www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Programul SNLP "Una pe luna": in februarie 2016 ne ocupam de sprijinul la cumpararea unei locuinte

Thinking Differently About Problem SolvingUPDATE: Prima problema din programul SNLP "Una pe luna" a intrat pe culoarul prioritar. SNLP a stabilit cu conducerea ANP data unei intalniri preliminare in cadrul careia se va decide si data primei sedinte a grupului de lucru. Cel putin in aceasta privinta directorul general ANP declara ca sprijina total demersul. Sedinta preliminara va fi luni 22.02.2016, ora 13,00. 

Lista cu probleme din sistemul penitenciar are o dimensiune in cel mai bun caz constanta, dar mai sigur in crestere. Nu apucam sa ne bucuram (sau sa ne linistim) dupa rezolvarea unei probleme, ca apare imediat alta de care trebuie sa ne ocupam. Ajungem sa pierdem sirul si sa nu mai stim de care sa ne tinem si cum sa le prioritizam.

Multe dintre probleme se intind ca rezolvare pe periode lungi si trebuie retinut ca sindicatele nu reprezinta puterea ci o contrapondere a acesteia. Nu salariatii decid. Ei se pot asocia in sindicate si prin sindicate participa la procesul decizional. Aceasta participare este vazuta de angajatori ca o imixtiune, ca o fragmentare a puterii sau disolutie daca este sa citam un fost subsecretar de stat MJ.

Prin urmare noi am vrea ca lucrurile sa se intample repede si in interesul salariatilor pe care ii reprezentam. Dar daca ar fi atat de simplu, probabil ca in scurt timp sindicatele si-ar pierde ratiunea de a exista. Iar pacea sociala si traiul decent nu ar mai fi doar deziderate ci un mod de viata. Sa ne revenim... Este inca nevoie de noi.

La fel cum am implicat toti membrii de sindicat in adoptarea unei decizii privind participarea sau absenta de la sedinta de bilant iar decizia a fost adoptata cu majoritatea recomandarilor primite pe site si pe email (putem dovedi oricand), vrem sa va implicam din nou, pe toti, intr-o modalitate de lucru prin care sa decidem in fiecare luna care este acea problema de care ne vom ocupa cu toata forta astfel incat in ultima zi din luna sa avem o etapa clara parcursa.

Nu inseamna ca stabilirea de comun acord a problemei pe care o luam in tinta in cadrul programului botezat de noi "Una pe luna", va submina toate celelalte lucruri pe care le avem in agenda. Insa ne va motiva, cu sprijinul vostru, sa tragem cu toate fortele, pe toate planurile, la toate nivelurile, astfel incat sa ducem situatia intr-un punct concret, cat mai aproape de solutionare, intr-un interval scurt de timp. Cu alte cuvinte ne va ajuta sa ne organizam public. Este doar o idee si stiti bine ca la SNLP ne place sa generam idei. Nu va place, nu o facem!

De exemplu am vrea sa incepem acest program, stabilind pentru luna februarie 2016 obiectivul constituirii unui grup de lucru pentru initierea proiectului de HG pentru activarea dreptului de a fi sprijiniti o data in cariera la cumpararea unei locuinte de serviciu. In legatura cu ceea ce spuneam in prima parte a articolului, acum un an si o luna, SNLP a obtinut un raspuns favorabil de la ANP (credem ca ultimul) la initiativa prin care am cerut constituirea acestui grup de lucru. Dar mai departe nu s-a intamplat nimic. Practic suntem in acelasi punct, de plecare. Inainte de a lansa programul, vrem sa stim care sunt opiniile voastre si daca va doriti ca problema asta sa fie impinsa cu forta inainte.

 

Comentarii  

0 #74 bizaaar 22-02-2016 14:37
Ce s a hotarat dle presedinte?
Citat
0 #73 Yaka Brau` 22-02-2016 09:57
D-le presedinte simt nevoia unei precizari :lol:
Nu sunt deloc impotriva initiativei d-voastra-dealt fel laudabila- in a-i sprijini in vederea achizitionarii unei locuinte pe colegii"nomazi"....
Se creaza insa inechitati ca sa nu zic discriminari intre fpss...Si nu asta ar fi deranjant ,ci mai degraba ATITUDINEA celor care beneficiaza de decont pentru chirie,transpor t,etc...
P.S. 1892- dupa umilele mele cunostinte legate de aritmetica-nu reprezinta majoritatea din...12600!!
Citat
0 #72 mincu 21-02-2016 19:14
domnule Teoroc, cred ca ati oservat ca problema privind constituirea unui grup de lucru pentru initierea proiectului de HG pentru activarea dreptului de a fi sprijiniti o data in cariera la cumpararea unei locuinte de serviciu , dupa cum ati oservat, a suscitat un interes deosebit, asteptam cu nerabdare sedinta de maine pentru constituirea grupului de lucru si initierea proiectului de HG pentru activarea acestui drept
Citat
-1 #71 nu conteaza 20-02-2016 17:52
nu se va schimba nimic...pentru ca banii care se dau acum pt chirii si transport sunt mult mai putini decat daca s-ar da la toata lumea...am facut un calcul aproximativ...t otalul chiriilor si transportului la si de la locul de munca insumeaza o suma pe care daca ai impartio la total personal din sistem ar fii undeva sub 200lei/persoana . Si spun la toti din sistem pt ca toti or sa vrea sa iea bani ori pt chirie ori pt achizitionare casa...
Citat
0 #70 Ștefan Teoroc 20-02-2016 13:07
Asa ceva este imposibil (subventie de la stat pentru ca nu ai casa). Sa fim seriosi. Asa, niciun tanar nu se va mai stresa sa-si cumpere casa. Va lua banii si mai vedem
Citat
-1 #69 flo 20-02-2016 11:43
Ar fi bine sa se modifice ordinul sau legea si sa se dea o suma fixa pe o anumita perioada de timp fixa (ex 5-10 ani )pentru cei care nu su locuinta personala si sa faca omul ce vrea cu ea (ori sta cu chirie un nr de ani si pe urma pe sant sau plateste rata la banca o perioada si ramane cu casa ) nu toata viata chirie si cu bani din salariu sa faca vile pe numele parintilor sau in alta localitate .
Citat
+1 #68 flo 20-02-2016 11:24
Citez pe Ștefan Teoroc:
Pai o fi si a bancii ca ipoteca dar e si a ta ca proprietar / ori tu nu ai cum sa ti-o inchiriezi tie / adica vrei si sprijin la cumparare si chirie pentru a sta in propria casa??

Nu vrem sa se dea si una si alta (si chirie si rata ) dar cum cei care primesc chirie sa fim si noi ajutati o perioada sa platim pentru achizitionarea locuintei .ca eu stiu persoane care stau cu chirie si construiesc vile pe numele altora .
Citat
0 #67 temniter 18-02-2016 22:14
Jilava, posibil singurul penitenciar din tara unde chiria se plateste.... ei bine.. se plateste. pana atunci asteptam
Citat
0 #66 temniter 18-02-2016 22:09
Citez pe Anonymous:
Art. 7.
(1) Compensaţia lunară pentru chirie se plăteşte în luna în curs pentru luna anterioară, odată cu plata drepturilor salariale. Azi suntem in 18 si nimic :oops:


o zi, doua.... opt intarziere.. ce mai conteaza? poate daca nu-i mai cerem, poate nu ii mai primim. salarii....nu intelegi nimic din fluturas, chiria....hai ca azi, hai ca maine, si tot asa..

dar pana atunci: sa traiasca barfa, cafeaua si tigarea :-* :zzz
Citat
0 #65 Anonymous 18-02-2016 19:03
Art. 7.
(1) Compensaţia lunară pentru chirie se plăteşte în luna în curs pentru luna anterioară, odată cu plata drepturilor salariale. Azi suntem in 18 si nimic :oops:
Citat
0 #64 nu conteaza 18-02-2016 18:04
fara impact bugetar ( bani in plus alocati) nu se poate face mare lucru...iar cu ce avem la ora asta...greu sa multumesti toti toti oameni din sistem...person al cred ca sunt fonduri prea mici pt a putea ajuta personalul din ANP sa si achizitioneze o casa.
Citat
0 #63 Ștefan Teoroc 18-02-2016 17:40
Si acu tre sa caut in legislatie
Spune si tu mai exact
Citat
+1 #62 Anonymous 18-02-2016 16:35
Am si eu o intrebare de ce la Jilava nu se respecta OMJ 1443/c/2008 art 7 ? :oops: :-*
Citat
+2 #61 Che Gargara 18-02-2016 00:14
Citez pe 1892:
Che Gargara,
Este adevarat ca si propunerile tale ar putea avea efect insa sa ajungi sa strigi din nou sa iasa fiinta extraordinara afara, lucrurile trebuiesc sa aiba o turnura. Parerea mea e ca nu putem uza de dreptul de a protesta pana ducem totul in penibil si nimeni nu ne va mai lua in seama ca...oricum iesim in strada !

Procesele de care se aminteste, pana la ele trebuiesc urmate caile administrative de rezolvare a spetelor pentru vrem sa ne ducem in instante. Fara o fundamentare si o pozitie contrara clara din partea angajatorului/statului nu speram sa avem vreo sansa.

Asadar, faptul ca avem un inceput in abordarea acestor probleme legate de drepturile noastre, e foarte bine. Va urma cuprinsul si inchierea. Inca nu stiu dar ramane de vazut in ce etapa va conta sprijinul din interior...al oamenilor. Un sindicat pe asta se bazeaza. Daca orice demers e dus in penibil chiar de catre cei a caror interese sunt la mijloc atunci totul devine steril. Dupa cum am transmis si lui Stefan, chiar daca unele voci tind sa ne duca actiunile in penibil chiar din interior, e bine totusi ca sunt in minoritate. Parerea mea.

Dar, cand ai fost facut,de-a valma, colaborator cu domnii detinuti,atunci nu era penibilul in floare? Nu zic, si diplomatia asta are efect, nu vreau sa duc nimic in penibil, dar nici sa mai ramanem doar la niste simple proteste stradale. Pina la urma,vorba ta, nu ne mai crede nimeni. CEDO este pentru toata lumea, nu doar pentru detinuti, de ce sa nu uzam de dreptul nostru de a ne repara onoarea jignita de propriul ministru? Te simti bine in pielea unui complice de-al detinutilor? Eu unul,nu. Una pe luna,aici, unul pe luna la CEDO, asta ar fi un upgrade necesar!
Citat
+4 #60 mihai 17-02-2016 21:11
Acum 15-20 de ani, cand te angajai ti se cerea sa ai domiciliul in localitatea unde iti desfasurai activitatea. Nu tu chirie, transport si altele! Isi lua omul o casa cu rate pe 20-30 de ani. Acum unii i-au bani pentru chirie si isi fac rate pentru BMV. Poate sta cu chirie pana la pensie. Sa nu ziceti ca vreti sa propuneti acordarea acestui ajutor procentual ca si chiria?
Locuintele se vand cumva procentual in functie de salariul cumparatorului?
Ca sa nu mai zicem de cele n+1 sporuri acordate procentual! Oare sindicatele chiar nu vad asta? As vrea sa-mi spuneti daca este mai mult praf pe biroul ofiterului decat pe cel al agentului din fata lui!
Citat
0 #59 mincu 17-02-2016 16:53
sprijinul pentru cumpararea unei locuinte de serviciu cred ca trebuie sa fie in primul rand, un sprijin direct financiar si mai apoi unul prin care sa se acorde anumite garantii din partea anp ;
sprijinul ar trebui sa fie acordat lunar intrucat mie greu sa cred ca mj ar putea fi de acord cu acordarea unei sume foarte mari intro singura transa
cuantumul acestui sprijin ar trebui sa fie la nivelul unei rate lunare la un credit de aproximativ 40000 de euro acordat pe o perioada de 30 de ani
va rog totodata sa deschideti o "platforma" in care sa poata fi vizualizata de cei interesati sa faca propuneri si in care sa fie sintetizate aceste propuneri, pentru a putea fi permanent imbunatatite si cuprinse mai apoi intrun proiect de HG.
Citat
-2 #58 1892 17-02-2016 14:52
Che Gargara,
Este adevarat ca si propunerile tale ar putea avea efect insa sa ajungi sa strigi din nou sa iasa fiinta extraordinara afara, lucrurile trebuiesc sa aiba o turnura. Parerea mea e ca nu putem uza de dreptul de a protesta pana ducem totul in penibil si nimeni nu ne va mai lua in seama ca...oricum iesim in strada !

Procesele de care se aminteste, pana la ele trebuiesc urmate caile administrative de rezolvare a spetelor pentru vrem sa ne ducem in instante. Fara o fundamentare si o pozitie contrara clara din partea angajatorului/s tatului nu speram sa avem vreo sansa.

Asadar, faptul ca avem un inceput in abordarea acestor probleme legate de drepturile noastre, e foarte bine. Va urma cuprinsul si inchierea. Inca nu stiu dar ramane de vazut in ce etapa va conta sprijinul din interior...al oamenilor. Un sindicat pe asta se bazeaza. Daca orice demers e dus in penibil chiar de catre cei a caror interese sunt la mijloc atunci totul devine steril. Dupa cum am transmis si lui Stefan, chiar daca unele voci tind sa ne duca actiunile in penibil chiar din interior, e bine totusi ca sunt in minoritate. Parerea mea.
Citat
+2 #57 Che Gargara 17-02-2016 12:29
Sau ar fi interesant daca am activa si noi,in contrapartida,d reptul de a refuza munca in plus,nu credeti?
Citat
+6 #56 Che Gargara 17-02-2016 12:15
Activarea dreptului ar fi utila,nu zic nu,problema este ca o sa ne cam luptam cu morile de vant atata timp cat pastram totul pe plan local si nu inaintam spre procese intentate la CEDO. Asa cum onor domnii detinuti pot sa faca proces pentru orice drep care nu li se respecta. De exemplu, dupa cum am mai spus, la Jilava apa care curge la robinete nu este potabila. Astea sunt conditiile pe care mi le asigura angajatorul? Dama de Pruna a patit ceva dupa acuzele in masa impotriva noastra? A fost macar amenintata cu vreun proces? Credeti ca daca mergem cu activarea dreptului pe cai ierarhice cu respectarea termenelor se rezolva? Nu,astia asculta doar de bici, inteleg doar cand li te adresezi cu apelative ,in traducere: Iesi afara, FIINTA EXTRAORDINARA! Cu duhul blandetii si cu adrese ne luptam degeaba cu ei. Imping termenele in maxim pina ies de la guvernare. Ca la greci,monser,ca la greci e unica solutie!
Citat
+3 #55 Ștefan Teoroc 17-02-2016 09:55
fpss - ai si o idee in acest sens? pentru ca ciolos e de alta parere si ca el - tot parlamentul / drepturile sunt suspendate prin lege / singurul mod de activare ar fi un buget senzational al Romaniei care sa permita impactul de 25-40 mld lei (depinde de varianta) pentru adoptarea si aplicarea legii unitare de salarizare si eliminarea tranzitoriilor anuale care suspenda drepturi
Citat
+6 #54 1892 17-02-2016 09:31
Stefan,
Nu cred ca are relevanta sa se ia in considerare opinia minoritara. Majoritatea sustinem acest proiect si asta e cel mai important. Ca mai sunt unii care nu inteleg nimic in jurul lor (unii o fac intentionat pentru a crea doar o stare, crede-ma pe cuvant), nu e vina noastra. Noi sa ne vedem de proiectele care activeaza drepturile prevazute de lege !

Eu l-as intreba pe individul ala care face referire la faptul ca uni au strans miliarde din banii de chirie. daca fiu-tu sau fiica-ta ar intra in sistem si ar fi repartizati la 300-400 km de casa, aceeasi opinie ai avea-o despre acest drept ? Oricum, ar fi inutil sa-ti explic ca ajutorul pe care SNLP incearca sa-l activeze reduce cu mult fenomenul chirie. Cred totusi ca esti doar un manipulator ieftin. Cei inteligenti o fac in cu totul alt mod.

Citesc si ma crucesc ! Niciunul nu realizeaza ca acest drept, daca va fi acordat, se va realiza in anumite conditii. O conditie esentiala consider ca o va reprezenta reducerea cheltuielilor cu chiria si evident ca in acest sens vor exista niste norme pentru a elimina posibilitatea unor abuzuri.

Evident ca sunt si particularitati care pot lua de abuz vis-a-vis de aceste chirii dar sa le tratam la fel de particular fratilor ! Felul in care opinati vis-a-vis de acest aspect se poate asocia cu ideea ca daca un nenorocit introduce telefoane mobile in puscarie, cu totii suntem infractori. Gandirea asta sterila, la pausal, fara introducere, cu prins si incheiere naste monstruozitati. Scuzati-ma fratilor daca am fost cam virulent insa fiti un pic mai rationali, ca nu costa nimic sa gandesti limpede !
Citat
-1 #53 fpss 17-02-2016 09:21
Citez pe Ștefan Teoroc:
dragi colegi / faceti un efort / stiu ca uneori e greu de inteles sensul si rostul unor demersuri / dar tocmai din acest motiv multe sunt sortite esecului / nu vorbim despre moralitate acum / si nici despre cum sa omoram un drept existent / nu facem nici filozofia simularilor / vbim strict despre cum putem activa un drept aratand ca in esenta nu are un impact bugetar care ar face MFP sa avizeze negativ si sa anuleze tot demersul / greu sa fie sa pricepem asta?? vrem sau nu sa activam dreptul asta??

Cu tot respectul prefer sa activam dreptul in ceea ce priveste voucherul de vacanta, al 13-lea salariu,etc
Citat
+2 #52 Ștefan Teoroc 16-02-2016 23:35
dragi colegi / faceti un efort / stiu ca uneori e greu de inteles sensul si rostul unor demersuri / dar tocmai din acest motiv multe sunt sortite esecului / nu vorbim despre moralitate acum / si nici despre cum sa omoram un drept existent / nu facem nici filozofia simularilor / vbim strict despre cum putem activa un drept aratand ca in esenta nu are un impact bugetar care ar face MFP sa avizeze negativ si sa anuleze tot demersul / greu sa fie sa pricepem asta?? vrem sau nu sa activam dreptul asta??
Citat
-4 #51 mincu 16-02-2016 22:23
considerati ca acordarea unei 'pleste' de 300-400 de euro pentru toti fpss, pentru chirii ar fi mult mai utili
Citat
-4 #50 Niku 16-02-2016 22:22
Citez pe Ștefan Teoroc:
Pai o fi si a bancii ca ipoteca dar e si a ta ca proprietar / ori tu nu ai cum sa ti-o inchiriezi tie / adica vrei si sprijin la cumparare si chirie pentru a sta in propria casa??

Nu dle Stefan sunt "colegi" in sistem care iau chirie 1500 lei si asa au reusit si au strans 2-3 miliarde vechi in cont,vi se pare corect fata de oameni care platesc ratele,mie nu daca vi se pare corect aveti o problema !!!! :oops:
Citat

Google Translate

Cauta in site

 • finul Alecu vrea sa fie contrazis 13.12.2017 16:47
  Nu e greu de imaginat ce strategii postliberare au "ei".Vor veni cu ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 13.12.2017 08:03
  este o balbaiala intre a se faca ca dau ceva si a nu prea avea din ce / ...

  Read more...

   
 • simona 13.12.2017 05:36
  Pâine și circ. Pentru a veni în întâmpinarea interesului opiniei publice ...

  Read more...

   
 • Anton 13.12.2017 00:22
  nimic specific, ma gandeam doar ca totul e o ciorba bine facuta pentru ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 12.12.2017 22:20
  nici una nici alta, integral :) / putin mai specifica intrebarea si ...

  Read more...

Google AdS