www.snlp.ro Web analytics

Clasa VIP de puscarie, partea a II-a

436x328 98256 128548

Camerele de detinere au acelasi tip de cazarmament, la baza. Detinutii pot folosi lenjerie de pat proprie si alte articole personale conform legii. Isi pot aduce televizoare si alte dotari conform acelorasi prevederi si asta de foarte multi ani. Nu este nimic nou aici. Functie de posibilitati unii detinuti isi amenajeaza camerele fara insa a putea iesi din cadrul general. Aceleasi suprafete de cazare, acelasi tip de cazarmament la baza, gratii la geamuri si la usi, toalete si dusuri in limita bugetelor foarte mici de care dispunem. Treptat, incercam inlocuirea ferestrelor vechi cu cele de tip termopan insa este un proces de durata, incalzirea pe timpul iernii functioneaza mai greu din lipsa de resurse iar calitatea apei poate lasa uneori de dorit din cauza supraaglomeratiei care forteaza instalatiile.

In mod normal ar trebuie sa existe sali de mese, dusuri cu apa calda, frigidere si alte dotari de baza, care nu ar trebui socotite ca un lux insa cat timp acestea nu pot fi puse la dispozitie tuturor detinutilor, daca sunt plasate doar in zonele unde isi executa pedeapsa VIP-uri, avem o problema. Nu stiu daca la Poarta Alba se intampla asta si mi-e greu sa cred ca avem colegi care il servesc pe Borcea ca pe un maharajah. Chiar daca am pune la indoiala nivelul de integritate si de profesionalism, totusi avem servicii interne care monitorizeaza inclusiv faptele de coruptie, fara sa mai punem la socoteaza implicarea altor autoritati in aceasta directie.

Nici societatea si nici mass-media nu este constanta in pozitii. Ba suntem tortionari, ii chinuim si ii dam prada gandacilor pe bietii europarlamentari, ba ii favorizam si le asiguram conditii de lux. Dupa cum apare vreun curent de interese, cam asta e parerea noastra. Bineinteles ca tine si de conjunctura asa cum tine si de limbajul bogat in hiperbole al unor fosti condamnati. Repet, nu suntem sfinti. Exista uscaturi si pe cat posibil le eliminam. Avem colegi prinsi cu tentatia in sac aducand telefoane sau facand alte servicii, insa se intampla si la case mai mari. Insa implicarea organizata in asigurarea unor conditii preferentiale pentru detinuti VIP nu cred ca poate fi facuta. 

Legea permite individualizarea pedepselor. Detinutii trebuie repartizati pe categorii apropiate care sa le permita sa se integreze in colectiv si in mediu, sa le asigure un psihic stabil evitand suicidul sau alte gesturi extreme. Se urmareste ca ei sa relationeze in parametrii corespunzatori ceea ce asigura un nivel mai mare de suportabilitate a detentiei. Ori tot legea ne obliga sa ne ingrijim de integritatea fizica a persoanelor custodiate si nu ne permitem sa expunem vieti in mod gratuit.  In penitenciare se pot intampla multe. Este o lume aparte. Putem scrie o cercetare stiintifica ca tot e la moda. Cand intr-un colectiv de detinuti cu experienta penala este introdus un personaj din lumea buna, acesta, precum si familia sa pot fi supusi unor presiuni pe parte materiala si nu numai. 

Pentru detinutii cu preocupari culturale (citit, scris, cercetare) trebuie sa avem in vedere asigurarea unor conditii pe cat posibil care sa vina in intampinarea preocuparilor, cu rol in dezvoltarea personala (stim ca suna stereotip dar legea e lege). Chiar daca pare greu de crezut, persoanele care au detinut functii publice odata ajunse in penitenciar devin persoane vulnerabile chiar daca in libertate decideau soarta unor mase de oameni. Unii isi aroga apelative care se vor populare in mediul carceral sau care sa inspire teama ca „mafiot” sau altele, insa in realitate nu inseamna nimic. Respectivul se poate intalni la curtea de plimbare cu un detinut care nu a reusit sa invete sa scrie dar care il dusmaneste pentru un motiv minor si care baga cutitul in el daca nu ne luam masuri. Nu ne intrebati cum de exista cutite!!! Ele se gasesc si in puscariile de tip supermax din SUA! Se pot face dintr-o coada de lingura lustruita cu rabdare pe ciment si legata la un capat cu o carpa pe post de maner.

Printre criteriile impuse de lege la individualizarea pedepselor stau nevoile si abilitatile detinutilor. Aceste criterii dar si alte proceduri interne stau si la baza repartitiilor in camere,  Extras din Legea 254/2013 art 39:

(2)La stabilirea regimului de executare se au în vedere următoarele criterii:

a)durata pedepsei privative de libertate;

b)gradul de risc al persoanei condamnate;

c)antecedentele penale;

d)vârsta şi starea de sănătate ale persoanei condamnate;

e)conduita persoanei condamnate, pozitivă sau negativă, inclusiv în perioadele de detenţie anterioare;

f)nevoile identificate şi abilităţile persoanei condamnate, necesare includerii în programe educaţionale, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială;

g)disponibilitatea persoanei condamnate de a presta muncă şi de a participa la activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase, instruire şcolară şi formare profesională.

In final cerem sprijin tuturor jurnalistilor pentru identitatea unei profesii 

Daca putem accepta folosirea colocviala a expresiei puscarie, tot ce cerem este sa se renunte la cea de gardieni sau hai sa schimbam institutia in Garda Penitenciara si macar stim de ce suntem numiti asa! Prison guards nu suna rau in engleza dar in romana, cel putin pentru noi, este un termen peiorativ cu conotatii comuniste, tortionare. Daca societatea asta ne vrea altfel, moderni, deschisi, europeni dar ne va mentine in conul de umbra al unei profesii dezagreate si va continua sa ne denigreze si sa ne jigneasca, schimbarea nu are nicio sansa. Ajutati-ne sa ne recastigam respectul profesional!

Atasam ordinele de interes privitor la bunuri si conditii minime de cazare:

8 COMMENTS

  1. Vorbeati de colegi,usor de manipulat si emotivi,vreau sa cred ca nu sunt unul dintre ei,…
    Nu pot spune acelasi lucru si despre colegul…numar din 4 cifre!!

  2. Nu intru deloc in polemica pe varianta cu asa zisii „condamnati politic”,ca nu ma pricep…nestiind ce polite au de platit unii altora…

  3. Parca vad cum acest coleg,(de la sectorul „educatie”probabil), se vede facand programe doar cu „elitele”!!! Eventual intr-un penitenciar privat,conditii de 5 stele,sau,de ce nu,vizitandu-i in ‘arestul la domiciliu’!!!!

  4. Ei si-acu` noi trebuie sa-i „respectam’,pentru ca au fost …cineva!
    Nu i-am obligat noi sa faca ce au facut,nu i-am condamnat noi,da` trebuie sa-i protejam…
    Au fost constienti de riscuri,dar in imensa lor aroganta-mai ales unii- nu le-a pasat,si si-au asumat aceste riscuri,asa ca sa-si duca crucea!!!

  5. O sa incerc un comentariu mai putin…. contondent decat cel pe care l-ati editat….
    Observ aici un coleg care aproape ca le plange de mila intelectualilor-,si aici ma refer la cei adevarati-,ajunsi in penitenciar,uitand ca acestia la un moment dat ,aflandu-se in varful lantului trofic 😆 ,au avat in maiinile lor,ca sa nu zic in varful….pixului,soarta a mii, zeci de mii sau chiar a tarii intregi.
    Ei si uite ca,cum-necum au ajuns in puscarie intre gainari,borfasi de rand,proxeneti,violatori,etc…
    Au crezut-pe nedrept se pare!!!-ca nu li se va intampla nimic,niciodata…

  6. Uite asa am ajuns sa vb despre hoti, criminali,violatori ,pedofili si alte speci de oameni ratati care sunt la puscarie si noi trebuie sa dam explicati la conditile lor din camerele de detentie ,eu nu inteleg de ce ii mai baga la puscarie daca ii intereseaza atat de mult conditile lor de detentie .Judecatori ii baga la puscarie iar dupa aceea incep sa ne cerceteze pe noi .Tot ce se intampla in puscari la ora actuala se intampla din cauza lipsei de personal .Eu cred ca numai atunci scapam de aceste probleme cand vine un director general care nu tine la scaun pentru bani si incepe sa faca curatenie fiindca pestele de la cap se strica nu de la coada .Toate schimbarile trebuie facute de la varf in jos nu invers cum se intampla acuma.Va multumesc.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)