Sprijin pentru locuinte – dezbateri in derulare
La solicitarea SNLP („Una pe luna” – februarie 2016), ANP a constituit un grup de lucru cu participare sindicala si de la nivel de top-management ANP care s-a intrunit pana in prezent de doua ori. In grup reprezentarea este de varf (DG sau DGA ANP, presedinti sindicate, sefi directii ANP).
Grupul are ca scop elaborarea unui proiect de hotarare de guvern pentru activarea acestui drept statutar niciodata acordat in sistemul penitenciar desi este prevazut de lege. Emiterea hotararii nu a gasit suficienta sustinere in vremuri financiare normale, deci cu atat mai greu este acum pe vremuri de austeritate.
La prima intalnire au fost dezbatute principiile generale. SNLP a explicat ce vrea si a insistat pe o fundamentare reala care nu ar trebui sa evidentieze un impact bugetar negativ, mai ales daca estimarea este setata pe mai multi ani. Personalul va fi fidelizat si nu se vor mai cheltui atat de multi bani pe chirii.
La a doua intalnire lucrurile au inceput sa fie aprofundate iar discutiile sa se incinga. Intr-un mod constructiv, am spune. Provocarea nu este deloc simpla. Dupa ce am convins ANP ca proiectul trebuie promovat indiferent de impactul financiar, pentru ca asa este legal, am inceput sa discutam variantele. Si nu sunt deloc putine. Fiecare cu bubele ei. Oricum ai da-o, cineva va fi nemultumit, pentru ca banii pe care mizam sunt putini.
La finalul celei de a doua sedinte derulata saptamana trecuta, s-a stabilit ca „juridicul” din ANP va concepe partea de preambul a hotararii inclusiv o serie de termeni si definitii pentru a se incepe elaborarea textului actului normativ in parametrii bine stabiliti. Trebuie definiti ce inseamna cariera si sprijin, ce se intampla la pensionare, cum vor fi sprijiniti cei care deja si-au cumparat sau construit o locuinta, cei care mai au foarte putin din plata ratelor la un credit ipotecar si asa mai departe.
Totodata este o deosebire mare intre cumparare si construire deoarece cumpararea chiar daca este cu credit ipotecar, se produce la data semnarii contractului, salariatul devenind proprietar in timp ce la construire devine proprietar si construirea ca actiune se finalizeaza, numai la semnarea si inregistrarea PV de receptie la terminarea lucrarilor. Ori cei care construiesc au nevoie de bani in timpul actiunii nu dupa. Si tot asa.
Avem 1800 de salariati (din 12.600) care beneficiaza de chirie in sistemul penitenciar, iar acestia primesc cam 850 lei in medie lunar. Sprijinul pentru locuinta poate fi sa spunem 500 de lei lunar pentru minim 10 ani (sau 15 ani, perioada de vechime minima in structura de aparare pentru o pensie militara). Daca ar fi sa presupunem ca in loc de chiria de 850 lei (pana la pensie) s-ar primi un sprijin de 500 lei (limitat in timp) am fi tentati sa spunem ca se fac economii. Cei care acum incaseaza chirie se presupune ca nu sunt proprietari de locuinte, restul probabil ca au in proprietate o casa.
Nu stim insa cati dintre cei cu chirii la acest moment vor opta pentru un sprijin nu foarte consistent la cumpararea/construirea unei locuinte. Iar sprijinul nu ii vizeaza doar pe cei care au acum chirie ci priveste tot personalul din sistem, intr-o forma sau alta. Prin urmare impactul bugetar exista si nu este de neglijat. In cazul in care vom reusi sa sustinem suficient acest proiect incat sa se aprobe, dupa adoptarea HG vom avea mai multe categorii de salariati:
- cei care au cumparat/construit inainte de adoptarea Legii 293/2004 (care a nascut dreptul)
- cei care au cumparat/construit dupa adoptarea L293/2004 dar pana la emiterea HG (care reglementeaza dreptul)
- cei care au cumparat/construit dupa emitere HG
- cei care si-au incetat cariera intr-un anumit moment din intervalele susmentionate
- (si cine stie cate situatii atipice vom descoperi ulterior / toate ar trebui prevazute)
O piedica in calea demersului nostru este si o anumita prevedere din lege responsabilitatii fiscale care interzice adoptarea unor acte normative care ar genera cresterea cheltuilelilor cu personalul cu 6 luni inainte de alegeri. Dar macar sa avem proiectul lansat si sa fie posibil de adoptat in 2017. Fara sa incepem de undeva nici nu vom termina. Urmeaza deci ca DCEAN ANP sa trimita un inceput al proiectului apoi ne vom intalni din nou pentru dezbateri.
21 COMMENTS
Comments are closed.
Mai grav – au divortat ca sa primeasca chirie AMANDOI ! Ori s-au legat de motivul asta sa scape unul de altul 🙂
[quote name=”Ștefan Teoroc”]o locuinta – un sprijin / o chirie – un decont
pe criteriul asta daca sot-sotie stau cu chirie in acelasi apt pot deconta de doua ori?
🙂
dar procesam orice obs Mr Che[/quote]
Daca ai sti ,Stefane, ca exista cupluri care au „divortat” doar pentru a primi chirie, ce-ai zice? Oricum, eu ma apuc sa imi construiesc, fara sau cu ajutorul ANP, sunt tare curios cum se va desfasura treaba asta in continuare. Cat despre cei care ” latra la luna” despre toti ” mucosii” ce termina scoala si primesc chirie, sa se gandeasca la faptul ca si noi am fost la fel de tineri si sa nu ii invidieze ca ei au apucat niste drepturi pe care noi nu le-am avut, nu este corect. Terminati o data cu gandirea asta de caprar comunist!
daca ne-am fi oprit de cate ori am auzit prognoza asta nu avem nici modificari pe decont transport, nici decont pentru consultanta juridica si nici altele / pana nu pleci la drum, nici nu vei avea sanse sa ajungi la destinatie, nu? sa fim optimisti si sa luptam pentru drepturile noastre
nu cred ca trebuie sa complicam lucrurile introducand diferite conditii de acordare a sprijinului pentru locuinta
putem propune in actualele modificari la statut o prevedere simpla, la art 38 dupa al.1 un nou aliniat 1′ ” fpss pot opta pentru acordarea sprijinului pentru cumpararea/construirea unei locuinte in suma fixa, in transe lunare, intrun cuantum stabilit anual, din media lunara a unui credit pentru locuinta pe o perioada de 25 ani sau celelalte forme de sprijin locativ continute in prezenta lege”
nu se va face nimic…din pacate…cheltuielile cu chiriile suny prea mici pentru ce se vrea sa se faca…nu va mai faceti sperante aiurea…MJ ul si MFP nu vor accepta in veci…
Da dar cand i-ti iei chirie si nici macar nu stai efectiv in aparyamentul inchiriat al unui prieten …iar eu cand vin in control te sun cu o zi inainte ca nu cumva da nu te gasesc acasa si sa fac drumul degeaba… ce interes mai ai tu ca fpss sa-ti cumperi o locuointa si sa pierzi 900 lei lunar…..cat mai multi bani de chirie in continuare pt ca si eu beneficiez…se maresc salariile se maresc chiriile… nu sa intamplat nici un caz in care cineva sa dea banii luati incorect pe chirie si nici nu se va intampla….
[quote name=”Jojo”][quote name=”Platitor de rate”]Daca EU, angajat serios in ANP, platesc de 10 ani rate la banca, in ce fel ma ajuta legea asta si pe mine? Ca EU mai am de platit 20 de ani … Iar unii mucosi care au stat o viata cu parintii, dupa ce termina SNPAP se muta cu chirie, ca statul le da 800 ron pe luna. Pai asa eu nu mai platesc ratele, banca ma evacueaza, imi pun un prieten sa faca imprumut, cu mine si nevasta coplatitori si fac contract de chirie cu el pe maximul acceptat. Si asa ANP imi plateste mie ratele la banca pana ma pensionez. Dar nu mai bine sa ajutati pe cei care au credite imobiliare si pe cei care vor sa cumpere o locuinta cu o suma fixa, lunara, pe o perioada determinata de 10-15 ani? Nu-i mai tineti in spate pe toti puturosii care asteapta mereu mariri de salariu sa faca alte contracte mai mari de chirie! Nu le oferiti la cate 2-3 colegi bani de chirie pe fiecare din camerele apartamentului. Stimulati-i sa isi ia casa lor sau oferiti locuinte de serviciu. Teren este, bani se fac la punctele de lucru, forta de munca este. Lipseste interesul. Si nepasarea fata de banul public. Va multumesc.[/quote]
„Domnul” , plătitor de rate, nu te-a pus nimenj sa iei locuință prin credit și nu te poate condiționa nimeni să stai cu chirie ca toți „mucosii” care au terminat Tg Ocna (te-am citat). E alegerea fiecăruia cum dorește să-și aștearnă la finalul carierei: o locuință personala sau în continuare cu cortul, pe la proprietari. Cât despre cei care au terminat Tg Ocna, să știi că nu e o Școală ușoară, nu se pot compara cu cei care au dat o vadra de vin si un curcan să fie angajați la pușcărie, și care devin umili toată viața și fac ceea ce spun șefii, pt ca ei ori nu stiu legea, ori o fac de dragul sefului care l-a angajat, ca ,de, i-a dat o pâine de mâncat. Așa că dacă vine un tânăr, absolvent Tg Ocna, în loc să-l consideri bididiu, mai bine l-ai asculta ce vorbește, căci el a muncit să ajungă acolo unde tu ai ajuns deja luat de mână de pe strada si îmbrăcat în uniformă… Asa ca ,dacă există oportunități, de ce să nu beneficiem de ele. Nu te condiționează nimeni sa-ti vinzi locuinta aia despre care vorbești ca ai achizitionat-o, să te muți la țară și să poți beneficia și tu de transport gratuit… E alegerea fiecăruia cum vrea să se chinuie sau nu… În această ecuație, după toate cele explicate, concluzionăm ca tu ești un mucos plictisit si expirat !!![/quote]
hai dute tu. 6 luni de scoala si 6 luni de stat in practica inseamna viața grea in școală? mergi la academie sau la medicina ori. facultatile de inginerie sa vezi acolo facultati grele. elevii la snaps dorm la cursuri si stau in foisor in prqctica. ce mare lucru
D- le Jojo, va rog sa imi spuneti ce inseamna ajutor chirie ? Ca stau 3 colegi la un apartament cu 3 camere, fiecare cu chiria decontata separat. 3*800 ron= 2400. Iar chiria reala la acel apartament este de 1000 ron lunar. Din diferenta se plateste un pic de impozit iar restul se baga in buzunare. Tot dl Jojo sa imi explice cum de toti colegii din Constanta pleacamerg anual in concediu la Arad, cei din Botosani la Drobeta, …cat mai departe de resedinta. Sau cum cei cu locuinta proprietate in localitatea de care apartine serviciul au mutatie pe buletin in satele de la limita de judet?
Nu stiu de ce nu se iau in calcul creditele fara dobanda. La un calcul ipotetic de 500 lei sprijin lunar timp de 10 ani am iesi mai scump decat dobanda la un credit garantat de ANP sau MJ. Exista si varianta unui parteneriat cu CEC Bank singura banca romaneasca. Anp ar putea plati avansul pentru credit (15-20% cu titlul de ex) si dobanda la credit. Sau ceva asemanator. Puteti face un artcol cu variantele propuse de functionari, un brainstorming poate iese ceva. Eu zic ca varianta asta merita luata in calcul.
In concluzie trebuie realizata o diferentiere intre un proprietar de locuinta si altul care este proprietar doar in acte locuinta fiind garantie la banca pe 25 ani ,dar sa speram ca legea darii in plata o sa fie aprobata in forma actuala si cine are o casa la care nu mai face fata ratelor sa poata scapa de executarea salariului ,situatie in care in cazul executarii unei locuinte sa poata beneficia de chirie sa nu se considere ca a avut o locuinta care nu a fost achitata niciodata.
Sper intr-o solutie aplicabila de care sa beneficieze toti cei care muncesc in aceasta structura.
Din pacate acesta nu este un dialog / daca asa am discuta si noi cu cei din ANP in sedinte care de cele mai multe ori se incing pana la explozii ar trebui sa intram in negocieri cu jandarmii langa noi / ambele puncte de vedere sunt duse spre extrem si sunt bazate doar pe reactivitate / calmati-va!
[quote name=”Platitor de rate”]Daca EU, angajat serios in ANP, platesc de 10 ani rate la banca, in ce fel ma ajuta legea asta si pe mine? Ca EU mai am de platit 20 de ani … Iar unii mucosi care au stat o viata cu parintii, dupa ce termina SNPAP se muta cu chirie, ca statul le da 800 ron pe luna. Pai asa eu nu mai platesc ratele, banca ma evacueaza, imi pun un prieten sa faca imprumut, cu mine si nevasta coplatitori si fac contract de chirie cu el pe maximul acceptat. Si asa ANP imi plateste mie ratele la banca pana ma pensionez. Dar nu mai bine sa ajutati pe cei care au credite imobiliare si pe cei care vor sa cumpere o locuinta cu o suma fixa, lunara, pe o perioada determinata de 10-15 ani? Nu-i mai tineti in spate pe toti puturosii care asteapta mereu mariri de salariu sa faca alte contracte mai mari de chirie! Nu le oferiti la cate 2-3 colegi bani de chirie pe fiecare din camerele apartamentului. Stimulati-i sa isi ia casa lor sau oferiti locuinte de serviciu. Teren este, bani se fac la punctele de lucru, forta de munca este. Lipseste interesul. Si nepasarea fata de banul public. Va multumesc.[/quote]
„Domnul” , plătitor de rate, nu te-a pus nimenj sa iei locuință prin credit și nu te poate condiționa nimeni să stai cu chirie ca toți „mucosii” care au terminat Tg Ocna (te-am citat). E alegerea fiecăruia cum dorește să-și aștearnă la finalul carierei: o locuință personala sau în continuare cu cortul, pe la proprietari. Cât despre cei care au terminat Tg Ocna, să știi că nu e o Școală ușoară, nu se pot compara cu cei care au dat o vadra de vin si un curcan să fie angajați la pușcărie, și care devin umili toată viața și fac ceea ce spun șefii, pt ca ei ori nu stiu legea, ori o fac de dragul sefului care l-a angajat, ca ,de, i-a dat o pâine de mâncat. Așa că dacă vine un tânăr, absolvent Tg Ocna, în loc să-l consideri bididiu, mai bine l-ai asculta ce vorbește, căci el a muncit să ajungă acolo unde tu ai ajuns deja luat de mână de pe strada si îmbrăcat în uniformă… Asa ca ,dacă există oportunități, de ce să nu beneficiem de ele. Nu te condiționează nimeni sa-ti vinzi locuinta aia despre care vorbești ca ai achizitionat-o, să te muți la țară și să poți beneficia și tu de transport gratuit… E alegerea fiecăruia cum vrea să se chinuie sau nu… În această ecuație, după toate cele explicate, concluzionăm ca tu ești un mucos plictisit si expirat !!!
Daca EU, angajat serios in ANP, platesc de 10 ani rate la banca, in ce fel ma ajuta legea asta si pe mine? Ca EU mai am de platit 20 de ani … Iar unii mucosi care au stat o viata cu parintii, dupa ce termina SNPAP se muta cu chirie, ca statul le da 800 ron pe luna. Pai asa eu nu mai platesc ratele, banca ma evacueaza, imi pun un prieten sa faca imprumut, cu mine si nevasta coplatitori si fac contract de chirie cu el pe maximul acceptat. Si asa ANP imi plateste mie ratele la banca pana ma pensionez. Dar nu mai bine sa ajutati pe cei care au credite imobiliare si pe cei care vor sa cumpere o locuinta cu o suma fixa, lunara, pe o perioada determinata de 10-15 ani? Nu-i mai tineti in spate pe toti puturosii care asteapta mereu mariri de salariu sa faca alte contracte mai mari de chirie! Nu le oferiti la cate 2-3 colegi bani de chirie pe fiecare din camerele apartamentului. Stimulati-i sa isi ia casa lor sau oferiti locuinte de serviciu. Teren este, bani se fac la punctele de lucru, forta de munca este. Lipseste interesul. Si nepasarea fata de banul public. Va multumesc.
In sfarsit se misca ceva. Dupa 16 ani in slujba sper sa finalizati cu succes aceasta operatiune pe care am expus- o de nenumarate ori atat dumneavoastra domnule Teoroc cat si altor colegi cu functii in sindicat. Sincer, credeam ca a ” ramas moarta’ n papusoi „. Spor si succes.
o locuinta – un sprijin / o chirie – un decont
pe criteriul asta daca sot-sotie stau cu chirie in acelasi apt pot deconta de doua ori?
🙂
dar procesam orice obs Mr Che
Atâta timp cât se plătește decontarea transportului în vacanță pentru fiecare dintre soți, de ce sa nu se dea și ajutorul pentru locuință amândurora ?
D le președinte va multumesc pt răspuns.cred cu ardoare in capacitatile Dvs.legea prevede clar, așa ca impactul bugetar trebuie calculat.faptul ca nimeni pana la Dvs nu a inițiat vreodată un proiect nu înseamnă ca legea trebuie ocolită.astept noi informări.multumesc!!!
Ne dorim sa fim proprietari, nu vrem sa fim lipitori, avem nevoie doar de un sprijin
Felicitari sincere !!!!
Teoretic daca X a intrat acum in sistem si urmeaza sa lucreze pentru urmatorii 25 de ani, daca acestuia i s-ar plati ajutorul pentru locuinta in cuantum egal cu cel pentru chirie, dar pentru o perioada de 10-15 ani in loc de 25 s-ar numi tot economie. Nu vad de ce suma pentru ajutor ar trbui sa fie mai mica decat cea pentru chirie.
actualul sistem de compensare a chiriei naste diverse inechitati, discriminari si oprelisti;
– ambii soti lucreza in sistem numai unul poate primi chirie
– doi membrii ai personalului care au o „relatie asemanatoare celor stabilite intre soti” nu sunt incurajati sa o oficializeze deoarece aceasta ar duce la neacordare chiriei pentru unul dintre ei
-apar diferite alte situatii atipice( divorturi , casatorii , etc)
un sistem simplu de acordare a ajutorului pentru locuinta (chiar daca ar fi vorba de o suma mai mica ) ar putea rezolva multe din problemele create de actualul sistem de chirii
– ambii soti ar putea primi acest ajutor eliminand actuala discriminare
– in principiu- contributia sotilor la dobandirea unui bun (mobil sau imobil) se prezuma a fi egala (indiferent daca lucreaza sau nu in sistem)
– suma primita (chiar daca este mai mica) se poate prezuma ca este contributia celui care lucreza in sistem la dobandirea imobilului comun