www.snlp.ro Web analytics

Sistemul de aparare din nou in colimator! Strategie tehnocrata. Salarizare 2017

technocrats bluefire black

 

Astazi vom spune cate ceva despre perspectivele in planul salarizarii, in sistemul national de aparare. Despre pensiile militare a spus deja Dragos Pislaru destul. Oricum nu avem dubii. Planurile sunt destul de avansate. De vazut daca vor reusi sa le puna in aplicare. Au asteptat aproape pana in noiembrie si acum lanseaza pe mai multe linii.

Cu o atentie excesiva la principiul economisirii resurselor bugetare dar si al contributivitatii, ministrul muncii ca exponent al executivului tehnocrat in sfera elaborarii legislatiei salariale, gaseste din nou in familia ocupationala aparare si ordine publica teren fertil pentru a obtine resurse de orientat spre alte zone vazute ca prioritare, cum ar fi pensii publice, sanatate, educatie…

Ca de obicei cand s-a pregatit o lovitura, anterior a fost aranjata o campanie media foarte atenta care acum este menita sa atraga atentia asupra fluviului de cash care se scurge necuvenit spre salarii si pensii militare. Pentru a facilita atingerea scopului, familiile ocupationale trebuie invrajbite, ca de obicei, iar cei aflati in target trebuie sa intruneasca din plin oprobiul public ca fragezire menita sa taie din elanul reactiei.

Pe 18 octombrie la Ministerul Muncii s-au intalnit toate institutiile si sindicatele din structura de aparare nationala cu initiatorul proiectului viitoarei legi-cadru privind salarizarea bugetarilor. Fara intentia de a prezenta stenograma intalnirii vom prezenta ceea ce noi am inteles din intalnire precum si citind printre randuri, incercand totodata sa oferim posibile perspective, cu accent pe aspecte care de obicei sunt tinute ascunse.

In astfel de perioade, obiceiul in structura era de a se organiza intalniri intre institutii astfel incat sa existe o linie unitara de abordare a salarizarii. De data aceasta obiceiul a fost transformat in istorie, insa nu ne mira tendintele de fragmentare in structura mai ales dupa ce am trecut prin divergenta cu salariul de merit. Insa din afirmatiile facute la sedinta am putut deduce ca ministrul muncii s-a intalnit cel putin cu reprezentantul SRI care de altfel coordoneaza pe aceasta linie relatia structurii cu ministerul muncii.

Parerea noastra este ca intalnirea a fost un amestec intre formalism si testare setand practic un punct de plecare in proces si oferind initiatorului o imagine a modului in care structura de aparare inca mai respira ca organism unic sau deja incepe sa se divida pluricelular. La sedinta au vorbit majoritar institutiile si nu sindicatele dar au fost luari de pozitie si de pe partea sindicala.

Reprezentanta MApN (secretar de stat) a avut un speech fulminant, sustinand militarii care acum traiesc in mizerie si aratand ca se justifica in totalitate o lege speciala de salarizare doar pentru armata. A urmat reprezentantul MAI (director directie) care a spus ca intr-adevar se justifica o lege speciala pentru armata si politie. Pentru ca reprezentantul SRI sa puna sare si piper sustinand o lege speciala pentru militari.

Si iata ca inca din start avem o prima coliziune intre institutii. In structura avem cu statut special politia si penitenciarele, restul fiind militari (MApN, SRI, STS, SIE, SPP si parte din MAI – jandarmi/pompieri) dar avem deopotriva si personal contractual (mai ales in MAI si MApN). Armata vrea lege doar pentru ea. Politia vrea cu armata. Iar SRI vede militarii separat… Logic nu? De aici are dl Pislaru bogatie de roade de cules.

Armata este avantajata pentru salariile cele mai mici la nivel de baza dar si pentru ca au un procent dedicat din PIB, de 2% in interiorul caruia se spune ca se pot opera si majorari salariale daca raman resurse. Celelalte institutii incearca sa se tina strans lipite de armata fie pe criteriul celui mai mare minister (MAI) fie pe criteriul statutului militar (servicii etc). Am devenit avanpost NATO, iar lucrurile se schimba…

Dialogul din cadrul sedintei, in majoritatea lui, s-a axat pe segmentarea cat mai clara a personalului in functie de statut si atributii. Desi suntem convinsi ca ministrul muncii intelege exact cum functioneaza mecanismul, intrebarile puse au generat reactii interesante. Una dintre fragmentarile luate in calcul este intre operativ si neoperativ.

Dragos Pislaru parea sa nu inteleaga de ce este numit politist si primeste sporuri similare atat cel din strada cat si cel de la ghiseu. De ce nu apar diferente de statut si salarizare intre un colonel din prima linie si unul de la contabilitate. Degeaba se tot explica ca toti au uniforma, armamanet, ca trebuie sa se prezinte la alarma in cazul unor situatii deosebite si ca ii deosebesc sporurile pe care le primesc pentru conditii de munca specifice.

Si totul pentru a cheltui cat mai putini bani cu acest sector care este vazut ca un aspirator de fonduri si nu ca o serie de institutii bazate pe oameni care isi asuma riscuri in slujba cetatenilor Romaniei. Daca acum in structura de aparare nationala avem poate 200.000 de oameni activi, cu statut similar, uniforme, armament, in misiune permanenta si disponibili la orice chemare, in cazul unei segmentari intre statute si misiuni, capacitatea de reactie a sistemului national de aparare va fi injumatatita sau mai rau.

Ca si concluzie, ceea ce credem noi este ca nu se va reusi evadarea din pluton si anume desprinderea unei legi speciale de salarizare pentru structura de aparare si nici macar pentru armata ca institutie distincta. In noua lege-cadru se va pleca de la coeficientii din Legea 284/2010 raportati la salariul de baza minim brut (1250 lei), urmand stabilirea unor valori nominale (cuantumuri) care sa acopere in principiu cat mai multe dintre elementele salariale variabile din prezent astfel incat plaja de drepturi salariale sa fie simplificata.

In noua grila se va incerca o prima comprimare a impactului bugetar prin separarea unor functii considerate neoperative desi nu credem ca se sa va reusi avand in vedere sistemul de salarizare aplicat in prezent, precum si o fragmentare intre militari si functionari cu statut special, nici aceasta linie neavand o finalitate previzibila. Opinam ca se va mentine pentru moment unitatea structurii salariale in cadrul actualei familii ocupationale desi aceasta unitate nu mai este garantata de coeziunea inter-institutionala, iar cu prima ocazie, pentru armata se vor aproba prevederi dedicate operabile probabil prin acte normative ulterioare prin care se vor stabili drepturi suplimentare fata de restul familiei ocupationale. Este ceea ce credem noi nu ceea ce s-a stabilit la sedinta din 18 octombrie derulata pentru „setarea unor principii”.

 

15 COMMENTS

  1. citez pe FPSS:
    „nu am auzit decat odata la 10 ani cate un agent care pleaca din birou sa munceasca pe sectie sau gard”
    Ati fi mirati sa stiti cate cereri sunt acum- in fiecare sedinta de consiliu se discuta- pentru transferurile pe post, de unde credeti??? [b]Din administrativ in operativ[/b]. De ce??? Pentru ca omul care lucreaza la birou vrea la vizita/dispecerat/etc… pentru vreo 7 -8 milioane in plus. Deci, se doreste a se lucra sambata si duminica pentru sporul de 75%. OK, hai sa nu mai fim FPSS cei din administrativ, dar… scoteti-ne din puscarie. Si apropos, d-le FPSS… odata= odinioara, dvs. ati vrut sa scrieti ” o data”.

  2. [quote name=”Ștefan Teoroc”]nu a spus nimeni ca in operativ este usor, dimpotriva / marea majoritate a actiunilor noastre implica operativul

    insa de la a spune ca in operativ este cel mai dificil pana la a porecli batjocoritor colegi care lucreaza impreuna cu operativul pe sectii, este cale lunga / nici cei de la birouri care calculeaza salarii sau stau la resurse pana noaptea sa organizeze concursuri sau sa elibereze adeverinte de salarizare nu trebuie denigrati / nu este vina lor ca sistemul asta functioneaza prost[/quote]
    STEFANE SA FIM SERIOSI CARE A STAT PESTE PROGRAM SA ELIBEREZE O ADEVERINTA

  3. nu a spus nimeni ca in operativ este usor, dimpotriva / marea majoritate a actiunilor noastre implica operativul

    insa de la a spune ca in operativ este cel mai dificil pana la a porecli batjocoritor colegi care lucreaza impreuna cu operativul pe sectii, este cale lunga / nici cei de la birouri care calculeaza salarii sau stau la resurse pana noaptea sa organizeze concursuri sau sa elibereze adeverinte de salarizare nu trebuie denigrati / nu este vina lor ca sistemul asta functioneaza prost

  4. [quote name=”Ștefan Teoroc”]membru snlp – nu cunosc dar poti verifica / nu este foarte greu

    andrei (si altii) – atitudinea asta cu operativul e fruntea este nitel depasita / nu din operativ era colega de la Poarta Alba care a fost sechestrata si amenintata cu violul / la fel de singuri si fara supraveghere sau alte dotari merg multi colegi din socio si tin activitati cu detinuti iar in sectiile de semideschis riscurile nu sunt de neglijat / multi din operativ au ajuns la socio si si-au schimbat profund parerea despre „simplitatea” activitatilor si aparenta lipsa de riscuri… / oricum este trist sa continuam atacurile acestea intre corpuri si structuri / nu ne ajuta cu nimic / suntem o echipa si nu este vina celor din socio ca legislatia aplicabila pentru sanatate s-a extins si la ei / am fi vrut sa putem ajuta la o corelare in sus a drepturilor tuturor (si poate vom reusi / avem un plan) dar vedeti cat de greu se obtin chiar si drepturile prevazute clar de lege[/quote]
    Da operativul duce greul si nimeni nu poate combate asta cu argumente – lucrez de 20 de ani in penitenciar si in afara de mirajul pensiei mai mari nu am auzit decat odata la 10 ani cate un agent care pleaca din birou sa munceasca pe sectie sau gard- una este sa desfasori o activitate cu un numar de detinuti si alta este pe sectie cand ai 10 activitati care se suprapun si alergi ca disperatul cu sandvisul in mana pe holuri sa nu mai discutam tura de noaptea care dubleaza volumul ficatului– sa fim seriosi sa nu comparam mancarea cu mancarimea

  5. membru snlp – nu cunosc dar poti verifica / nu este foarte greu

    andrei (si altii) – atitudinea asta cu operativul e fruntea este nitel depasita / nu din operativ era colega de la Poarta Alba care a fost sechestrata si amenintata cu violul / la fel de singuri si fara supraveghere sau alte dotari merg multi colegi din socio si tin activitati cu detinuti iar in sectiile de semideschis riscurile nu sunt de neglijat / multi din operativ au ajuns la socio si si-au schimbat profund parerea despre „simplitatea” activitatilor si aparenta lipsa de riscuri… / oricum este trist sa continuam atacurile acestea intre corpuri si structuri / nu ne ajuta cu nimic / suntem o echipa si nu este vina celor din socio ca legislatia aplicabila pentru sanatate s-a extins si la ei / am fi vrut sa putem ajuta la o corelare in sus a drepturilor tuturor (si poate vom reusi / avem un plan) dar vedeti cat de greu se obtin chiar si drepturile prevazute clar de lege

  6. Andrei, de cand castiga „educo freco” mai mult decat cei din operativ? eventual mai mult decat cei de la 8 ore, nu si tura. In fond si la urma urmei, „educo freco” lucreaza cu detinutul, chiar fac paza si supraveghere fara sa primeasca acel spor de 5%, pe proprie raspundere pentru ca „nu sunt oameni” si accepta acest lucru.

  7. Domnule Ștefan,este adevărat ca la parlament este depus un proiect de lege, prin care se mărește vârsta prin care se iasă la pensie fpss si militarii cu 5 ani sau la vârstă de 60 ani, fara deducerea grupei de munca? Va mulțumesc!

  8. Diferența la salar între operativ si administrativ o da sporul de noapte si sporul pt sâmbete,duminici si sărbători legale lucrate,iar voi stați acasă cu familia și pt toate astea multi din administrativ nu ar veni în operativ ……pe secție de exemplu. De ce oare. …..Țepeș Doamne??????

  9. Pisica a fost aruncata…..acum se sta in asteptare si vor sa vada reactiile care dupa cum vad incep sa apara.
    Mai curind ori mai târziu se va transa si problema cu salarizarea diferentiata dintre operativ si administratv…..problema asta a tot fost discutata in timp …dar nimic oficial.
    Sa vedem de aceasta data dc se intimpla ceva in afara de discutii..!!!!!

  10. Militarii trăiesc în mizerie din cauza miniștrilor mai mult sau mai puțin pâslari, nu din cauza polițiștilor sau a lucrătorilor din penitenciare. Ar trebui să-și seteze niște ținte reale, nu cum au făcut în ’89!

  11. [quote name=”andrei”]Inevitabilul se va intampla! Nu pacalim pe nimeni ca sporurile diferentiaza operativul de administrativ. In afara de 75% care e recent nimic nu ne diferentiaza. Ba chiar educo freco au ajuns sa castige mai bine decat operativul!!! Ministrul pune corect problema si simte ca ceva nu e in regula. Atitudinea asta de a i apara pe nejustificat pe toti ne va aduce mari pierderi.[/quote]
    Corect. Perfect de acord si sustin ideea articolului. In cazul unor alarme, insotiri de detinuti, etc, eu fiind platit ca fpss in administrativ categoric voi refuza sa mai prestez asa ceva. Si inca ceva diferenta intre administrativ si operativ este destul de … sunstantiala, ca sa ma exprim asa.

  12. Inevitabilul se va intampla! Nu pacalim pe nimeni ca sporurile diferentiaza operativul de administrativ. In afara de 75% care e recent nimic nu ne diferentiaza. Ba chiar educo freco au ajuns sa castige mai bine decat operativul!!! Ministrul pune corect problema si simte ca ceva nu e in regula. Atitudinea asta de a i apara pe nejustificat pe toti ne va aduce mari pierderi.

  13. In care stat NATO serviciile sunt militarizate. Daca SRI vrea salarizare ptr. militari, sa fie de urgenta demilitarizat. Vad ca SRI are idei impotriva noastra mereu. Dar nu vede ca statutul de militar este perimat si odios in ceea ce-l priveste.

  14. Sa-i spuna cineva (editat) ca in prezent intre operativ si administrativ este o diferenta la salarîi foarte consistenta,acum se gasesc foarte greu sau deloc oameni dispusi sa treaca din operativ in administrativ!!!

  15. Paslaru este un om fara prea multa viziune…ori este un om ANTIROMANIA platiti sa distruga institutii inportante in domeniul siguranței nationale si ordinii publice.El nu intelege ca razboiul poate incepe si djn interior nu numai din exterior.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)