www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Guvernul a adoptat setul de principii care va sta la baza legii de salarizare a personalului din sistemul bugetar

Vom avea o singura lege a salarizarii pentru toate persoanele platite din fonduri publice, dupa model european. Aceasta lege va permite eliminarea discrepantelor care exista acum. Nu vom mai avea legi sectoriale prin intermediul carora s-au creat sisteme privilegiate pentru diverse categorii de bugetari", a afirmat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern.

Executivul a aprobat, in sedinta de astazi, setul de principii care va sta la baza legii de salarizare a personalului din sistemul bugetar, act normativ care va reglementa in mod unitar salarizarea tuturor categoriilor de personal platit din fonduri publice.

Potrivit principiilor adoptate de Guvern, raportul intre salariul de baza minim pe economie si salariul de baza maxim al personalului platit din fonduri publice va fi de 1 la 15. Salariul de baza va deveni principalul element al castigului salarial si se va realiza prin includerea in salariul de baza a unor sporuri care au caracter general. Ponderea sporurilor in castigul total va fi de maximum 30%.

"Prin aplicarea noului act normativ nici o persoana nu va inregistra o diminuare a salariului. Salariile mai mari din momentul de fata vor fi inghetate o perioada de timp, in timp ce salariile mici vor avea cresteri accelerate. Sau, este posibil, ca pentru cei care se afla in varful piramidei, salariile sa creasca putin, iar salariile mai mici sa aiba o crestere mai accelerata. Toate aceste lucruri se vor realiza pe principiul ca nimeni nu va pierde", a explicat primul-ministru.

Proiectul legii salarizarii unice in sistemul bugetar va fi elaborat de Guvern pana la 30 iunie, iar implementarea noului sistem de salarizare se va realiza intr-un termen de trei ani. "Nu excludem posibilitatea asumarii raspunderii in fata Parlamentului pentru acest proiect de lege. Guvernul are determinarea sa mearga in fata Parlamentului sa-si asume raspunderea asupra acestui proiect atat de important pentru ceea ce inseamna salarizarea unica in Romania, pentru a aduce un sentiment de dreptate, de echitate, intre diversele categorii sociale si pentru a elimina discrepantele care au aparut in decursul timpului. Vrem sa realizam o salarizare justa a tuturor oamenilor care sunt platiti din bani publici in baza pregatirii profesionale, a muncii pe care o presteaza si avand in vedere reglementarile si normele europene in materie", a subliniat primul-ministru.

Premierul Emil Boc a adaugat ca Ministerul Muncii a fost mandatat sa discute cu partenerii sociali setul de principii care va sta la baza elaborarii legii salarizarii unice, dezbateri la care vor fi invitati sa participe si reprezentantii sistemului judiciar si ai CSM.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Acest articol a fost arhivat. Din acest motiv, nu puteți posta comentarii noi.

Google Translate

Cauta in site

 • anonim 14.12.2017 13:09
  Daca programul este atipic, de 15 sau 16 ore se da norma 12B doar pentru ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 14.12.2017 12:46
  in principiu da / un memorandum de aprox 450 de posturi diverse este ...

  Read more...

   
 • Agent 14.12.2017 12:33
  se vor scoate la concurs si posturi de ofiter?multumes c

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 14.12.2017 11:33
  vechi - ghidul a fost gandit initial ca ordin distinct apoi a fost ...

  Read more...

   
 • Agent 14.12.2017 10:56
  Aceasta echivalare modifica si unii coeficienti? De exemplu functia de ...

  Read more...

Google AdS