www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Draga CEDO

184860Scrisoare deschisa catre Guido Raimondi presedinte ECHR (CEDO)

Stimate domnule presedinte

Personalul din penitenciare, pe care il reprezentam, saluta demersul CEDO referitor la initierea hotararii procedurii pilot care aduce Romania la un pas de "executarea silita" in dosarul colectiv al conditiilor de detentie necorelate cu normele europene. Insa avem o obiectie. Din perspectiva noastra, conditiile de detentie reprezinta totodata si conditii de munca pentru salariati. 

Penitenciarele nu au reprezentat niciodata o prioritate pentru Romania indiferent de numarul dosarelor aflate pe rolul CEDO sau de sumele deja achitate de statul roman ca despagubiri. Politicul din Romania este mai mult preocupat de campanii electorale si de lupte pentru putere. 

Romania reuseste cu greu sa combata coruptia si sa construiasca drumuri, la fel cum incepe timid sa investeasca in santate si educatie. Luptele pentru putere mananca timp si bani, iar sistemul penitenciar ca domeniu de minim interes din perspectiva electorala, nu se va putea pozitiona corect in agenda guvernamentala, pentru a primi un buget corespunzator, daca acest lucru nu va fi impus. 

Tara noastra a primit pentru moment o ciorna a notei de plata acumulata in decenii de indolenta guvernamentala si reactioneaza cum era de asteptat. Cere amanari si promite masuri. Guvernul care promite aceste masuri isi inceteaza exercitiul mandatului inainte de finele acestui an. Pozitia publica a ministrului justitiei, in exercitiu, care are in coordonare si penitenciarele, este oscilanta si indecisa.

Guvernul Romaniei motiveaza cum poate amanarea aprobata prin memorandum si nu avem obiectii cu privire la argumentele invocate. Avem insa obiectii cu privire la orientarea despagubirilor pe care Romania ar putea sa le plateasca in cazul activarii procedurii hotararii pilot, strict in favoarea persoanelor private de libertate.

SNLP apreciaza ca masura impusa de CEDO trebuie sa stabileasca in sarcina statului roman obligatia de a plati despagubiri tuturor persoanelor afectate de conditiile materiale din penitenciare. Putem demonstra raportul de cauzalitate intre aceste conditii si o plaja intreaga de efecte negative pe care le suporta si salariatii, nu numai detinutii. 

Salariatii nu pot reclama tratamentele rele sau inumane de care au parte in sistemul penitenciar si nici conditiile de detentie, iar conditiile sau litigiile de munca sunt in competenta altor foruri. Insa afectiunile fizice sau psihice, bolile profesionale acumulate, nivelul foarte scazut de trai precum si durata foarte mica a pensiei incasate de fostii lucratori din penitenciare certifica fara dubiu afirmatia ca atat personalul cat si detinutii sufera in egala masura din cauza conditiilor precare de detentie.

Nu credem ca tara noastra va gasi capacitatea de a corecta neajunsurile din penitenciare intr-un termen scurt. Deficitul este de 10.000 de locuri, iar infrastructura existenta se afla intr-un stadiu de degradare avansata. Insa ne temem de momentul in care Romania ar trebui sa plateasca anual detinutilor sume egale cu fondurile suficiente pentru a construi doua unitati moderne cu cate 1000 de locuri. Nu vom putea plati amenzi enorme suprapuse pe investitii majore care nu au fost posibile nici in ani bugetari mult mai buni.

Nu cerem absolut nimic CEDO decat un simplu mesaj de raspuns care se ne asigure de faptul ca nu suntem ignorati la toate nivelurile

Cu deosebita consideratie

Stefan Teoroc - Presedintele Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare 

Document atasat

 

Comentarii  

0 #16 Ștefan Teoroc 21-03-2016 22:43
Elena - Nu am cunostinta de astfel de intentii
Citat
0 #15 Elena 21-03-2016 22:37
Domnul Stefan,fiti amabil si daca puteti sa mi raspundeti si mie la intrebare...(ed itat)
Citat
0 #14 Ștefan Teoroc 06-03-2016 10:58
Deschide putin memorandumul atasat in articol
Citat
-1 #13 Un agent 05-03-2016 19:27
Si cand ar trebui emisa decizia pilot a CEDO ? Intr-o saptamana, intr-o luna, intrun an ? Sa vedem daca la CEDO se tine sau nu cont de ceea ce cere un ministru venit de la Bruxelles.
Citat
+8 #12 Asclepios 03-03-2016 19:45
Personal am impresia ca de fiecare data cand emit sentinte cei de la CEDO nu tin cont ca detinutii romanivtraiesc in Romania, au facut faptele in Romania si se vor intoarce in libertate in societatea romana si deci conditiile de detentie trebuiesc comparate cu conditiile de viata ale romanului obisnuit nu cu cele din cele mai dezvoltate tari ale UE. Prin faptul ca le dam totul la botul calului fara nici o obligatie nu ii pregateste pentru a se adapta la viata din libertate. Pe mine ma doare ca mama de 75 de ani care a lucrat 34 de ani in Romania plateste coplata la medicatia pt HTA si unele produse le plateste integral in timp ce detinutii nu platesc nimic , vi se pare corect?!
Citat
+8 #11 Sindicat 03-03-2016 13:07
Salutari oameni buni !!
Pe doamna ministru o interesează prețul roșiilor din magazinele din penitenciare ,foarte bine e și asta probabil o problema DAR nu o interesează Cum doamna Petrovici aceasta minte luminata a finanțelor din ANP face și desface salariile a 12000 de angajați după Cum visează ea noaptea !!!Oare nu ar trebui adusa în atenția ministrei și activitatea acestei doamne Petrovici ! E normal ca în fiecare luna salariile sa fie calculate diferit !
Citat
+7 #10 un pirlit de gardian 03-03-2016 01:09
In urma cu mai multi ani,supraveghet or fiind,tot ceea ce ati mentionat si dumneavoastra dl. Teoroc in scrisoarea deschisa am aratat si eu unui reprezentant al" apararii drepturilor omului" defapt al p.p.l. o stim cu totii.Stiti ce mi-a raspuns?
Aveti dreptate,dar spre deosebire de p.p.l. dumneavoastra aveti posibilitatea sa va dati demisia in cazul in care nu va convine ceva.
Poate dumneavoastra veti avea norocul sa primiti un altfel de raspuns ca reprezentant al unei organizatii,dac a-l veti primi chiar sint curios.
Citat
+2 #9 Yaka Brau` 02-03-2016 22:13
Nu ma ajuta deloc, as putea spune dimpotriva,fapt ul ca un asa numit 'guler alb se afla in penitenciarul in care lucrez.
Asta o sa aiba tot timpul pe "cineva" care sa-i poarte de grija,si care din pozitia in care se afla(ma refer la acel "cineva"/persoa na importanta!) sa faca presiuni,mai mult sau mai putin fatise pentru a-i indulci traiul la parnaie pretenarului sau mai bine zis tovarasului intr-u hotie...
Citat
+4 #8 Yaka Brau` 02-03-2016 22:09
Cum sau mai degraba cine,ar putea s-o convinga pe CEDO ca pe mine ca cetatean al Romaniei ma intereseaza in primul rand recuperarea prejudiciului cauzat de acesti"abuzati" custodiati in penitenciare???
Dupa ce statul isi recupereaza paguba, putem trece la reducarea specimenelor astora...
Prin incarcerarea lor,sau cu ajutorul celor de la probatiune...
Citat
+9 #7 Yaka Brau` 02-03-2016 21:57
Ce sa mai zic...demersul d-voastra este nu atat un act de curaj,cat mai degraba unul de normalitate..Felicitari.
P.S. Nu e ..."periuta"!!! :D
Citat
+7 #6 Ștefan Teoroc 02-03-2016 21:54
aceasta nu este o petitie / ci o scrisoare / nu mizam pe solutionari pe acest canal / este un document de pozitie si ne asiguram ca CEDO va avea si opinia noastra / daca vom primi un raspuns, cu atat mai bine
Citat
-1 #5 Yaka Brau` 02-03-2016 21:54
Nu cunosc legislatia in domeniu si nu stiu sigur daca prietenul "goagal" ma ajuta...
Citat
+3 #4 Yaka Brau` 02-03-2016 21:52
D-le presedinte CEDO asta are un termen /perioada de timp la/in care trebuie sa raspunda la o sesizare/petiti e/plangere/jalb a?
Citat
+4 #3 Un agent 02-03-2016 21:20
Daca CEDO raspunde la asta pozitiv, va fi balamuc mare prin minister si A.N.P. Dar ma indoiesc ca va raspunde pozitiv, ma indoiesc. Oricum ramane un demers indraznet, ce merita apreciat ca atare. Stim cu toii ca aceasta este o amanare menita sa tina pana la terminarea mandatului actualului guvern, cum au facut si predecesorii, lasa ca rezolva cei ce vin dupa noi.Dar eu cred ca CEDO va imbratisa punctul de vedere ministerial si se amana iarasi la infinit rezolvarea acestei probleme.
Citat
+3 #2 Ștefan Teoroc 02-03-2016 20:59
Din pacate procedura in ce priveste litigiile de munca nu ne prea ajuta. In 10 ani nu am izbandit niciodata la CEDO desi am revendicat diverse
Citat
+1 #1 Dumi 02-03-2016 20:57
In aceasta seara realizatoarea talk-shoului(La vinia Sandru) de pe realitatea tv a spus ca daca personalul din penitenciare ar da statul in judecata la CEDO pentru conditiile de munca sigur ar castiga! A spus si ea ceva de bine de noi!
Citat

Google Translate

Cauta in site

 • Cristian Tudorache 14.12.2017 15:00
  Neadoptarea statutului si neplata orelor suplimentare va genera actiuni ...

  Read more...

   
 • Cristian Tudorache 14.12.2017 14:57
  #7 anonim - nu inteleg cine ti-a dat o astfel de explicatie. Daca lucrezi ...

  Read more...

   
 • adrian. 14.12.2017 14:38
  ati primit raspuns de la dl ministru / DG Anp privind plata orelor ...

  Read more...

   
 • resurse inumane 14.12.2017 14:12
  Domnule presedinte nu credeti ca inainte de a fi scoase posturile ...

  Read more...

   
 • Gabriela 14.12.2017 13:52
  [D-nule Teoroc In legatura cu suplimentarea schemei ANP cu 1000 posturi.

  Read more...

Google AdS