www.snlp.ro Web analytics

Salariul de merit – resuscitare surprinzatoare dar asteptata

MERITLogo
Toata suflarea din sistemul penitenciar a fost surprinsa ieri de anuntul care vizeaza un beneficiu salarial cu sanse de a fi primit incepand cu 1 august 2016 de catre toti salariatii, cu sau fara merit. In general suntem obisnuiti sa revendicam ceva ce stim ca trebuie dat prin lege, in niciun caz sa ne trezim cu astfel de surprize placute ca si demersuri sustinute de guvern. Dar sa nu consideram cazul inchis!

Ca sa intelegem ce se intampla merita sa facem o trecere rapida prin situatie. Nu vom explica ce este cu acest drept chiar daca multi colegi din sistemul penitenciar nu au luat salariu de merit niciodata. Nici inainte de 2010 cand dreptul era activ si nici dupa 2010 cand dreptul a fost eliminat din legislatie.

La sfarsitul anului 2008, pe cand se construia bugetul pe anul 2009, ordonatorul principal de credite „a sugerat” ANP prin email si telefoane sa nu mai includa fonduri pentru acest drept pentru ca oricum nu se vor mai da salarii de merit in structura de aparare avand in vedere criza economica tocmai izbucnita precum si masurile de austeritate activate.

Presiunile au fost mari si ANP s-a conformat. Cam asa se fac in general bugetele. Ai nevoie de mult mai mult dar ceri cam cat ti se spune ca vei primi altfel ordonatorul principal si MFP pica prost. Dar iata ca cei care au cerut totusi au primit. Cu exceptia penitenciarelor, toate celelalte institutii din structura de aparare au dat salarii de merit la 1/3 din personal in 2009.

La acel moment noi ne-am simtit nedreptatiti, dar in urmatorii 7 ani, restul de 2/3 din salariatii institutiilor respective s-au simtiti de-a dreptul discriminati. Pentru ca in 2010 dreptul a fost suprimat, alaturi de o lista lunga de alte elemente salariale si salariile au inghetat.

Evident ca au inghetat cu salariile de merit in ele. Pentru acea treime constituita din privilegiatii prinsi de data de 31.12.2009 cu acest drept in salariu. Si asa au ramas pana in prezent. O parte din salariatii din politie, aramata si servicii primesc luna de luna salaril de merit iar restul nu. Poate ca este mai corect ce s-a intamplat la noi desi, la acest moment, cand a venit vremea unei reparatii, avem o dificultate.

In ultima perioada de timp in negocierile pe proiectul de ordonanta care vizeaza eliminarea unor inechitati salariale din sistemul public, in familia ocupationala aparare siguranta nationala si ordine publica nu au fost identificate dezechilibre generate de evolutia salariului minim avand in vedere structura noastra salariala. Insa au fost enumerate diferentele generate de salariul de merit, sporul de studii superioare si alte sporuri acordate diferit in structura de aparare (fidelitate, confidentialitate).

Intr-o propunere recenta inaintata de la nivelul structurii catre Ministerul Muncii se regasea si aceasta corectura pe linia salariului de merit. O varianta ar fi fost sa se mentina ce este in prezent si atunci pentru noi trebuiau obtinute salarii de merit pentru 1/3 din salariati ca sa fim la acelasi nivel cu alte institutii, insa in acest caz se mentineau si chiar sa accentuau inechitati.

Iar cealalta varianta era ca toti salariatii din structura sa primeasca salarii de merit si astfel sa nu mai existe diferente avand in vedere ca cei care mentin dreptul din 2009 in salariile inghetate, nu-l mai pot pierde.

Constrangerile bugetare nu au permis o iesire guvernamentala cu un proiect complet. Au fost selectionate sectoare si inechitati din masa de probleme astfel incat sa fie cat mai multi atinsi de bagheta magica a reparatiilor morale. Si iata ca s-a intamplat minunea. Am auzit toti cu urechile noastre cum in conferinta de presa organizata la guvern Ministrul Muncii asuma un proiect prin care toti salariatii din structura de aparare (cu exceptia celor care au acest drept in salariu) primesc o crestere echivalenta cu salariul de merit la anul 2009, simplis spus.

Fix aici este problema noastra, pentru ca in anul 2009 nimeni de la penitenciare nu mai avea acest drept. Prin urmare textul se cere amendat ca sa produca efecte in sistemul nostru. Atat ANP cat si SNLP si-au trimis propunerile in acest sens catre initiatorul proiectului. Noi zicem ca va fi bine. Ramane de vazut. Inca sunt sectoare de activitate foarte nemultumite care deja au reactionat contra proiectului (educatie, administratia locala).

 

27 COMMENTS

  1. Nu era suficient ca luptam pentru a beneficia de aceeasi apreciere cu celelalte institutii din aparare si de a primi respectul cuvenit acum cu guvernul asta si majorari salariale diferit privind sectorul medical si asistenta sociala ne dusmanim intre noi -este cred pentru prima data cand in sistemul penitenciar nu suntem tratati cu acelasi procent privind majorari salariale-sa acorzi pentru un sector un spor diferit de ceilalti care genereaza o crestere salariala poate fi acceptata dar sa lucrezi in aceleasi conditii si sa fii recompensat diferit nu cred ca mai poate sa treaca neobservata diferenta daca acest lucru continua iar liderii de sindicat trebuie sa aiba o pozitie clara -intradevar este greu ca o parte din cotizanti lucreaza in medical dar cred ca este mai bine sa privim spre multime cine are majoritatea.

    In ceea ce priveste vreun ban in plus din vara sunt fara speranta ca acest zvon se materializeaza in vreun fel pentru cei din penitenciare.

  2. Sporul de studii il vom lua de 1august sau nu…pt ca dupa cum am citit in proiect…daca nu-l vom avea prins in salariul din iulie nul vom mai putea primi nici dupa reorganizarea unitatilor nici daca vom avea schimbare de functie…sau am inteles eu gresit…asteptam asteptam asteptam sa se rezolve inechitatile…sau nu mai e cazul…

  3. [quote name=”Eu”]Pentru egalizarea salariilor in sistem nu lupta nimeni?? Asistenții sociali, medicali si mulți alții au niște salarii la care nu iti vine rau cand vezi fluturașii!! Cu asta trebuie sa începeți domnule pRESEDINTE, lăsați poliția …..[/quote]
    Au beneficiat si de 25% marire ca sunt medici sau asistenti sociali…acum vor si salariu de merit ca sunt gradati…maine poate vor iar mariri daca se mareste in sanatate…daca vor asa sa le ia gradele si sa iasa la 65 de ani la pensie si sa li se mareasca salariul ori de cate ori mareste in sanatate…dar nu, ei vor mariri si cand se da la sanatate si cand creste norma de hrana si salariul de merit si 12b…daca se vrea egalitate sa beneficieze ori de drepturile noastre de toate nu are nimeni nimic impotriva…sau de drepturile de la sanatate sau asistenta medicala…

  4. Pentru egalizarea salariilor in sistem nu lupta nimeni?? Asistenții sociali, medicali si mulți alții au niște salarii la care nu iti vine rau cand vezi fluturașii!! Cu asta trebuie sa începeți domnule pRESEDINTE, lăsați poliția …..

  5. Salariile in sistemul nostru cand se egalează? Am ajuns in situația in care cei fără pregătire sa fie fpss( medical, asistenta psiho, etc.), sunt mai bine plătiți ca noi cei care efectiv lucram cu deținuții! Dar asta nu ne interesează, ne intereseaza sa nu cumva sa ia poliția salarii mai mari ca noi! Felicitări domnule Teoroc!

  6. Sa nu ne bucuram prea devreme de ce sa vorbit despre salariu de merit .Astazi se intilnesc din nou sindicatele cu premierul si Min.Muncii despre legea salarizarii.Sa nu avem surprize.

  7. fix despre asta ziceam

    Ștefan Teoroc 18-05-2016 10:56
    Probabil ca va trebui sa tot raspund la asta. Nu-i bai. Continuam cu acelasi raspuns:

    Daca ordonanta ramane in forma asta, in sistemul penitenciar TOATE salariile de baza vor creste prin corelare cu salariile de baza din momentul in care beneficiam de salarii de merit, chiar daca la acel moment beneficiau doar 1/3 din salariati.

    Este o decizie politica luata in perfecta cunostinta de cauza. Ramane de vazut daca se va adopta.
    Citat

  8. Nu e cazul / prevederea este bine intentionata / doar ca in structura exista aceasta particularitate care zicem noi, se va regla

  9. Nu vreau sa am gura spurcata,dar cred ca tocmai asta s-a urmarit ,exceptarea de la marire a personalului ANP.Cred ca de aici si diferenta aceea de care vorbeste colegul de mai jos. Asa ca,eu nu mai sper la nimic!

  10. Generale…de ce a trebuit sa treaca 25 de ani sa scapam de comunism ?
    Nen-tu Boc jonglat de tatuca Base au ales sa inventeze salarizarea unitara incepand cu 2010 pe pricipiul ca nimeni nu pierde la salariu. Pe acelasi principiu se merge si acum insa cu aceste corectii in plus. In rest e vorba de politica…si cam atat!

  11. Cine raspunde pentru nedreptatea de pana acum? De ce au trebuit sa treaca 7 ani in care unii au bagat in buzunar mai multi bani….fara nici o explivcatie din partea guvernantilor? De ce s/au platit sume colosale de bani (la nivelul bugetului de stat), doar ca sa ia unii (aceeasi an de an, din 2009 incoace, indifferent de munca prestata) acest spor de 20% din salariu? De ce unii au iesit la pensie cu acest 20% in cuantumul pensiei, iar altii nu? Cine raspunde pentru aceasta mizerie? Sau pentru cealalta mizerie, in care unii care au titlul de doctor iau un spor in salariu, altii….nu. Pentru ca asa a vrus Boc si Andrea Vass? CINE RASPUNDE? Fiecare sef se institutie a tacut pana acum…!!??

  12. O opservatie pertinenta / ne am intrebat si noi / stiam totusi de 96 mii / oricum cam putini / insa cifrele de impact au inca un grad de relativitate foarte mare, inclin sa spun / pe noi ne-a dus initial cu gandul ca aceasta corectura cu salariul de merit se va face pana la un anumit cuantum sau nivel salarial (ca sa nu zic clasa salariala ca explicatia e mai lunga)

  13. Dle Teoroc, în suportul grafic care a însoțit conferință de presă a Min muncii, se arata ca familia ocupațională apărare și ordine publică cuprinde 260000 angajați. Câteva pagini mai jos, se arata ca impactul bugetar al ordonanței pe această familie ocupationala vizează în jur de 76000 angajați. Cum se explică? Chiar dacă eliminăm 1/3 din celelalte structuri care au beneficiat de salariul de merit, tot nu are logica.

  14. asta e inechitate? dar 100 de lei si cei 25% pt medical si educație,bagati tot in solda de baza cum se numeste? mai ales ca acum un asistent medical fpss castiga cat un….medic sef de sectie? hm! dar, decat nica, e buna si Rodica! n-o sa mai mire daca de prezenta ordonanta de modificare a ordonantei care modifica o lege (223) o sa beneficieze si cadrele medicale….fpss! 😉

  15. Bazat Niku, unde ai fost tata pana acuma …? ca poate ne luminai in multe alte lucruri…!!!!!!
    Eu zic sa ” mestecam” usurel , ca nu cumva mai tarziu sa avem indigestie………zic.

  16. Domnule Teoroc, imi puteti spune ceva de acordarea sporului de doctorat pentru cei care l-au obtinut dupa data de 31 decembrie 2009? Daca tot se merge pe egalizare, acordarea sporului de doctorat pentru detinatorii acestui titlu ar fi un act de echitate. Acum, unii il au inclus in salariu (ca salariul de merit), pe cand cei ca mine, nu!

  17. … ,, cu excepția personalului ANP”… ce gura spurcata am!

  18. [quote name=”Niku”]De data asta ne ajuta d-na Ministru,d-na Pruna,am informatii ca se va implica in favoarea personalului.doamne ajuta ![/quote]
    Da stiu si eu ca ne va ajuta! Am informatii ca va merge sa faca un protest la Guvern, si-si va da si foc daca nu va veni cineva s-o faca sa inteleaga ce lipsuri are de nu i-a iesit nimic in job-ul asta de ministru!!! O ajutam? 😆

  19. Educatia si-a cam vazut sacii in caruta cu cei 25 la suta din decembrie , basca si majoraea de 50 la suta data de BOC , luata si retroactiv . Asa ca … mai usor cu pianul …

  20. nu-i chiar simpla treaba dar facem efortul sa informam detaliat si transparent

    daca se citeste atent ce scriem, intelegeti exact

    daca nu, mai raspundem la intrebari 🙂

    daca se rezolva, se va intampla repede – cu ordonanta se iese rapid

    vedem ce face educatia / sunt cata frunza si iarba…

  21. Cred ca ne va ajuta mai mult sindicatul in aceasta problema, decat doamna Pruna! Bun articol, sper ca problema se va remedia pana la 01.08.2016 astfel incat sa nu ajungem cu ea undeva prin preajma sarbatorilor.

  22. Imi place cum trecem de la bucurie la tristete de la o zi la alta ,eu chiar nu mai inteleg nimic ori sunt eu mai prost.

  23. De data asta ne ajuta d-na Ministru,d-na Pruna,am informatii ca se va implica in favoarea personalului.doamne ajuta !

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)