www.snlp.ro Web analytics

Raluca Pruna infige cutitul in spatele propriilor salariati – Partea I

646x404

 

In august 2015 SNLP a protestat in strada contra MJ/ANP si am cerut demisia ministrului Cazanciuc si a directorului general ANP. Am vrut mai multa transparenta, conditii decente de munca, drepturile platite la zi si un parteneriat social real. Ministrul nu a plecat la cererea noastra dar s-a dus la pachet cu tot guvernul Ponta ulterior tragediei de la Colectiv.

Si am primit-o la schimb pe Raluca Pruna o persoana cu experienta europeana de top, in care chiar ne-am pus sperante. Ne-am spus ca la Bruxelles dialogul social este un obiectiv primordial si ca lucrurile vor merge spre bine. Nu are rost sa mai amintim in ce hal ne-am putut insela.

Am inteles repede ca doamna Pruna nu suporta sindicatele, nu ar fi singura. Insa a transforma cei 12.600 de salariati din penitenciare care isi fac treaba bine in conditii execrabile, in tinta unei furii continuate si distructive, este ceva peste puterea noastra de intelegere.

Sa o luam in ordine cu argumente clare care justifica afirmatia noastra si indica ceva mai mult decat indiferenta si raceala, chiar ostilitate din partea ministrului justitiei in actiunile pe care le deruleaza, cu efecte in sistemul penitenciar.

Nu vom relua toata problema lucrarilor stiintifice care s-a transformat dintr-un demers posibil corect intr-o arma cu care a lovit direct in noi acuzand dar vom aminti afirmatia publica conform careia comisiile din unitati au incalcat legea si se afla in complicitate cu detinutii.

Toata argumentatia ministeriala si controalele trimise in sistemul nostru pe problema lucrarilor stiintifice au fost fondate pe o decizie a DG ANP care nu se poate fi incadrata ca act normativ nefiind publicata in Monitorul Oficial.

Nici nu avea cum sa fie publicata pentru simplul motiv ca legea de executare a pedepselor nu facea trimitere catre necesitatea sau obligativitatea unei astfel de norme care oricum adauga enorm la lege contrar regulilor de tehnica legislativa. Si totusi Raluca Pruna a acuzat sindicatele din sistem ca nu au sustinut-o (!) in acest demers, acuzatie pe care nici nu are rost sa o comentam.

Raluca Pruna si-a manifestat oprobiul fata de sistemul nostru cu fiecare prilej in care s-a exprimat public. Nu stim daca din cauza ca Bejan nu s-a lasat alungat sau din alte considerente. Insa indiferent de cauze, vedem clar efectul. Doamna Pruna nu ne are la inima. Dar sa continuam lista, spre intentiile deosebit de grave din ultima saptamana.

Ne amintim in viteza si aparitiile televizate in care sustinea ca nu mai trebuie construite penitenciare si ca avem prea mult personal in sistemul nostru in comparatie cu probatiunea, comparatie aberanta intrucat nu poti compara pedepsele privative cu cele neprivative de libertate si nici obligatiile statului in raport cu detinutii, fata de cele in raport cu oameni liberi.

Am ajuns cu lista in primul punct critic in opinia noastra respectiv intalnirea de la Ministerul Muncii din data de 01.01.2016 in conformitate cu calendarul stabilit de guvern prin memorandum, in vederea elaborarii legii-cadru privind salarizarea bugetarilor. La aceasta intalnire au participat reprezentanti MJ/ANP iar SNLP a fost reprezentat prin Mihaela Neacsu (prim-vicepresedinte) desemnata de Blocul National Sindical ca titular in grupul de lucru.

Cu ocazia intalnirii de mai sus, Raluca Pruna a avut prima interventie care ne-a alarmat cu adevarat spunand ca a venit sa discute salariile din justitie si din probatiune dar ca mai are in coordonare si administratia penitenciara desi nu intelege ce cauta penitenciarele in structura de aparare nationala adaugand ca functionarii din penitenciare au inca drepturi de militari desi sunt demilitarizati de multi ani. Inca asa ceva nu auzisem din gura unui ministru al justitiei. S-a produs astfel prima devoalare a unei opinii care s-a transformat in scurt timp in demersuri cu grad mare de toxicitate.

La aceeasi sedinta reprezentantii si asociatiile de magistrati au cerut vehement sa nu se mai acorde aceleasi salarii functionarilor asimilati magistratilor, din cadrul MJ, pentru ca acestia nu sustin concursuri pentru avansarea in cariera ca magistratii ci sunt avansati automat ca urmare a cresterii vechimii. La aceasta propunere doamna Pruna s-a opus ferm (deci poate sa apere anumite categorii agreate) argumentand ca asimilatii din MJ au o mare raspundere pentru ca elaboreaza acte normative.

La putin timp de la aceasta intalnirea aparut brusc atat la noi cat si la interne informatia ca ministrul justitiei incearca sa scoata politia si penitenciarele din structura de aparare nationala. La acel moment (acum o luna) am incercat documentarea informatiei atat noi cat si politistii si nu am reusit sa certificam veridicitatea informatiei, prin urmare am tratat-o ca pe un zvon.

Apoi, in cursul saptamanii trecute (marti 29 martie) am primit informarea concreta ca in cadrul unui grup de discutie pe tema salarizarii, coordonat de premierul Romaniei – Dacian Ciolos, Raluca Pruna a facut doua propuneri menite sa genereze economii bugetare, ambele propuneri vizand structura de aparare nationala si mai ales sistemul penitenciar. Avand in vedere gravitatea situatiei am procedat la documentarea situatiei prin toate modalitatile posibile. Rezultatul ne-a cutremurat!

va urma

 

10 COMMENTS

  1. huo acasa dute (editat), toti tehnocratii veniti numai cu tampenii,sunteti urmasii lui base, duceti-va de unde ati venit,dati-va demisia ca sa fie lumea linistita,numai rau ati adus, si in agricultura cu ciolosi al vostru cu tot huo,huo

  2. Noi agentii cat si ofiterii adica cei care prestam munca in niste conditii execrabile de munca in sec XXI ,ceea ce in UE nu e admisibil si nici salariile pe masura si mai ceva vine o ametita ca Dna Pruna sa spuna si verzi si uscate .nici nu are cea mai mica idee ce statut avem si incearca marea cu degetul ca cica a auzit ea…fratilor hai sa ne unim sa iesim in strada , nu e posibil ce se intampla la temelie cu Pruna sa se duca de unde a venit sa ne lase

  3. Intalnirea de la Ministerul Muncii chiar a avut loc la 01.01.2016 ? greu de crezut… 🙂

  4. Nu vor pierde nimic. Dupa toate informările demersul a fost blocat. Dar vom trece maine prin toate detaliile. Este corect ca oamenii sa stie! Nu putem fi tratati ca niște cantități neglijabile de care te dispensezi la primul colt de drum!

  5. In strada ! Oamenii o iau razna prin pușcării. Se pregătesc de pensie și-i îmbolnăvește gândul ca ar pierde drepturile câștigarea in ani de munca mizera in pușcărie !

  6. Asta-i grija Prunei ? Econimia bugetara ? Sa rupa de la dreptul hotului … da’ de la ala nu-si permite ca da in judecata si castiga si sare de fund in sus … Poate are norocul si pleaca miercuri la Bruxelles ! Duca-se de unde a venit si intoarca-se cand o-m chema-o noi ! In vremuri de crestere economica, Pruna cauta sa taie ! Hans .. canta-i ceva la mitraliera !

  7. Am vizionat emisiunea de pe Realitatea tv cu sufletul la gura așteptând vreo informație referitoare la locul nostru în sistemul național de ordine publica și siguranță națională și nimic… dezamăgire totala… Nu contam dragi colegi, suntem mici, suntem insignifianti și, după umila mea părere, suntem prinși intr-un război intre d-na ministru și dl. director general. Îmi doresc sa rămân în sistem, dar, cu un salariu tăiat cu norma de hrana, o sa fiu un viitor vajnic lucrător în tari străine!

  8. „Raluca Pruna a facut doua propuneri menite sa genereze economii bugetare, ambele propuneri vizand structura de aparare nationala si mai ales sistemul penitenciar” PAI TEHNOCRATII MARIONETE NU TREBUIE SA FURE SI EI CEVA? CUM SE POATE FURA MAI BINE DECAT PRIN RESPECTAREA CU STRICTETE A ORDINELOR POLITICE PRIN CARE S-A FURAT ROMANIA CONCOMITENT CU TAIEREA SALARIILOR SI PROSTIREA POPULATIEI CA ” NU SUNT BANI”. VEDEM AZI CA NU AU FOST BANI ..EI AU FURAT MILIARDE DE EURO DE PE LUNA…ROMANIA TREZESTE-TE!!!

  9. Pai daca tot vrea scandal de ce nu iesim acum in strada sa ii dam scandal fiinca astazi am vazuto pe pruna la realitatea tv spunand ca nu se vor face puscari si despre personal nu a amintit nimic .A mai spus ca solutia este sa se faca cat mai multe puncte de lucru ,pai daca nu este personal de unde sa se faca puncte de lucru?vine ea sa iasa cu iei la lucru .Sincer sunt scarbit cand vad aceste aberati venite de la ministrul justitiei.Eu as fi curios ce zice directorul general.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)