www.snlp.ro Web analytics

Salarizare 2016/2017 finalizata – banii putini se impart cumva, spre nemultumirea educatiei si administratiei locale

Captura de ecran din 2016.05.17 la 23.39.49Asa cum anuntam ieri salarizarea unitara a fost finalizata. Fata de informarea noastra anterioara exista ceva mici diferente insa esenta a fost „anticipata” corect. Inainte de marea conferinta de presa organizata marti 17 mai 2016 la ora 19,00 s-a luat totusi decizia de invitare a sindicatelor la o informare prealabila, in niciun caz consultare (aceasta etapa a fost arsa anterior).

Invitatia la intalnirea de azi a fost transmisa sindicatelor cu cateva ore inainte iar materialele suport cu aprox 30 minute mai devreme de ora 17,00 la care a a inceput sedinta susmentionata. Pentru a evita reluarea aspectelor prezentate de ministrul muncii, putem studia detaliile in comunicatul postat pe pagina guvernului. In linii mari, majoritatea impactului bugetar este in sanatate, ceva in educatie si administratia publica centrala, inca putin la administratia locala si o corectie interesanta in sectorul de aparare si siguranta nationala (detalii in comunicatul de mai jos).

Cu referire la aceasta corectie, trebuie spus ca nu este intamplatoare ci este rodul unor analize si dezbateri indelungi pe subiectul inechitatilor salariale din aparare si pana la urma s-a decis corectarea celei mai deranjante dintre acestea. Culmea este ca in sistemul penitenciar aceste diferente nu au existat intrucat in anul 2009 nimeni nu mai avea salariul de merit in plata prin urmare spre deosebire de celelalte institutii din structura, cei din penitenciare nu am mai intrat cu acest drept in noua era salariala de dupa 2010.

Pe linia corectarii situatiei de la interne si politie s-a tinut cont de faptul ca cei care incaseaza salariu de merit inca din 2009 (si este vorba de aceeasi salariati care primeau acest drept la 31 dec 2009) nu mai pot pierde acest element salarial deoarece nu exista solutii juridice acceptabile, iar singura varianta posibila este egalizarea salariilor prin urcarea celor care nu beneficiau la nivelul celor care primeau salariu de merit.

Prin urmare, s-a optat pentru o solutie in legatura cu care nu indrazneam sa speram ca se va si materializa si anume includerea contravalorii salariului de merit calculat la nivelul anului 2009 in salariul de baza pentru toti salariatii din structura de aparare care nu beneficiaza in prezent de salariu de merit in valoare de 20% din baza (a se vedea formularea subliniata din comunicatul de mai jos). Proiectul se va posta in proces de transparenta decizionala si ramane de vazut care va fi evolutia situatiei in continuare. Aceasta este singura masura, desi deosebit de importanta ca impact, care se va lua in domeniul nostru.

COMUNICAT DE PRESĂ

Astăzi, 17 mai, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice lansează în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016.

Proiectul de ordonanță de urgență urmărește rezolvarea disfuncționalităților de încadrare pentru toate familiile ocupaționale, corectarea pe orizontală și verticală a structurii salariale în sănătate, creșterea echității salariale în administrația publică centrală și introducerea de bonusuri de performanță pentru Sănătate și Educație. Această opţiune rezolva încadrările (și implicit remunerațiile) diferite pentru persoane pe aceleași funcții, cu aceeași vechime și cu aceleași atribuții, în cadrul aceleiași unități şi reducerea diferențelor salariale din administraţia publică centrală. Totodată, se introduce un sistem de premiere bazat pe performanță pentru personalul din sistemul de Sănătate şi pentru personalul din Educație, începând cu luna ianuarie 2017.

Potrivit proiectului, începând cu august 2016, personalul care își desfășoară activitatea în aceleași condiții și care beneficiază de un salariu de bază mai mic decât cel maxim stabilit în cadrul aceleiași instituții va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază din instituția respectivă.

Pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor din aceeaşi instituţie publică, respectiv unitate, soldele de funcţie sau salariile de funcţie în care nu a fost cuprins cuantumul soldei de merit/ salariului de merit la nivelul anului 2009, vor fi stabilite la nivelul în plată al soldelor de funcţie/salariilor de funcţie care cuprind cuantumul soldei de merit/ salariului de merit. Corecțiile aduse soldelor de funcţie/salariilor de funcţie prin aplicarea prevederilor prezentei ordonanțe de urgență nu constituie majorări ale soldelor de funcţie/salariilor de funcţie în sensul prevederilor art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.

Tot din august 2016, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, rămân la nivelul lunii iulie 2016, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

De asemenea, proiectul prevede că, de la aceeași dată, salariile de bază ale personalului din aparatul administrației publice centrale se stabilesc la nivelul de 70% din nivelul salariilor de bază aferente funcţiilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Nivelul concret de salarizare urmează să fie stabilit prin ordin comun al Secretariatului General al Guvernului şi al ordonatorilor principali de credite, cu precizarea că, dacă salariile de bază determinate potrivit celor relatate mai sus sunt mai mici decât cele aferente lunii iulie 2016, se păstrează cele aferente lunii iulie 2016.

Impactul bugetar al Proiectul de ordonanță de urgență este de 2,296.23 milioane lei.

În prezent, salarizarea personalului bugetar este reglementată prin Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare şi de legile speciale anuale de aplicare a acesteia.

În practică, deși există cadrul legislativ, acesta nu poate fi respectat din cauza constrângerilor financiare. Astfel, chiar de la intrarea în vigoare a Legii-cadru nr. 284/2010, salariile personalului bugetar nu au putut fi stabilite conform prevederilor acesteia, fiind menținute salariile existente în plată anterior.

În vederea elaborării proiectului de ordonanță de urgență au avut loc la sediul ministerului Muncii consultări cu reprezentanții confederațiilor sindicale reprezentative la nivel național, reprezentanți ai familiilor ocupaționale și ai instituțiilor din administrația publică centrală, ultima întâlnire desfășurându-se astăzi, 17 mai, ora 17.

51 COMMENTS

  1. [quote name=”Pt Gigi”]Sa moara si capra vecinului. Hai sa retragem si drepturile pe care le mai avem.Nu te a pus nimeni sa ti iei apartament.Eu stau in chirie si din salariu pun deoparte bani pt apartament. Asa ca nu sunt dator la banca si cu timpul o sa mi iau si locuinta.[/quote]
    Nu are nimeni nimic cu cei care stau unde isi iau chirie… ci cu cei care iau banii pe chirie adica inca o jumatate din salariu iar unde au fictiv chiriile nici macar nu sunt locuintele nelocuite ba chiar stau proprietarii in ele…

  2. [quote name=”Gigi”]Domnule Teoroc , foarte mulți angajați primesc chirie si isi schimba masinile la câteva luni , iar noi cei care avem credite pentru apartamente mergem cu autobuzul. Oare e corect ?[/quote]
    Daca asa e legea e corect sa se ia… corect nu e daca nu locuiesc unde au asa zisele chirii ci in propriile apartamente care nu sunt trecute pe numele lor…poate afla si doamna pruna despre aceste nereguli care slabesc financiar sistemul!!! Chiriile ar trebui date numai celor care locuiesc efectiv acolo unde au resedinta un drept foarte bun altfel… dar din nepasarea unora profita toti de el…

  3. Nu , dar dc nu se face ceva si pt noi , cei care avem credite la apartamente

  4. Normele permit chirii de pana la jumatate din venitul net iar prevederea asta este activa de foarte multi ani. Vrem sa diminuam ceva aici, sa plafonam chirii, ar fi asta o actiune sindicala logica?

  5. Sunt chirii si de 2000 sau chiar mai mari , asta nu e normal , domnule Teoroc ce spuneti

  6. Dar dc sa nu ne ajute pe toți sa cumpărăm o locuinta , în lege spune ca ne sprijină in achiziționarea sau construirea unei locuinte

  7. E pe bune. Daca esti atent la cheltuielile curente poti pune bani deoparte. Dar fiecare crede ce vrea.

  8. [quote name=”Pt Gigi”]Sa moara si capra vecinului. Hai sa retragem si drepturile pe care le mai avem.Nu te a pus nimeni sa ti iei apartament.Eu stau in chirie si din salariu pun deoparte bani pt apartament. Asa ca nu sunt dator la banca si cu timpul o sa mi iau si locuinta.[/quote]
    te credeam daca spuneai ca din banii de chirie platesti un apartament luat pe numele altcuiva… sunt cazuri reale si cred-inteleg ca va deranjeaza dar tocmai voi sunteti cu gura mare pe aici

  9. [quote name=”Pt Gigi”]Sa moara si capra vecinului. Hai sa retragem si drepturile pe care le mai avem.Nu te a pus nimeni sa ti iei apartament.Eu stau in chirie si din salariu pun deoparte bani pt apartament. Asa ca nu sunt dator la banca si cu timpul o sa mi iau si locuinta.[/quote]
    prietene tu chiar vorbesti serios cand spui………..asta?

  10. Sa moara si capra vecinului. Hai sa retragem si drepturile pe care le mai avem.Nu te a pus nimeni sa ti iei apartament.Eu stau in chirie si din salariu pun deoparte bani pt apartament. Asa ca nu sunt dator la banca si cu timpul o sa mi iau si locuinta.

  11. [quote name=”Adriana”]Buna ziua , scuze ca nu sunt pe subiect , azi am dat testarea Psihologica si mare dezamagire , acum imi explic cum de au picat testarea atat de multi , se da in mare graba ca si cum ar spune care apuca – apuca , cineva ar trebui sa se sesizeze si sa analizeze situatia deoarece nu mi se pare ok , test dupa test , fara pauze intre ele , ca la 11.30 trebuie eliberata sala ca vin altii sa dea , ce vina avem noi ? ar fi trebuit inregistrati timpii ca ni sau dat [ foarte mici ] . TOTUL PE GRABA , Dezamagire totala .[/quote]
    Exista situatii cand acest timp limita face parte din conditiile testarii psihologice. Nu stiu daca si acum, dar ce pot sa va spun cu certitudine este ca exista multe zile cand asa muncim, contratimp. Asa ca, daca vreti sa lucrati aici, mai ganditi-va daca sunteti dispusa sa acceptati acest lucru. Solicitarile instantelor de judecata, lucrarile cu termen (uneori azi vine adresa, azi e termenul) si multe alte situatii cer putere de concentrare si munca fara greseala.

  12. [quote name=”alexx”]buna ziua…..sa intelegem ca marirea va fi de 20% la salariu de baza si implicit sporuri?????…multumesc[/quote]
    greu frate, greu cu voi, D-AIA RAMANETI IN FOISOARE SAU PE SECTIE SI PLANGETI CA NU AVANSATI SI VOI IN CARIERA
    GREU GREU GREU

  13. [quote name=”Gigi”]Domnule Teoroc , foarte mulți angajați primesc chirie si isi schimba masinile la câteva luni , iar noi cei care avem credite pentru apartamente mergem cu autobuzul. Oare e corect ?[/quote]
    Corect este ceea ce se practica in sistem, adica incasazi banii de chirie si locuiesti in apartamentul parintilor SAU locuiesti in apartamentul parintilor dar incasezi banii de transport lunar SAU incasezi chirie pe apartamentul unui coleg, Doar cateva exemple de a-ti suplimenta venitul in sist penitenciar romanesc. Ce parere ai? ( Si ca sa ma laud putin aceste exemple sunt de fapt cazuri reale pe care le cunosc personal)

  14. D-le presedinte,cat timp ne mai denigreasa astia pe la Realitatea?din ”gardieni”nu ne scot,iar detinutii sunt condamnati la moarte???suntem in anii ’50?mass-media asta e atat de ”botanista”? 😕

  15. Domnule Teoroc , foarte mulți angajați primesc chirie si isi schimba masinile la câteva luni , iar noi cei care avem credite pentru apartamente mergem cu autobuzul. Oare e corect ?

  16. buna ziua…..sa intelegem ca marirea va fi de 20% la salariu de baza si implicit sporuri?????…multumesc

  17. [quote name=”Ștefan Teoroc”]plafonarea chiriei este continuata / de la an la an / au scapat din plutonul de plafonate norma de hrana si echipamentul / dar restul raman acolo / deci nu avem cum urca chiria acum cat timp ea este la un anumit nivel prin lege / sensul textului este ca noile modificari ale bazei sa nu influenteze si alte drepturi (enumerate in proiect)[/quote]
    În sfarsit! Mulțumesc , dle Președinte!

  18. [quote name=”Joker”]Stefan, eu cred ca Jojo se refera la urmatorul aspect. De aia e nelamurit 🙂 In momentul de fata, chiria se plateste la nivelul salarizarii din anul 2009, nu se aplica si cresterea de 10% ce a fost alocata recent. Probabil ca el doreste sa stie daca chiria se va calcula raportat la cresterea de 10% acordata recent.[/quote]
    Așa e: mulțumesc!

  19. Nu fumez , nu beau cafea , dar cand vezi graba cu care se da testarea pe fuga , asa cred ca si rezultatele se da tot pe fuga ca la : asta da – asta ba si tot asa , am , mai dat testari si pentru permis si pt at job , dar aici fuga – fuguta sa eliberati sala . Au spus la ora 7 si am fost in sala la ora 8 . DEZAMAGIRE .

  20. [b]#29 Adriana[/b] – si cand te gandesti ca s-a adoptat varianta scurta…testarea psihologica are legatura cu timpul, pentru ca totul este in barem. Pauza de cafea nu se accepta in timpul testarii. Deci, nu a existat graba ci doar respectarea unui timp care, crede-ma, are legatura cu capacitatea ta de reactie la testele in cauza. Asta e si esenta. Nu ai mai participat, niciodata, la o testare psiho ?

  21. Buna ziua , scuze ca nu sunt pe subiect , azi am dat testarea Psihologica si mare dezamagire , acum imi explic cum de au picat testarea atat de multi , se da in mare graba ca si cum ar spune care apuca – apuca , cineva ar trebui sa se sesizeze si sa analizeze situatia deoarece nu mi se pare ok , test dupa test , fara pauze intre ele , ca la 11.30 trebuie eliberata sala ca vin altii sa dea , ce vina avem noi ? ar fi trebuit inregistrati timpii ca ni sau dat [ foarte mici ] . TOTUL PE GRABA , Dezamagire totala .

  22. plafonarea chiriei este continuata / de la an la an / au scapat din plutonul de plafonate norma de hrana si echipamentul / dar restul raman acolo / deci nu avem cum urca chiria acum cat timp ea este la un anumit nivel prin lege / sensul textului este ca noile modificari ale bazei sa nu influenteze si alte drepturi (enumerate in proiect)

  23. Stefan, eu cred ca Jojo se refera la urmatorul aspect. De aia e nelamurit 🙂 In momentul de fata, chiria se plateste la nivelul salarizarii din anul 2009, nu se aplica si cresterea de 10% ce a fost alocata recent. Probabil ca el doreste sa stie daca chiria se va calcula raportat la cresterea de 10% acordata recent.

  24. ai sentimentul ca tinem noi loc si de parlament si de guvern? in sistemul bugetar raman o gramada de probleme nerezolvate inca! ce anume mai exact ai vrea sa facem noi? sa obtinem o prevedere in ordonanta dedicata penitenciarelor? care sa ii ignore pe ceilalti din structura? militezi pentru un spor de 25% care se acorda la cativa si care oricum e cu sanse de reglaj in viitorul apropiat si ignori ca iti vine o pleasca de 20% care se aplica la tot personalul si la care poti adauga si sporul de studii daca se va rezolva! e bine ca avem doar reprosuri si nemultumiri pentru ceea ce nu e cum ne dorim! dar ce e nu se observa!

  25. na, halal comentarii … am intrebat de sporul de studii pt ca in urma cu ceva vreme trambita Ciolos pe la tv ca se urmareste eliminarea discriminarilor la salarizare pt cei care lucreaza in aceleasi conditii … mare deranj ca am intrebat … nu am citit ordonanta pt ca doar sporul de studii ma intereseaza … nu inteleg de ce nu beneficiem toti care indeplinim conditia indiferent de anul in care am luat licenta… de ce trebuie sa ne obtinem drepturile in instanta … nu inteleg de ce snlp nu face nimic

  26. Ce stiti? Sâmbătă ploua? Ca as vrea sa ma duc la peste…….hal de comentarii…citiți fratilor cu putina atentie! Mai clar de atât nici nu se poate!

  27. Dacă rămâne în forma ăsta și nu intervine ceva de genul: ,, cu excepția personalului Administrației Naționale a Penitenciarelor”, e bine!

  28. Jojo – efectiv nu inteleg unde este confuzia???
    Din august trebuie sa intre salariul de merit dar chiriile „ingheata” la valoarea din iulie! Ce nu-ntelegi?

    [quote]Tot [b]din august 2016[/b], pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, [b]compensaţiile lunare pentru chirie [/b]şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, rămân la nivelul lunii [b]iulie 2016[/b], dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.[/quote]

  29. [quote name=”Che Gargara”]In legatura cu sporul de studii ,chiria si salariul de merit…se mai da ceva in plus? 😆 😆 😆 Dar la transport? 😆 😆 😆
    Ce o fi asa de greu de citit un raspuns ,care evita toate alambicurile limbii de lemn alambicate in care sunt redactate legile, tradus de insusi Stefaaaaaaaaan Teeeeooorooooc?
    Mai luati cate o carte ( de citit) si exersati ,la fel si scrisul in limba romana ca de aia ne fac astia gardieni ! Nu va face rau, parol![/quote]
    BRAVOOOOO, BRAVO FRATE, n-ai ce le face sunt militieni cu acte in regula, chiar daca multi dintre ei au terminat liceul de 3-4 ani si ce crezi au si facultati BA TATA BA

  30. In legatura cu sporul de studii ,chiria si salariul de merit…se mai da ceva in plus? 😆 😆 😆 Dar la transport? 😆 😆 😆
    Ce o fi asa de greu de citit un raspuns ,care evita toate alambicurile limbii de lemn alambicate in care sunt redactate legile, tradus de insusi Stefaaaaaaaaan Teeeeooorooooc?
    Mai luati cate o carte ( de citit) si exersati ,la fel si scrisul in limba romana ca de aia ne fac astia gardieni ! Nu va face rau, parol!

  31. Insist să întreb ca poate primesc răspuns: până acum, compensația lunară pt chirie s-a raportat la dec 2009. Din vara, se va raporta la iul 2016. Creste plafonul cuantumului acesteia ?

  32. in legatura cu diferentierile dintre cei ce primesc sporul de studii si cei ce nu il primesc, prevede ceva?

  33. Probabil ca va trebui sa tot raspund la asta. Nu-i bai. Continuam cu acelasi raspuns:

    Daca ordonanta ramane in forma asta, in sistemul penitenciar TOATE salariile de baza vor creste prin corelare cu salariile de baza din momentul in care beneficiam de salarii de merit, chiar daca la acel moment beneficiau doar 1/3 din salariati.

    Este o decizie politica luata in perfecta cunostinta de cauza. Ramane de vazut daca se va adopta.

  34. (4) Începând cu luna august 2016, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, rămân la nivelul lunii iulie 2016, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

    -aici ramanem la nivelul iulie 2016 si in august primesc salariu de merit cred ca este o aberatie-

  35. Nu mai faceti speculatii ca nu se primeste nimic in plus -se regleaza salariile pentru cei din MAI care unii au primit 6 ani salarii de merit si atat ,la puscarie ingheata salariul intram iar in criza tras la indigo 2009 doar ca austeritatea este doar pentru o parte din bugetari nu pentru toti si cu parere de rau -criza vine criza trece noi ramanem tot ca prostii.
    -in continuare o sa ne milogim la sfarsitul anului pentru sarbatori legale si sambete -duminici pentru ca suntem naivi si nu avem forta de a impune reguli
    -Nimeni nu primeste drepturile din partea statului daca nu se face auzit iar noi suntem muti de 26 de ani -restu este cancan-DOAMNE AJUTA

  36. Dl Prezident in concluzie castigam ceva la salar s-au nu si cam cat aproximativ?Va multumesc.

  37. Incredibil, dar pare ca trebuie sa reiau tot ce am zis
    Cititi ce am bolduit mai sus in comunicat (o spune ministrul muncii – postat pe pagina oficiala a Guvernului Romaniei!!!):

    [quote]Pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor din aceeaşi instituţie publică, respectiv unitate, soldele de funcţie sau salariile de funcţie în care nu a fost cuprins cuantumul soldei de merit/ salariului de merit la nivelul anului 2009, vor fi stabilite la nivelul în plată al soldelor de funcţie/salariilor de funcţie care cuprind cuantumul soldei de merit/ salariului de merit. [/quote]

    Hai Cristi ca am postat simultan cu acelasi ton :)))

  38. [b]#6 jilava[/b] – Extras din articol, ce D-zeu … : [i]”Prin urmare, s-a optat pentru o solutie in legatura cu care nu indrazneam sa speram ca se va si materializa si anume includerea contravalorii salariului de merit calculat la nivelul anului 2009 in salariul de baza pentru toti salariatii din structura de aparare care nu beneficiaza in prezent de salariu de merit in valoare de 20% din baza…”[/i]

  39. si ca concluzie domnul presedinte se va primi ceva in plus la salariu
    pt a cei care nu au salariu de merit

  40. Ce de interpretari… Cititi si judecati, va rog. Dar macar cititi! Toate drepturile raman CA ACUM! Cu o exceptie – salariul de merit pe care nu il aveam. Ce este atat de greu? De ce introduceti in discutii si asteptari sporul de studii? Acela este un element salarial posibil pentru o mica parte din salariati. Aici vorbim de un drept erga omnes, adica pentru toti! Faceti diferenta. Si care nu exclude corectarea ulterioara si a situatilor cu spor studii doctorat etc

    Privitor la pensii daca sunt anumite probleme punctuale sesizati-ne pe email cu date de identitate ca sa ne putem implica. Am explicat intr-un articol anterior ca lucrurile au intrat pe fagas in planul asta. Neoficial pot spune ca se utilizeaza un soft similar cu cel de la casa sectoriala.

  41. Cuantumul chiriei se raportează la iulie 2016, nu ca pana acum la decembrie 2009. Deci, va fi plafonul mai mare?

  42. Acum intelegem de ce nu pleca dosarele noastre de pensioare din unitati!!!!!!

  43. Presupun ca dupa aparitia acestei legi a salarizarii cei care nu primesc sporul de studii il vor primi si ei.Sau se vor gasi tot felul de motive sa nu se dea desi alti colegi care fac aceiasi munca il primesc de peste 6 ani.Vom trai si vom vedea. Favorizati de noua lege par a fi cei de la Interne deaoarece in 2009 cei care primeau salarii de merit acestea au fost cuprinse in salariul ultefior.FPSS vor primi oare ceva in plus.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)