www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Revoltele din penitenciare - strategii de extractie sau de sigilare?

Captura de ecran din 2016.07.12 la 20.15.10

 

 

Revoltele de catifea starnite de afirmatiile hazardate ale ministrului justitiei privind iminenta unei amnistii si intretinute prin mesajele alarmiste sau chiar provocatoare ale unor televiziuni, se sting incet si produc dezamagire.

Viermii din spitale, atentatul din Franta si lovitura de stat din Turcia arunca deja in penibil jurnalistii care descriu torturile inchipuite din penitenciare inntr-o incercare de a prioritiza, plasand in topul agendei publice problemele detinutilor prin sacrificarea salariatilor descrisi ca tortionari. E cel mai simplu asa. Varianta corecta era ca televiziunile sa-si asume raspunderea de a cere bani pentru penitenciare. Pentru ca la puscarie, in Romania, intr-adevar e greu. Dar ar fi pierdut rating. Romanii vor spitale moderne nu puscarii de lux.

Maine vom publica un articol documentat despre bluful mediatic denumit "cifrele mortii" care indica o rata a mortalitatii catastrofala in penitenciare. Azi mai avem 3 alpinisti la Iasi si o lista de refuzuri aproximative de hrana. Interventiile au fost moderate si s-au bazat aproape exclusiv pe negociere. Regulile prevad separare sub supraveghere medicala dupa refuzul a 3 mese. In majoritate refuzurile din perioada de proteste sunt de maxim doua mese cu rotatie intre protestatari. Numarul cazurilor reale de refuz de hrana in toata aceasta perioada a ramas acelasi de 1-2 detinuti pe unitate, poate cu exceptia Iasiului.

Am avut presiuni mediatice dar nu asalturi, in ultimul an. Probabil ca a mai mers cu lucrarile stiintifice, s-a mai putut, apoi nu au mai ramas multe alte solutii. Insa asaltul vazut ca decisiv, dat intr-un moment in care sistemul penitenciar inregistreaza un minim istoric al efectivelor custodiate este aproape fara sens. Nimeni nu spune ca avem conditii bune de detentie. Dar sa spui ore in sir, zi dupa zi, ca bietii condamnati sunt torturati de niste bestii umane, nu este caracteristic jurnalistilor ci expertilor in diversiune, dezinformare si propaganda. 

Dar totusi, de ce tocmai acum!? Poate pentru ca s-au aliniat motivele: pierderea de pe latura lucrarilor stiintifice, dosarele care urmeaza sa le fie atarnate de gat unor patroni de trust, spontaneitatea retarda a unor membri ai executivului care arunca in risc mii de salariati din penitenciare pentru ca apoi sa se replieze la umbra fermitatii de a nu decide sub presiune, balbaielile unui guvern fara cauza si fara efect, inconstienta unor detinuti care nici macar nu se incadreaza la o amnistie dar se lasa impinsi in fata si isi inrautatesc regimul de pedeapsa fara niciun rost...

Ne intrebam si daca isi mai inchipuie cineva ca cetatenii romani ar sustine o amnistie vazand agresivitatea unor detinuti musculosi si tatuati catarati pe acoperisuri si care pun in pericol siguranta locurilor de detinere sau a personalului. Si atunci, toata strategia asta de extractie nu cumva se transforma intr-una de sigilare?

Intre un protest pasnic si o revolta sunt multe diferente. Ca in penitenciare nu avem revolte in sensul propriu, nu ne incalzeste cu nimic. Nici treaba cu refuzurile de hrana care se fac in camere normale unde exista acces la alimente. Ce ne doare mai tare este ca suntem tratati mai rau decat pagubele colaterale, suntem tratati ca dusmani.

Nu pretindem recunostinta publica pentru ca muncim in conditiile in care muncim si reusim sa facem putinul pe care-l facem acceptand un milion de ore suplimentare pe an, necompensate si neplatite (oare cum ar fi daca nu le-am mai accepta!?). Dar atunci cand vedem echipe de televiziune plasate in apropierea unor unitati, facand semne de instigare sau de sustinere catre detinutii de la ferestre, prea linistiti in comparatie cu mesajele alarmiste livrate populatiei, este prea mult!

 

Comentarii  

0 #28 agent 24-08-2016 16:32
Incedierea de la sp jilava este urmarea haosului delansectia tbc .acel incendiator este alimentat cu tigari si cafea de tirea Mariana,directo rul spitalului.sper sa ne ajutati domnuleTeoroc sa evitam incidentele de anul trecut.de teama reclamatiilor sp jilava legea e moft.va multumim.
Citat
0 #27 Nedumeritul si vena cava 19-07-2016 21:50
Citez pe Mircea the Old Man:
Citez pe agent nedumerit:
Sunt socat - nu il pune dg pe Halchin? Ca in Arad puscaria a devenit deja a lui Halchin. Sau mai bine zis a blondei, ca diar ea dicteaza.

Intelesai tot!!da` vrusai sa te necajesc oleaca... :D
P.S N-ai pe undeva o poza cu "blonda suprema"???
Poate chiar merita sa ....tina fraiele puterii,la voi la Arad.

Bun copilu'. Am inteles acum. Vrei si tu sa fie Aradul puscaria a ta. Ce poti sa faci acum, este sa privesti la propria figura si sa te gandesti. Inca vreo 30 de ani. Dupa asta poate ajungi sa ai si tu puscaria in care sa te bage cineva in seama. Halchin a fost ce a fost, este ce este si este rezonabil sa ne gandim ca va mai fi in functii importante si de acum incolo. Cunosc bine Aradul si aveti acolo o sleahta mai mare a cealalta. (editat)etc si-au facut fiecare cate o gasca. Nu vrea Halchin sa intre in niciuna din ele. Asta-i viata...ciocu mic si la munca!
Citat
0 #26 Mircea the Old Man 18-07-2016 22:08
Citez pe agent nedumerit:
Sunt socat - nu il pune dg pe Halchin? Ca in Arad puscaria a devenit deja a lui Halchin. Sau mai bine zis a blondei, ca diar ea dicteaza.

Intelesai tot!!da` vrusai sa te necajesc oleaca... :D
P.S N-ai pe undeva o poza cu "blonda suprema"???
Poate chiar merita sa ....tina fraiele puterii,la voi la Arad.
Citat
0 #25 agent nedumerit 18-07-2016 00:46
Citez pe Mircea the Old Man:
Citez pe agent nedumerit:
Sunt socat - nu il pune dg pe Halchin? Ca in Arad puscaria a devenit deja a lui Halchin. Sau mai bine zis a blondei, ca diar ea dicteaza.

Poate te-ai nascut socat, sau poate nedumerit,sau de ce nu ? si una si alta.....Sunt toate sansele sa ramai asa....Succes!!!!
De parca nu era destula "concurenta" intre sectoare-operativ versus administrativ sau intre corpuri ofiteri- versus agenti- acu` mai apare si "criteriul" cf. caruia daca apartine unei anumite zone folclorice,nu e bun de DG(sau DJ??? :D )
Deh`!! Nu ne place tuturor aceeasi.....muzica!!!

Nu-ntelesasi nimic.
Citat
0 #24 Ștefan Teoroc 18-07-2016 00:00
Viorel - eu sunt promotie '95
Citat
-1 #23 Mircea the Old Man 17-07-2016 23:10
Citez pe agent nedumerit:
Sunt socat - nu il pune dg pe Halchin? Ca in Arad puscaria a devenit deja a lui Halchin. Sau mai bine zis a blondei, ca diar ea dicteaza.

Poate te-ai nascut socat, sau poate nedumerit,sau de ce nu ? si una si alta.....Sunt toate sansele sa ramai asa....Succes!!!!
De parca nu era destula "concurenta" intre sectoare-operat iv versus administrativ sau intre corpuri ofiteri- versus agenti- acu` mai apare si "criteriul" cf. caruia daca apartine unei anumite zone folclorice,nu e bun de DG(sau DJ??? :D )
Deh`!! Nu ne place tuturor aceeasi.....muz ica!!!
Citat
0 #22 viorel 17-07-2016 22:57
#20 Ștefan Teoroc
Generatia 1994 a Academiei de Politie, cand a absolvit si domnul Teoroc?
Interesant, oare de ce?
Sa fie doar o simpla coincidenta?
Citat
0 #21 agent nedumerit 17-07-2016 20:53
Sunt socat - nu il pune dg pe Halchin? Ca in Arad puscaria a devenit deja a lui Halchin. Sau mai bine zis a blondei, ca diar ea dicteaza.
Citat
+4 #20 Ștefan Teoroc 17-07-2016 14:36
Corect. Dar si mai corect este un citat:
ziare.com/.../...

Citat:
Schimbarea sefului ANP, o solutie?

In ceea ce priveste schimbarea de la nivelul conducerii ANP, acesta s-a aratat surprins de anuntul facut vineri de ministrul Justitiei.

"Si noi suntem bulversati in oarecare masura. De luni de zile se tot spune ca se asteapta demiterea lui Catalin Bejan ca sa fie pus Dan Halchin, care e director general adjunct, si acum aflam ca urmeaza sa vina Marius Vulpe. Ei stiu ce fac, noi nu suntem consultati.

Personal nu sunt foarte sensibilizat de un nume sau de altul, prea putin ma intereseaza. Insa inteleg ca e unul dintre cei mai experimentati directori din sistem, cu vechime si totusi un om tanar, din promotia 1994 a Academiei de Politie", a comentat liderul sindical.
Citat
-4 #19 Marius 17-07-2016 13:58
Citez pe Bizaaar:
Dle președinte va rog sa Spuneti opinia Dvs in ceea ce se va întâmpla la nivelul ANP.si anume numirea in fct de director general a dlui VULPE,din ograda căruia au izbucnit așa zisele revolte.

Citeste ziare.com si vezi ca este laudat de domnul Teoroc, care spune ca este cel mai experimentat director si că este absolvent al Acdemiei de Polite promotia 2004, promotie care a data , din cate stiu eu majoritatea DG si DG adj. Se vede unde au dus acesti mari profesionisti sistemul penitenciar.
Citat
+3 #18 anonimus 17-07-2016 11:55
In Moldova penitenciarele sunt praf pentru ca asa se vrea. Sunt toate supraaglomerate si cine e bine intentionat se poate informa. Sunt state de organizare drastic subdimensionate si cu toate acestea chiar daca este si personal putin se face treaba. Unde ati fi vrut sa se revolte detinutii, acoli unde au conditii si unde se mai fac si alte concesii sau acolo unde nu pot respira din lipsa de spatii si unde nu li se permite sa incalce regulile. Cred ca miscarea cu numirea domnului Vulpe e strategica in sensul in care dumnelui stie cel mai bine situatia penit din zona care sunt cele mai aglomerate si are in vedere si ideea de a se construi o noua unitate in zona care ar mai diminua din probleme. Ideal si logic ar fi sa se construiasca o unitate la Piatra Neamt si s-ar rezolva situatia in toate unitatile din zona sau chiar Tulcea. Explicatii cu privire la numirea unui director din a carui unitate au izbucnit si inca continua protestele trebuie date simplu, este logic ca protestele incep unde infractorii nu pot face chiar nunai ce vor, managementul unei astfel de unitati cu multe lipsuri in ceea ce priveste arhitectura si spatiile cu detinuti din cei mai periculosi care au ingrozit intreaga Europa presupune mult mai mult decat incearca sa spuna unii. Sunt de parere ca la acest moment este cel mai potrivit pentru o astfel de functie si are posibilitatea sa dea o alta directie unui sistem care inca nu stie ce vrea. Sa copie pe spanioli dar nu are bani, sa fie ca cel german dar e prea drastic etc. Acum suntem in permanenta proiect pilot pentru orice idee europeana pe structura rudimentara. Numirea dumnealui a surprins fiind contrara actiunilor de pana acum a doamnei ministru.
Citat
-3 #17 Lost 17-07-2016 11:27
Noul proiect de OUG privind salarizarea prevede ca "compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, rămân la nivelul lunii iulie 2016". Dilema este urmatoare: o persoana care in luna iulie are in contract o suma mai mica decat maximul pe care il poate primi (a gasit chirie mai ieftina decat plafonul) dar sa zicem in septembrie se muta care valoare din iulie 2016 se va lua in calcul, cea maxima la care avea dreptul sau cea efectiv in plata? Si daca e vorba de ultima varianta cum s-ar aplica asta la o persoana care in iulie nu primea bani de chirie dar isi face contract in august?
Are cineva idee cum se interpreteaza de regula prevederile de genul asta?
Multumesc.
Citat
+6 #16 eu 17-07-2016 11:01
am 26 de ani in sistem dar nu am fost niciodata asa de coborriti la un nivel asa de jos...suntem oameni care muncim di gereu pentru bani pe care ii cjtigam
Citat
-3 #15 eu 17-07-2016 10:56
[quote name=de ce suntem numiti gardieni unde sun sindicacele cine suntem noi
Citat
+3 #14 Dan.V 17-07-2016 10:43
Vad ca ne intereseaza zona de unde ar putea proveni directorul general ,de parca asta ar rezolva problemele sistemului,sunt em pe o pista falsa ,ca din est,din vest,din sud nu are nici o relevanta,zic sa aducem ca la echipa nationala :lol:
Citat
+17 #13 craioveanu 17-07-2016 00:03
Pentru raul care l-au facut acesti asa zis "ziaristi",treb uie chemati in instanta.Nu s-au gandit nici un moment cats suferinta a adus angajatilor din sistem..Au calcat practic pe cadavre..Niste jeguri ordinare...
Citat
-4 #12 agentul 16-07-2016 22:46
Hadeti sa aprindem lumina si sa ne organizam putin.Din vest a fost,din sud-est este.Geografic urmeaza nord-est.Macar interimar sa fie.
Citat
+13 #11 Pazist 16-07-2016 22:31
Cotofana and co au fost la inaltime. Jos palaria! DPCT ul a fost praf si pulbere. Nimiiiic, absolut nimiiic. Trebuie reformata din temelii aceasta directie zis operativa. Au aratat doar o crasa incompetenta. Biroul mass media la fel.
Citat
+10 #10 gata cu bejan! urmeaza iftinca 16-07-2016 20:21
Vulpe este un om controversat! Degeaba zic moldovenii ca e vremea lor, în marea lor majoritate penitenciarele din moldova sunt cam praf! Sunt de părere ca era mai potrivit un director din vest sau sud ! Sa sperăm ca vulpea este doar interimar si atât! Iftinca ar trebui sa si facă bagajele către gherla ca destul a stat la.ANP...
Citat
+8 #9 adi 16-07-2016 20:09
s-a gandit cineva din liderii sindicali sa se adreseze instantelor de judecata si sa ii cheme sa dea explicatii in fata judecatorilor acelor asa zisi jurnalisti care ne-au facut cum le-a venit lor la gura in acele momente?
ceea ce au facut ei e destul de grav instigand detinutii sa s revolte
Citat
+6 #8 finul Alecu 16-07-2016 19:54
In puscarii te mananca plosnitele si paduchii iar afara ,viermii si sclavia.Unde e mai bine?Daca coruptii astia ordinari mai aduc si ciuma bubonica,in ce ev ne aflam?Desteapta -te,romane!
Citat
+3 #7 Matei 16-07-2016 17:49
Felicitari pt articol.Foarte corect tot ce a ti scris.
Citat
-2 #6 Ion 16-07-2016 17:32
Aşa este
Citat
+10 #5 bombonel 16-07-2016 16:22
Fac apel catre membrii EOS .
Atentie mare la persoanele care necesita izolare fata de colectiv datorita agresivitatii .nu cumva sa omiteti sa le faceti patul .Bigbrader e pe voi.ca dealtfel si fauritorii de regulamente care de care mai avangardiste ca sa nu zic SF.
Si nu-l mai puneti pe Teo director ANP ca la sindicat nu avem nevoie de ghiocei mai bine ii marim lui de 10 ori retributia din banii nostrii .credeti ca nu ar merita?
Citat
+3 #4 tica 16-07-2016 14:42
Anepistii noștri au fost vai mama lor,sunt disperați de ministru,în loc sa dea informări în unități ei le au dat mai întâi presei
Citat

Google Translate

Cauta in site

 • E4 12.12.2017 08:25
  La noi o sa fie contre ca anp-ul lucreaza la privat si au bonus pentru ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 12.12.2017 07:19
  In opionia mea, si am mai spus-o, este o norma care se poate acorda ...

  Read more...

   
 • Agent 12.12.2017 06:39
  La un program atitpic, de luni pana vineri,o zi 8 ore,urmatoarea zi ...

  Read more...

   
 • nick 12.12.2017 06:03
  Cu vreo18 ani in urma aceasta norma de hrana era specifica doar ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 11.12.2017 23:22
  modifica L153/2017 dar nu include ceva relevant in ceea ce ne priveste

  Read more...

Google AdS