www.snlp.ro Web analytics

Cum ar vorbi Raluca Pruna despre penitenciare daca ar fi amenintata cu violul avand un cutit la gat?

89425692 Knife 209213c

 

Nu suntem aberanti si nu jignim pe nimeni. Suntem furiosi si permanent nedreptatiti. Suntem denigrati inclusiv de propriul ministru si terfeliti de o mare parte a presei. Muncim in conditii proaste si ne expunem permanent unor riscuri nebunesti, de multe ori fara sa mai constientizam pericolul.

A munci cu riscul permanent al mortii devine o rutina si uneori realitatea ne surprinde. Niciun strop de empatie din partea societatii pentru a carei siguranta ne asumam riscuri enorme, niciun strop de toleranta din partea unor sefi prea dornici de afirmare. Din ce in ce mai multe cazuri de suicid, insa de data asta avem ceva chiar mai grav.

Ieri in miezul zilei o colega de la Penitenciarul Poarta Alba, avand functie de conducere in sectorul educatie si asistenta psihosociala a fost solicitata de doi detinuti de pe sectia a 5-a (regim semi-deschis) pentru discutii. Colega noastra s-a deplasat pe sectie si a incercat sa discute cu detinutii respectivi in biroul agentului supraveghetor dar acolo se aflau deja alte doua colege din acelasi sector sustinand activitati similare.

Prin urmare colega noastra a intrat cu cei doi detinuti in singurul spatiu alternativ, disponibil, respectiv in clubul sectiei aflat la cativa metri de biroul supraveghetorului. Si in acest punct s-au terminat sansele de a simti vreun pericol si eventual de a preintampina. Alta sansa nu a mai existat. Cei doi detinuti, sustinuti de alti doi acoliti care se miscau in zona intrarii in clubul sectiei, cu scop clar de a semnala venirea vreunui salariat, au pus in aplicare aproape integral un plan diabolic, grotesc, care va revolta intreg personalul din penitenciare si pe buna dreptate.

Pe scurt, sub amenintarea unui cutit tinut la gat, s-a produs o sechestrare cu tentativa de viol. Colega noastra careia cu acceptul ei ii dam initialele (ACL) a fost trasa in grupul sanitar al clubului si impiedicata sa alarmeze desi nu prea avea pe cine avand in vedere configuratia sectiei, efectivele de detinuti si singurul agent care era implicat in activitati in alta parte. Fapta nu a fost depistata prin interventii sau dotari. Pentru asta ar fi trebuit sa se stie de producerea ei. Si oricum ar fi durat.

Numai munca de convingere pe care colega noastra, absolut singura in puterea a doi dezaxati foarte pregatiti si hotarati, a reusit sa o duca, punand in practica toata experianta si prezenta de spirit de care a putut uza, au impiedicat o fapta abominabila care ar fi traumatizat intregul sistem dar in primul rand un salariat care nu a gresit cu nimic, pentru ca ceea ce a facut a facut conform unei rutine normale, asa cum facem toti lucrurile pe care credem ca trebuie sa le facem, indiferent de riscuri. ANP spune ca situatia a durat 10 minute, noi am auzit de jumatate de ora. Numai colega noastra stie ce a trait in acele minute.

Romania nu se preocupa de siguranta noastra. Nici MJ, nici ANP prea mult. Socotim necesarul real de personal si constatam ca ne mai trebuie (azi) 9000 de oameni ca sa functionam legal, luand in considerare rezultatul standardizarii finalizate insa fara efect, precum si posturile ocupate la acest moment, dar singura solutie pusa in practica este sa convingem personalul sa nu mai refuze munca suplimentara ca sa putem sa ne ducem la bun sfarsit misiunile. La Poarta Alba sunt prevazute 616 posturi dar pe standarde sunt necesare 765. Incadrati sunt aproximativ 450 astazi! La 1600 de detinuti, unitatea avand o sectie exterioara (Valul lui Traian) de dimensiunea unei unitati medii (600 de detinuti).

Pe sectia a 5-a de la Poarta Alba sunt aproape 400 de detinuti cazati in camere cu usi deschise dispuse pe un hol in forma de U cu lungimea de aprox 100 metri. Actiunile sindicale cu refuzul muncii suplimentar nu au influentat planificarea in serviciu, pe sectia respectiva supravegherea (permanenta, cum este prevazut in regulamente) fiind realizata in mod normal de un singur agent. Avand in vedere dimensiunile sectiei si modalitate de operare a detinutilor, situatia era greu detectabila. Pur si simplu nu trebuia sa se ajunga in acel punct.

Avem in sistem sute de colege din sectorul reintegrare sau din medical care se deplaseaza singure pe sectiile de detinere si se implica direct in activitati. Un singur agent si 400 de detinuti, fara nicio usa sau sistem de siguranta intre ei… Asa prevede legea. Aceasta intamplare ar trebui sa genereze modificari radicale in legislatie, regulamente, proceduri, dotari si formare. Ne vom asigura ca aceste modificari se vor produce urgent. Sigur vom reveni pe aceasta tema.

 

Comunicatul ANP emis in aceasta dimineata (transmis presei):

Comunicat de presă

14.10.2016

  

În ziua de 13 octombrie 2016, o angajată a Penitenciarului Poarta Albă a fost lipsită de libertate de doi deținuți, timp de 10 minute, în baia clubului de activități.

În timpul derulării unei activități specifice de educație cu cei doi deținuți, aceștia au devenit violenți și amenințând-o cu un cuțit improvizat au obligat-o să se deplaseze în grupul sanitar al clubului cu intenția de a o agresa sexual.

Acționând cu tact și profesionalism, lucrătoarea i-a convins pe cei doi deținuți să renunțe la intenție după aproximativ 10 minute.

A fost informată imediat conducerea unității care a luat măsuri urgente de sancționare a celor doi deținuți. În cauză a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia.

La nivelul Penitenciarului Poarta Albă s-a demarat o anchetă pentru a stabili cauzele producerii evenimentului și împrejurările în care deținuții au intrat în posesia cuțitului improvizat.

Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor felicită angajata pentru profesionalismul și stăpânirea de sine dovedite în gestionarea acestei situații și evidențiază eforturile deosebite ale întregului personal din sistemul penitenciar care se confruntă zilnic cu riscuri și situații deosebite.

Totodată, conducerea ANP precizează că nu va tolera sub nici o formă actele de agresiune împotriva personalului, luând cele mai drastice măsuri în conformitate cu prevederile legale.

Conform art. 205 din codul penal, lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 7 ani. Dacă fapta este săvârşită de către o persoană înarmată pedeapsa este închisoarea cuprinsă între 3 şi 10 ani. 

  

Comisar de penitenciare Daniel BARBU

Purtător de cuvânt

Administrația Națională a Penitenciarelor

 

 

16 COMMENTS

  1. Domnule Teoroc…de evenimentul de la Slobozia ati aflat cv?… ca un coleg agent a fost asteptat de niste tigani la iesirea din servciu,in fata unitatii?

  2. Cei doi detinuti de la PPA au comis anterior arestarii fapte de viol sub amenintarea cuțitului. Erau repartizati in regim semideschis…

  3. [quote name=”Agent”]targu jiu urmeaza, garantat. Conducerea noastra a dispus clar ca nu sprijinim nici o activitate a celor de la socio si ei isi scot singuri detinutii si stau cu ei singuri….absolut toate activitatile. Am vechime, inainte tot lipsa de personal era si tot se mai gasea cate un om de la noi si pt ei, dar cu noua conducere ni s-a interzis clar. Ca au spor de 30% pentru pericol si de aia pot face si supraveghere. Noi stim ca e o prostie, dar nu putem face nimic, ordinul e ordin, chiar daca e numai verbal. Si acolo sunt numai fete tinere, pacat de ele la ce se expun, doar ca sa isi ia salariul. In urma acestui eveniment nenorocit, tot ce reusira sefii din paza sa decida ca sa le protejeze pe fetele alea, dispozitia fu ca sa intre numai cu statia la ele. Pai ce sa faca ele cu o statie ?????? Sa ameninte detinutul cu o statie in fata unui cutit ? Nu ma viola ca te dau prin statie. Haida de ! Cascadorii rasului. Sunt un amarat de agent, dar si eu as fi gasit solutii . mai ales seful pe regim, ca nevasta lui e director adjunct socio, cum i-ar fi sa i se intample sotiei lui. El ar fi trebuit sa sustina mai tare, dar el zice ca asta e….asta e munca cu detinutul, dar sotia lui violata sau cu un cutit la gat ca razbunare ca a sanctionat vreun detinut si vrea sa se razbune nu cred ca ar mai zice la fel. Poate ar trebui sa o intrebe si pe ea. ca ne este noua mila de ele ca sunt doar colege si sunt asa dragute, pacat sa se intample asa ceva, dar el, ca se presupune ca isi iubeste nevasta, nu e ca noi doar un coleg. Ii dorim colegei de la poarta alba numai bine si speram ca alte colege sa nu mai treaca prin asa ceva, sa se verifice de anp daca numai lipsa de personal duce la asa ceva sau este posibil ca si deciziile proaste ale celor de sus din paza, platiti cu salarii foarte mari si fata de care si noi agentii, daca am fi intrebati, am gasi solutii mai bune, mai pentru oameni si siguranta lor, nu numai pentru detinuti si atat, sa le respectam lor drepturile, uitand de colegii si colegele noastre.[/quote]
    Sincer un director care da un asemenea ordin motivand ca „si ele au spor de pericol ANP de 30%” s-a autodescalificat in acea clipa, orice director este pus acolo pentru un penitenciar in toata complexitatea sa, este directorul intregului colectiv de personal si al detinutilor, directorul care trebuie sa ne asigure noua personalului conditii sa ne facem serviciul si detinutilor drepturile prevazute de lege si nu ar trebui sa acceptam discriminari din partea nimanui nici a ministrei si nicia directorilor!

  4. Sistemul penitenciar e în colaps.Tot timpul în funcțiile cheie au fost promovați pilosii.Asa se intampla si acum cu concursul pt directori.E pe repede înainte să prindă si alde Halchim si alti bazați un post călduț. Se apropie alegerile și nu se știe ce va fi?

  5. targu jiu urmeaza, garantat. Conducerea noastra a dispus clar ca nu sprijinim nici o activitate a celor de la socio si ei isi scot singuri detinutii si stau cu ei singuri….absolut toate activitatile. Am vechime, inainte tot lipsa de personal era si tot se mai gasea cate un om de la noi si pt ei, dar cu noua conducere ni s-a interzis clar. Ca au spor de 30% pentru pericol si de aia pot face si supraveghere. Noi stim ca e o prostie, dar nu putem face nimic, ordinul e ordin, chiar daca e numai verbal. Si acolo sunt numai fete tinere, pacat de ele la ce se expun, doar ca sa isi ia salariul. In urma acestui eveniment nenorocit, tot ce reusira sefii din paza sa decida ca sa le protejeze pe fetele alea, dispozitia fu ca sa intre numai cu statia la ele. Pai ce sa faca ele cu o statie ?????? Sa ameninte detinutul cu o statie in fata unui cutit ? Nu ma viola ca te dau prin statie. Haida de ! Cascadorii rasului. Sunt un amarat de agent, dar si eu as fi gasit solutii . mai ales seful pe regim, ca nevasta lui e director adjunct socio, cum i-ar fi sa i se intample sotiei lui. El ar fi trebuit sa sustina mai tare, dar el zice ca asta e….asta e munca cu detinutul, dar sotia lui violata sau cu un cutit la gat ca razbunare ca a sanctionat vreun detinut si vrea sa se razbune nu cred ca ar mai zice la fel. Poate ar trebui sa o intrebe si pe ea. ca ne este noua mila de ele ca sunt doar colege si sunt asa dragute, pacat sa se intample asa ceva, dar el, ca se presupune ca isi iubeste nevasta, nu e ca noi doar un coleg. Ii dorim colegei de la poarta alba numai bine si speram ca alte colege sa nu mai treaca prin asa ceva, sa se verifice de anp daca numai lipsa de personal duce la asa ceva sau este posibil ca si deciziile proaste ale celor de sus din paza, platiti cu salarii foarte mari si fata de care si noi agentii, daca am fi intrebati, am gasi solutii mai bune, mai pentru oameni si siguranta lor, nu numai pentru detinuti si atat, sa le respectam lor drepturile, uitand de colegii si colegele noastre.

  6. Stati linistiti fiindca asemenea cazuri s-au mai intamplat si la alte penitenciare din tara dar sa musamalizat tot ca sa nu iasa in evidenta ca sunt probleme in acea unitate.Iar acea unitate este una din acelea care tot apare cu probleme pe saiturile de socializare.

  7. Grija, se intelege ca doar la P. Alba sunt „sute de colege din sectorul reintegrare sau din medical”

  8. In fiecare an aceleasi incidente critice si aceleasi masuri fara rezultate pozitive. Nu cred ca a trecut un an de cand o alta colega din compartimentul socio-educativ de la Pnt Arad(sper sa nu gresesc) a trecut prin aceeasi mizerie, si acum situatia se repeta. Acum se justifica salariile grase pe care le pretinzi ca le avem, doamna Pruna? Dumneata ai lucra pe acest salariu si in aceste conditii asumandu-ti aceste riscuri?

  9. Domnule Marius Vulpe de ce in comnunicatul remis presei nu spuneti si cati agenti lucrau pe acea sectie unde colega noastra si a dumneavoastra a fost sechestrata, amenintata cu cutitul si a fost la un pas de viol?
    Va este teama sa nu afle opinia publica in ce conditii lucram noi zi de zi?
    Pe acea sectie lucra un singur supraveghetor si in aceasta maniera se lucreaza in toate penitenciarele.
    Spuneti ca sistemul semideschis e un sistem usor de controlat cu detinuti cuminti, fals, acestia provin inclusiv din condamnatii pe viata, din criminali, violatori sau traficanti de droguri.
    E infiorator ce s-a intamplat la Poarta Alba, nu va puteti inchipui doamna Raluca Pruna ce este in sufletul acestei femei, prin ce a trecut in acele zeci de minute.
    Din turnul de fildes in care stati nu vedeti si nu auziti ce se intampla in penitenciare.
    Sa va fie rusine pentru ca tot timpul ati culpabilizat lucratorii din penitenciare si ati afirmat ca in penitenciare nu exista pericol, pericolul este pe strada pe unde mergi tu.
    Rusine de miliarde de ori.

  10. E grav daca s-a ajuns aici. Care este reacția dlui Vulpe,dar a prunei? Ea a fost la Poarta Alba, știe condițiile………….de cazare ale unui număr foarte mic de deținuți, dar care beneficiaza de o atenție foarte sporită….

  11. Trebuie sa luptam pana la capăt si sa nu ne lăsam pana nu ii vedem plecați din sistem pe doamna ministru si pe domnul Vulpe . Trebuie tăiat răul de la rădăcina si sa ne rugam sa vina persoane competente. Doamna pruna nu stie pe ce lume trăiește din păcate , iar nesimtirea este mare din păcate . Trebuie sa fim mai uniți ca niciodata si sa nu cedam pana nu ii vedem ieșiți din sistem pe usa din dos !! Bravo SNLP !!

  12. Sunt revoltat,atat de revoltat incât dc ar fi Vulpe langa mine ori alti sefi din ANP cred ca i-as stringe de găt pentru simplu fapt ca aceste lucruru reprobanile se intampla si di cauza lipsei de personal,domni din ANP se tin de scaune si atit,vin in control si-ti spund ca aia nu este bine….aia nu este bine …fara a oferi solutii…..niste incompetenti…..pai sa-i intrebam pe domnii din conducere dc sotiile aflate prin unitati in posturi caldute ar pati asta ce ar face ? Sa_l intrebam pe domnul Halchin ce ar simti dc sotia sa .
    .lasata la conducerea filialei sindicale(imputernicita) ar pati asta…?Cati segi din ANP au sotiile la munca de ”jos”in unitati ??desigur o intrebate retorica.Trebuie sa vedem ca sindicat ce da intimplat acolo…iar dc nu au fost intrunite conditiile legale pentru a desfasura serviciul legal yrebuie mers pana in pânzele albe ….
    Sistemul trebuie schimbat din temeli..iar noi suntem singurii care putem face asta….prea multe cumetri…prea multi incompetenti….tineri abia veniti in ANP ..sunt trimisi on unitati in control..cand iei habar nu au de viata lor ….sunt pilele lui nu stiu care…..si ei cred ca asa se invata meserie….mai tatziu vin ca directori de unitati si sefi de serviciu si sunt nuli profesional……mai bine zis impotenti profesional !!!!!!

  13. Pruna ar fi în stare să spună că femeia e de vină, că s-o fi îmbrăcat provocator sau alte chestii d-astea…

  14. Asta este consecinta lipsei acute de personal, a infrastructurii inadecvate si a dotarilor precare din sistemul penitenciar.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)