www.snlp.ro Web analytics

Exclusiv – proiectul salarizarii cu care Guvernul Ciolos va iesi public

news breaking2 

BNS a postat pe portalul propriu proiectul de OUG privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Ordonanta de urgenta intra frontal in problemele care s-au instalat in sistemul bugetar in ultimii 7 ani si incearca sa faca ceva curatenie. In cursul saptamanii viitoare proiectul pe care vi-l punem la dispozitie ar trebui sa intre in vigoare ca act normativ.

Prima provocare o constituie definitiile. Avem astfel traducerea concreta a ceea ce inseamna de fapt salariul de baza, salariul de functie, salariul functiei de baza, indemnizatia de incadrare, castigul salarial brut lunar, venitul salarial, functii similare etc.

Guvernul Ciolos nu se poate abtine de la tentatia criteriilor de performanta si livreaza la art 8 al proiectului, un viitor măr al discordiei:

Art. 8 – Criterii generale 

(2) Criteriile de performanță generale avute în vedere la promovarea în funcție, grade/ trepte profesionale a personalului plătit din fonduri publice ori în vederea acordării unor premii sunt următoarele:

  1. Cunoștințe profesionale și abilități;
  2. Calitatea, operativitatea și eficiența activităților desfășurate;
  3. Perfecționarea pregătirii profesionale;
  4. Capacitatea de a lucra în echipă;
  5. Comunicare;
  6. Disciplină;
  7. Rezistență la stres și adaptabilitate;
  8. Capacitatea de asumare a responsabilității;
  9. Integritate și etică profesională.

Desi este absolut normal, dupa 7 ani de restrictii apare ca si senzationala decizia guvernului de a plati munca suplimentara si munca prestata in zile de sarbatoare, repaus saptamanal si alte zile libere. Munca suplimentara se va plati cu un spor de 75% daca nu este compensata cu timp liber in 60 de zile iar celelalte tipuri de munca se compenseaza cu un spor de 100% dupa acelasi termen de 60 de zile.

Alte aspecte de retinut ar fi ca se introduce sporul de 15% pentru IT, ca se instituie un fond de 3% pentru premii si prime si ca trebuie emis Regulamentul privind sporurile pentru conditii de munca amanat anual din 2010. Totodata retinem faptul ca procentul maxim de sporuri este de 30% si ca trebuie urmarite anexele specifice pentru a stabili salarizarea concreta.

Mai amintim ca diurna parlamentarilor scade de la 2% la 1% din indemnizatia lunara bruta. acelasi lucru s-a incercat si pentru magistrati dar s-a opus vehement doamna Raluca Pruna, ministrul justitiei (de altfel a fost singura interventie pe proiect!) si precizam ca MMFPSPV si MFP au raspunderea aplicarii ordonantei.

Totodata ordonanta de urgenta stabileste cateva principii de baza, la art 35:

Art. 35 – Aplicarea ordonanţei de urgenţă

  1. Începând cu data de 1 august 2016, salariile de bază/soldele funcțiilor de bază/salariile funcțiilor de bază/indemnizațiile de încadrare,/ indemnizațiile lunare sunt cele prevăzute în anexele la prezenta ordonanţă de urgenţă.
  2. Cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi celorlalte elemente ale sistemului de salarizare prevăzute în anexele la ordonanța de urgență se detemină potrivit prevederilor din anexele la prezenta ordonanță de urgență.
  3.  În situația în care salariile de bază/soldele funcțiilor de bază/salariile funcțiilor de bază/indemnizațiile de încadrare, indemnizațiile lunare avute în luna iulie 2016 sunt mai mari decât cele prevăzute în anexele la prezenta ordonanţă de urgenţă, se păstrează salariile de bază/soldele funcțiilor de bază/salariile funcțiilor de bază/indemnizațiile de încadrare, indemnizațiile lunare acordate pentru luna iulie 2016, precum și cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi celorlalte elemente ale sistemului de salarizare, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
  4. Pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale, salarizarea se face la nivelul de salarizare pentru funcţia similară stabilit potrivit alin. (1)-(3), în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
  5.  Pentru personalul prevăzut la alin. (3) care avansează în gradația corespunzătoare tranșelor de vechime în muncă, salarizarea se face la nivelul de salarizare pentru funcţia similară, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii. În situația în care la avansarea în gradație nu se regăsește o funcție similară în plată, salariul de bază avut se majorează cu procentul aferent gradației în care urmează a fi încadrat, după cum urmează:

    – 7,5% pentru gradaţia 1;

    – 5% pentru gradaţia 2;

    – 5% pentru gradaţia 3;

    – 2,5% pentru gradaţia 4;

    – 2,5% pentru gradaţia 5.

De interes pentru structura de aparare este faptul ca… „gheata la mal” (adica ramanem cum suntem, nici mai mult, nici mai putin):

Art. 43 – Indemnizațiile, compensaţiile, primele și alte drepturi acordate personalului militar, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare

    Pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, rămân la nivelul lunii iulie 2016.

Punem la dispozitia cititorilor nostri ordonanta de urgenta, fundamentarea cu anexele privind structura de aparare (nu omiteti art 43!).

Documente atasate

Pentru ordonanta cu toate anexele integral – click aici 

 

 

39 COMMENTS

  1. Conform acestei ordonante, venitul unui subinspector nu cumva scade? Aici un subinspector are in jur de 1600 de lei cand dupa vechea lege din ce retin avea aproape 1800 de lei (600×2,91 coeficientul de salarizare).

  2. [quote name=”Un agent supraveghetor”]Ptr.#30
    Aș fi onorat să lucrez cu Dvs.![/quote]
    Multumesc! Daca veti privi in jur, acolo unde lucrati, sigur veti gasi oameni de calitate! Trebuie doar descoperiti!

  3. Ministra muncii a dovedit ca e tehnocrata nu Ciolos si Pruna stafidita.
    Ministra Costea se uita in ochii oamenilor, tradatorii astialalti se uita in portofelul lor plin de euroi.
    Rusine guvern de tradatori.

  4. Doamne cat de (editat) e RP? Ma uit la tv, citesc presa si nu-mi vine sa cred ce aud si ce citesc, spune RP ca suntem o tara in criza.
    Nu madam tu esti in criza si trebuie sa fi (editat).
    Esti (editat) de om, cel mai (editat) ministru de dupa anul 89.
    Demisia!

  5. Am vazut ca toata lumea este deranjata de greseala mea gramaticala. Eu nu am facut academia de politie, dragi colegi, am facut ATM. Eu provin diin MAPN, sunt ofiter de meserie. Stiu ca pentru a intra la academie trebuie sa cam stii la perfectie gramatica, cunosc o gramada de copii care au dat la academie. Succes in a dobori sistemul!

  6. un absolvent de academie are in jur de 60 examene in 3 ani,plus licenta.Cred ca din academie se vine in primul rand cu displicina si respectul militar. Experienta vine pe parcurs, bineinteles invatand si stand langa oameni cu experienta, agenti cu experienta pe care ar trebui sa ii apreciem si sa luam partile bune de la acestia.

  7. Un subinspector in prima zii de munca trebuie sa aiba cu cel putin 1 leu peste cel mai bine platit agent din unitate, pentru ca de asta se numeste ofiter. Suntem penibili…

  8. Sunt ofiter cu facultate de specialitate la stat, la zi, terminata cu ani in urma, cand inca dadeai examen de admitere cu 15 pe loc. In unitatea in care lucrez sunt destui agenti pe care ii respect si cu care lucrez foarte bine, ii sustin si ajut daca pot. Sunt, de asemenea, ofiteri pe care din varii motive nu ii voi respecta vreodata. Controversa chiar nu are rost, agent sau ofiter, conteaza ce faci, cum rezolvi o situatie pe sectie, ce lasi in urma cand parasesti sectia. Din pacate, salariul si raspunderea deciziilor sunt diferite, poate aici e dureros pentru multi. Cred insa ca daca ofiterii ar fi mai atenti cu agentii, s-ar purta cu mai mult respect si responsabilitate, tuturor ne-ar fi mai usor.

  9. Pt ofiterul,
    Te contrazici singur, spui ca un ofiter nu invata meserie de la un agent, dar tot tu spui ca in academie acumuleaza cunostinte teoretice.
    Tocmai despre meserie e vorba aici, iar eu sunt agent si am invatat multi ofiteri meserie iar lucru de laudat si apreciet e faptul ca foarte multi si acum recunosc acest lucru. Eu unul apreciez efortul facut de ofiteri in cei 3 ani de studiu dar trebuie ca un ofiter de penitenciar trebuie sa recunoasca volumul mare de lucru al unui agent si rolul acestuia, fara agenti ofiterii de peniteciare nu pot lucra.
    Haideti sa nu ducem in derizoriu nici valoarea unui agent si nici pe a ofiterului.

  10. Stimati colegi agenti ,munca din penitenciar nu se rezuma doar la supravegherea pe sectie….
    Virgil a expus un punct de vedere,dar asta nu inseamna ca toata promotia lui din Academie e agramata si plina de ifose…
    Sunt si „baieti buni”!! 😀 😀

  11. [quote name=”Laur”]O agenta, se spune remuneratie nu renumeratie. Baftain a deveni ofitereasa la birou.[/quote]
    de ce esti rau? dna. agenta a scris mult si poate a gresit. pacat ca pentru unii e mai important aspectul decat continutul. Asta e marele pacat in sistem … toti ne legam de „ce-a zis ala” sau „ce-a facut celalalt”, in loc sa punem umarul si sa facem ceva concret … vorbe, doar vorbe in vant …..

  12. Ai dreptate Laur,din cauza vitezei mai greseste omul!Scuze!Multumesc pentru urare!

  13. [quote name=”Ofiterul”]Sunteti toti porniti pe Virgil. Parerea mea este ca fiecare ofiter merita sa fie ofiter prin faptul ca a reusit sa intre la academie si mai presus a reusit sa o termine. Pe de alta parte voi spuneti de agentii care ii invata meserie pe ofiteri. Un ofiter nu are cum sa invete meserie de la agent pentru ca nu ar mai face munca de ofiter, ci de agent. Nu contest ca sunt multi agenti, mai ales dintre cei tineri, care sunt foarte inteligenti dar din diferite motive nu au putut sa dea la academie si poate merita sa fie ofiteri. Oameni buni, exista examene, drepturi egale, puteti lua functie de conducere si din ASP foisor deveniti CMS SEF sef sectie. Trebuie doar sa va implicati. Diferente intre agenti si ofiteri vor fi intotdeauna , va trebui o reforma mult prea mare sa se schimbe sistemul de aparare. Academia iti ofera cunostinte teoretice si putine practice si te invata sa iti respecti atat superiorii cat si subalternii. Daca voi considerati ca nu se face nimic acolo si se intra usor, va inselati amarnic..[/quote]
    N-are nimeni nimic cu el dar cum poti sa spui ca pentru Academie trebuie gramatica la perfectie si tu nu stii sa scrii corect o fraza? 😀

  14. O agenta, se spune remuneratie nu renumeratie. Baftain a deveni ofitereasa la birou.

  15. Sunteti toti porniti pe Virgil. Parerea mea este ca fiecare ofiter merita sa fie ofiter prin faptul ca a reusit sa intre la academie si mai presus a reusit sa o termine. Pe de alta parte voi spuneti de agentii care ii invata meserie pe ofiteri. Un ofiter nu are cum sa invete meserie de la agent pentru ca nu ar mai face munca de ofiter, ci de agent. Nu contest ca sunt multi agenti, mai ales dintre cei tineri, care sunt foarte inteligenti dar din diferite motive nu au putut sa dea la academie si poate merita sa fie ofiteri. Oameni buni, exista examene, drepturi egale, puteti lua functie de conducere si din ASP foisor deveniti CMS SEF sef sectie. Trebuie doar sa va implicati. Diferente intre agenti si ofiteri vor fi intotdeauna , va trebui o reforma mult prea mare sa se schimbe sistemul de aparare. Academia iti ofera cunostinte teoretice si putine practice si te invata sa iti respecti atat superiorii cat si subalternii. Daca voi considerati ca nu se face nimic acolo si se intra usor, va inselati amarnic..

  16. D-le presedinte Teoroc tot respectul (si mai mult decat atat 😀 😀 ) pentru d-vs si echipa SNLP implicata!!!
    Pentru mine cel putin si pentru multi dintre colegii mei, este foarte greu sa ne pronuntam asupra unei legi care starneste atatea controverse si chiar …patimi!Sunt termeni ai caror sens mi-e greu sa-l pricep,pe deasupra ma bulverseaza 😆 😆 liota de „specialisti/pareristi” de la Tv..
    Am incredere deplina ca d-vs si ceilati implicati- d-na Neacsu spre exemplu-veti face tot ce trebuie …
    Succes!

  17. Domnule Virgil, ai facut cumva mai mult de 3 ani de academie ? Poate alti colegi agenti au facut 4-5 ani de facultate la stat si poate mai grea decat romana,istoria, limba straina cu care te lauzi dumneata ca le stii la perfectie dar te exprimi mai rau decat un agent.Cred ca un agent cu politehnica sau un agent-inginer e mult mai destept decat dumneata dar nu isi da importanta asa de mare pe cat ti-o dai dumneata.Realitatea este cea evidentiata de colegii care si-au expus punctul de vedere pe acest site si multi colegi de-ai dumneata cu academia pe care te mandresti ca ai absolvit-o, au invatat meserie de la acesti agenti, care vor sa devina ofiteri dupa 10-15-20 de ani de munca in sistem si care in multe cazuri va suplinesc functiile sau chiar va fac treaba de ani de zile.Nu mai vorbim ca o multime de colegi ofiteri din sistem au facut academia la FF si au avut examene de tip grila atat la admitere cat si pe parcurs la fel ca si colegii cu ,,Siru Haret’’. Cred ca ar fi fost mult mai bine sa iti vezi lungul nasului si sa nu iti dai importanta mai mult decat este cazul.Da, colegii care si-au facut ucenicia in sistem au tot dreptul sa aspire la o functie de ofiter, atata timp cat ei, va invata meserie si o buna bucata de timp din cariera dumneavoastra va duc in spate.Putem numera pe degete ofiterii din academie care au venit la serviciu si au stiut cu ce se mananca meseria pe care au dorit sa o imbratiseze. Si acum ca sa fiu si mai concreta o sa incerc, sa dau o tema de meditatie domnilor de la sindicat si am sa prezint o speta, care ar putea fi sustinuta de liderii acestor membrii de sindicat in marea lor majoritate agenti si care sa nu va deranjeze prea tare domnule Virgil, si anume:
    In noul proiect de lege al salarizarii care a fost prezentat de SNLP sunt cuprinse cateva articole interesante,care afirma urmatoarele:
    Art. 28 – Încadrarea, promovarea și avansarea unor categorii de personal
    (1) În situaţia în care nu există un post vacant, promovarea personalului plătit din fonduri publice în funcţii, grade sau trepte profesionale, se va face prin transformarea postului din statul de funcţii în care acestea sunt încadrate într-unul de nivel imediat superior.

    Art. 36 – Echivalarea unor studii
    (1) În baza art. 18 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificările şi completările ulterioare, salarizarea absolvenţilor ciclului I şi/sau II (Bologna) se face la nivelul absolvenţilor cu studii superioare de lungă durată (S).
    (2) Persoanele care ocupă, în condiţiile legii, funcţii de conducere pentru care condiţia de ocupare a postului este de studii superioare şi care nu au absolvit studii de acest nivel beneficiază de salariul de bază prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţă pentru aceste funcţii, pentru o perioadă tranzitorie de maxim 5 ani.
    (3) Persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ocupă funcţii în condiţiile prevăzute la alin. (2) vor beneficia de o perioadă tranzitorie de 5 ani în care să obţină nivelul de studii, potrivit legii, pentru exercitarea funcţiei de conducere. După această dată, în cazul în care condiţiile de studii nu sunt îndeplinite, persoanele respective vor fi încadrate pe funcţii de execuţie existente în statul de funcţii al ordonatorului de credite.

    Domnule Teoroc, sunt multi colegi agenti care isi desfasoara activitatea in unitati, prin decizii de zi pe unitate sau nu, ca si sefi de birou, asistenti sociali, educatori, psihologi, sefi tura de ani de zile, profitandu-se de faptul ca au si ceva pregatire, mai exact studii superioare absolvite in domeniile functiilor pe care le suplinesc si tocmai de aceea reusesc sa indeplineasca fara probleme activitatea in acele posturi. Articolele proiectului de lege a salarizarii prezentate de mine mai sus, nu ar putea fi folosite ca baza de sprijin, pentru ca aceste functii suplinite de colegii agenti sa fie transformate in functii de ofiteri daca realitatea de zi cu zi este ca acesti colegi chiar muncesc pe aceste functii?. Am inteles ca prin anii 2005-2007 nu mai stiu exact, a mai fost o astfel de oportunitate la noi in sistem pentru colegii care erau cadre didactice si au fost facuti direct-ofiteri. Asa s-a mai intamplat in administratia publica-primarii si alte institutii. EX: Inspector cu protectia civila la primarii, angajat pe studii medii, a primit la fel cum prevad art.36 alin.3 din proiectul de lege a salarizarii propus de guvernul Ciolos,termen de 5 ani pentru a finaliza studiile,tocmai pentru ca respectivele posturi s-au transformat in posturi cu studii superioare iar cei care le-au finalizat au fost incadrati pe studii superioare iar cei care nu au indeplinit prevederile legii au fost redistribuiti. De fapt pe om il intereseaza in primul rand renumeratia corespunzatoare muncii prestate, nu atat gradele profesionale insa daca s-ar putea, de ce sindicatul sa nu sustina un astfel de demers,mai ales ca in trecut s-au mai incadrat colegi. Ce parere aveti despre cele prezentate mai sus domnule Teoroc ?
    Sper ca raspunsul dumneavoastra sa nu il supere pe domnul ofiter cu academie Virgil, eu chiar nu imi doresc acest lucru !

  18. [quote name=”Virgil”]Prea multa frustrare pe salariul de ofiter. Sa va faceti ofiteri toti daca nu e asa greu sa intrii la academie. Invatati gramatica limbii romane la perfectie, o limba straina si apoi istorie. Iar in legatura cu cei care s-au facut ofiteri la apelul bocancilor, e vina noastra a tuturor ca nu am pus presiune sa nu se mai faca nimeni ofiter fara academie. Daca se va ajunge ca un agent sa aiba salariul ca un ofiter, s-ar desfiinta academia, ca nu ii convine nimanui sa faca 3 ani in Baneasa cand poate sa faca 1 an la Tg. Ocna.[/quote]
    Dacă pentru a fi admis la academie trebuie să fii un foarte bun cunoscător al limbii române, mă întreb cum de ai fost admis tu (forma corectă e „să intri”, nu ” să intrii”). Legat de aerul ăsta de superioritate al ofițerilor, as vrea să știți că evoluția speciei umane s-a oprit la Homo Sapiens Sapiens, Homo Sapiens Ofiterus Penitenciarul încă nu a apărut. Fiți oameni!

  19. [quote name=”Cross”]Virgil,
    Fie ca-ti sau nu, va trebuis a recunosti ca dreptul de a deveni ofiter trebuie acordat cu prioritate agentilor in activitate. Si sa-ti explic de ce !
    In marea lor majoritate, absolventii de academie vin cu niste cunostinte teoretice vaste (nimic de zis) insa constata cu stupoare ca nimic din doctrina academica nu implementeaza real in puscarie, munca efectiva, metodele alternative impuse de munca intr-un penitenciar deprinzandu-le de la agentii in activitate. Un ofiter tanar absolvent lasat de izbeliste sa implementeze ce a invatat in academie fara a primi macar un sfat de la un agent, e un om terminat. Ne agatam intr-un stil comunistoid de aceasta forma de invatamant intr-un mod deja prea aberant in actualul context.

    Virgil, cum ti se pare ideea de a ne porni cu totii de la acelasi start si functie de cat demonstrezi ca stii sa faci munca de puscarie sa evoluezi, va grad si functie ? Generalizezi atat de mult cand aduci discutia de gramatica limbii romane si de invatarea unei limbi straine ca si cum ai fi strain de faptul ca sunt ofiteri care comit agramari flagrante cand transmit cate o informare sau intocmesc cate un material. Sunt ofiteri buni si prosti, asa cum sunt agenti buni si prosti. Important e sa stim sa alegem sa lucram cu ceea ce avantajeaza mai bine sistemul. Din pacate, tocmai o gandire ca a ta nu da posibilitatea sistemului de a-si alege oamenii potriviti, pe considerente ce tin de micimea gandirii.[/quote]
    In momentul in care vom avea toti acelasi prag si start de pornire in cariera vei pierde o resursa bine pregatita din sistem fiindca multi elevi pregatiti merg la Academie si prefera sa nu mearga la o facultate, daca in schimb nu va mai fii asa sistemul va avea de pierdut fiindca nu va mai fi la fel de atractiv, vor prefera sa mearga in alte parti….

  20. Deci ce prindem in iulie vom lua pana la modificari ulterioare , se va pastra sporul de studii pt cei ce iau , modificare va fi la gradatia 1 , cred sa fie actualmente doar 5 % … vom lua 7,5 % din august….

  21. Suntem mici, cei mai mici… noi, agentii, suntem insignifianti desi, suntem multi, cei mai multi, aproximativ 80% din personalul sistemului penitenciar. Uite asa, in contextul in care scandalurile cu d-na Pruna au tinut capul de afis, ne-am trezit cu un proiect de ordonanta de urgenta in care, din nou, ca in precedentele proiecte, ne alegem cu praful de pe toba. Divide et impera!

  22. D-le Presedinte, care vor fi criteriile de incadrare in categoria agentilor cu studii superioare? Si inca ceva: salariul de grad ( solda de grad), va creste semnificativ de la 01.08.2016, se va aplica noua valoare in conditiile art.43 din prezentul proiect?

  23. Acest Virgil nu are nici o vina! Asa ies multi de la Academie, in plus sunt indoctrinati ca „agentii sunt personaje de care trebuie sa se fereasca si pe care sa-i puna la respect din prima zi de servici”( cel putin intre 2010-2012 asa era). Pacat ca din Academie ies mai multi multi „Virgil” decat ofiteri!

  24. Plaja de crestere a salariilor la agenti se limiteaza la un 30 la suta( de la 1200 la 1590 max) , pe cind la OFITERI e de peste 100 la suta (1600 sisp.debutant , la3472 cms.sef)…UNII E MAI EGALI DECIT ALTII !!! RUSINE !

  25. @ Virgil ; Intrii cu doi de i, academie cu a mic, Bravo Virgile esti meserias la gramatica si la redactare, se vede ca ai absovit”academia”!!! De tine are nevoie sistemul cand se vor reinfiinta G.A.Z.-urile! Tine aproape!!!

  26. [quote name=”Virgil”]Prea multa frustrare pe salariul de ofiter. Sa va faceti ofiteri toti daca nu e asa greu sa intrii la academie. Invatati gramatica limbii romane la perfectie, o limba straina si apoi istorie. Iar in legatura cu cei care s-au facut ofiteri la apelul bocancilor, e vina noastra a tuturor ca nu am pus presiune sa nu se mai faca nimeni ofiter fara academie. Daca se va ajunge ca un agent sa aiba salariul ca un ofiter, s-ar desfiinta academia, ca nu ii convine nimanui sa faca 3 ani in Baneasa cand poate sa faca 1 an la Tg. Ocna.[/quote]
    Virgile, ma lasi? Esti deja miez ca ai absolvit academia? Ce ai facut pana acum in cariera de cand ai absolvit? Prin ce te-ai remarcat? Virgileee intri se scrie cu un singur i ( Dacă radicalul se termină în consoană, forma pentru tu… are un singur i, cel din terminaţie: cânţi, aştepţi, umbli, speri, intri, afli. Intri şi afli, da? cu câte un singur i. De la intr+i, afl+i.) Virgileeee esti pulbere nu mai esti praf si aici il parafrazez pe profesorul Bogdan Tone , de la Academie virgileeeee daca esti ofiter deja da-ti demisia de onaoare!!!

  27. Virgil,
    Fie ca-ti sau nu, va trebuis a recunosti ca dreptul de a deveni ofiter trebuie acordat cu prioritate agentilor in activitate. Si sa-ti explic de ce !
    In marea lor majoritate, absolventii de academie vin cu niste cunostinte teoretice vaste (nimic de zis) insa constata cu stupoare ca nimic din doctrina academica nu implementeaza real in puscarie, munca efectiva, metodele alternative impuse de munca intr-un penitenciar deprinzandu-le de la agentii in activitate. Un ofiter tanar absolvent lasat de izbeliste sa implementeze ce a invatat in academie fara a primi macar un sfat de la un agent, e un om terminat. Ne agatam intr-un stil comunistoid de aceasta forma de invatamant intr-un mod deja prea aberant in actualul context.

    Virgil, cum ti se pare ideea de a ne porni cu totii de la acelasi start si functie de cat demonstrezi ca stii sa faci munca de puscarie sa evoluezi, va grad si functie ? Generalizezi atat de mult cand aduci discutia de gramatica limbii romane si de invatarea unei limbi straine ca si cum ai fi strain de faptul ca sunt ofiteri care comit agramari flagrante cand transmit cate o informare sau intocmesc cate un material. Sunt ofiteri buni si prosti, asa cum sunt agenti buni si prosti. Important e sa stim sa alegem sa lucram cu ceea ce avantajeaza mai bine sistemul. Din pacate, tocmai o gandire ca a ta nu da posibilitatea sistemului de a-si alege oamenii potriviti, pe considerente ce tin de micimea gandirii.

  28. Art 39- … se suspenda temporar… Pana cand? Prevederea e … aiurita rau de tot. Acelasi art. …se va face prin lege, separat, conform legii fundamentale… Nu inteleg de ce Ordonanta face modificare.

  29. sa inteleg dle presedinte ca nu se acorda platile compensatorii nici in aceasta lege

  30. [quote name=”Ștefan Teoroc”]Vedeti art 43 postat nitel mai sus! La noi nu se intampla nimic. Ramanem pe loc!

    Agentii cu studii superioare sunt in Legea 284 din 2010 draga coleg[/quote]
    Da dle Stefan, stiam de legea 284, am intrebat pt ca zicea Ciolos la tv ceva despre inlaturarea inegalitatilor si discriminarii dintre 2 angajati pe acelasi post. Oricum va multumesc pt. raspuns.

  31. Prea multa frustrare pe salariul de ofiter. Sa va faceti ofiteri toti daca nu e asa greu sa intrii la academie. Invatati gramatica limbii romane la perfectie, o limba straina si apoi istorie. Iar in legatura cu cei care s-au facut ofiteri la apelul bocancilor, e vina noastra a tuturor ca nu am pus presiune sa nu se mai faca nimeni ofiter fara academie. Daca se va ajunge ca un agent sa aiba salariul ca un ofiter, s-ar desfiinta academia, ca nu ii convine nimanui sa faca 3 ani in Baneasa cand poate sa faca 1 an la Tg. Ocna.

  32. Vedeti art 43 postat nitel mai sus! La noi nu se intampla nimic. Ramanem pe loc!

    Agentii cu studii superioare sunt in Legea 284 din 2010 draga coleg

  33. Domnilor de la sindicat, sa intelegem ca apar agentii cu studii superioare ? Asa reiese din lege. Daca se va aproba acest proiect de lege, cum se vor stabilii functiile de agenti cu studii superioare la noi in unitati ? S-a discutat despre aceasta posibilitate la ANP ? Daca sunt unitati in care deja a fost aprobat-modificat de MJ statul de functii, acesta va mai fi inca o data modificat, pentru a fi aliniat conform proiectului de lege? Oricum nu stiu cine a negociat ,,bataia de joc” a cuantumului salariului de functie a unui agent,subofiter cu peste 20 de ani vechime care e catastrofal de mic in noul proiect fata de cel al ofiterilor , insa daca tot vor fi agenti-subofiteri cu studii superioare aceasta categorie odata recunoscandu-li-se studiile prin acesta lege,ar fi trebuit ca aceste salarii de functie sa fie macar la nivelul unui inspector principal ca si cuantum,pentru ca asa au cerut colegii, nu sa creeze discriminari. Nu toti ofiterii au facut academia, ci au facultati exact ca si agentii si nu e corect sa creeze discriminari.A negociat cineva din partea MApN,MAI,ANP aceste cuantumuri ?Ce ne puteti spune? Ca si in celelalte proiecte vehiculate pana acum in acesti ani, ,,prostimea” – cei care sunt cu ,,hairupul” si duc greul in mai toate institutiile, raman cu salarii mici,derizorii fata de sefi, la care li se da la greu mariri si cuantumuri mari ale salariilor. Pai domnul Ciolos cu trupa dumnealui pe toate posturile spunea ca vrea sa elimine diferentele salariale foarte mari prin aceasta lege, insa se pare ca le elimina pe cele dintre aceleasi categorii de angajati, dar NU si pe cele dintre SEFI si SUBALTERNI.Cine sa strige,sa se lupte pentru noi,daca la sefi le e bine, nu le pasa daca noi suntem multumiti sau nu.Domnilor de la sindicat ar fi cazul sa va interesati in unitati cati agenti presteaza de ani de zile munca de ofiteri si iau leafa de agenti.S-au trezit multi ofiteri a scrie pe site ca la agenti le place s-o faca,da le place la unii,altii sunt obligati s-o faca insa daca tot o fac sa fie si platiti ca atare. ASTA DE LEGE-ASTA DA DREPTATE,IN LEGEA CE STA SA FIE APROBATA !!!! SOMN USOR FRATILOR! Nu de alta dar sa fim odihniti, ca ar cam fi cazul sa ne cam ducem pe alte meleaguri si sa fim renumerati corect muncii prestate si riscurilor la care ne expunem, ca ne-am saturat sa fim luati de fraieri si sa tinem in spate atatia sefi, CU SALARII PE CARE UNII DINTRE EI NU LE MERITA si sa-i lasam pe iei sa lucreze ca sa isi merite aceste salarii !

  34. Se aplica din august? Sau inca nu e sigur? Parca nu-mi vine sa mai cred nimic cu legea asta…

  35. toate bune si frumoase … in minunatia asta se zice ceva de sporul de studii? … mai precis de discriminarea intre 2 angajati pe acelasi post -unul ia sporul, unul nu (si din pacate e la maxim, nu mai poate avansa cu nimic pt a primi sporul)

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)