Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Filtru
 • SNLP - un deceniu de activitate

  Canyon-10-Ani-Astazi se implinesc 10 ani de la data la care SNLP a dobandit personalitatea juridica devenind organizatie sindicala cu acoperire nationala in cadrul sistemului administratiei penitenciare. Sentinta civila nr. 10 din data de  14 octombrie 2004, a fost emisa de Judecatoria sectorului 5 din Bucuresti dupa aproximativ trei luni de la demilitarizarea penitenciarelor. Nu intentionam sa sarbatorim in mod special evenimentul dar mentionam totusi aniversarea care va fi oficial evidentiata in cadrul urmatoarelor doua intalniri importante organizate de SNLP in lunile octombrie si noiembrie 2014.

  Demilitarizarea unei parti din structura de aparare nationala, a avut la baza doua acte normative (legi organice) prin care au fost aprobate statutele speciale pentru politisti (anul 2002) si pentru categoria noastra profesionala (anul 2004) care din lipsa de inspiratie a fost denumita... functionari publici cu statut special din sistemul administratii penitenciare denumire imposibil de reprodus in spatiul public. Din acest motiv suntem identificati in continuare (urmand modificarea acestei denumiri) ca si gardieni de puscarie chiar daca in realitate exercitam prerogativele functiei publice cu statut special in structura de aparare nationala. 

  Un sistem pana atunci cazon si marcat de disciplina militara sau obedienta, mult mai acut decat politia, a capatat nuante civile conferite de lege dar intampinate cu inertie si rezistenta de fostii comandanti, iar salariatii au invatat sa vorbeasca sau ceea ce este mai important, sa spuna nu fara teama. Nu abuzurilor, nu tratamentului discriminator, nu netransparentei si lipsei de dialog.

 • Soferii ANP scapa de atestatele profesionale ca obligatie

  Captura de ecran din 2014.10.01 la 08.56.59Prin ultima modificare a Codului rutier a fost introdusa exceptarea conducatorilor de autovehicule din ANP de la obligatia de obtinere si reinnoire a atestatelor profesionale. Principala problema cu aceste atestate, dincolo de efortul birocratic formal pe care soferii il faceau era pretul piperat si dificultatile la decontare. SNLP va solicita ANP decontarea atestatelor obtinute pana la data emiterii Ordonantei de Guvern nr 21/26 august 2014. Vizualizati mai jos modificarile (art 66, alin 2):

  ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulaţia pe drumurile publice

  modificata prin

  ORDONANŢĂ nr. 21 din 26 august 2014 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

  SUBSECŢIUNEA 11: Circulaţia vehiculelor destinate transportului de mărfuri sau transportului public de persoane
  Art. 66
  (1) Atestatul profesional este obligatoriu pentru conducătorul autovehiculului care efectuează transport de mărfuri periculoase, transport public de persoane, transport în cont propriu de persoane cu microbuze şi autobuze, transporturi agabaritice, precum şi pentru autovehiculele de transport marfă cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, care circulă în trafic intern şi internaţional.
  (2)Prevederile alin. (1) nu se aplică conducătorilor de autovehicule aparţinând Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Ministerului Apărării, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi
  ...
 • Majorari virtuale de campanie

  Da, s-a emis ordinul de ministru privind majorarile salariale. Si? Aceste sporuri rebotezate artistic de Oprea&Ponta dupa ce au fost taiate scurt si cu talent de Boc se dau in limita bugetului, care abia tinde sa acopere salariile. Clar vom cere rectificare bugetara si acordarea acestor noi drepturi mai degraba virtual-electorale decat gandite ca si compensari reale. Insa nu recomandam stari euforice si nici nu ar trebui sa apara acest efect doar dupa apa rece (click pe imagine).

   

  Captura de ecran din 2014.09.26 la 10.20.52

   

 • Niscai raspunsuri, ceva ceata

  Nu chiar in termen dar totusi ANP raspunde la sesizarea SNLP privind problemele prioritare ale personalului. Unele dintre raspunsuri sunt chiar interesante cum ar fi acela ca nu se cunoaste numarul de ore prestate de personal in zile de sarbatoare... Dar va invitam la lectura (click pe imagine).

   

  Captura de ecran din 2014.09.26 la 10.10.20

   

 • Toate dronele sa vina la noi!

  d8tz9m6f-1380087392Parafrazand in titlu un personaj mai mult contemporan decat celebru, nu intentionam totusi sa redactam o sceneta Science-Fiction ci un articol in care, cu sau fara ironie, refuzam sa mai ascundem gunoiul sub pres. Daca altfel nu se pot completa resursele umane lipsa, atunci drone sa fie! 

  SNLP initiaza un caiet de sarcini pentru achizitia unui numar de drone, egal cu numarul de salariati care ne mai trebuie ca sa functionam legal si eficient. Daca oameni nu putem angaja, atunci cumparam drone. Bine, mai trebuie sa si cunoastem acest numar. Sigur, ne vom uita in acele scheme de personal facute acum cateva decenii si pompate de cei care au putut, astfel incat acum avem dezechilibre mari intre unitati.

  Dar nici acele scheme si nici numarul de posturi vacante din sistem nu sunt repere exclusive si nici nu obtinem mare relevanta daca nu le integram in context. In urma nu cu mult timp Gaestiul sprijinea Margineniul cu 10-20 de detasati. Pe atunci Gaestiul avea 100 de minori si 150 salariati iar Margineni 700 detinuti si 380 salariati (cifrele sunt aproximative). In prezent Gaesti are 700 de detinuti si aceeasi schema de personal ca in trecut. Cam la fel a ramas si Margineniul. Cine mai detaseaza unde? Ce relevanta mai are deci statul de functii si procentul de ocupare in cazul unor schimbari dramatice de profil si misiuni? 

  Privitor la clasificarea corecta a unitatilor in vederea unei reorganizari a sistemului care sa reechilibreze unitatile fara a afecta posturile ocupate, SNLP a demarat deja o operatiune complexa care se profileaza totodata ca un rezultat relevant al Proiectului implementat de SNLP (Itinerariul Dialog ID). In cadrul acestui demers SNLP, un grup de lucru ANP-sindicate incearca sa

  ...