www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Salariul de merit trebuie platit si in penitenciare - interpretarea legii

we spend 53p of every pound we earn on bills 136396780629703901 150312122230 1

 

Noi spunem ca prevederile OUG nr. 20/2016 referitoare la acordarea salariului de merit (suma compensatorie) pentru structura de aparare trebuie sa produca efecte si in sistemul penitenciar si exact asta vom sustine maine la MJ. Daca avem o divergenta, trecem la treburi sindicale...

Fata de textul initial al proiectului initiat de Ministerul Muncii (a carui modificare a fost solicitata in scris si de SNLP si de ANP), varianta finala a prevederii care a generat deja atatea divergente, este schimbata substantial. Intentia initiatorului proiectului, de neaplicare in sistemul penitenciar, este asumata si declarata public. Aici nu avem dubii.

Insa textul final, publicat si deci in vigoare, raportat la situatia din sistemul nostru, precum si la anumite principii de drept si prevederi legale care ajuta interpretarii, impun, in opinia SNLP, acordarea de sume compensatorii reprezentand salariu de merit, tuturor salariatilor din sistemul penitenciar incepand cu luna august 2016.

Textul din proiectul initial

(2) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1), începând cu luna august 2016, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor din aceeaşi instituţie publică, respectiv unitate, soldele de funcţie/salariile de funcţie în care nu a fost cuprins cuantumul soldei de merit/ salariului de merit la nivelul anului 2009, vor fi stabilite la nivelul în plată al soldelor de funcţie/salariilor de funcţie care cuprind cuantumul soldei de merit/ salariului de merit.

Textul publicat

(5) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1), începând cu luna august 2016, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor din aceeaşi instituţie sau autoritate publică, în soldele de funcţie/salariile de funcţie în care nu sunt cuprinse sumele compensatorii corespunzătoare soldei de merit/salariului de merit în plată la nivelul anului 2009 se include 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit/salariului de merit în plată la nivelul anului 2009.

Diferentele dintre cele doua texte de mai sus sunt evidente. Prevederea din proiectul initial, care era mult mai rigida, stabilea o corespondenta cu salariile de functie aflate in plata in prezent, care includ compensatorii pentru merit. Textul in vigoare in prezent, prin adoptarea/publicarea OUG 20/2016, indica doua conditii pentru acordarea dreptului, ambele fiind indeplinite in sistemul penitenciar:

 1. existenta unor salarii de functii care nu cuprind sume compensatorii reprezentand salariu de merit (pana la acest moment nu au fost detectate salarii de functii care sa includa astfel de sume);
 2. existenta unor sume reprezentand salariu de merit care sa fii fost in plata in anul 2009 (executia bugetara a anului 2009 evidentiaza in luna ianuarie cheltuieli de personal platite cu aceasta destinatie).

Nu omitem faptul ca OUG 20/2016 mentioneaza expres funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor si nu putem concepe faptul ca initiatorul unui act normativ aprobat de Guvernul Romaniei a inclus o norma inaplicabila din start, norma al carui substrat a alunecat pe langa vigilenta intregului executiv si a armatei de avizatori din subordine.

Un principiu consacrat de drept stabileste regula ca legea trebuie interpretată în sensul aplicării ei şi nu în sensul neaplicării. Această regulă de interpretare este susţinută de dispoziţiile Codului civil, referitoare la interpretarea clauzelor indoielnice, dar, pentru identitate de raţiune, doctrina şi practica extind aceasta regula şi la interpretarea generala a legii.

In final amintim si prevederea din Legea 293/2004 care la art. 87 impune (obligatie si nu vocatie): funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare beneficiază în continuare de drepturile dobândite anterior, precum şi de cele care vor fi stabilite pentru personalul din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Prin urmare concluzia scurtei noastre demonstratii de interpretare corecta a unei norme este ca dreptul in discutie trebuie acordat unitar in structura de aparare nationala si vom milita in primul rand pentru acordarea sumelor compensatorii reprezentand salariul de merit, conform normei in vigoare.

Daca insa se va constata o divergenta cu angajatorii pe aceasta interpretare vom trece la actiuni sindicale si vom solicita initiarea de demersuri inclusiv prin depunerea de amendamente la proiectul de lege prin care va fi aprobata OUG 20/2016 si care a fost deja inregistrat la Senatul Romaniei.

 

Comentarii  

0 #22 FP 23-06-2016 00:33
Întreb: De ce toată agitația dacă răspunsul era cunoscut?!...
Citat
+4 #21 Bebeto 16-06-2016 21:52
[quote name="Bebeto"]O ameni buni ,dragi colegi ,indiferent ca suntem sau nu in sindicat,acum ori niciodata este timpul sa ne unim fortele .Snlp este sindicatul nostru nu al altcuiva, hai sa sustinem aceasta formatiune sindicala,numai prin sindicat ne vom face auziti,nu trebuie sa batem in retragere Vom merge mai departe si sper ca vom reusii sa ne atingem obiectivele/quo te]
Citat
+9 #20 agent functie de executie 15-06-2016 21:49
Timpul a expirat pentru echipa de "experți manageri " de la Arad, rezultatele dezastruoase se văd în toate sectoarele manageriate de acești incompetenți directori care țin de scaune și-și scot ochii unul altuia.
Trăim vremuri grele noi "pălmașii" iar asta o pot mărturisi toti angajații care intră în sectorul de deținere pentru a asigura custodia în siguranță deplină a persoanei private de libertate.
Susțin și am încredere în echipa nouă de la Arad, Dobrescu și Sava.Doamne ajută!
Citat
+4 #19 agent functie de executie 15-06-2016 21:38
Felicitări pentru noul director dl.Sava Claudiu și succes în munca de echipă alături de directori adjuncți "competenți" (editat) (fiecare se pregătea pentru preluarea acestei funcții).
Cu tristețe vă aduc la cunoștință modul defectuos în care au condus alături de dobra și bruno personalul și deținuții. Sectorul de deținere e praf și pulbere, supraveghetorii se confruntă zilnic cu mari probleme în relația cu personalul custodiat
Citat
+1 #18 Bebeto 15-06-2016 21:12
Oameni buni ,dragi colegi ,indiferent ca suntem sau nu in sindicat,acum ori niciodata este timpul sa ne unim fortele .Snlp este sindicatul nostru nu al altcuiva, hai sa sustinem aceasta formatiune sindicala,numai prin sindicat ne vom face auziti,nu trebuie sa ne retragem. Vom merge mai departe si sper ca vom reusii sa ne atingem dorintele,
Citat
+6 #17 Alexandru Florin 15-06-2016 19:18
spuneam, pe aici, pe undeva, ca ciolos si ai lui sunt in solda FMI-ului. astazi, FMI-ul ne-a spus ca avem nevoie de un nou acord, imprumut. ca suntem la varful crizei. da, la varful crizei. o tara cu cea mai spectaculoasa crestere economica, 4%...suntem in rahat? ce ascunde asta? nimic altceva decat un nou an 2010. a cheltuit elitele tot ce au furat din vechiul acord si le mai trebuie unul. si noi vrem solde de merit! cat de nerecunoscatori suntem! asadar, ma rog Domnului sa nu se intoarca salariul in plata, ala din 2010 nu ala din 2009! si sa luam si noi compensatia de 50% din august sa aiba alesii de unde sa traga. mama ma-sii de alesi si de viata!
Citat
+1 #16 anonimus 15-06-2016 17:18
Textul vechi mai bun ? Ne dam cu parerea ca habarnistii si nicu nu stim despre ce parte stricta din textul inserat e vorba. E rau ca se da doar 50 la suta dar e important sa fim si noi printre beneficiari. Succes domnilor.
Citat
+2 #15 un sindicalist 15-06-2016 17:15
Domnule Presedinte va rog sa ne spuneti si noua concluziile si clarificarile de astazi de la MJ, din cadrul comisiei mixte, care tocmai a avut loc?!
Citat
-11 #14 un nemultumit 15-06-2016 14:58
Era mult mai bun textul iniţial, dar ca de obicei sindicatele (editat) în drum şi s-a ales praful...
Citat
+7 #13 Marcu 15-06-2016 14:34
TRAIASCA SNLP !!! Nu uitati ca ne aveti pe noi in spate !!! Tot inainte pt oameni !!!
Citat
+5 #12 Adi P 15-06-2016 14:23
UNITATE SI SOLIDARITATE !!!! ACUM ESTE MOMENTUL !!!!!
Citat
+8 #11 stp 15-06-2016 12:54
domnule teoroc lasa dracului pesimistii dumneata fa ce trebuie ca noi ceilalti din teritoriu te sustinem avem nevoie de lider care stie ce are de facut asta trebuie sa facem dumneata stii ce ai de facut hai sanatate si bafta
Citat
+6 #10 Pesimistu` 15-06-2016 12:07
Din nefericire,am constatat -in cei aproape 10 ani de "parnaie"-ca ideile distructive au de obicei succes, mai ales in conditiile in care anumiti lideri [formatori de opinie! ;-)]provin dintr-o anumita structura(opera tiv),si reprezinta....m ajoritatea membrilor de sindicat!!
Cel mai usor este sa faci rau,si chiar daca tu nu castigi nimic,satisfact ia ca celalalt/ceilal ti au pierdut ceva, conteaza enorm pentru o anumita categorie de fpss-i!!
Din fericire exista si reprezentanti ai sindicatului care nu fac diferenta intre operativ si...T.E.S.A! :lol: ,deci exista speranta,firava dar exista...
Succes in demersurile d-voastra!
S-auzim de (mai)bine!!
Citat
+2 #9 Fake 15-06-2016 10:48
Nu avem nimic de pierdut iar dreptatea este de partea noastra ,numai ca am lasat prea mult de la noi privind conditiile de munca si munca suplimentara pentru a avea liniste in sistem si asa coplesit de probleme si vine momentul decontarii adica daca esti prea bun esti luat de prost dar parea personala este ca avem nevoie doar de putina actiune si revenim acolo unde ne este locul.
Citat
+6 #8 mitingar 15-06-2016 10:25
Pai dl Teoroc, revin si arat... daca MM spune ca nu tine atunci clar va fi 1 foc de paie si cred ca si fara prea mult fum. Anticipez ca MJ si ANP vor cere punct de vedere de la MM si MF si raspunsul... il stim deja.
CE FACEM DE MAINE? CRED CA ASTA ESTE MAI IMPORTANT ACUM! MAINE, MAINE, MAINE m-am saturat de 20 de ani cu acest maine!
Citat
+16 #7 Ștefan Teoroc 15-06-2016 09:50
Stim ca sunt multi pesimisti, multi care nu cred in sindicate, unii care nu au niciun apetit pentru proteste sau alte actiuni, critici, carcotasi care vor gasi vina in special sindicatelor si indiferent de speta si alte categorii... :-)

Noi totusi mergem inainte si mizam pe majoritatea care ne e alaturi. Asa functioneaza democratia si in zona sindicala. Avem libertate de asociere si de exprimare precum si un drept absolut - dreptul la convingeri. Sa le exercitam. Asa cum stim si cum invatam din ce se intampla. Nici o structura asociativa din lumea asta nu cunoaste doar unitatea. Fara dezbinari si critici, miscarea ar fi moarta. Important este ca inlcusiv criticii sa fie in miscare si atunci avem forta. Altfel, este capacitat inamicul
Citat
+2 #6 Pesimistu` 15-06-2016 09:44
D-le Stefan,eu zic ca plecam de niciunde si o sa ajungem....nicaieri!!!
Atat timp cat suntem dezbinati,ce asteptari sa avem de la altii???"
Citat
+5 #5 Ștefan Teoroc 15-06-2016 09:06
De interpretarea asta am vorbit si cu MM înainte de adoptarea ordonanței. Ei spun ca nu tine. Dupa adoptare Puslaru a spus la TVR ca la penitenciare nu sunt creșteri pentru ca in 2009 nu erau in plata salarii de merit. Noi spunem ce vedeți mai sus. Vedem unde ajungem
Citat
-2 #4 FP 15-06-2016 08:48
Dacă vor fi date SM-urile,atunci "cineva" manipulează lumea.Deci,au știut de acțiunile sindicatului care au avut loc,au creat ținta falsă, astfel ca starea de tensiune existentă în sistemul penitenciar (pentru că sunt probleme,punctu ale și chiar general parțiale mult mai grave,dar aici sunt complici,cred eu si lideri de grupare) să se canalizeze spre acel punct,astfel efectul psihologic asupra grupării respective să se producă cu consecințe "controlate".
Citat
+8 #3 mitingar 15-06-2016 07:40
ce pacat ca nu avem astfel de specialisti si in aparatul central si in ordonatorul de credite! am fi avut viata un pic mai frumoasa!
respect dl Teoroc si echipei si succes la intalnire!
Citat
+5 #2 Protestatar 15-06-2016 07:21
Concluzia e :vom primi sau nu vom primi?sau sa așteptăm pana vom vedea ca nu vom primi și apoi sa trecem la proteste?
Citat
-2 #1 On om simplu 15-06-2016 06:15
La Arad vin zile bune. O sa avem toți salariu de merit cu director competent la care nivelul de subcultura a depășit toate criteriile de performanță dobândite de Dobra rechinul. Domnul Sava sef mare de garaj auto pana mai ieri...cică numit de ideologul Halcin și cei 7 pitici din ANP va aduce pace pe sufletul răposațiilor angajați! Amin.
Citat

Google Translate

Cauta in site

 • vechi la penitenciar 14.12.2017 09:08
  auzim mereu de acest ghid al carierei funcationarului public, iata ...

  Read more...

   
 • finul Alecu vrea sa fie contrazis 13.12.2017 16:47
  Nu e greu de imaginat ce strategii postliberare au "ei".Vor veni cu ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 13.12.2017 08:03
  este o balbaiala intre a se faca ca dau ceva si a nu prea avea din ce / ...

  Read more...

   
 • simona 13.12.2017 05:36
  Pâine și circ. Pentru a veni în întâmpinarea interesului opiniei publice ...

  Read more...

   
 • Anton 13.12.2017 00:22
  nimic specific, ma gandeam doar ca totul e o ciorba bine facuta pentru ...

  Read more...

Google AdS