www.snlp.ro Web analytics

Confuzie-n termeni. Ministrul nostru cel de toata surpriza

12744605 1034933449898996 1092106939712235295 nLa bilantul ANP/DNP ministrul justitiei a vorbit doar despre consilierii de probatiune si despre detinuti. Cei 12.657 de salariati din penitenciare au fost omisi. Nu-i bai, notitele scrise cu mana stanga in cartea evenimentului ne confirma ca doamna ministru s-a simtit onorata. Asta e important. Apoi a plecat la drum prin tara, pe latura estica. In drum spre cate un serviciu de probatiune, s-a mai oprit si pe la cate o puscarie. Nu intram in detalii de can-can cu parcari neregulamentare sau altele asemenea. Altceva ne doare. Care credeti ca a fost prioritatea in vizitele facute la penitenciare? Putem doar sa ghicim sau sa luam act de informarile neoficiale primite. Doamna Raluca Pruna a manifestat maxim interes pentru detinutii care s-au remarcat cu numarul mare de reclamatii facute. Nici asta nu ne-a surprins prea tare.

Dar am fost totusi bulversati de informatia conform careia, aflata in vizita la Braila si cuprinsa de compasiune probabil, Raluca Pruna a trimis un insotitor sa cumpere de la magazinul de incinta doua pachete de LM (nu este reclama, este chiar marca tigarilor cumparate, pentru conformitate) pe care le-a distribuit unui nevoias. Aparent un gest de omenie, pentru noi aceasta intamplare in care a fost implicat ministrul justitiei are conotatii multiple. Probabil ca doamna ministru s-a asigurat inainte ca nu se incalca ordinul predecesorilor mai formalisti ai domniei sale (desi chiar daca numarul tigarilor nu mai este limitat acestea nu pot fi primite ci doar cumparate de detinuti cu bani din contul propriu), insa nu stim cum se poate incadra deontologic acest gest facut intr-un mod relaxat si deschis. Noi suntem incriminati ca si complici ai infractorilor pentru ca MJ nu s-a obosit sa adopte Regulamentului de aplicare a legii de executare a pedepselor, insa ministrul insusi se simte liber sa ofere modelul unor astfel de relatii cu persoanele private de libertate, relatii pentru care un agent de penitenciare si-ar risca postul, pentru ca sunt interzise prin norme. 

Asa in treacat sa mai amintim o patanie a doamnei Pruna care incepe sa devina cunoscuta pentru jocul dur la toate nivelurile. Confederatiile sindicale incearca in prezent modificarea Legii 62/2011 avand in vedere o decizie recenta a CCR care a gasit neconstitutionale prevederile ce asigura protectie liderilor sindicali. In acest demers s-a cerut sprijin ministrului justitiei. Ministrul insa a conditionat sprijinul cerand la schimb rezolvarea problemei pazei consilierilor de probatiune cu jandarmi. Pana aici informatia este sigura, mai departe are un oarecare nivel de probabilitate. Avansandu-se pe demers, seful jandarmeriei a fost chemat la ordin. I s-au transmis noile cerinte si a replicat ca nu are buget si oameni pentru noile misiuni. I s-a impus sa se descurce cu ce are insa a refuzat. Drept urmare a fost demis.

Poate este un pamflet, poate nu. Am evitat in mod intentionat anumite detalii care ne pot expune inutil. Ce se va alege in continuare de proiectul sindical sau de paza probatiunii si cat de maleabil va fi in acest sens noul sef al jandarmilor, nu stim. Stim insa ca trecem printr-o perioada interesanta si ca suntem coordonati de un ministru nonconformist care tinde sa ne ocupe tot timpul. Fotografii facute registrului de refuz de hrana de la Rahova, umanism cu miros de tutun la Braila, conditionari de avize si totusi trairi cuprinse de onoare la evenimente de sistem. Sigur nu ne vom plictisi in anul tehnocrat. Chinezii zic ca e anul maimutei de foc… Ei stiu daca e de bine sau de rau.

 

Captura de ecran din 2016.02.18 la 21.41.26 

24 COMMENTS

  1. Domnule Teoroc, ce ar spune ministra pruna daca ar afla ca sefu de la inspectie a fost indepartat de la Jilava acum 10-11 ani, in urma controlului CPT care l-a gasit vinovat de rele tratamente aplicate detinutilor? Pe vremea ministrei macovei! Acum zice ca si-a schimbat naravul si merge in fruntea echipei sa descopere cine bate hotii prin unitati. Cer unitatilor in scris sa le faca munca dar sa nu cumva sa constrangem reclamantii! Adica „ia vedeti voi ce zice asta, ca doar zice chiar despre voi, dar sa nu-l bateti cum faceam eu”. Prostie? Tupeu? Toate astea la un loc si inca multe altele…Acum, cu lucrarile astea stiintifice, aud ca este trimisa echipa de soc in penitenciarele unde deja a fost corpul de control MJ sau al premierului si se baga si ei in seama (ca DNA-ul, MJ-ul etc nu sunt destul de ”profi”).Domnule Teoroc, suntem cativa care chiar stim cate ceva despre SIP… cand ne punem pe treaba? Dar ce sa mai spunem despre laba dreapta a lupului (sau stanga, dupa caz), madam (editat)

  2. Asclepios,
    Exista reglementari care prevad accesul in penitenciar pentru anumite persoane. E ministrul justitiei totusi. Faptul ca a apelat la gestul de a-i cumpara tigari unui detinut nu se poate asocia cu vreo intentie e introducere a obiectelor interzise in penitenciar. Ce-ar mai fi sa-i gasesti un cutit in buzunar ministrului justitiei 🙂

    Pacat ca se intampla astfeld e lucruri din pareta unui ministru. E si mai pacat ca nu gasim acel om care sa inteleaga cum functioneaza sistemul asta. Toti il privesc din exterior si pun etichete nemeritate. Nici macar nu se straduiesc sa ia in considerare opinia celui care sta zi de zi printre detinuti..Ar invata multe de la oamenii astia.

    Ne ametim prea mult cu ideea ca vreun ministru, oricare ar fi acela, s-ar apleca pe problemele de personal din penitenciare. Daca ar face-o nu ar obtine acel capital de imagine la are tanjesc. asa ca … ramanem singura reduta, ca structura sindicala, care tine piept netrebniciilor care se petrec impotriva acestui personal de penitenciare.

  3. [quote name=”concurent”]Ar fi trebuit ca d-na Pruna sa ofere tigari dupa intrarea in vigoare a legi care interzice fumatul .La Vaslui este regim semideschis?.In lege se specifica parca ca numai la max.sig.este permis fumatul.Oare ar fi avut cineva curajul sa-i dea o amenda doamnei super ministru.[/quote]
    Nu ar fi avut nimeni curajul ca nici asa nu au avut verticalitatea sa- i spuna ca nu intra in penitenciar daca nu se supune controlului antitero obisnuit, in lege nuvexista exceptii si conform L293/ 2004 avem dreptul de a nu executa un ordin considerat a fi ilegal!!!

  4. Ar fi trebuit ca d-na Pruna sa ofere tigari dupa intrarea in vigoare a legi care interzice fumatul .La Vaslui este regim semideschis?.In lege se specifica parca ca numai la max.sig.este permis fumatul.Oare ar fi avut cineva curajul sa-i dea o amenda doamnei super ministru.

  5. [quote name=”Asclepios”]In urma cu nu foarte multi ani la Arad a fostvdat afara un subofiter pentru gestul similar de a darui unui detinut un pachet de tigari Kent!!!!![/quote]
    ar fi bun un articol pe tema asta si o sesizare

  6. Unitatile sunt pline de doamne cu functii de conducere cu apucaturi ,, a la Pruna” care le plang de mila detinuilor…jale…rusine…nu am cuvinte…cum mai pot avea prestanta in fata detinutilor cand acestia stiu ca tocmai bossul bossilor da tigari detinutilor…femeia aia este constienta de gestul ei??

  7. Sa se sesizeze ANP si sa le faca norma de tigari detinutilor ca acum nu mai poti refuza detinutul cand cere tigari ca insusi ministrul justitiei s-a conformat

  8. MN – politia ne-a luat-o inainte obligata fiind si de rau fiind

    Au decizii de CCR care ii obliga sa bage in statut partea disciplinara si evaluarile / am patit-o si noi pe parte disciplinara si va merge proiectul in Parlament cu modificarea asta / graba este ca in prezent nu avem procedura disciplinara

  9. In urma cu nu foarte multi ani la Arad a fostvdat afara un subofiter pentru gestul similar de a darui unui detinut un pachet de tigari Kent!!!!!

  10. Domnule Stefan, politia ne-a luat-o din nou in fata si reuseste sa isi modifice din nou statutul si noi o sa mai asteptam 2-3 ani . Cred ca este si acest aspect unul din prioritatile cele mai imortante. Care este stadiul exact al statutului nostru si cat timp trebuie sa mai asteptam si noi o identitate a noastra asa cum am solicitat mai toti angajatii?Aveti in vedere in perioada imediat urmatoare ca sa urgentati demersurile necesare pentru aprobarea statutului nostru ? Ne-am saturat sa asteptam si sa fim dusi cu vorba!

  11. Asta inseamna sa fi condus de catre cineva care este tehnocrat.
    Asemenea conducatori de institutii nu au habar ce spun si ce fac pentru ca ei sunt straini de ce se intampla acolo, ei au un rol si-l joaca mai bine sau mai rau, in cazul nostru rolul e tragi-comic si este jucat de un actor foarte slab, un actor care pana la aceasta data a stat ascuns pe undeva prin subsolurile teatrului unde azi vrea sa fie prim solist.
    Trist, dar adevarat, ne confruntam cu o situatie pe care eu unul nu credeam ca se va mai repeta dupa ce un alt actor, Monica Macovei si-a jucat prost rolul, dar vad ca din pacate se poate si mai rau.
    Acum trebuie sa demonstram ca suntem uniti, ca ne cunoastem interesele, ca doar cu ajutorul nostru si doar datorita faptului ca acesti 12000 de salariati ai ANP si-au facut datoria cu toate lipsurile pe care le cunoastem cu totii, sistemul penitenciar functioneaza si nu datorita acestor politicieni trecatori prin istoria MJ respectiv ANP.
    Ce nu te darama, te intareste.
    Pe noi nu ne-a daramat Monica Macovei ci ne-a intarit pentru a-i rezista Ralucai Pruna.

  12. Favorizarea infractorului/mai fratilor dar nu are un consilier ceva sa-i zica ca ………. mai lipsea o tuica de……(editat) 😆

  13. Buna ziua stimati colegi.
    Sunt angajat al Penitenciarului Braila si doresc sa va aduc la cunostinta o tentativa de fraudare a concursului pentru ocuparea postului de Ofiter Economist din cadrul Penitenciarului Braila. Doresc sa fac acest lucru pentru a preintampina ,,cumpararea” acestui post de catre pilosii cu bani din cadrul sistemului penitenciar.
    Imi cer scuze ca nu va pot da nume, dar daca se va autosesiza cineva in acest sens ar fi normal si legal ca acest concurs sa se desfasoare corect si cel care este cel mai competent sa ocupe postul. S-au inscris 32 de candidati pe un singur loc.
    In urma unei discutii pe care am avut-o cu o persoana din afara sistemului penitenciar, aceasta mi-a sugerat sa nu mai merg la concurs deoarece (editat)

    Nota:
    Am transmis comentariul integral catre directorul general ANP

  14. Daca Ministrul Justitiei ofera tigari detinutilor atunci noi, supraveghetorii, ce ar trebui sa le oferim ? Poate sa facem niate acte de caritate sa depunem o cota parte din salariu in contul detinutilor mai amarati, ca doar noi avem prea mult, din moment ce nu o intereseaza soarta angajatilor. Am trait sa o aud si pe asta!!

  15. Bănuiesc că a dat țigările prin intermediul sectorului Vizite, respectând întreaga procedură! Deasemenea, sper că deținuții respectivi se aflau cazați pe secția de maximă siguranță. Nici nu mă aștept la altceva de la cineva care cunoaște atât de bine reglementările legale în vigoare…

    Sincer, nu încetez să mă minunez de finețea analizei care a stat la baza afirmațiilor cum că toți lucrătorii de penitenciare pot fi acuzați de favorizarea infractorului!

    În caz contrar… poate a vrut să testeze vigilența personalului sau cum s-o numi el, că e tare greu să pronunți „funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare”

  16. Studiati scrisul acestei (editat). Pe bune! Parca-i declaratie de (editat).

    Gestul de a cumpara tigari detinutilor este unul extrem de josnic. (editat)

    (editat) Bai frate ! Vreau in strada sa-i dau banii inapoi pe tigarile cumparate pentru hoti. Nu de alta dar banii astia fac obiectul infractiunii de „favorizare a infractorului” si eu nu vreau sa (editat) Inainte de asta sa auda un pic si din mesajele noastre transmise de sub geamul ministerului !

  17. Are (editat), nu vi se pare?
    Rusine doamna ministru, dai tigari la detinuti si nu te intereseaza personalul.
    Du-te (editat) de unde ai venit pana nu venim noi la Bucuresti sa te scoatem cu frumosul ca tu esti tare (editat).

  18. Doamne ajuta-ne sa scapam de (editat) asta care da tigari la ppl.Te rog doamne scapa-ne e e.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)