www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Maine se decide "meritul"

decisionBlog1

 

UPDATE: intalnire finalizata - cititi la final articol

Nu ne place sa dam stiri de dragul de a tine oamenii ocupati. Pe de alta parte am invatat tot de la cititorii nostri ca atunci cand o problema arde nu ajuta cu nimic postarea unor lucruri de interes mai redus intrucat se interpreteaza ca diversiuni si distragere a atentiei. Prin urmare asteptam niste date cat mai clare inainte de a ne completa informarile cu privire la evolutia divergentei anului 2016.

Asa cum am spus in articolul precedent dedicat salariului de merit ca si tema aflata inca in divergenta, decizia de punere in plata a dreptului asa cum este el prevazut de OUG 20/2016, apartine ordonatorilor de credite (MJ si ANP). Insa aceasta decizie nu a fost luata pana in prezent avand in vedere dorinta ministrului justitiei de a avea o opinie de la ministerul care a initiat actul normativ.

In scopul obtinerii acestei opinii a fost organizata o intalnire cu privire la care am informat anterior. Pozitia SNLP a fost clara. Noi am afirmat ca aceasta intalnire nu poate avea o finalitate pozitiva in ceea ce ne priveste intrucat ministrul muncii deja s-a pronuntat in sensul ca norma nu ar viza penitenciarele.

Prin urmare faptul ca nici MM si nici MFP nu au inaintat opinii catre MJ a fost vazut de noi ca un lucru bun si am explicat ca este normal ca decizia MJ/ANP sa nu fie alterata de nicio influenta de tipul interpretarilor care pot bulversa. Un principiu consacrat in dreptul civil indica faptul ca cel care a adoptat un act normativ il poate si interpreta, insa doar prin norme (legi) si nu prin simple adrese, iar asta se traduce in termeni de specialitate ca interpretare oficiala autentica.

Din practica stim insa ca aceste simple adrese subiective pot bloca drepturi panicand ordonatorii de credite care se vor teme de viitoare controale sau alte sperietori. De aceea ne-am dorit o cale decizionala directa MJ-ANP fara implicarea altor ministere si am insistat pe aceasta strategie.

Insa intelegem ca au fost si insistente diferite de ale noastre, care au impins catre obtinerea cu orice chip a unei pozitii MM, insa aceasta a intarziat sa vina ceea ce a dus la o amanare a deciziei finale. Raluca Pruna a cerut din nou ministrului muncii sa emita acel punct de vedere si inca nu stim daca acesta a ajuns la MJ.

Speram cel putin ca opinia MM sa nu fie dezvoltata in stilul discutiilor care s-au purtat in repetate randuri si sa se mentina macar rece si neutra, lasand ordonatorii sa-si asuma modul de aplicare. In acest sens am discutat cu directorul general ANP si am avut ocazia rara de a auzi o afirmatie care devenise amintire in ultimii 7 ani marcati de spaime bugetare.

Marius Vulpe a informat inclusiv in cadrul consiliului de conducere derulat recent in ANP ca in cursul acestei saptamani va adopta o decizie impreuna cu ministrul justitiei. Ulterior informatia a fost completata cu acea afirmatie rara in gura unui director general ANP si anume "eu imi asum",  afirmatie bazata pe faptul ca prevederile ordonantei sunt clare si trebuie aplicate.

La fel zicem si noi, ca sunt clare si am dat o serie lunga de argumente in acest sens, argumente care se pare ca au fost acceptat si de MJ, calea spre o decizie favorabila fiind deci netezita. Insa cat timp initiatorul legii are o pozitie nefavorabila si mai asteptam si un punct de vedere scris de la acesta, exista atat motive sa fim nesiguri de rezultat cat si motive sa respectam cu atat mai mult afirmatia lui Marius Vulpe.

In concluzie, maine va avea loc intalnirea dintre DG ANP si Raluca Pruna urmand sa aflam care este sentinta finala. Aceasta nu va trebui parafata in vreun fel anume ci doar stabilita la nivel de varf. Daca totul va fi bine, urmeaza solicitarea fundamentata a deschiderii de credite bugetare care se inainteaza de ANP saptamana viitoare si care va include si sumele pentru salariul de merit (suma compensatorie - 10% in 2016) iar MJ va aproba sau nu sumele cerute ceea ce rezuma si materializeaza politica institutionala in aceasta problema. Daca nu va fi bine... va fi rau. Si ne obliga sa activam planul B. Dar sa fim optimisti!

 

UPDATE 19.08.2016 11,00:

 

Intalnirea intre ministrul justitiei si directorul general ANP s-a derulat in parametri buni. Cu acceptul cititorilor vom fi rezervati in termeni si mesaj cat timp problema nu este solutionata clar. Atitudinea directorului general a fost cea despre care deja am informat iar Raluca Pruna a avut de asemenea o pozitie corecta.

 

Insa nu a fost luata inca o decizie si ministra a rugat sa mai avem putina rabdare intrucat mai asteapta doua puncte de vedere dintre care unul este sigur MM si celalalt speram sa nu fie MFP. Semnele se mentin bune dar nu avem inca o solutie finala. Aceasta ar trebui sa se produca cel tarziu la jumatatea saptamanii viitoare.

 

Ideal ar fi ca prima plata sa se materializeze la salariul care se va plati in 10 septembrie si facem tot posibilul pentru acest scop. Daca saptamana viitoare decizia va fi cea asteptata, nu avem o problema bugetara legata de termene sau fonduri care sa impiedica prima plata la data de 10 septembrie.

 

Ministrul Justitiei a cerut din nou impactul bugetar calculat de ANP si aici problema este putin mai spinoasa intrucat exista doua versiuni de impact. Cea care ia in calcul o majorare de 20% (in doua transe de 10% in 2016 si 2017) aplicata doar la salariul de baza (folosim aceasta expresie pentru simplificarea explicatiei) si cea care calculeaza 20% aplicat la intregul salariu.

 

SNLP a semnalat in aceasta dimineata ANP importanta segmentarii impactului pe ani. Practic bugetul pe anul in curs va suporta o presiune de 10% pe salarii pentru sept 2016-ian 2017 (5 luni). Prin urmare, mai stam pe ghimpi cateva zile. Asteptarea nu ne omoara, daca solutia este pozitiva. Ramanem deci in stand-by dar din ce in ce mai aproape de tinta.

 

Comentarii  

0 #51 Cristian Tudorache 04-09-2016 13:16
#50 cristi 68
Acordarea diurnei in situatia prezentata de tine nu e posibila din urmatoarele considerente:

In conformitate cu anexa atasata la HG 1860/2006 care reglementeaza acordarea diurnei, mai exact cu

Articol ul 9
Persoana aflată în delegare sau detaşare într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă primeşte o indemnizaţie zilnică de delegare sau de detaşare de 17 lei, indiferent de funcţia pe care o îndeplineşte şi de autoritatea sau instituţia publică în care îşi desfăşoară activitatea.

Articol ul 10
Numărul zilelor calendaristice în care persoana se află în delegare sau detaşare se socoteşte de la data şi ora plecării până la data şi ora înapoierii mijlocului de transport din şi în localitatea unde îşi are locul permanent de muncă, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de delegare sau detaşare.

Articol ul 11
Pentru delegarea cu o durată de o singură zi, precum şi pentru ultima zi, în cazul delegării de mai multe zile, indemnizaţia se acordă numai dacă durata delegării este de cel puţin 12 ore.
Citat
0 #50 cristi 68 04-09-2016 08:10
Citez pe Ștefan Teoroc:
Am văzut intrebarea dar n am apucat sa o documentez / la prima vedere, stiut fiind faptul ca pentru diurna sunt necesare minim 12 ore de deplasare, nu prea vad motivația / dați mi un argument

Credeți ca ne puteți ajuta cu un răspuns clar.
Citat
0 #49 cristi 68 30-08-2016 17:20
Citez pe cristi 68:
Credeți că ne puteți spune ceva despre solicitarea de mai jos. Cu stima și respect.

Credeți ca ne puteți ajuta domnule Teoreoc ?
Citat
+2 #48 cristi 68 25-08-2016 10:41
Credeți că ne puteți spune ceva despre solicitarea de mai jos. Cu stima și respect.
Citat
0 #47 Andrei 24-08-2016 14:14
Citez pe Ștefan Teoroc:
20% nu 25% / daca te referi la merit / ceea ce fac magistratii de fapt complica tare intregul cadru

Nu e vorba de merit ca nici ei nu discuta de probleme juridice serioase cum avem noi pt ca am respectat legea. Ei doresc (procurorii) salarii egale cu judecatorii pentru ca toti sunt magistrati. Prima oara si au dat singuri spor de solicitare neuropsihica retroactiv(au mers cu sacosele de bani dupa "restante") apoi si au marit din nou salariile cand si au dat castig de cauza pe ascuns prin hotarari judecatoresti, sustinand ca sporul anticoruptie de la DNA este discriminatoriu iar acum vor mai mult. 10 000 sa aiba salariu ca pot sa si mai dea 100 de lei isi mai dau fara nicio remuscare. Salariul de merit este un drept al nostru pe care l am avut si chiar daca l am obtine discrimarile salariale tot nu ar disparea. Deci in logica lor dupa ce primim salariul de merit trebuie sa mai cerem inca 25% in plus ca sa eliminam discrimarea salariala dintre cei ce lucreaza in penitenciare.
Citat
0 #46 Ștefan Teoroc 24-08-2016 13:57
20% nu 25% / daca te referi la merit / ceea ce fac magistratii de fapt complica tare intregul cadru
Citat
+1 #45 Andrei 24-08-2016 10:36
Vedem ca magistratii iarasi vor sa si creasca singuri salariile. Nu am citit OG 20/2016 dar din toate discutiile de pana acum nici poveste sa creasca salariile mari de minim 7000 ale procurorilor. Daca ei interpreteaza asa ordonanta atunci am fi si noi indreptatiti sa eliminam discrepantele salariale ale angajatilor din penitenciare... Adica 25% crestere! Trebuie sa reactionam!
Citat
+1 #44 Sceptic 23-08-2016 17:50
Am citit pe un alt site ca iar ne amână doamna ministru.... Văd că procurorul șef susține ceea ce a susținut și SNLP în privința ordonatorului de credit care trebuie să - și asume aplicarea prevederilor OUG.. Atunci ce... mai așteaptă doamna Pruna?! Să - i zică și Dacian același lucru?! Sau.... se gândește cum să ne cardească?!
Citat
+6 #43 Vor și ei aplicarea OUG 20 23-08-2016 14:54
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, despre ordonanţa privind creşterile salariale: Se aplică şi magistraţilor
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, despre ordonanţa privind creşterile salariale: Se aplică şi magistraţilor
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, susţine că OUG nr.20 din iunie 2016 privind creşterile salariale se aplică şi magistraţilor şi că discuţiile apărute în ultimele zile în spaţiul public pe această temă fac parte din dezbaterea publică şi nu dintr-un scandal.

"Nu e niciun scandal, este o dezbatere publică privind aplicabilitatea dispoziţiilor Ordonanţei numărul 20 din 2016 la corpul magistraţilor. Ministerul Public este de părere că se aplică şi magistraţilor. Colegiul de conducere al Ministerului Public a hotărât aceasta după analizarea Ordonanţei, iar procurorul general a emis ordinul respectiv de salarizare. În mod clar, nu este permis să fie vreo discrepanţă în cadrul corpului magistraţilor. Ordonanţa 20/2016 tocmai aceasta a urmărit, eliminarea discrepanţelor salariale în cadrul familiilor profesionale respective, iar familia ocupaţională a magistraţilor trebuie să aibă un nivel de salarizare echitabil şi să nu producă noi probleme. Modalitatea de punere în aplicare a Ordonanţei ţine de ordonatorii de credite care sunt chemaţi să o pună în aplicare", a declarat Augustin Lazăr, marţi, la venirea la sediul CSM.

Reacţia vine după ce procurorul general a semnat un ordin prin care procurorii vor prmi o majorare salarială de până la 18 procente, începând din septembrie. În cazul judecătorilor, Ministerul Justiţiei nu a emis un act pentru majorare. Asta a atras nemulţumirea a o parte dintre judecători. Aceştia au semnat un memorandum prin care cer aplicarea unotară a Ordonanţei care duce la creşterea salariilor, susţinând că au fost discriminaţi.

"În cazul salarizării discriminatorii , magistraţii i-au cerut Ministrului Justiţiei să aplice ordonanţa de urgenţă 20/2016, «care a fost emisă cu scopul declarat de a elimina urgent nivelurile diferite de salarizare pentru aceeaşi funcţie, în cadrul aceleiaşi instituţii»", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR).
Citat
+1 #42 Cristian Tudorache 23-08-2016 12:01
Statele de functii au un nivel de securitate ce nu permite publicarea acestora.
Citat
0 #41 catalin 23-08-2016 09:22
Domnule Teoroc,putem gasi pe undeva postate noile state de functii ale unitatilor dupa reorganizare ? Multumesc
Citat
+3 #40 cristi 68 23-08-2016 08:11
Citez pe Ștefan Teoroc:
Am văzut intrebarea dar n am apucat sa o documentez / la prima vedere, stiut fiind faptul ca pentru diurna sunt necesare minim 12 ore de deplasare, nu prea vad motivația / dați mi un argument

Nu puneam pe tapet acest aspect fără motiv. Argument ar distanta fata de unități și în câteva unități sar aplica. Cred ca ar mai stimula colegii care lucrează în soare în ploaie și vânt să aducă venituri către unități. Analizați această speță și ajutați-ne.
Citat
+2 #39 Anonim 23-08-2016 07:48
Cu ocazia reorganizarii se va primi si sporul de studii pt. cei care nu il primesc.Dle Stefan astept raspuns.
Citat
+1 #38 Ștefan Teoroc 23-08-2016 05:48
Am văzut intrebarea dar n am apucat sa o documentez / la prima vedere, stiut fiind faptul ca pentru diurna sunt necesare minim 12 ore de deplasare, nu prea vad motivația / dați mi un argument
Citat
0 #37 cristi 68 23-08-2016 04:55
Citez pe cristi 68:
Va rog sa ne lămuriți în legătură cu dreptul de primi diurnă pentru colegii care lucrează la punct de lucru și în ce condiții se acorda. Rugămintea din partea mai multor colegii.

Si pe noi ne ajutați cu un răspuns .
Citat
+1 #36 Ștefan Teoroc 22-08-2016 22:58
tibi - dupa data articolului
andrei r - nu
rares - s a terminat cu standardizarea fiecarei unitati fix vinerea trecuta / acum va incepe negocierea permutarii de posturi intre unitatile care stau mai bine si cele care stau mai rau / in octombrie se vrea aprobarea statelor noi
Citat
0 #35 rares 22-08-2016 21:47
Iin legatura cu reorganizarile ce se mai intampla. .cand se va termina procesul de reorganizare efectiv si sa se aplice cat de cat?
Citat
0 #34 andrei razvan 22-08-2016 21:43
S-a decis astazi ceva in legatura cu salariul de merit?
Citat
0 #33 tibi 22-08-2016 19:09
maine dupa care data.
Citat
+1 #32 Dan 22-08-2016 18:10
@ Gicu
Ai incercat pe tura , macar sase luni , vezi ca ajuta la pensie . Bafta !!! :)
Citat
-5 #31 Gicu 22-08-2016 16:40
Citez pe cristi 68:
Va rog sa ne lămuriți în legătură cu dreptul de primi diurnă pentru colegii care lucrează la punct de lucru și în ce condiții se acorda. Rugămintea din partea mai multor colegii.

La punctele de lucru sunt salariile cele mai mici.Cine nu crede sa vina sa vada ca vii mai obosit de la punct de lucru decat cel care a facut o tura de noapte.
Citat
+6 #30 Ștefan Teoroc 22-08-2016 11:50
catalin - puscarii private exista in marea britanie si nu s-au dovedit mai eficiente decat cele publice / pentru salariati este cu grad mare de risc avand in vedere interesul de reducere a personalului pentru costuri cat mai mici / sindicaliceste, ne opunem! Dar nu cred sa vedem prea curand in Romania o intentie serioasa
Citat
+7 #29 cristi 68 22-08-2016 09:42
Va rog sa ne lămuriți în legătură cu dreptul de primi diurnă pentru colegii care lucrează la punct de lucru și în ce condiții se acorda. Rugămintea din partea mai multor colegii.
Citat
-7 #28 Dan 21-08-2016 18:50
@ andrei
Daca iti recitesti postarea , asa de dragul tau , sper ca reusesti sa-ti dai seama de ineptia scrisa . ".... diferentele salariale intre lucratorii de penitenciare" esti (editat) , dar trebuie sa te accept ca si "coleg".
Citat
-1 #27 catalin 21-08-2016 15:09
Offtopic::Domnu le Teoroc,va supun atentiei o iniativa a unui parlamentar PER(partidul ecologist),refe ritoare la privatizarea penitenciarelor din Romania...acest a e de parere ca se vor face economii enorme in acest mod...credeti ca e posibil sa se materializeze asa ceva? Dupa parerea mea ar fi un dezastru dn multe pcte de vedere
Citat

Google Translate

Cauta in site

 • E4 12.12.2017 08:25
  La noi o sa fie contre ca anp-ul lucreaza la privat si au bonus pentru ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 12.12.2017 07:19
  In opionia mea, si am mai spus-o, este o norma care se poate acorda ...

  Read more...

   
 • Agent 12.12.2017 06:39
  La un program atitpic, de luni pana vineri,o zi 8 ore,urmatoarea zi ...

  Read more...

   
 • nick 12.12.2017 06:03
  Cu vreo18 ani in urma aceasta norma de hrana era specifica doar ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 11.12.2017 23:22
  modifica L153/2017 dar nu include ceva relevant in ceea ce ne priveste

  Read more...

Google AdS