www.snlp.ro Web analytics

Reorganizarea unitatilor – procesul se accelereaza, partea II

49853638 zagandesign managing changeAplicarea unor standarde legale in sistemul nostru nu poate genera decat un rezultat simplu si previzibil si anume un numar necesar de posturi mai mare decat cel prevazut de actele normative in vigoare. In prezent avem prevazute 15.041 de posturi din care sunt ocupate aproximativ 12.100 in prezent. Cam 500 de posturi ni le-a ciufulit Ponta, iar vreo 35 le-a subtilizat discret Raluca Pruna.

Desi ne asteptam de la un ministru tehnocrat sa observe ca cele 500 de posturi au fost eliminate din schema noastra cu incalcarea Constitutiei, fiind emisa o deciziei CCR in acest sens, si sa le repuna acolo unde erau, Raluca Pruna ne-a mai tras si ea 35 de posturi de care avea nevoie in aparatul propriu.

La o privire simplista si anticipativa asupra sistemului, aplicarea corecta a standardelor care includ acel coeficient de corectie pentru concedii si care nu iau in calcul detinutii care pazesc perimetrele ar genera o crestere a numarului de posturi prevazute de la 15.041 la aproximativ 20.000. Cu toate comprimarile pe care le aplica ANP, tot vom ajunge la un rezultat final in jurul cifrei minime de 18.000.

Multi vor spune ca suntem nebuni, ca deja avem aproape 3000 posturi vacante si noi mai vrem inca 3-5000 prevazute. Insa noi spunem ca legile din tara asta sunt adoptate spre aplicare si nu de forma. Iar standardele sunt facute pe legi. Nu suntem in alte tari din lume care externalizeaza misiuni si servicii dar ies totusi cu un raport de 1 salariat la 1 detinut si ii mai cazeaza si singuri in camere sau maxim 2 (langa Paris exista un penitenciar cu 7000 de detinuti cazati maxim doi in camera).

In Romania noi facem tot. Si escorte si transfer si internari si paza perimetre si activitati productive… Iar conditiile de munca si de detentie sunt cum sunt. Iar un raport de 1 salariat la 2 detinuti in contextul asta nu este exagerat. Dar se pare ca intr-o Romanie care taie posturi si se imprumuta de la FMI, este nestrategic sa iesi cu astfel de afirmatii. Noi insa ne simtim absolut liberi sa le facem.

Cand ministrul justitiei spune ca stam bine la penitenciare si ca suntem platiti si mai bine, ia in calcul 3000 de posturi vacante dintr-un total de 15041. Si gandeste probabil ca nu e asa grav. Dar daca ar sti ca numarul real de posturi necesare este de 20.000, deci am avea cam 8.000 de posturi vacante si ar mai lua in considerare ca argument si milionul de ore suplimentare de munca care se presteaza anual si din care compensam doar jumatate cu timp liber, poate afirmatiile ar fi mai ponderate in ce ne priveste.

Si chiar daca nu avem perspective clare privind ocuparea tuturor acestor posturi, haideti sa gandim logic! Nu mai trece mult pana cand Romania va fi amendata. Deocamdata „suntem in amanare” de la CEDO. Cand statul roman va fi obligat sa plateasca detinutilor (!) 80 milioane de euro pe an, probabil ca se va trezi si va incepe sa construiasca penitenciare. 

E drept ca numarul de detinuti a coborat in timp relativ scurt de la 34.000 la 28.000 de cand cu pedepsele neprivative unde s-au adunat peste 40.000 iar trusturile media cu sefi incarcerati incearca sa impinga pe cat posibil procesul asta de neprivare a penalilor de libertate  cautand prin arhive poze cu Fortul 13 Jilava sau alte scene abominabile. La puscarie sunt torturati si devorati de coropisnite, trebuie lasati liberi, sa se reeduce singuri, chiar daca au gresit…

Dar iata ca sub media de 28.000 nu mai scadem, cu toate neprivativele care se tot aplica. Si chiar si cu acest numar mic de detinuti, Romania va plati 80 de mil de Euro pe an pentru ca nu are locuri de detinere pentru toti. Mai trebuie vreo 10.000 de locuri. Si cand le vom construi si popula, cine va lucra in ele? Tot salariatii existenti? Ii divizam ca pe celule (si nu ne referim la camerele de detinere)? Daca nu incepeam din timp cu fundamentarea clara a necesarului real de posturi si de oameni, ajungeam peste cativa ani, in cazul in care vor aparea totusi unitati noi, sa le asiguram cu aceeasi oameni pe care ii avem acum.

va urma 

15 COMMENTS

  1. Sub 500 de pensionari pana la 1 iulie dar procesul este in continua desfasurare, vor mai urma !

  2. [quote name=”Educatie”]In modificarea statelor de organizare, anumite functii de sef birou se transforma in sef serviciu. Ce se intampla cu cei care ocupa aceste functii prin concurs? Trebuie sa sustina alt examen pentru aceasta functie sau se transforma automat functia prin modificarea statelor?[/quote]
    Eu tot nu inteleg pentru ce era necesara transformarea asta? La ce sunt ncesari atatia sefi servicii? Salarii mai mari pentru ca si asa nu fac nimic.

  3. Se vor pensiona peste 1000 – inca nu a venit nicio decizie de pdensionare , iar oamenii asteapta. Din septembrie vor iesi multi colegi la pensie.

  4. Pt educatie,
    Daca functia este ocupata prin concurs exista doua variante agreate: se discuta cu cel in cauza si fie acesta accepta sa participe la concurs fie functia va fi pastrata ca sef birou pana la vacantare dupa care se trasforma in sef serviciu si este scoasa la concurs.

  5. In modificarea statelor de organizare, anumite functii de sef birou se transforma in sef serviciu. Ce se intampla cu cei care ocupa aceste functii prin concurs? Trebuie sa sustina alt examen pentru aceasta functie sau se transforma automat functia prin modificarea statelor?

  6. In proiectul de stst de organizare a unitatilor penitenciare pentru sectiile exterioare cu peste 200 de detinuti sunt prevazute 5 posturi de asistenti medicali. Pentru sectiile exterioare cu mai putin de 200 de detinuti….zero posturi de asistent medical?! De ce ?! Daca sunt 195 de detinuti acestia nu trebuie sa beneficieze de asistenta medicala?! Nu vor trebui sa li se administreze tratamente psihotrope de doua ori pe zi, insulina de patru ori pe zi si asa mai departe?! Personal cred ca la orice sectie exterioara ar trebui prevazute minim doua posturi de asistent medical!

  7. Bine,bine ,dar” unde-i lege nu-i tocmeala” sau „nimeni nu-i mai presus de lege”.La art 13 al 3 din HG 157/2016 zice:”Ptr asigurarea activitatilor necesare asigurarii sigurantei……. respectarea unei proportii de minim un lucrator din domeniul sigurantei la 3 detinuti”. Nu mai spun ca vor incepe si procesele ptr nerespectarea normei de 1 suprav la 100-150 ppl. Restul nu mai conteaza!

  8. [b]#7 agent pol penit[/b] – se transforma in alte functii necesar a fi prevazute pentru desfasurarea activitatilor din prezent. Seful de schimb nu are legatura cu LST. Functia de sef schimb este prevazuta pentru agent iar Lst pentru ofiter.

  9. [quote name=”Ștefan Teoroc”]Mihai – in partea III si ultima a seriei
    Koko – sub 500
    Einstein – se transforma[/quote]
    in ce se ”transforma”?seful de schimb ramane?

  10. Mihai – in partea III si ultima a seriei
    Koko – sub 500
    Einstein – se transforma

  11. Puteți să-mi spuneți cînd se va face reorganizarea propriu zisă dacă o unitate a fost la negocieri la ANP la începutul lunii iunie.Daca cu această ocazie se va primi și sporul de studii pr.cei care vor fi cuprinși în noul stat de organizare

  12. Dupa factorii decidenti de acum ,noi lucratorii directi cu detinutii o sa ajungem sa fim foarte expusi,unii dintre noi din cauza lipsei acute de personal vor fi supusi la acte de violenta foarte des,se poate ajunge pana la deces,am avut pana acum zeci de cazuri de agresiuni fizice in sistem de acum or sa se inmulteasca,detinutii de toate tipurile criminali,vietasi,pshici,regim semideshis sau deschis vor avea iesiri periculoase incurajati de faptul ca intre 200-300 de detinuti va sta un singur agent,iar nesimtitii de la conducerea acestui Minister si ANP nu-i intereseaza acest lucru,dna Pruna din pacate este cum este dar nici oamenii de incredere ai dumneai gen dl Halchin sau altii nu-i explica cum sta treaba reala,evaluarea sistemului penitenciar in alte tari super dezvoltate,SUA,Anglia etc se face in primul rand in functie de evdarile din sistem,trebuie inteles ca in tara asta cine fura plateste ,astfel se va fura mai mult.Patronul de la Irealitatea TV a furat si trebuie sa-si execute pedeapsa cu privatiuni cu tot,degeaba isi asmute cainii turbati gen Rares si alte toape TV,parnaia nu este azil de batrani,nu moare nimeni acolo.prin comparartie la numarul deceselor din sistemul penitenciar si populatia civila raportul este de 4,6 ori mai mare in randul populatiei civile,raportat la numarul de detinuti si numarul populatiei neprivate de libertate si atunci despre ce vorbim??? Se moare mai mult in libertate asa ca dl Rares si Toapele Tv de la Irealitatea TV sa vina la parnaie ca denigreaza pt bani si netemeinic.Lasati patronul Irealitatii sa-si execute pedeapsa sa-i fie invatatura de minte sa nu mai fure,urmati voi !!!!! 😐

  13. Cum sa vada Pruna lucrurile pe care le precizati domnule Teoroc cand aceasta femeie a dat repede fuga sa vorbeasca cu detinutii de la Rahova imediat dupa incident dar nu a catadicsit sa vorbeasca si cu cei 11 colegi care s-au intoxicat intervenind sa salveze un nemernic e detinut?
    Poate nu stiti dar detinutul a incendiat camera deoarece doamna in cauza nu a dat decret asa cum a spus la televizor pentru a se elibera acesta.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)