytics

Salariul minim pe economie produce efecte in penitenciare. Cresteri salariale la baza statelor de functii

descarcare 2

 

Incepand cu data de 1 mai 2016, in baza HG nr. 1017 din 30 decembrie 2015, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, este stabilit la valoarea de 1250 de lei. Pana acum, in sistemul nostru s-a apreciat ca actele normative care stabilesc salariul minim nu ne sunt aplicabile intrucat sistemul nostru de salarizare este atipic si se bazeaza pe legislatie speciala.

Este drept ca pana la data susmentionata, erau foarte putine sanse de a gasi salarii ale functiei de baza in sistemul nostru mai mici decat valorile anterioare ale salariului de baza minim brut pe tara. Dar vom solicita totusi verificari in acest sens. Atat MJ cat si ANP ne-au raspuns la interpelarile anterioare care vizau si aplicarea OUG 20/2016 pe baza acestei teorii de inexistenta a salariului de baza in sistemul nostru.

In esenta, se pare ca s-a reusit pentru totdeauna clarificarea acestei dileme. MJ/ANP recunosc in sfarsit ceea ce SNLP argumenteaza de cativa ani si anume ca prevederile care includ ca sintagma „salariul de baza” sunt aplicabile si in sistemul penitenciar. Desi in sistemul nostru de salarizare aceasta sintagma nu se regaseste, ea are totusi un corespondent iar acest lucru este stabilit chiar si de legea-cadru privind salarizarea personalului bugetar.

Dupa ce din suma finala de pe fluturasul de salariu dam jos norma de hrana (aprox 1000 lei) si sporul de pericol de 30%, drepturi evidentiate distinct, ne ramane celebrul salariu al functiei de baza sau SFB (caracteristic structurii de aparare si corespondent al salariului de baza sau SB din restul sectorului public) format din salariul de functie (calculat prin inmultirea coeficientului cu valoarea de referinta sectoriala VRS, de 190 de lei), grad, gradatii, indemnizatie de conducere (daca este cazul) si sume compensatorii (aici se regasesc toate celelalte drepturi inclusiv sporuri pentru conditii de munca).

Salariul functiei de baza in cazul agentilor cu foarte putina vechime, in special debutanti, este mai mic decat 1250 de lei adica mai mic decat salariul de baza minim pe economie. Prin urmare, in baza adresei de mai jos, transmise de ANP cu ceva intarziere (6 luni) ca de obicei, prevederile HG 1017/2015 devin aplicabile si la noi. Evident ca a fost nevoie de corespondenta cu alte institutii si mai precis a fost nevoie ca MApN sa explice cu detalii ca dilema era deja transata in relatia cu Ministerul Muncii iar Legea 284/2010 este edificatoare in aceasta corelare a SFB cu SB.

Acest aspect este deosebit de important nu atat prin prisma cresterilor salariale care se vor opera la baza, impactul nefiind semnificativ (cu exceptia situatiei in care exista cazuri de agenti care au de incasat diferente pe 6 luni, incepand cu salariul pentru luna mai 2016), cat mai ales prin faptul ca odata clarificata aceasta corelare, putem avansa in relatia cu MJ/ANP si pe directia aplicarii altor norme mai complexe. In zilele urmatoare vom publica demersurile nostre care continua actiuni anterioare pe aceasta linie. 

Captura de ecran din 2016.11.06 la 13.19.38

43 COMMENTS

  1. Compensatoriile fac parte din SFB conform legii / daca SFP brut depaseste 1250 nu are ce anume sa creasca

  2. [quote name=”Ștefan Teoroc”]Daca SFB este sub 1250, va creste la 1250 incepand cu salariul din 10 iunie pentru activitatea aferenta lunii mai 2016.[/quote]
    Va salut! O altă problemă cu care ne confruntăm la Craiova, poate o elucidati dvs: referitor la „Salariul Funcției de Baza” (SFB), ce știți, el împreună cu „Suma compensatorie” nu trebuie să fie mai mic de 1250 lei , sau „Suma compensatorie” intra deja în SFB si SFB singur să nu fie mai mic de 1250 lei? Pt ca aici aduna SFB+Suma compensatorie si daca trece de 1250 nu se mai acordă. Ca speță: SFB=1020 si Suma compensatorie = 350 lei ,total 1370, deci nu se mai mărește SFB la 1250 lei pt ca depășești … Aștept răspuns. Mulțumesc!

  3. [b]#40 Albert[/b] – sporurile enumerate de tine se acorda personalului care-si desfasoara activitatea in conditiile ce presupune legal acordarea acestora.

  4. [quote name=”Cristian Tudorache”][b]#38 Albert[/b] – ca in orice domeniu de activitate sunt sporuri reglementatate de acte normative si care, sunt acordate doar daca intrunesc elementele de acordare in conformitate cu acele acte normative. Sporurile se acorda pe locul demunca si nu pe functii daca aici ai vreun dubiu.

    Sa inteleg ca ai citit o ordonanta a lui Ciolos care face referiri la sporurile acordate in sistemul penitenciar si vrei sa faci o paralela cu ce spunem noi?
    Nu prea inteleg ce ordonanta ai citit si ti s-a parut incredibil…[/quote]

    Sa inteleg ca au disparut acele sporuri,ca de exemplu : spor (editat)..??ce s-a intamplat cu aceste sporuri?

  5. [b]#38 Albert[/b] – ca in orice domeniu de activitate sunt sporuri reglementatate de acte normative si care, sunt acordate doar daca intrunesc elementele de acordare in conformitate cu acele acte normative. Sporurile se acorda pe locul demunca si nu pe functii daca aici ai vreun dubiu.

    Sa inteleg ca ai citit o ordonanta a lui Ciolos care face referiri la sporurile acordate in sistemul penitenciar si vrei sa faci o paralela cu ce spunem noi?
    Nu prea inteleg ce ordonanta ai citit si ti s-a parut incredibil…

  6. Buna seara!Domnilor,pana la urma urmei un agent de penitenciar ce sporuri mai castiga in afara de salariul de baza?la fel si in cazul ofiterilor de penitenciar..care sunt sporurile pe carel e mai castiga acesti oameni in afara de salariul de baza?nu intreb ce salariu au..intreb doar ce sporuri mai castiga?eu am citit o ordonanta de-a lui Ciolos si mi s-a parut incredibil ceea ce am citit..si as vrea sa fac o paralela cu realitatea…daca imi puteti spune..daca nu ..sanatate!

  7. Se au in vedere unele argumentatii insa va depinde si de contextul favorabil in care ar putea fi expuse.

  8. [Am citit si eu legea. Întrebarea este: nu se face nici un demers ca sa fim prinsi si noi in aceasta ordonanta?

  9. [b]#34 Matei [/b]- nu se pune problema a ceva ce nu meritati. Ordonant a fost emisa in felul urmator:

    [i]Art. 3.1 (5) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1), începând cu luna august 2016, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor din aceeaşi instituţie sau autoritate publică, în soldele de funcţie/salariile’de funcţie în care nu sunt cuprinse sumele compensatorii corespunzătoare soldei de merit/salariului de merit în plată la nivelul anului 2009 se include 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit/salariului de merit în plată la nivelul anului 2009.

    Detalii: http://legeaz.net/monitorul-oficial-434-2016/oug-20-2016-salarizare-personal-platit-fonduri-publice%5B/i%5D

  10. Pentru personalul civil din unitatile penitenciare nu s-a aplicat acordarea celor 10%. Ne puteti spune daca s-a omis sau civilii nu merita aceasta majorare? Se poate face ceva sa beneficiem si noi de aceasta prevedere?

  11. Nu / este un demers sindical nu o decizie deja luata de ANP / un demers care ca si altele incepe si este privit cu mult scepticism ca multe altele din ultimul timp insa noi ne urmam calea si perseveram / nu ne intereseaza compromisurile si nici scepticismul / vrem ca legea sa fie respectata iar posturile din sistemul nostru sa devina cu adevarat atractive printr-o salarizare echitabila

  12. Pana la urma ne puteti spune incepand cu ce data se vor resimti modificarile (cresterile salariale) pe fluturas?

  13. #30 RESPECT! – nu se evita nimic.Urmareste si comentariile la celelalte articole. Nu poti repeta acelasi comentariu la toate articolele din pagina…

  14. Domnule Teoroc din pacate Salariul baza functie este tot de 883 pe fluturasul din luna noiembrie. Cand se va opera modificarea?
    Va multumesc!

  15. Domnule Teoroc, cand vom simti in cont sumele reprezentand aceste diferente din SFB si salariu minim pe economie?

  16. Apelati la un mic efort de a citi si comentariile anterioare.
    Se vor primi banii retroactiv din luna mai.

  17. In noile amendamente depuse pt legea de aprobare a OUG 20/2016, s-a adoptat in sfarrsit solutia corecta, in sensul ca se introduce o suma compensatorie pentru restul sistemului de aparare care nu avea sporul de fidelitate, prin raportare la ANP. Asadar, decat sa moara capra vecinului, hai mai bine sami cumpar si eu o capra! Parca e mai normal asa!

  18. [quote name=”Agentg”]Buna seara. Domnule Teoroc am si eu 2 intrebari
    Daca in perioada mai-septembrie am avut salariu functiei de baza mai mic de 1250 o sa primesc retroactiv diferenta pentru aceasta perioada? Salutare! Vezi ca la salariul funcție de baza se mai adaugă grad,gradatie si sare puțin de 1300…

  19. Buna ziua, civilii nu beneficiaza, poate conducerea a uitat ca mai suntem, iar legea nu tine cu noi……

  20. D-le Teoroc la mine sal. bază funcție este ,în momentul de față, de 1146 lei ,iar, acum sa înțeleg ca în data de 10 noiembrie voi primi ceva restante pentru lunile mai -octombrie și în continuare sal.bază funcție va fi de 1250 de lei ?

  21. Domnule Teoroc, as vrea sa va intreb daca un nou angajat beneficiaza de toate reglementarile salariale obtinute?, si daca ati putea spune un salariu estimativ pentru un agent operativ debutant., multumesc!

  22. #14 – 1. da / 2. inca nu avem o modificare
    #15 – se acorda pe toata perioada
    #16 – destul de greu / legislatia este de vina / „lege unitara suspendata anual prin legi tranzitorii prin care ultraactiveaza legislatia anterioara lui 2009” deh

  23. Doamne in ce tara de rahat train (scuze de vocabularul murdar ) dar un ppl castiga mai mult pe ora la punct de lucru decit noi .

  24. #Ștefan Teoroc
    O problemă ar fi structurarea fluturașiului, pe când vom avea un fluturaș normal în care poate să înțeleagă fiecare variabilele acestuia?….acum am înteles că acesta diferă mult ca structurarea de la o unitate la alta!…Dorim unul în care să putem descifra simplu conținutul salariului și să fie acelaș în toate unitățile.Multumim

  25. Salariul meu de baza este de 1073. Cand se va actualiza la1250? Incepand cu salariul de pe 10? Vom primi si restantele din mai si pana acum?

  26. Buna seara. Domnule Teoroc am si eu 2 intrebari
    Daca in perioada mai-septembrie am avut salariu functiei de baza mai mic de 1250 o sa primesc retroactiv diferenta pentru aceasta perioada?
    Cea de a doua intrebare e legata de marire normei e echipare. E aprobata vreo marire a normei de echipare incepand cu ianuarie 2017?circula niste zvonuri prin unitati ca ar fi vorba de vreo 70 lei in plus lunar.
    Cu recunostiinta. O seara buna

  27. Dl Teoroc având in vedere uramatoarea prevedere din OUG/2016 nu începeți demersurile??? începând cu luna august 2016, personalul plătit din fonduri publice care beneficiază de un cuantum al salariilor de bază/indemnizaţiilor de încadrare mai mic decât cel stabilit la nivel maxim pentru fiecare funcţie, grad/treaptă, gradaţie, vechime în funcţie sau în specialitate, după caz, va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare din cadrul instituţiei sau autorităţii publice respective, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

  28. [quote name=”Ștefan Teoroc”]help me – SFP include si compensatoriile indiferent cum e structurat fluturasul / nu include ce am scris in articol

    vandalu – nu am exagerat cu nimic[/quote]
    Multumesc pentru explicatii
    Succes in viitoarele proiecte

  29. help me – SFP include si compensatoriile indiferent cum e structurat fluturasul / nu include ce am scris in articol

    vandalu – nu am exagerat cu nimic

  30. [quote name=”Ștefan Teoroc”]help me – esti pe drumul bun / ce te ncurca?[/quote]
    ceea ce domnul vulpe defineste ca ”salariu functie de baza” adica suma dintre:salariu functie,grad,gradatie,suma compensatorie, la mine ar fi cam 1404.00.
    in timp ce in fluturas ”salariu functie de baza” este de 843.00.

  31. [quote name=”Ștefan Teoroc”]daca marirea e incepand cu luna mai nu se putea vedea din aprilie ci din iunie / insa la MAI sunt alte probleme care vizeaza modalitatea de calcul la fel ca si la salariul de merit / structura salariului in MAI este mai ciudata / ei au introdus sporuri in salariul de functie etc / nu as intra in detalii[/quote]
    Iunie,am gresit eu.Nu stiu ce structura a salariului au,stiu doar ca am vazut cu ochii mei fluturasele de pe mai/iunie.

  32. Va comunic cateva cifre din fluturasul meu, poate ma ajuta cineva:
    [i]salariu functie de baza=843.00[/i]
    Daca fac suma celor scrise intre paranteze in adresa trimisa de domnul vulpre, ma refer la urmatoarele:
    [i]salariu functie=533.00
    grad=247.00
    gradatie=47.00
    indemnizatie de comanda=nu este cazul!
    suma compensatorie=577.00(se regaseste ca subcatogorie la ”Dif spor ANP 30%)
    [/i]
    Domnule Teoroc, ajutati-ma va rog!

  33. daca marirea e incepand cu luna mai nu se putea vedea din aprilie ci din iunie / insa la MAI sunt alte probleme care vizeaza modalitatea de calcul la fel ca si la salariul de merit / structura salariului in MAI este mai ciudata / ei au introdus sporuri in salariul de functie etc / nu as intra in detalii

  34. Aceasta marire s-a vazut incepand cu luna aprilie la personalul M.A.I..La noi e alta lege…

  35. Daca SFB este sub 1250, va creste la 1250 incepand cu salariul din 10 iunie pentru activitatea aferenta lunii mai 2016.

  36. Buna ziua,am citit articolul dv.si uitandu-ma pe fluturașul de salariu am văzut că salariul funcției de baza in cazul meu este 1203 lei ,si as vrea sa va întreb dacă conform adresei ANP de mai sus acesta va creste la 1250 lei.
    Va mulțumesc și vă asigur de tot respectul pt.ceea ce faceți pt.angajatii ANP.O zi buna.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)